hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Győzelemre hangolva: visszalép a jelöltségtől, és Soós Zoltánt támogatja Hermann Mark Christian

Úgy tűnik, hosszú évek óta először, hogy Marosvásárhelyen a magyar képviselet, vagy annak egy része, kezd felnőni a feladathoz. Soós Zoltán és Hermann Mark Christian ugyanis egyezséget kötött: Mark visszalép a választásokon való indulástól, és Soóst támogatja. Az eset abból a szempontból is kiemelkedőnek számít, hogy a Maros-parti városban egyeduralkodóként basáskodó RMDSZ mindeddig nem arról volt híres, hogy megegyezéseket, kompromisszumokat köt.

hirdetés
hirdetés

Hermann Mark Christian – 2016-ban a Szabad Emberek Pártja (POL) listáján jutott be a helyi tanácsba, ahol a korrupcióellenes küzdelmével hamar népszerűségre tett szert a vásárhelyiek körében. Két évvel később Mark lemondott tanácsosi posztjáról, majd később a POL-ból is kilépett. Tavaly, 2019 őszén, bejelentette, hogy független jelöltként indul Marosvásárhely polgármesteri székéért. Ugyancsak tavaly ősszel jelentette be az RMDSZ, hogy a 2020-as marosvásárhelyi helyhatósági választásokon Soós Zoltán indítja polgármester-jelöltként – nyitva hagyva a kérdést, hogy Zoli függetlenként, vagy RMDSZ-jelöltként szálljon be a harcba.

BRÉKING! Cikkünk írása közben érkezett a hír, amit egyelőre nem tudunk megerősíteni: Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke állítólag rábólintott arra, hogy Soós Zoltán függetlenként induljon!

Soós Zoltán 2016-ban úgy indult függetlenként, hogy előtte pár hónappal még az RMDSZ helyi képviselője volt, viszont „függetlensége” meglepően jó eredményt hozott: alig 1700 szavazattal maradt el Dorin Florea mögött, aki így megkezdhette ötödik ciklusát polgármesterként. (Korábban egy magyar jelölt sem tudta ennyire megközelíteni Dorin Florea polgármestert!)

Azt azonban mindenki tudta a szereplők közül, hogy két magyar jelölt indulása esetén Florea röhögve ismétel – így aztán megszületett az a megállapodás, ami egyrészt megnyugtató, másrészt nyitva hagy néhány kérdést.

Hermann Mark Christian ugyanis tegnap, a Soós Zoltánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: visszalép a jelöltségtől, és Soós Zoltán támogatja, amennyiben függetlenként – azaz nem az RMDSZ színeiben – indul a választásokon! Hermann ugyanakkor elmondta: van egy tíz pontból álló programja, és Soós Zoltán megígérte, hogy ezt felvállalja. Erről a programról viszont annyi derült ki, hogy folytatni kell a harcot Florea és bandája ellen. A többi kilenc pontról egyelőre semmit sem tudunk, a Nethuszár kérdésre viszont Hermann Mark Christian megerősítette, hogy egy következő sajtótájékoztatón ismertetik majd azokat. Herman elmagyarázta: felmérések szerint ő nagyjából 8-10 ezer szavazatra számíthat, ami nem elég ahhoz, hogy Floreát legyőzte, így a legesélyesebb jelölt, Soós Zoltán mellé állt.

A közvéleményt természetesen az érdekelte, hogy mit kap mindezért cserébe Hermann Mark Christian – az indulástól visszalépő politikus elmondása szerint, nemcsak a kampányban, hanem a majdani polgármester csapatának munkájában is szívesen részt venne, ugyanakkor az RMDSZ listáján nem lesz jelen – Soós Zoltán pedig úgy fogalmazott, hogy Mark jelenléte a korrupcióellenes harc folytatásának garanciája. A megegyezés egy olyan időszakban történik, amikor a Mures.ro által közzétett felmérések szerint Soós esélyei nem nőttek tavaly ősz óta, viszont új, és erősnek tűnő politikai szereplők jelentek meg a színtéren.

Ami viszont biztos, hogy az idei helyhatósági választások legádázabb harca, úgy is mondhatnám, hogy háborúja, Marosvásárhelyen lesz majd.

Tehát, feleim, vigyázó szemeitek Vásárhelyre vessétek!

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár, borítókép: Székelyhon – Galán Zoltán)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]