hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Hogy lehet beutazni Romániába, mivel, milyen dokut kell kitölteni – Nethuszár iránymutató

Hogyan lehet beutazni Romániába? Mivel? Milyen szabályok élnek a határon, mit kérnek határátkeléskor, milyen dokumentumot kell kitölteni – Nethuszár összefoglaló!

hirdetés
hirdetés

Június 15. után Románia feloldotta az országba beutazók számára a kötelező karantént amennyiben az illető az Európai Unió valamely államából, vagy Svájcból érkezik, és korábban nem járt olyan országban, amely vörös vagy sárga zónának minősül. A határon egy saját felelősségre kitöltött formanyomtatványt kell kitölteniük a belépőknek, erről is lesz szó később.

Ki és hogyan jöhet be?

Az Európai Unió és Svájc állampolgárai kötelező otthoni izoláció vagy karantén nélkül léphetnek be a Romániába, amennyiben a román közegészségügyi hatóságok által közzétett listán szereplő országok valamelyikéből érkeznek. Ezen országok jelenleg a következők:

Ausztria, Bulgária, Csehország, Ciprus, Horvátország, Svájc, Németország, Görögország, Izland, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Málta, Norvégia, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország

Tehát CSAK ezekből az országból érkezők mentesülnek a karantén alól.

Mit jelent ez?

Olaszország, Svédország stb. NEM szerepel ezen a listán, így az ebből az országból érkezőknek kötelező a 14 napos otthoni izoláció, de

FIGYELEM!

a 14 napos otthoni izoláció vagy kötelező karantén a következő helyzetben továbbra is fennáll: amennyiben pl. magyar állampolgárként voltál Svédországban a múlt héten, akkor Magyarországra való visszatérted után kötelezően 14 napot otthon kell ülnöd, mármint Magyarországon, hogy beléphess Romániába. Amennyiben egy napot eltöltöttél Göteborgban, majd hazamentél Pestre, és két napra rá eszedbe jut, hogy átjönnél Tusnádra, akkor két hét karantén vár rád – remélem érthető voltam.

Magyarán: mielőtt belépsz Romániába két hetet, azaz 14 napot kell EGYHUZAMBAN tartózkodnod olyan országban, amelyik a fenti listán szerepel.

Nem, az nem számít, hogy hol, mennyi a fertőzött – hiába áll jól ezen a téren Új Zéland, ha onnan jössz, akkor Romániába belépve 14 napos otthoni izoláció vagy állami karantén vár rád – utóbbi abban az esetben, ha nem akarsz másokat kitenni a veszélynek és nem tudod megoldani másképp.

Ugyancsak

FIGYELNI KELL

arra is, hogy a fenti országok listája nem végleges! Ezt a listát minden héten hétfőn, délután 16 órakor frissíti a román közegészségügyi hivatal – a listát ITT TUDOD MEGNÉZNI

a listában a legfelső a legfrissebb (de a dátumból te is látod) itt a DESCARCA-ra kell klikkleni és egy PDF doku nyílik meg a zöld, a sárga és esetenként a vörös zónákkal – a zöld zónában szereplő országok esetében nem érvényes a karantén, de ismétlem: ez azt feltételezi, hogy a zöld zónában szereplő országok valamelyikében eltöltöttél egyhuzamban 14 napot, mielőtt Romániába belépnél. (Nem, a „csak” 13 nap meg hasonlók nem játszanak, nem érdemes próbálkozni, ráadásul nagyok a büntetések!)

BELÉPÉSKOR EGY DOKUMENTUMOT

kell kitöltened. Ezt a közegészségügyisek kérik, ez alapján végzik a belépők elosztását, ez segít abban, hogy kiszúrják a betegeket stb. A dokumentum kitöltése hiába csak pár perc, gondokat okoz a határon, sokszor hátráltatja a forgalmat, dugók alakulnak ki stb.

Ugyanakkor ezt le is tudod tölteni, és már úgy érkezhetsz a határra, hogy kitöltve adod át. A Nethuszár segít ebben is:

A dokumentumot innen tudod letölteni:

Román nyelvű KLIKK IDE!

Angol nyelvű KLIKK IDE!

Ezt ki kell nyomtatnod, ki kell töltened és leadod majd a határon – nem, telefonról nem lehet bemutatni, ez nem neked kell, hanem az itteni hatóságoknak! A kitöltéshez szükséged lesz arra a romániai pontos lakcímre, ahova mész!

Hogy miként kell kitölteni, ahhoz nyújtunk most segítséget, íme két kép, amiből már csak ki tudod bogozni, hogy mit, hova kell írnod! Klikk rá, és megnyílik nagy méretben!

JEGYEZD MEG: valós adatokat adj meg, valamint tartsd észben, hogy ez a te érdeked is – ha pont ott alakulna gócpont, ahol te vagy, akkor örülni fogsz, ha időben értesítenek, hogy pakolj és távozz onnan!

ROMÁNIÁBA VALÓ BELÉPÉS UTÁN, ITT TARTÓZKODÁSOD ALATT MINDEN VICCET MELLŐZVE TARTSD BE A KÖVETKEZŐKET:

mivel nálunk még messze nem járt le a járvány, a következő előírásokat tartsd be, illetve ezek elmulasztása esetén, akár meg is büntethetnek:

  • legyen maszkod! Tömegközlekedési eszközökön, zárt helyeken, élelmiszerboltokban stb. KÖTELEZŐ, ha nincs, kapod a csekket, és nem kicsi az összeg!
  • Tartsd be a KÉT MÉTER távolságot a zsúfolt, de a kevésbé zsúfolt helyeken is
  • soha ne érj az arcodhoz mosatlan kézzel
  • moss kezet, amikor csak teheted, de minden hazaérkezés, minden evés előtt stb. – magyarán egy kicsit dolgozz rá az alapvető higiéniai szokásaidra!

MIVEL TUDSZ BEUTAZNI?

Mivelhogy be kell utaznod – ha, ha, ha. A kötelező vicces kör után íme a helyzet: a közúti, légi közlekedés ismét működik, de hogy mely járatok indultak újra és melyek nem, az még kérdés.

KÖZÚTON

Székelyföld: A Csavargó újraindult! A Balánbánya – Csíkszereda – Székelyudvarhely – Nagyvárad – Budapest útvonalon közlekedő székely járat a hét minden napján indul Budapestre (itteni idő szerint este hétkor) és Budapestről haza, pesti idő szerint este hétkor. A Csavargó menetrendjét ITT TUDOD megnézni, a honlapjukon elérhetőséget is találsz, ha bővebb infókra lenne szükséged.

Marosvásárhely: itt kicsit nehéz tájékozódni, a helyi utazási cégek valamiért nem adnak túl sokat az internetes megjelenésére, tájékoztatásra. A Ballótrans NEM működtet menetrendszerinti járatokat Budapestre, de autóbuszt lehet tőlük rendleni, így, ha csoportos kirándulást tervez valamely olvasónk, akkor ajánljuk őket, ITT LEHET az elérhetőségüket megtalálni, és péntek este hétkor is felvették a telefont.

Menetrendszerinti járatok közül Marosvásárhely esetében a Royal-t ajánljuk, ők mától, június 19-től indították újra menetrendszerinti járataikat, KLIKK IDE, hogy megtaláld elérhetőségeiket, menetrendjüket.

Kolozsvár: az Optimus Trans nevű cégnél érdeklődtünk, péntek este is felveszik a telefont, ami ugyanúgy tízest ér, mint a vásárhelyi Ballótrans esetében 🙂 Szóval, az Optimus korábban napi két járatot is indított Pestre, egyet reggel és egyet este – EZ MOST NINCS! Érdeklődésünkre az ügyfélszolgálatos hölgy elmondta: aki náluk érdeklődik utazás ügyben, annak találnak megoldást – magyarán az Optimus a többi utazási céggel is együttműködik, így olyan nincs, hogy valakit ne tudjanak ki tenni a Blahán, este fél nyolc után, ahogy a nóta mondja, de ezt csak én írtam ide hozzá, nem az ügyfélszolgálatos néni mondta 🙂

Szóval, Kolozsvár-Budapest viszonylatban érdemes keresni az Optimus Trans-t, honlapjukért KLIKK IDE, telefonszámuk a következő: +40-264-420809 (vezetékes); +40-744688601 (mobil)

VASÚTI KÖZLEKEDÉS

Felhívtuk a román vasúttársaságot, a CFR-t – a választól nem lettünk boldogabbak, de aszem ti sem lesztek azok: a nemzetközi járatok egyelőre nem indultak újra, és sajnos ők sem tudják, hogy ez mikor fog megtörténni, így a Koronára (a vonatra, nem a járványra, ha-ha-ha) még várni kell. Ettől függetlenül érdemes nézegetni a CFR nemzetközi járatainak a honlapját, KLIKK IDEamikor eltűnik a COVID-19-ről szóló szöveg, akkor már lehet újraindulásról beszélni – egyébként ezen a linken lesznek elérhetőek a menetrendek is, tehát ne dobjátok ki a böngészőből!

LÉGI KÖZLEKEDÉS

A kolozsvári reptér működik, a németországi, svájci és ausztriai járatok repkednek, ahogy a belföldi járatok is üzemelnek, valamint heti két írországi járat is az utazni vágyók rendelkezésére áll! A kolozsvári reptér honlapja ITT TALÁLHATÓ!

A Budapest- Marosvásárhely repülőjárat elvileg újraindult, de a marosvásárhelyi reptér honlapja egyrészt nem túl barátságos, másrészt információáramlás terén, hogy úgy mondjam fékezett habzású, az információs osztályhoz megadott telefonszámon pedig hiába próbálkoztunk a mai nap során többen is és több alkalommal, nem jártunk sikerrel. Mindenesetre honlapjukat ITT TALÁLOD, sasold ki te, hogy mi a helyzet.

Isten hozott minálunk, vigyázz magadra!

PS: köszönjük a Román Határrendőrégnek a gyors és alapos segítséget!


hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]