hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Így gondozzák a magyarjukat Romániában: ünnepelni készül a sovén tábor

Ünnepelni készül a román politika sovén tábora? Nagy valószínűséggel igen – bemutatunk egy elemzést, amely a magyarellenes hangulatkeltés anatómiája lehetne.

hirdetés
hirdetés

Az Adevarul országos napilap internetes kiadása közli azt az „elemzést”, amelyet a Stratégiai Kommunikációs és Információs Háborúkat Elemző Műhely (Laborator de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică – LARICS), adott közre, és amelynek már a címe is beszédes.

A Miként népszerűsíti a román sajtó „Székelyföldet”. Magyar propaganda, zsurnalisztikai klisék és stratégiai felelőtlenség (Cum promovează presa românească „Ţinutul Secuiesc”. Propagandă ungară, clişee jurnalistice şi iresponsabilitate strategică) címet viselő írást közreadó LARICS nem vehető félvállról. Nem egy magántársaságról van szó, hanem a „Ion I.C. Bratianu” Nemzetközi kapcsolatok és Politikai Tudományok Intézetéről, amely a Román Akadémia keretén belül, saját bevallásuk szerint teljes függetlenséget évező csoportosulás. A LARICS leginkább két dologgal foglakozik: az orosz álhírekkel, és a magyar követelésekkel. A szóban forgó „elemzésük” inkább egy figyelmeztetés a román sajtónak, hogy illene idézőjelben használni a Székelyföld elnevezést, ugyanis földrajzi-történelmi értelemben ilyen régió nem létezik Romániában, mi több, a székelyek eredete is vitatott stb.

A jól ismert, logikusnak álcázott propagandafogások egy olyan műhelytől, amelyik épp az álhíreket kéne leleplezze, de romániai szinten eddig semmi érdekes, semmi meglepő. Sőt, aki egy kicsit is jártas a bukaresti politikai mocsárban, annak világos volt, hogy érkeznie kell egy ilyesminek, ugyanis Iohannis magyarellenes kirohanása nagyon nem érte el a célját: a román mainstream média visszafogottan reagált rá, de akadt olyan országos szinten ismert és elismert zsurnaliszta, mint Cristian Tudor Popescu, aki egyáltalán nem bánt kesztyűs kézzel Iohannisal, mi több, Orbán Viktor reakcióját dicsérte. Az alternatív média még ennél is keményebben bánt el Werrnerrel, egymást érték az államfőt kigúnyoló videók, a Starea Natiei-ben szemberöhögték stb. Iohannis pedig egy valamivel biztos, hogy tisztában van: az alternatív média és a civil szféra támogatása nélkül nem fog tudni fingani sem ebben az országban, hiába ő a Mr. President – még az is benne van a pakliban, hogy idő előtt megbuktatják. Így kell most gyorsan valami, ami azt hivatott bizonyítani, Iohannis nem beszélt hülyeséget – és erre kiadtak egy tök idióta elemzést, aminek viszont van egy része, amire érdemes odafigyelnünk:

Ținutul Secuiesc” NU există. UE respinge „Ținutul Secuiesc”

În iulie 2013, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins definitiv autonomia pe criterii etnice, respectiv inițiativa de autonomie a așa-zisului ”Ținut Secuiesc”. În context, Comisia Europeană a refuzat să înregistreze propunerea lui Attila Dabis și Balázs-Árpád Izsák privind promovarea dezvoltării zonelor geografice populate de minorități naționale. Ulterior, cei doi etnici maghiari au depus o plângere împotriva Comisiei Europene la Tribunalul Uniunii Europene, care însă le-a respins-o. Pe parcursul procesului, România a susţinut poziţia Comisiei Europene. Cei doi au încercat să se folosească de o prevedere din Constituţia Uniunii Europene, potrivit căreia, la inițiativa a cel puțin un milion de cetățeni ai Uniunii, provenind din minimum un sfert din statele membre, Comisia poate fi invitată să prezinte Parlamentului European, în limitele atribuțiilor sale, o propunere de adoptare a unui act juridic în vederea aplicării tratatelor. Prevederea se numeşte “inițiativă cetățenească europeană”.

Magyarul:

“Székelyföld” NEM létezik. Az EU visszautasítja “Székelyföldet”

2013 júliusában az Európai Unió bírósága elutasította az etnikai alapú autonómiát, valamint az úgynevezett “Székelyföld” autonómijának kezdeményezését. A kontextus: az Európai Bizottság elutasította, hogy bejegyezze Dabis Attila és Izsák Balázs-Árpád kezdeményezését, amely azokra a földrajzi területekre vonatkozott, amelyen egy nemzeti kisebbség többséget alkot. Utóbb a két magyar etnikumú bepanaszolták a zEurópai Bizottságot az Európai Unió Törvényszékén, amelyik visszautasította őket. A per során Románia az Európai Bizottság álláspontját támogatta. A két személy (Dabis és Izsák – fordító megjegyzése) azt akarták kihasználni, hogy a Bizottság az Európai parlament elé terjeszthet egy európai polgári kezdeményezést, amennyiben azt legkevesebb egymillió uniós állampolgár aláírja, a tagállamok legkevesebb negyedéből.

Akinek nem lenne elég világos: a jelenleg is zajló, mi több a végéhez közeledő aláírásgyűjtésről van szó. A LARICS elemzésében ez az esemény mindösszesen a fent szereplő pár mondatot kapta, és itt sem fejtik ki a teljes igazságot, de ezen most ne is akadjunk fenn. Sokkal fontosabb, hogy a jelek szerint a román fél arra készül: május 7-én este pezsgőt bont, dicshimnuszokat zeng majd önmagáról, és a fentihez hasonló szakmai értékkel bíró elemzésekben bizonyítja majd – az aláírásgyűjtés sikeretlenségére hivatkozva –, hogy lám-lám, Székelyföld nem létezik.

Mit tudunk tenni?

Nélküled nem sikerülhet! Írj alá a székely nemzeti régióért!

Romániából eddig 95.225 aláírás érkezett, és ez sem mind Székelyföldről. Összehasonlításképp: Magyarországon 443.112 személy támogatta aláírásával a kezdeményezést, miközben, ha minden igaz, és nem a LARICS-nak van igaza, miszerint Székelyföld elnevezésű történelmi régió nem létezik, akkor nálunk él legkevesebb hatszázezer székely. És akkor Erdély többi részén élőket még nem is számoltuk. Mégis, mintha pont minket nem érdekelne, ugyanis múlt héten a mi hozzájárulásunk mindehhez még alig volt 40 ezer felett, és csak annak köszönhető a felpörgésünk, hogy a pesti testvéreink ébresztőt fújtak.

Van még három nap!

Ki bont pezsgőt a végén?

Ghonzó

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó anyagok:

A román vállalkozó, aki támogatja a székely nemzeti régiókért folyó aláírásgyűjtést

SZNT: a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés össznemzeti ügy

Pesty László az SZNT kezdeményezéséről: a megmaradás pénzkérdés is

Több mint aláírásgyűjtés: ez függetlenségi nyilatkozat! Támogasd!

Nem vicc: majdnem autonómmá nyilvánította Székelyföldet az Orban-kormány – egy reformjavaslat tündöklése, és ideiglenes bukása

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]