hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Így kavarnak a román pártok az Orban-kormány körül

Mint ismert, Klaus Iohannis államfő Ludovic Orban PNL-elnököt kérte fel kormányalakításra, miután múlt héten az ellenzék sikeresen keresztülalkudta a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány megszavazását.

hirdetés
hirdetés

A helyzet viszont az, hogy könnyebb volt valami ellen mozgósítani a honatyákat, mint valami mellett, így most Orban azért járja a násztáncot a különböző pártirodákban, hogy ismét összegyűjtsön legalább 233 szavazatot, amellyel kormánya beiktatásra kerülhet – és még akkor sem lehet tudni, mi lesz majd utána. Így aztán most minden parlamenti párt szerepel, kér, alkudozik és követel, rendszerint olyasvalamiket, amelyeket a nép hallani akar, mutatván, hogy ők mennyire elkötelezettek a haza iránt. Tariceanu, az EP-választáson alig három százalékot elért ALDE főnöke a nyár folyamán kilépett abból a kormányból, amelynek tevékenységét mindvégig zokszó nélkül támogatta, most meg azzal a követeléssel állt elő, hogy – figyelem, arcbőrlesütő nyilatkozat következik! –, akkor szavazzák meg az Orban-kormányt, ha az megígéri, nem fogja sürgősségi kormányrendeletekkel módosítani az igazságügyi törvényeket.

Hoppá: miközben a PSD által végrehajtott legtöbb gyalázatos módosítást az ALDE, mint a kormány kisebbik pártja, mindvégig támogatta. Mellé azt is kérte Tariceanu, hogy Basescu pártja, a PMP ne kapjon helyet a kabinetben. Továbbá: maradjon az egykulcsos adó, folytatódjanak a nagy infrastrukturális befektetések – és alig hiszem, hogy itt az autópályákra gondolt, ugyanis azok nemfolytatása az ALDE-PSD kormányhoz képest kifejezetten előrehaladást jelentene.

Az USR is megérkezett a feltételeivel, bár kissé disszonáns a párt, kétszólamban tolják a nyilatkozatokat, mintha Dan Barna, az USR államfőjelöltje nem tudná Stelian Ion USR-s képviselő telefonszámát, vagy fordítva… (Két-három szociális pályázatért megszerezzük Barnának, írjon privátban!) Stelian Ion ugyanis a következő feltételeket támasztotta Ludovic Orbannak az USR támogatásáért cserébe:

  1. az Igazságügyi bűneseteket vizsgáló osztály megszüntetése: ez az úgynevezett Különleges Osztály (Sectia Speciala, amely leginkább a Leslie Nielsen filmparódiák politikai változataként működött), valamint a bírók korkedvezményes nyugdíjaztatásának eltörlése, amely 2020. január elsejétől lépne életbe, és az USR szerint válságba taszítani a romániai bíróságokat – bár a jelenleginél nagyobb válságot nehezen tudunk elképzelni, de Románia képes bármire, bízzunk bennünk!
  2. A polgármesterek és megyei tanácselnökök megválasztása két fordulóban történjen, és
  3. Az amnesztiatörvény (legea recursului compenzatoriu) hatályon kívül helyezése, ez az a törvény, amelynek alapján sok nemi erőszakoló, rabló és gyilkos került szabadlábra az utóbbi időben

– mindezt pedig a Facebook-oldalán jelentette be, úgyhogy reméljük Ludovic Orban bejelölte őt korábban, így ő is értesül mindezekről. Kissé továbbment a témában Dan Barna, az USR államfőjelöltje, aki négy feltételt sorolt fel, amiért a PNL elnyerheti az USR szavazatait az Orban-kormány beiktatásánál. Barna szerint is törölni kell az amnesztiatörvényt, és kétfordulós polgiválasztás legyen, de melléje kéri még a büntetőügyesek közhivatali funkcióba történő kinevezésének a tiltását (fara penali), valamint azt, hogy legyen kötelező parlamenttel való konzultálás az eurobiztosi kinevezés kapcsán – ez utóbbi kettőt viszont Stelian Ion nem említette, így akárhogy is számolom, lassan öt feltételt szabott az USR, kérdés Dan Barna mikor veszi észre, hogy Stelian megbökte őt Facebookon.

Az RMDSZ sokat nem kér, de az legalább biztos: maradjon az egyfordulós polgiválasztás, és ne sürgősségi kormányrendeletekkel kormányozzák az országot. Mindezek mellé általános, de egészen normális feltéteket szabtak, úgy mint: az új kormány módosítsa az idei és állítsa össze a jövő évi költségvetést, valamint tisztességesen vezényelje le az előttünk álló három választást.

Basescuék részéről Eugen Tomac nyilatkozott a sajtónak: ők előbb Orbannal akarnak egyeztetni, ugyanakkor eléggé realistán fogják fel a kérdést, ugyanis Tomac helyzetelemzése során rámutatott: Romániának kell egy kormány, és Romániának jelenleg nincs kormánya. Mint mondjak, zseniális észrevétel! A PMP ugyanakkor ragaszkodik a kétfordulós polgiválasztáshoz, ebből a célból korábban egymillió aláírást is összegyűjtöttek, valamint a Moldvai Köztársasággal kapcsolatos leendő kormányzati álláspontra kíváncsiak, a PMP ugyanis határozottan támogatja a Pruton túli tesókkal való egyesülést. Basescuék ugyanakkor nem ragaszkodnak ahhoz, hogy tagjai legyenek a kormánynak – elvégre Basescu okos ember, tudja ő, hogy ennek a kormánynak csak a támadás jut majd osztályrészül, így eljátssza azt, amiben mindig is sikeres volt: úgy áll ki a sarokra, hogy közben szűz marad.

Victor Ponta – Basescu utána legnagyobb játékos a román politikában: ő vezeti a Pro Romania pártot, korábban PSD-s miniszterelnök volt, a PSD államfőjelöltje, aztán összeveszett Dragneával, otthagyta a PSD-t, létrehozta a Pro Romaniat, és most nála a kulcs. Ponta a minap megüzente a liberálisoknak: „nem számíthatnak a Pro Romania szavazataira”. Az ok egyszerű: Ponta szerint csak olyasmit hajlandóak támogatni, amely a szociáldemokrata szavazók, Románia és a Pro Romania érdekeit szolgálja, márpedig a PNL semmi ilyesmivel nem állt elő.

Kicsit tágabb kontextusban magyarázta el a párt szempontjait Alexandru Tutuianu, a párt alelnöke, aki szerint a nyugdíjtörvény pl. egy sarkalatos kérdés számukra, ugyanis ennek visszautasítása elfogadhatatlan, bár hajlandóak lennének bizonyos módosításokat eszközölni rajta, mint például a százalékos arányban való emelés helyett csak az alacsony nyugdíjakat emelnék. Ugyanakkor nem támogatnak fizetéslevágásokat (mondjuk erről egyelőre nem is volt szó), és a PNL-vel közös pontként említette azt, hogy ők is kétfordulós polgiválasztásban érdekeltek.

Itt tartunk most.

Szerintetek idén eléri az öt lejt az euró?

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár, borítókép: George Lixandru, forrás: Pinterest)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]