hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Iohannis: május 15. után lazítunk, de nem mindenben, csak abban, amiben, de abban sem mindenhol

“Drága románok, így fogunk kinézni május 15. után” – kezdte sajtótájékoztatóját Iohannis államfő, arcán egy maszkkal. Az államfő a kormány mai munkaülése után nyilatkozott a sajtó képviselőinek, és most először van egy hivatalos, félhivatalos dátumunk is arról, hogy mikor jár le ez az egészt otthonülősdi.

hirdetés
hirdetés

Klaus Iohannis szerint a korlátozó intézkedések egy része május 15. után is érvényben marad, így például kötelezővé válik a maszk viselése a közterületeken, a boltokban, a zárt légterű közintézményekben, a tömegközlekedési eszközökön stb. A maszk kötelező viselésének nincs időbeli korlátja, az is lehet, fogalmazott Werner, hogy jövő évig is eltarthat ez az állapot, amíg a járványt kontroll alá tudják vonni (vélhetően a vakcina megjelenésére gondolt). Mindenesetre beszédes, hogy mindezt maszkban mondta el Werner-bátyó, majd azzal a lendülettel, ahogy a mondatot befejezte, le is vette a maszkot 😀 (Olyan kevés ideig viselte, hogy rendesen megkínlódtam, amíg print screen-t tudtam venni magamnak egy borítóképhez…)

Declarație de presă (22.04.2020)

Dragi români,După 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Tot după 15 mai, vom renunța la restricțiile privind libertatea de mișcare individuală. Astfel, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să declarăm în prealabil unde și de ce mergem. Evident, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe măsuri vor rămâne în continuare în vigoare și după această dată, precum interdicțiile pentru adunări și manifestări publice. Până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile actuale rămân în vigoare! Până la 15 mai, stați acasă!

Közzétette: Klaus Iohannis – 2020. április 22., szerda

Klaus Iohannis ugyanakkor azt is világossá tetette, mármint annyira, amennyire ő bármit is világossá tehet, hogy a korlátozó intézkedések egy része továbbra is érvényben marad – ilyen a tömegrendezvényekre, tüntetésekre vonatkozó tiltás. Magyarán, idén nem lesz Untold, a kolozsváriak tudnak aludni majd augusztusban, ez persze azzal jár, hogy a Magyar Napok, meg több más rendezvény is veszélybe kerül.

Az örömhír azonban az, hogy május 15. után nem kell többet deklarációt (anyaországiaknak mondom: nyilatkozat) írnunk, ha ki akarunk lépni a házból. Tehát szűk egy hónap, és indulhat a banzáj, persze csak óvatosan, de akkor is banzáj. Azonban, figyelmeztetett Iohannis azzal a tőle megszokott szigorúsággal, amin általában röhögni szoktunk, május 15-ig minden eddigi korlátozó intézkedés érvényben marad! „Maradjatok otthon május 15-ig!” – hangsúlyozta Werner.

S bár május 15. után szabadabban mozoghatunk, az élet nem fog egyhamar visszatérni a régi kerékvágásba, mutatott rá az államfő. Ebből következik, hogy az állami vezetés a fokozatos lazításokon gondolkodik, erről terv is készül, ismerve a romániai munkatempót ez nagyjából a karanténnal egyenértékű, de bízzunk benne, hogy most képesek lesznek megugorni a saját árnyékukat.

Az oktatási tevékenység kérdését nagyon fontosnak tartja Klaus, ki is emelte sajtótájékoztatóján ezt a kérdést, mondván, hogy a napokban leül az oktatási miniszterrel tárgyalni arról, hogy miként és mikortól lehet folytatni a tanítást. Ezzel párhuzamosan egy gazdasági terven is gondolkoznak – főként azokra területekre fókuszálnak, amelyeket súlyosan érintett a járványválság, ilyen például a kereskedelem. Tehát gondolkodnak a terven. Vagy terveken. Tervezik a tervet, gondolják a gondolatot.

Klaus Werner Iohannis hozzátette: sajnos úgy néz ki, hogy meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a vírussal, ugyanis egyhamar nem fog eltűnni, és fokozottan figyelnünk kell majd továbbra is az idősekre, a krónikus betegekre.

„Menet közben új dátumok lesznek a kezünkben, és ezeket a dolgokat majd kommunikálni fogom a közvéleménynek „ – zárta mondandóját egy igazi wernerizmussal Iohannis államfő.

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]