hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Átment! A POL-nak köszönhetően visszatér Vásárhelyre az Ady utca

A marosvásárhelyi Szabad Emberek Pártjának (POL) sikerült az, ami a Szövetség helyi képviselőinek négy éve még az ingerküszöbét is alig érte el: Marosvásárhelyen a jelenlegi Rovinari utca visszakapja korábbi nevét: Ady Endre utca!

hirdetés
hirdetés

Minden jó, ha a vége jó – tartja a mondás – az Ady utca nevéről szóló tanácsi szavazásról korábban megjegyeztük, hogy Makkai Gergely, talán bosszúvágytól fűtve, talán más ok miatt, de nem fogja megszavazni. Tévedtünk, rosszat feltételeztünk valakiről, még, ha nem is minden alap nélküli volt ez a gyanúsítgatásunk, így hát álljon itt leírva, feketén-fehéren: Makkai Gergely megszavazta a szóban forgó javaslatot. Az alábbi képen látható, hogy kik voltak mellette (zölddel), illetve kik tartózkodtak (sárgával) – utóbbiak közé tartozik az RMDSZ által korábban alpolgármesteri székbe ültetett Segiu Papuc PSD-s tanácsos is. Meglepő módon a román tanácsosok szép számmal támogatták a javaslatot, míg Bakos Levente nem volt jelen, tegyük hozzá, hogy ő mindvégig hiányzott a tanácsülésről, nemcsak az Adyról szóló voksolást hagyta ki.

Dacára annak, hogy a 23 fős helyi tanácsban mindössze három képviselővel van jelen a POL, tanácsosuk, Pápai László egy éven keresztül küzdött a különböző bizottságokban, hogy javaslatát végül a mai tanácsülésen szavazásra bocsájtsák. A magyar kultúra egyik legnagyobb alakjáról, Ady Endre költőről elnevezett utca és lakótelep a közelmúltig létező valóság volt Marosvásárhelyen, aztán valamikor a 2000-es évek elején az új román városvezetés Rovinari-ra keresztelte át az utcát, és az itt található lakótelepet. A névváltoztatás nem bizonyult túl nagy sikernek, a vásárhelyi népnyelv – még a román ajkúak is – mai napig Adynak nevezik az illető lakótelepet. Pápai László elmondása szerint a nagy költő halálának 100 évfordulóra készülve fogott neki harcának, hogy ismét legyen Vásárhelyen Ady Endre utca. Hosszú bizottsági küzdelmek után végül ma szavazásra került sor, ahol a tanácsosok többsége elfogadta a javaslatot – értéke annál nagyobb, mivel nem egy új magyar utcanév bevezetéséről, hanem egy korábbi visszaszerzéséről van szó, ami a vásárhelyi magyar kulturális életben külön jelentőséggel bír.

Következzen a Kossuth utca!

A POL képviselőjének gratulálunk, szép munka volt!

Korábban írtuk:

A marosvásárhelyi Szabad Emberek Pártja (POL) az elmúlt közel négy esztendőben folyamatosan kiállt a helyi magyarság érdekei, kulturális identitásának megőrzése mellett, ami viszont nem mondható el az önmagát egyetlen legitim érdekképviseletként meghatározó RMDSZ helyi képviselőiről, akik korábban még abban is megakadályozták a POL képviselőit, hogy a városnak két magyar alpolgármestere lehessen. Ma szavaz a helyi tanács arról, hogy az egykori Ady lakótelep és utca (jelenleg Rovinari) visszakaphassa a nagy költőnk nevét – a javaslatot Pápai László, a POL képviselője nyújtotta be, miután egy éven keresztül (!!!) macskáztak vele a különböző bizottságokban.

Nagy kérdés, hogy a kampányban levő RMDSZ mit lép: a Szövetség képviselői ugyanis szinte soha nem támogatták a POL javaslatait, ellenben – egy-két apró kivételtől eltekintve – majdnem mindig úgy szavaztak, ahogy azt a Florea and the Gasca Limited Company érdekei kívánták. A 23 fős tanácsból 12 szavazat kell, hogy az Ady utca léte ismét megörvendeztesse a helyi magyarok szívét. A POL három tanácsosa természetesen megszavazza, az RMDSZ 10 tanácsosával pedig a többség simán meglenne, ha…

HA ez nem Vásárhelyen történne: a tíz RMDSZ-es tanácsos közül az egyik ugyanis az a Makkai Gergely, akit alpolgármesteri funkciójából nemrég váltottak le, és akiről maga Kelemen Hunor nyilatkozta azt, hogy Florea embere. Ne legyünk álmodozók, Makkai szavazatára aligha lehet számítani, már csak bosszúból sem fog támogatni egy POL-os kezdeményezést.

Marad kilenc tanácsos a Szövetség színeiben, plusz ugye a három POL-os, ez így elvileg 12, megvan a többség. Kérdés, hogy az utcanévről szóló napirendi pontnál kimegy-e pisilni valamelyik hős érdekvédő, esetleg halaszthatatlan és sürgős telefonhívás miatt pont a folyóson lesz, vagy végre egyszer, az utóbbi négy évben először megengedik maguknak, hogy tökösek legyenek, és dacára annak, hogy nem ők kezdeményezték (miért nem?!), hanem a POL, melléállnak és megszavazzák, mert a helyi magyarságnak ez jó és szép.

Mondtam, Vásárhelyen vagyunk, ahol semmi sem működik egyszerűen, de ami igen, az legalább rosszul. Az RMDSZ előtt korábban megnyílt annak a lehetősége, hogy Florea mellé két magyar alpolgármestert tehessen, ugyanis a POL Györfi Júliát jelölte, a Szövetség Makkai Gergelyt, a PSD pedig Segiu Papucot. Az RMDSZ pedig minden szégyenérzet nélkül állt össze a PSD-vel, Papucot és a saját Makkaijukat juttatva az alpolgármesteri székbe. Csakhogy Makkai időközben átnyergelt Florea Sancho Panzajává, így a Szövetségnek, miután a POL benyújtotta az erről szólóm határozatot, lépnie kellett, és valahogy leváltották őt. Összegezve: jó üzlet volt ez a Szövetség tanácsosainak részéről, nem? Blokkolták a POL-t és helyzetbe hoztak egy Floreához hű embert – zseniális, zseniális.

Kíváncsian várjuk az Ady utcáról szóló szavazást….

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]