hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Itt a vészhelyzet, ezt nevezik lazításnak – gyorstalpaló kezdő és haladó itt élőknek

Romániában mától lejárt a sürgősségi helyzet, és kihirdették a vészhelyzetet – ez jelenti a lazítást. Ahogy végigböngészem az új rendelkezéseket, korlátozásokat, nekem úgy tűnik, hogy sok minden nem változik, viszont ez nem biztos, ahogy ennek az ellenkezője sem, és, ha ezt most nem értitek, akkor nem ti vagytok a hülyék, ahogy én sem, hanem az állam bácsi kicsit lement demensbe.

hirdetés
hirdetés

A helyzet nagyjából a következő: majdnem minden korlátozás érvényben marad, csak a feltételei módosulnak, illetve egy joghézag és alkotmányos hiányosság miatt egyelőre nem büntethetnek ezek megszegése miatt. Egyelőre=hétfőig, ugyanis akkor jelenik meg a Hivatalos Közlönyben is a vészhelyzet kihirdetése, onnan kezdve majd büntethetnek, de, hogy miért és mennyire, az továbbra is rejtély. Nem, nem én vagyok nagyon hülye, a kormány az.

Ezzel össze is foglaltam a lényeget, de azért alább kicsit bővebben a tudnivalókról:

2020. május 15-től kezdve a kereskedelmi célú helyiségekben, a tömegközlekedési eszközökön, a munkahelyen és minden egyéb zárt térben KÖTELEZŐ a szájmaszk viselete, ennek az SZÁJAT és az ORROT el kell takarnia!

A magán- és közintézmények, gazdasági szereplők KÖTELEZŐEN úgy kell szervezzék a munkavégzést, hogy az otthonról történjen (home office). Amennyiben ez nem lehetséges, akkor meg kell oldaniuk azt, hogy a higiéniai előírásokat be lehessen tartani, plusz lázmérés a beérkezéskor, ha magasabb, mint 37,3 fok, akkor mehetsz haza. Ha nem akarsz aznap dolgozni, munkába indulás előtt egyél krétát! Az 50 főnél több alkalmazottat foglakoztató cégek úgy kell szervezzék a munkaprogramjukat, hogy minél kevesebb legyen a kontaktus a kollégák között.

Nyitnak a fogászatok, szépségszalonok, fodrászok – és általában azok a kereskedelmi vagy szolgáltatói egységek, amelynek van kijárata az utca felé – ebből következik, hogy a bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerboltok és a patikák maradnak nyitva, ez a 15 ezer négyzetméternél nagyobb bevásárlóközpontokra, plázákra érvényes.

Terasz, kávé, kocsma nuku – ezek maradnak zárva.

Továbbra sincs repülőjárat Románia és Németország, Nagy-Britannia, Ausztria, Franciaország, Spanyolország, az Amerikai Egyesült Államok, Törökország és Irán között kivéve, ha spárgát szedni mész Brandenburgba, vagy epret spanyolba, esetleg falat felhúzni Londonba. Ha ilyen célból mennél, akkor jelezd Iohannisnak, és a jobbágyfelszabadítási díj beszedése után szabadon válthatsz gazdát.

Marad a karantén azok számára, akik külföldről térnek haza – amennyiben megoldható, akkor otthoni izoláció, amennyiben nem, akkor intézményes karantén. Ha megszöksz az otthoni izolációból, akkor szintén intézményes karantén.

Településen belül szabadon mozoghatsz, nem kell több nyilatkozat (deklaráció), de három főnél nagyobb csoportosulások tilosak, kivéve, ha nem egyazon család tagjai. Tudom, nyitva a park, lemennél a haverokkal, vagy a Fellegvárba fel, mindegy, csak igyatok már egy sört a bandával, na, ez nem ma lesz.

Település elhagyása:

na, ez egy érdekes kérdés. Ehhez kell nyilatkozat, amit ITT TÖLTHETSZ LE, elvileg kirándulni, biciklizni elhagyhatod a város (egyszer egy szép napon…), meg néhány más ok miatt is, de elvileg csak úgy né, megjön a kedved, hogy felugorj Váradra, akkor azt egyelőre felejtsd el. Hacsak nem vagy váradi, akkor viszont Kolozsvárra nem tudsz lejönni, hogy sörözz egyet velem, de amúgy sincs ahol. Na, szóval, az okok, amelyek feljogosítanak arra, hogy kilépj a városodból, vagy annak vonzáskörzetéből (metropoliszövezetből):

  • munkavégzés céljából

  • humanitárius vagy önkéntesi munka céljából

  • mezőgazdasági tevékenység céljából

  • terményekkel való kereskedés céljából (tehát a termelők jöhetnek a piacra, a dinnyeárus is jöhet Kolozsvárra Dabuleniból)

  • kezelési központokba

  • orvosi vizsgálatok, amelyek nem végezhetőek el távolról, és nem halaszthatóak

  • egyéni rekreációs-sport céllal (biciklizés, gyalogtúrák, alpinizmus, vadászat, halászat stb), azzal a feltétellel, hogy a csoport létszáma nem lehet nagyobb, mint három fő.

  • Családi eseményeken vakló részvétel, korlátozott létszámban és a távolságtartási szabályok betartásával. Vagyis, mehetsz esküvőre, de nem nagy bandával, csak hárman, és ott is tartanod kell a két métert. Szóval, nem lopsz menyasszonyt – ez van.

  • Autójavítás, ITP stb. céljából

  • egyéb indokolt eset (idős személy ápolása, rokon ápolása stb.)

FONTOS: Figyelni kell a metropoliszövezet földrajzi határaira – Marosvásárhelyen például Marosszentanna gyakorlatilag a város szomszédságában van, de nem tartozik a metropoliszövezethez, így nekik nyilatkozatot KELL kitölteniük, ha bemennek a városba.

Egyelőre azt nem tudni, hogy a szabályok be nem tartása esetén mi várható, ugyanakkor ez csak átmeneti, a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után szerintem ismét büntetési tételek lesznek, azaz szép summákat vasal majd be rajtad Ludovic O., ha nem tartod be a fentieket.

Továbbá: a falvakon élők miatt előbb-utóbb valami változást kell eszközölni, ugyanis rengeteg olyan zsákfalu van, ahol az élelmiszer-beszerzés gyakorlatilag lehetetlen, vagy a falu egyetlen boltjában horroráron veszel csak puliszkát. Az itt élők általában a városba járnak/jártak bevásárolni, a jelenlegi nyilatkozatban nincs olyan pont, ami az eddigiekben volt, hogy személyes célú árucikkek beszerzése miatt hagyod el a településedet.

AJÁNLOTT: ha valamikor, akkor most nagyon erősen ajánlott a szabályok betartása, különösen a maszk viselete, a gyakori és alapos kézmosás, valamint a szociális távolságtartás. A Nethuszár azt ajánlja, hogy – aki teheti – az a következő két hétben még maradjon otthon, vagy szorítsa a minimálisra kontaktusok lehetőségeit. Az esetszámok jelenlegi alakulása biztató, de nem megnyugtató, és még mindig nem tudjuk, hogy a gyerekeket érintő Kawasaki-betegség milyen új problémákkal szembesít majd mindannyiunkat!

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

Kapcsolódó anyagok:

Nethuszár-felhívás: csak semmi lazítás, maradjatok fegyelmezettek!

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]