hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Jó tanácsok koronavírus idején – íme néhány grafikon, hideg számítás, hogy miért dobd el a leszarom tablettád!

Pár hasznos infó elöljáróban:

Koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel: 0800 800 358
Román Nemzeti Közegészségügyi Intézet weboldala: www.cnscbt.ro
Amennyiben koronavírusra utaló tüneteket észlel hívja a 112-es segélyhívót, jönnek ők! Ne induljon el saját magától kórházba, megfertőzhet másokat is útközben, vagy épp az Önt ellátni óhajtó orvosokat fertőzi meg!
Naprakész számadatok itt érhetőek el. (általában reggelente frissül)

hirdetés
hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) kijelentette, hogy pandémiának tekinti a koronavírust, amely a jelenlegi statisztikák szerint 121,000 embert fertőzött meg világszerte. A következő szöveg egyfajta szintézise lesz azoknak a beszélgetéseknek, amelyeket az elmúlt napokban folytattam közeli ismerősökkel, barátokkal, akik annak ellenére, hogy értelmes emberek úgy gondolom, hogy mégsem értették teljesen a helyzet súlyosságát. Következzenek tehát a leggyakoribb kérdések/téves kijelentések és az ezekre legjobb tudásom szerint adott válaszok:

Ránk, fiatalokra nézve a vírus nem veszélyes, tehát nincs mitől tartani.

A jelenlegi statisztikák szerint egy egészséges fiatalnak valóban 99,8%-os esélye van túlélni a vírust. Ez nem azt jelenti, hogy nem jelent rá vagy a társadalom egészére nézve veszélyt. Ha a Karinthy hat lépés távolság-elméletéből indulunk ki, rögtön láthatjuk is lelki szemeink előtt, hogy egy tünetmentes hordozó milyen előreláthatatlan kárt okozhat. Ne felejtsük el, hogy a vírus lappangási ideje akár 27 nap is lehet. Ez az idő bőven elég arra, hogy rengeteg olyan embert fertőzzünk meg, akire nézve a vírus óriási veszélyt jelenthet. Gondoljunk csak a nagyszüleinkre.

Mit számít mindez, amikor amúgy is minimális az esélye annak, hogy a vírus pont nálunk jelenjen meg?

A fenti képen látható autókban külföldön dolgozó román állampolgárok ülnek, akiknek az óvintézkedések miatt éppen megszűnt a megélhetésük. Nem a vírus elől menekülnek, pusztán anyagi, kényelmi megfontolásból jönnek haza, sokszor fittyet hányva az óvintézkedésekre. Egy részük veszélyes zónákból érkezik. Az elkövetkező pár napban 50 ezer hazaérkezőre számítanak. Következésképpen: nem tanácsos a főutak mellett levő éttermeknél, benzinkutaknál sokáig időzni, ha az ember teheti, inkább tegyen egy pár perces kitérőt.

Ha ez igaz, akkor mindnyájan el fogjuk kapni a vírust, kár is késleltetni, Merkel is megmondta!

Angela Merkel kancellár kijelentette, hogy a német állampolgárok akár 70%-a is elkaphatja a COVID-19 “fedőnév alatt ügyködő” vírust. Megrázóak azok a hírek, amelyek az olasz, meglehetősen túlterhelt egészségügyről szivárognak ki. A helyzet drámai. Az olasz egészségügy napokon belül átalakult, ennek ellenére a kórházak hamar megteltek. A fertőzöttek zöme idős, de lehet látni fiatalokat is lélegeztetőgépen, intenzív osztályon a vírustól.

Az nem mindegy viszont, hogy az egészségügyi rendszert túlterheljük, vagy rendeltetésének megfelelően el tudja látni feladatát. Egy kevésbé költői hasonlattal élve: amikor a medve elől futtok, nem te kell légy a leggyorsabb, elég ha nem vagy utolsó. Hasonlóképpen, nem az a cél, hogy senki ne kapja el a vírust, hanem az, hogy amúgy is hiánycikknek számító orvosok ne kelljen a végkimerülésig dolgozzanak, hogy ellássák a betegeket. Legyen megfelelő számú kórházi ágy. Végképp nem szeretnék egy (amúgy is felkészületlen) román kórház folyosóján levegőért kapkodni. Jó illusztráció itt.

Ne kelts pánikot, más betegségekben sokkal többen halnak meg!

Jó, de a számuk relatív konstans minden évben, a koronavírussal fertőzötteké a megfelelő óvintézkedések hiányában pedig 3-5 naponta megduplázódik.

Miért Olaszország az európai gócpont?

A rövid válasz az, hogy azért, mert nem vették komolyan a vírust. Következzenek a részletek. A fenti grafikon jól mutatja, hogy Hupej tartomány (amelynek Vuhan a közigazgatási központja) kivételével a kínai tartományokban a zárlatnak köszönhetően nem terjedt el túlzottan a vírus. Ez részben annak köszönhető, hogy Kínán és a környező országokon 2003-ban végigsöpört a SARS vírus, ezért vannak protokollok és tapasztalat a hasonló esetek kezelésére. Olaszország nem rendelkezik hasonló tapasztalattal az elmúlt évekből, ezért nem léptek életbe a szükséges óvintézkedések időben, ennek látjuk a hatását jelenleg.

Dél-Koreában az első 30 fertőzöttet sikerült elkülöníteni, ezzel megállítható lett volna a vírus terjedése, viszont a “szuperhordozóként” emlegetett, a Shincheonji szektához tartozó 31. fertőzött olyan sok embernek adta tovább a vírust, hogy az egész országban elszabadult a fertőzés. Az sem segített, hogy a szekta feje, Lee Man Hee, térdelve kért bocsánatot.

A Hupeji események idővonala

Mekkora a fertőzöttek száma? Hivatalos vs. valós adatok.

A hupeji események idővonalán megjelenő információ (forrás itt) a következőkre utal:

1. A zárlat 2 nap alatt meggátolta az új esetek számának növekedését

2. a hivatalosan megerősített esetek exponenciális növekedésének kezdetétől számolva pontosan a 11. napon kerül köszönőviszonyba a hivatalos statisztika a valós esetek számával, tehát amikor a hivatalos adatok szerint az új esetek száma robbanásszerűen növekedni kezd, akkor már nagy a baj, és valós esetből rengeteg lehet, csakhogy nem áll rendelkezésre hivatalos statisztikai adat. Ennek okairól itt olvasható egy remek angol nyelvű írás. Hupejben pédául, amikor a hivatalos adatok szerint 100 fertőzött volt, akkor a valós szám már meghaladta az 1500-at.

Ha Romániában hasonló az arány, akkor a 48 hivatalosan megerősített eset 720 valós esetet jelent.

Mit lehet tenni?

Hiteles forrásból dokumentálódni, megosztani az információt másokkal. Betartani a szakemberek előírásait: immunrendszerünket erősíteni, odafigyelni a higiéniára, de legesleginkább csökkenteni az emberi kontaktust!

A fentebb felsorakoztatott érvekből, ha egy dolog következik, akkor az a következő: a koronavírus megfékezésének egyetlen valóban hatékony módja a szociális kontaktus beszüntetése. Mit jelent ez?

  1. Home office. Kifogás mindig van, hogy miért nem lehetséges de inkább vedd ki a szabadnapjaidat, minthogy megfertőződj! Cégvezetőknek a Munkaügyi Minisztérium javaslatai mellé egy jó érv: érdemes megkockáztatni egy kis visszaesést produktivitásban, forgalomban azzal, hogy az alkalmazottak otthonról dolgoznak, mert ellenkező esetben ha véletlenül cégen belül felüti a fejét a vírus, akkor pár hétre a teljes cég működése leállhat.
  2. Bevásárlás. A lehető legritkábban és legokosabban. Ne menjünk tömegbe vásárolni. Ne felejtsük el, hogy akár a kasszás néni is potenciális szuperhordozója lehet a vírusnak, mivel olyan sok emberrel kerül kontaktusba, tehát minél ritkábban megyünk vásárolni, annál alacsonyabb a megfertőződés esélye. Próbáljunk meg kevésbé forgalmas időpontban vásárolni, akár éjjel is.
  3. Szociális élet. Ha nem terjed el a vírus, akkor rengeteg alkalmunk lesz közeli barátainkkal, szeretteinkkel rendezvényekre járni vagy sörözni menni. Addig maradjon a Messenger, Zoom, Skype, Trello, Hangouts és társaik.

Forrás: Kritiq.eu

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]