hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Jobb, mint soha: az EU lezárja a külső határait

A tagállami vezetők rendkívüli uniós csúcstalálkozóján döntöttek arról, hogy az új koronavírus okozta járvány miatt legalább harminc napra lezárják az EU külső határait. A korlátozás alól többek között a schengeni egyezmény tagországainak polgárai, a britek, valamint a blokkon kívüli országokból érkező orvosok és ápolók jelentik a kivételt. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az is kulcsfontosságú, hogy a következő napokban a védőfelszerelések beszerzésében is előrelépés történjen.

hirdetés
hirdetés

A járványhelyzet miatt az Európai Unió történetében eddig példátlan mértékű beutazási tilalomról döntöttek a tagállamok vezetői kedden. Az állam- és kormányfők virtuális csúcstalálkozóján zöld jelzést kapott a bizottsági javaslat, miszerint legalább harminc napra lezárják a schengeni övezet külső határait. Akár szimbolikus is lehetne, hogy az estébe nyúló ülést követően nem a csúcsintézmények vezetői Brüsszelben, hanem Angela Merkel német kancellár – a nyitott határok egykori szorgalmazója – állt először kamerák elé Berlinben, majd tájékoztatott a szigorításról. – Németország azonnal életbe lépteti az intézkedést – közölte, hozzátéve, hogy a tagállamok teljes egyetértésben döntöttek a harminc napig tartó beutazási tilalomról. Megerősítette azt is, hogy a korlátozás egyelőre harminc napra szól, de amennyiben a járványhelyzet úgy kívánja, az meg is hosszabbítható. – Most a polgárok egészsége a prioritás – szögezte le Merkel, aki szerint az áruk szabad áramlásában, illetve az egységes belső piac működésében is teljes volt az egyetértés az országvezetők között.

Kedd este Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben a járványhelyzettel kapcsolatban kiemelte: kulcsfontosságú, hogy még a következő napokban eredményt érjenek el a védőfelszerelésekre vonatkozó közös beszerzésekben. – Természetében és méretében is kivételes válsággal állunk szemben – fogalmazott Charles Michel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig köszönetet mondott azért, hogy a tagállamok felkarolták a bizottság járványügyben tett javaslatait. – Most a tagállamokon a sor, hogy a külső határokat lezárják – mondta, utalva arra, hogy az EU-nak önmagában erre nincs hatásköre.

Von der Leyen első ízben hétfő este tájékoztatta az európai közvéleményt a beutazási tilalomról. Utóbbi alól természetesen kivételt képeznek majd az európai uniós állampolgárok, a schengeni egyezmény tagországainak polgárai, illetve azon harmadik országbeli személyek, akik állandó európai lakcímmel rendelkeznek. A frissen kilépett britekre a beutazási tilalom nem vonatkozik, ők európai polgároknak minősülnek – erősítette meg Von der Leyen, a rendelkezés nyilvánosságra hozott szövege pedig azt is kimondja, hogy amennyiben hajlandók rá, az Egyesült Királyság és Írország is korlátozhatják a blokkon kívülről történő beutazást. (Írország, bár EU-tagállam, máig fenntartja a saját határellenőrzés jogát, és nem tagja a schengeni térségnek.)

A továbbiakban az unió szintén fogadja majd a nem schengeni államokból érkező orvosokat, ápolókat, határőröket, diplomatákat, illetve a nemzetközi védelemre szoruló személyek előtt sem zárja be az ajtót.

A bizottsági elnök kedd este pozitívumként említette azt is, hogy a bizottság tudományos szakértőkből álló, frissen létrehozott csoportja is a minél kisebb mértékű társadalmi érintkezést javasolta a koronavírus feltartóztatásának érdekében. A bizottság nemrég egy videót is közzétett, amelyben Von der Leyen azt üzente az európaiaknak:

„Önök az otthonmaradással segíthetik a legtöbbet!”

A felvételen az is elhangzik, hogy Brüsszel számításai szerint akár az őszre piacra kerülhet a koronavírus elleni oltóanyag.

hirdetés
hirdetés

(Magyar Nemzet)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]