hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Kiröhögtette magát a PSD, marad a kormány – az RMDSZ partnert váltott?

Tulajdonképp óriási pofonba szaladt bele a PSD, de az is igaz, hogy magának kereste – a nagy hévvel, megannyi kormánybuktató fogadkozással tarkított időszak után arra sem volt képes, hogy saját képviselőit maga mellé állítsa, így nem jött össze a kormánybuktatáshoz szükséges minimális létszám sem, ezért berekesztették az ülést, szavazás sem volt, mehetünk, mehettek, mehetnek haza. A Ludovic-kormány nagy segítséget kapott az RMDSZ-től, akik nem vettek részt a szavazáson, kérdés, hogy ennek lesz-e később jelentősége, pedig a békére már igazán nagy szükségünk lenne.

hirdetés
hirdetés

16.50: Na, ennek vége, a PSD kiröhögtette magát – nem jött össze a minimálisan szükséges létszám, összesen 226 képviselő volt jelen a kötelező 233 helyett. A bizalmatlansági indítvány sorsa azonban továbbra is kérdéses marad, azaz, az sem biztos, hogy ezt végleg lejátszották. Elvileg újra napirendre tűzhetik, azonban ez alkotmányossági problémákat is jelent, mivel a parlament rendkívüli ülésszakában nyújtották be, így egy új időpont esetén már a holnaptól kezdődő új parlamenti ülésszak idejére esne a szavazás. A kérdésről bővebben majd az alkotmánybírósági döntés rendelkezik, amelyet hetedikére várnak a honanyák és honatyák. Az Adevarul napilap online kiadása öles címekkel hirdeti: “az RMDSZ és a kisebbségi képviselők az új hatalommal tartottak”. Akkor tessék mondani: kitört a béke?

16.20: Most a szenátorok körében tartanak névsorolvasást. A G4Media szerint az újabb számolások alapján a PSD-nek, a Pro Romaniának, és az ALDE-nek összesen 226 képviselője van, ami az jelenti hogy se kvórum, se kormánybuktatás, se semmi. Ilyen unalmas napunk nem volt még ebben az országban. A PNL, az USR és az RMDSZ nincs jelen, a kisebbségi képviselők szintén hiányoznak, szóval, nem megy a kormánybuktatás. Hiába, na, Románia sem a régi…

16.06: A PNL is lelépett, közben megjött Valentin Popa, Pro Romania-s képviselő, aki korábban hiányzott.

16.01: Kezdődik a névsorolvasás. Az RMDSZ frakciójából SENKI sincs jelen, de, ha meglesz a kvórum, akkor bejönnek, és nemfognak szavazni. Na, ezt a székelyes furfangos megoldást valaki bogozza ki nekem. AZ USR szintén nincs jelen, ahogy a 17 kisebbségi képviselőből sem jött el senki. A Pro Romania frakciójából hiányzik egy képviselő, a többiek jelen vannak.

15.53: Rejtő Jenő Romániában:

 – Uram, a román kormányt keresem!
 – De miért Bukarestben?

15.48: Jönnek-mennek, semmi érdekes. Meguntam, elmentem kávézni, és megfuttatni a szomszéd agarát. Majd jövök…

15.46: 15.30-ra hirdették meg az ülés folytatását, de nyugodtan elmehetek kávézni, még csak most gyülekeznek a teremben. Aztán jön majd az, amikor egyesével felolvassák a neveket, és a képviselő, aki jelen van a teremben, egy “prezent” (jelen) felkiáltással jelzi, hogy ő ténylegesen  jelen van. Ha összegyűl a 233 jelen felkiáltás, akkor van kvórum (olyan hosszú leírni,. hogy minimális létszám). Az egész inkább emlékeztet egy elcseszett osztályfőnöki órára, mint parlamenti ülésre.

15.40: Ciolacu bejelentette, hogy kezdeményezi három PSD-s képviselő kizárását a pártból, amiért nem jelentek meg a szavazáson. Köztük van Carmen Dan is, egykori belügyér, aki felelős az augusztus tizedikei bukaresti oszlatásért, valamint az úzvölgyi temetőattakért is. Nem érzem úgy, hogy sokan fogják őt siratni Hargita megyében.

15.30: Humor Hunor beolvas: mondom, épp csak azt nem mondta, hogy a románok basszák meg egymást, mi nem kérünk belőlük. Idézek: “A PSD azt mondta, hogy megvan a többsége, és átmegy a bizalmatlansági indítvány. Nyilván, ha van többséged, akkor van kvórumod is, így most oldja meg a PSD. Ez egy háború a PSD és a PNL között, amibe, nagyon ravasz módon, minket is bele akarnak rángatni. Amikor Iohannis előjött a kreténizmusaival, hogy ellopjuk Erdélyt, akkor a PSD is futott szavazni, többséget alkotni a PNL-vel együtt. Ma azt mondtuk, mi ebben a háborúban nem veszünk részt. Bent leszünk a parlamentben, de nem szavazunk.”

15.00: Nem akar ez menni: Az ülést felfüggesztették, vita van a kötelező létszámról (kvórum) – úgy hírlik a minimálisan szükséges 233 képviselő helyett mindössze 170-en tették tiszteletlenségüket a parlamentben, ha ebből kivonjuk az RMDSZ-t, akkor azt mondhatjuk, hogy magukat a PSD-seket sem igazán érdekli ez az egész. Halasztottak ismét, 15.30-ig. Ennek a bizalmatlansági indítványnak lassan annyi esélyt adok, mint a Barcelona győzelemnek a Bayern ellen a 89 percben. Nem mondom, hogy lehetetlen, de na….

14.00: A román média sem viszi túlzásba az érdeklődést, a G4Media nyitólapján még vezető hírt sem ért a mai bizalmatlansági indítvány. Az erről szóló szavazást 14.00-ra hirdették meg, de én is nyugisan megkávéztam, mert biztos voltam benne, hogy ebben az országban, ez nem

fog időben elkezdődni. Ez sem.

 

14.00: A román média sem viszi túlzásba az érdeklődést, a G4Media nyitólapján még vezető hírt sem ért a mai bizalmatlansági indítvány. Az erről szóló szavazást 14.00-ra hirdették meg, de én is nyugisan megkávéztam, mert biztos voltam benne, hogy ebben az országban, ez nem sem fog időben elkezdődni.

Így is lett: halasztottak egy kört, eltolták 14.30-ra, és most azon megy a harc, hogy meglesz-e a szükséges létszám, vagy nem. Ahhoz, hogy a bizalmatlansági átmenjen, két feltételnek kell egyszerre teljesülnie:

  1. Az összes képviselőből fele plusz egy jelen kell legyen, és

  2. Az összes képviselő fele plusz egy meg is kell szavazza

Ez minimum 233 szavazatot jelent, azaz, ennyien kell minimum bent legyenek ahhoz, hogy egyáltalán legyen miről beszélni, és, ha bent vannak minimum ennyien, vagy többen, akkor abból 233-nak meg is kell szavaznia.

A PSD-nek az ALDE-val és a Pro Romania-val együtt van 234 szavazata, legalábbis a szocik elnöke, Ciolacu korábban erről beszélt, de ma, mit ad Isten, egy szoci képviselő megbetegedett, és nem lehet jelen, így aztán egyre nagyobb a nyomás a frakcióval nem rendelkező és kisebbségi képviselőkön.

Az RMDSZ döntött: bent lesznek ugyan, de nem szavaznak, Hunor pikánsan fogalmazott, amikor azt mondta: ez a PSD és a PNL háborúja a hatalomért, amiben mi nem akarunk részt venni. Épp csak azt nem tette hozzá, hogy basszátok meg, mi, magyarok, már csak egy kávét kérünk…


hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]