hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Kijárási korlátozások, rendeletben megfogalmazott javaslatok, amelyek éjjel kötelezőek

Marcel Vela belügyminiszter, Raed Arafat és Bogdan Despescu államtitkárok ma este nyolctól sajtótájékoztatót tartanak! Korlátozták a kijárást, csak a legszükségesebb esetekben, csak megfelelő igazolással, külfödli állampolgárok nem léphetnek be az országba stb. lásd lentebb. Életbe lépés időpontja: március 22. este 22 óra! Oszd meg a cikk alján található kék színű F gombra klikkleve, hogy mindenkihez eljusson! Hamarosan külön cikkben magyarázzuk el, hogy mit jelentenek!

 

Raed Arafat: volt egy hiány a nemzetközi piacokon maszkokból és egyéb eszközökből, de minden szerződést aláírtunk, a katonaság segítségével légi úton juttatjuk el a kórházakba – az első 80.000 maszk kiszállítása már elkezdődött. Ma azt tapasztaltuk, hogy sok állampolgár megszegte az eddigi javaslatainkat, így szükséges volt arra, hogy a ROAlert-en küldjünk egy üzenetet mindenkinek. Ajánlom, hogy a jelen rendeletben javasoltakat vegyék úgy, mintha kötelezőek lennének.

Bogdan Despescu: felhívom a lakosság figyelmét, hogy ne vásároljanak teszteket az internetről. 1177 bűnvádi eljárás indult.

Az alábbiak JAVASLATOK, amelyek napközben reggel 6 és este 10 óra között érvényesek. Az alábbiak este 10 és reggel 6 között KÖTELEZŐEK!

Az áruszállítás esetében az autókat érintő eddigi 3,5 tonnás korlátot levitték 2,4 tonnára, de nem értem pontosan, hogy ez mit jelent.

Istentisztelet lehet tartani a templomokban és imaházakban, de hívek nélkül – azokat online lehet közvetíteni.

A helyi önkormányzatok kötelesek összeírni azon 65 év felettieket, akiknek nincs semi támaszuk, és segíteni őket.

Azok a személyek, akik megszegték az otthoni izoláció szabályait, magas kockázatú személyeknek lettek nyilvánítva, a hatóság pedig intézményes karanténba zárja őket. Akik megszegték a karantént, azokat újra karanténba zárják, de a 14 újra indul. Magyarán, nem érdemes megszökni…

Marcel Vela: külföldi állampolgárok belépése tilos – csak tranzit, és csak kijelölt útvonalon. Vela belügyér Magyarországot említette példakánt, tehát úgy lesz, mint náluk! A Romániában dolgozók, illetve a családtagok bejöhetnek.

Marcel Vela: – kijárási korlátozások csak a COVID-19 elleni védekezésnek megfelelő ruházatban lehet elhagyni a lakást. Csoportosulás tilos – csoportosulás alatt értsd: 3 főnél több! Kijárás: csak munkába, ha nem lehet otthonról elvégezni, csak az alapszükségletek beszerzésért (otthoni vagy munkaügyi alapszükségletek, illetve háziállatok szükségei); orvoshoz, amennyiben az nem halasztható, vagy nem végezhető el távolról… ; idős személy ápolása, segítése. Rövid időtartamú kijáratok, az otthon közelében: kutyasétáltatás stb. – ez tulajdonképp kijárási tilalom, a mánélisták nem mennek grötározni.

– Katonai rendelet: holnaptól bezárnak a fogászatok – csak sürgősségi eset; patika, állatpatika és élelmiszerboltok kiviételével minden közepes és nagy területű kereskedelmi egység bezár (a plázák)

Marcel Vela: a hatodik napon kijelenthetjük, hogy első célunkat elértük, nem terjedt el országos szinten a fertőzés.  Több határozatot, rendeletet is meghoztak ma, ezeket Ludovic Orban jóváhagyta, érintik a rendőrség, helyi rendőrség átszervezését, a karantént és az otthoni izolációt stb. Ezeket később Arafat, illetve Despescu ismerteti. Marcel Vela jelenleg az elmúlt napok intézkedéseiről beszél, többek közt arról, hogy lecsapnak azokra, akik a járvány idején orvosi termékekkel kereskednek.

ELKEZDŐDÖTT

Na, más se hiányzott: a magyarok elhasználják a román gázt, a románok orra elől….

Aki most is nézi az élőt: a műsorvezetőnek gyárilag ilyen a tekintete, vagy nagyon megijedt valamitől?

Az élő közvetítésben most reklámok mennek. A rakott kelkáposztámat siratom… , s nem merek elmenni, mert akkor fog kezdődni.

A román kollégák úgy tudják, majd kilenc után szólal meg a három testőr. Ha ezt tudtam volna, megvacsorázom addig.

Megoszthatjátok a Nethuszár eme cikkét, ahogy a többit is, meg minden, nem haragszunk meg. A cikk alján van egy F gomb, kék színű, na, azt kell megklikelni, értetted-e?  Különben is, nem volt, amit írjunk, mert ezek hárman még mindig nem jönnek. Mondom, itt budapesti idő szerint számolnak…

Így néz ki a sajttáj helyszíne a 20.00-ra meghirdetett időpont után 50 perccel:

Na, ettől dobj egy hátast: miközben a világon mindenhol csökkent a légszennyezettség a csökkenő, vagy teljesen megszűnő gépjárműforgalom miatt, addig Bukarestben ma nagyobb légszennyezettséget mértek, mint békeidőben, amikor kocsi éri a másik kocsi seggét, akkor a dugó. Nos, ehhez azért tehetség kell…

“Mindhárman késnek megjelenni a románok előtt” – jegyzi meg cinikusan a Ziare.com. Hát, egyelőre negyven perces a késés. Mit akarnak bejelenteni?

Hét román állampolgár halt meg eddig, mindannyian a diaszpórában. Románia területén eddig nem történt koronafertőzés miatti haláleset.

Ma 59-el emelkedett a fertőzöttek száma – ami elég nagynak számít, hirtelen nem is tudom, tekinthetjük innen exponenciális emelkedésnek?

Fél kilenc – rájöttem, Bukarestet már megint összekeverték Budapesttel, magyar idő szerint kell érteni a 20.00 órát…

Még mindig nem kapkodnak…

Negyed kilenc – még mindig semmi. Most az a kérdés, hogy semmi lényegest nem jelentenek be, ezért késnek, vagy gyűjtik az erőt ők is, annyira durva lesz – te mire tippelsz?

20 óra elmúlt, de még sehol semmi. Na jó, hiába német az elnök, azért ez még nem dajcsland…

A sajtájt eredetileg 19 órára tervezték, de eltolták 20 órára.

A mai nap során már felmerült, hogy az időseket (70 év felettiekről volt szó) izolálják – ami tulajdonképp annyit tesz, hogy számukra bevezetik a kijárási tilalmat. A belügyminisztérium forrásai úgy fogalmaztak ezzel kapcsolatban, hogy “szóba került”, “felmerült a probléma”.  Ugyanakor véálhetően arra is sokan várnak választ, hogy mit akarnak kezdeni a hatóságok az országba belépő vendégmunkásokkal, akik tömegesen szöknek meg az otthoni izoláció és a karantén elől.

Az eddigi mérleg szerint Romániában 367 fertőzöttet tartanak nyilván, és 52 gyógyultat.

Ha KOMMENTELNÉL ne fog vissza magad, KLIKK IDE! Ja, és lájkold a Face-oldalunk, vagy tartunk egy sajtótájékoztatót a nappalidban!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]