hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Kijárási tilalom – gyorselemzés pontokban a Nethuszártól

Miért vezették be a kijárási tilalmat, kellett ez nekünk, mi ez a vírus, valóban veszélyes, ha igen mennyire, és tulajdonképp mit kell tennünk, mit tudunk tenni – a Nethuszár összefoglalója, mindenkinek, egyszerűen és érthetően.

hirdetés
hirdetés
 1. MARADJ OTTHON! Ez az első és legfontosabb, amit MINDENKINEK meg kéne tennie ahhoz, hogy ezt a járványt a lehető legkisebb megrázkódtatással vészeljük át. Szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy a lehető legkisebb ebben az esetben is napi tucat halottat jelent, és túlterhelt egészségügyi rendszert. Azonban nem mindegy mennyire, és nem mindegy, hogy tucatjával, vagy százával, esetleg ezrével halnak meg az emberek naponta. A napi ezer halott nem költői túlzás, a jelen helyzetben ez nemcsak hogy elképzelhető, hanem sajnos reális forgatókönyv.

 2. MIÉRT KELL OTTHON MARADNI? Mert a vírus emberi kontaktus útján terjed – ez a legfertőzőbb terjedési forma. Mivel nem tudod teljesen kiiktatni az emberi kontaktus esélyét, ha az utcán mászkálsz, így otthon kell maradnod!

 3. MIÉRT VAN KIJÁRÁSI TILALOM? Annak, aki követi a híreket, a kérdés eleve hülyeség. De magyarázzuk csak el szépen, hogy az örök ellenkezők, a mindig mindenkinél okosabbak is megértsék, mert a kijárási tilalom pont miattuk van, és nem feltétlenül a vírus miatt. A kijárási tilalom bevezetése előtt ugyanis akármilyen intézkedést is foganatosítottak a hatóságok, azt tömegek próbálták meg kijátszani. A parkban, város szélén tömegben piknikezők látványa, a mindenkit egy kanálból feláldozó ortodox pópa, a kesztyű, maszk nélkül mászkáló ezrek, a hazaérkező vendégmunkások abszolút felelőtlen viselkedése, az orvosok előtt betegségüket lehazudó, sokszor az orvosokat is megfertőző páciensek… Még kérded, miért kell kijárási tilalom? Azért, mert ez maradt az egyetlen eszköz, amellyel az emberi kontaktokat a minimálisra lehet szorítani.

 4. MINDIG MOSS KEZET! Nem, nem úgy, ahogy eddig szoktál. Hosszasan, jó alaposan dörzsöld végig a szappant a kézfejeden és a markodon egyaránt – egy jó kézmosás legalább fél perc (igen, tudom, eddig mi, férfiak ennyi idő alatt le is zuhanyoztunk – most nem)

 5. KELL MENNEM VÁSÁROLNI, AKKOR HALJAK ÉHEN? Nem, nem kell éhen halnod, az élelmiszerboltok és a patikák nyitva vannak. A megfelelő típusnyomtatvány kitöltése után szabadon elmehetsz a legközelebbi boltba, patikába, hogy megvedd, ami kell. Ugyanakkor MINDENKINEK úgy kell öltöznie és viselkednie, hogy a vírus terjedési lehetőségeit a minimumra korlátozza! Mit jelent ez?

 6. MASZK, KESZTYŰ, KÉT MÉTER! Ha kimész, akkor hordjál maszkot. Ha nincs, akkor sál, kendő az arc elé, ez is több, mint a semmi. A vírus nem önmagában terjed, hanem nyálcseppekre, porszemcsékre tapadva, így ezek is szűrnek, védenek. Persze nem 100 százalékos egyik sem. Jelen helyzetben azonban semmi sem ígér 100 százalékos biztonságot, ennélfogva mindent, ami valamennyi védelmet ígért, azt be kell tartani. A boltban NE FOGJ MEG SEMMIT KESZTYŰ NÉLKÜL! Tarts mindig két méter távolságot! A kasszástól is! Kapkodni nem kell, várd meg, míg hátralép, vagy szólítsd fel erre, ekkor lépj csak te előre, hogy fizess, vagy elvedd az árud. A napi rutin alatt belénk ívott mozgássorozatokat át kell gondolnod – az összes olyant, ami azt feltételezi, hogy két méternél közelebb kerülsz valakihez, akárcsak egy pillanatra is, azt a mozgássort át kell szervezni. Önfegyelmet igényel, de ez van, más nincs. A boltban légy türelmes, főleg az eladókkal! Ők vannak a leginkább kitéve a vírusnak, nélkülük viszont nem lesz, amit egyél! Tiszteld meg a munkájukat azzal, hogy nem türelmetlenkedsz, nem hápogsz, nem akarsz első lenni az elsők között!

 7. SOHA NE ÉRJ AZ ARCODHOZ – amíg nem értél haza, és nem mostál kezet, nem fertőtlenítetted magad! Hogy mit tegyél, ha hazaérsz, íme:

 8. AMIKOR UTCÁRÓL, BOLTBÓL HAZAÉRSZ: A kesztyű MÉG a kezeden, ekkor leveszed a cipőd, lehetőleg még a házon, lakáson K ÍVÜL. Legjobb, ha még elmenetel előtt odakészítesz egy tál szappanos, klóros stb. vizet, a cipődet ebbe belemártod, hogy a talpát lefertőtlenítsd. A vírus ugyanis nyállal terjed, azaz, ha belelépsz egy köpésbe az utcán, már viszed is a vírust magaddal. Márpedig Romániában nem ritka a földre köpés. Miután a cipődből kibújtál, leveszed a külső ruháidat – kabát, nadrág, még mindig kesztyűben! – és beleteszed őket egy nejlonzsákba. Bemész a fürdőbe, itt leveted a többi ruhád (alsónadrág, bugyi, melltartó, zokni szintén!), ezeket beteszed egy nejlonzsákba. Leveszed a kesztyűdet és a maszkodat, a kesztyűt eldobod – NEM ÉRSZ AZ ARCODHOZ még véletlenül sem, és rögtön kezet mosol. Alaposan, nem úgy, ahogy eddig szoktad. Ezek után le is zuhanyzol. Ha okos voltál, akkor tíz napig ki se kell menj semmiért. Ha nem, akkor másnap megismétled ezt a procedúrát!

 9. AMIKOR KIMÉSZ, LEGYEN NÁLAD A FORMANYOMTATVÁNY – ez viszont nem könnyű, az utóbbi 24 órában háromszor változott meg a „formulár”, amit ki kell töltened, így jelen pillanatban nem igazán tudjuk, melyik érvényes. Kövesd a neten a híreket, hamarosan meglesznek a végleges változatok, a Nethuszár is közzé teszi majd. Amikor igazoltatnak, a papírost TÁVOLRÓL mutasd a rendőrnek, NE ADD A KEZÉBE! A gumikesztyű vírushordozó, nem hal meg a felületén a vírus, meggátolja viszont, hogy a bőrünkre jusson – a rendőr gumikesztyűben jár-kel, és millió egy papírost végigfogott már aznap. Ezért NE ADD A KEZÉBE, hívd fel neki is a figyelmét arra, hogy ez veszélyes!

 10. CSAK NAPPAL MEHETSZ KI! Éjszaka nem.

 11. AZ OTTHON, AZ OTTHON – azaz, a lakásod, házad. Nem járja az, hogy összeültök a hatodik emelettel, ti az ötödikről, és römicsatákat vívtok a lépcsőházban. Járványügyi szempontból ez pont fix ugyanaz, mintha denevérszarral kenegetnétek egymás torkát a Vuháni piacon. A „#maradj otthon” azt jelenti: nem mész ki a lakásból! Nem fogadsz vendégeket, és nem mész te sem vendégségbe!

 12. SZOLIDARITÁS! Ezekben a nehéz időkben derül ki, hogy milyenek is az emberek, akiket eddig ismertél. Te ne tartozz azok közé, akik unottan elfordulnak az elesettektől! A környékeden élő idősekkel vedd fel kapcsolatot, segíts nekik bevásárolni, patikáéból kivenni a gyógyszereket stb. Nem kell, és nem is szabad fizikai kontaktusba lépned velük, a visszajárót, kasszabont és a terméket a kilincsre akasztod, majd ő elveszi. Amennyiben ismeretségi körödben, netalántán szomszédodban van olyan, aki az egészségügyben dolgozik, segíts neki és családjának abban, amiben tudsz. Egy ebéd megfőzése számukra máris nagy segítség, de millió apró-cseprő dolog van, ami őket most pluszba leterheli – márpedig egy olyan terheknek néznek elejébe, ami minden képzeletet felülmúl.

 13. INFORMÁLÓDJ! A járvánnyal kapcsolatban millió és millió hír jelenik meg naponta – maradj meg azoknál a portáloknál, akiket vissza is tudsz követni. Ha olyan portál zseniális és szenzációs cikkeid olvasod, amelyek hihetetlen hírekkel bombáznak, akkor azok a hírek valóban nem hihetőek, és nem is szabad nekik hinni. Minden portálon keresd meg az Impresszum, illetve a Kapcsolat rovatokat – itt utánanézhetsz annak, kik írják ezeket a cikkeket, írhatsz is nekik. Amennyiben a portál nem kínál számodra ilyen lehetőséget, akkor az minden bizonnyal egy kamuportál. Ne stresszeld magad a rémisztő adatokkal, és a még rémisztőbb jóslatokkal, amelyek a jövőre vonatkoznak – a jelen valóságánál most úgysincs stresszesebb a hírpiacon – ráadásul ami ma, ebben az órában igaz, az estére, holnap reggelre, már megdőlhet.

NÉHÁNY TÉVHIT

hirdetés
hirdetés
 1. CSAK AZ IDŐSEKET FERTŐZI MEG – nem igaz, mindenki elkapja, a betegség lefolyása azonban más-és más mindenkinél – az időseknél pedig súlyosabb, itt gyakran végződik halállal a fertőzés. Ugyanakkor itt szeretném felhívni a figyelmetek arra, hogy Romániában jelenleg a 30-50 évesek generációja adja a fertőzöttek túlnyomó többségét!

 2. CSAK EGY NÁTHA – HÁT, EZ NEM AZ! Sok helyen olvashattok olyasmiket, hogy mindez csak egy nátha, lefolyik, túl vagy rajta, lehet tovább menni. Nem épp így van – egy Bergamóban, a legsúlyosabban érintett olasz helyszínen dolgozó ápoló ismerősöm mesélte, hogy mivel bocsájtott útjára az orvos egy gyógyult pácienst: „soha többet nem fog tudni futni a busz után” – az illető páciens 37 éves.

 3. A KORONAVÍRUS – többféle koronavírus létezik, ezek egy része jelenleg is megtalálhatón szervezetünkben, és semmi bajt nem okiznak. A jelenlegi, azaz a COVID-19 egy állati eredetű, mutálódott vírus, új törzs, azaz, a szervezetünk szempontjából olyan, mintha egy teljesen új vírus lenne – akár neovirusnak is lehetne nevezni, hogy a Mátrix rajongói könnyebben szőjenek összeesküvés-elméleteket.

 4. INFLUENZA ÉS KORONAVÍRUSmerthogy az influenzában is meghalnak annyian, de még sincs ekkora hiszti. Egyrészt nem tudjuk, hogy ebben mennyien halnak meg, mert még nincs vége. Másrészt, az influenza csak akkor fertőz, amikor már tüneteket mutat a páciens, míg a koronavírust látszólag egészséges emberektől is elkaphatod. Még továbbá: a lappangási ideje sem túl rövid, az átlag  14 nap, sok esetben már 5-7 napon belül megmutatkoznak a tünetek, de feljegyeztek olyan esetet is, amikor 27 nap után jelentkeztek az első tünetek. Ez idő alatt pedig tucatnyi emberrel találkozhat az az egy ember, aki vírushordozó. Az influenza fertőzési rátája 1,3, míg a koronavírusé 2,2. Magyarán, gyorsabban terjed, több embert képes megfertőzni, miközben a halálozási arány sokkal magasabb, mint az influenza esetében, különösen – DE NEM CSAK ÉS KIZÁRÓLAG! – az idősek körében, ahol ez az arány eléri, sőt, egyes helyeken meg is haladja a 15 százalékot!

 5. TÖNKREMEGY A GAZDASÁG, MIND ÉHEN HALUNK – ha nem teszünk meg mindent, hogy ezt a járványt megállítsuk, akkor tönkremegy az ember. Sokan halnak meg, és sok olyan munkaképes korban levő személy éli túl, aki komoly szövődményekkel kell majd küzdjön, az is lehet, hogy egy életen át. Lehet, hogy neked most jó ötletnek tűnik, hogy ne álljon le a gazdaság, de cserébe 5-10 év múlva, vagy talán még annyi sem, a munkaképes korosztály felét nyugdíjazzuk tüdőbaj miatt – akkor hova is jutottunk? Különben is, EZ NEM OLYAN, MINT A 2008-AS VILÁGVÁLSÁG. Az a gazdasági rendszeren belül létező, és egyre csak hatalmasodó, végül kipukkanó hibának a következménye. A mostani viszont egy külső hatás – ami, ha elmúlik, akkor elkezdődik a visszaállás. Az viszont tény, hogy sok minden meg fog változni, méghozzá a jó irányba. Ha mi, a kritikus tömeg, nem lustulunk majd el a járvány lejárta után, akkor a világunk nagyon jó irányba indulhat el – de addig még van egy kevés.

Várd ki a végét, de OTTHON!

NETHUSZÁR

 

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]