hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Nem a zsidókat ölték meg – téged, minket, mindannyiunkat!

Ma van a holokauszt nemzetközi emléknapja -egy a megannyi nemzetközi napok közül. Megfogalmazhatjuk másképp is, hogy a szociális média cinizmusán edződött hobbitörténészek, nemzetmentők és trollkommentelők is (meg)értsék.

hirdetés
hirdetés

Arra emlékezünk ma, hogy elvitték és megölték szomszédodat. Vagy nagyapádat, esetleg nagymamád nővérének vőlegényét. Arra a nagypapára emlékezünk ma, akinek az unokája diákkori szerelmed volt. Ő sem tudta, te sem, hogy Nagypapi karján mit jelent az a tetoválás.

Arra emlékezünk ma, hogy Erdélyből elvitték és megölték a magyar ajkú lakosok jelentős hányadát.

A magyar királyi csendőrség pedig derekasan és kegyetlenül vette ki ebből a részét, hogy azt ne mondjam, lelkesen.

Mint cseppben a tenger mutatja az aberrált történelem véres iróniáját Weiszlovits Emil sorsa: a büszke szállótulajdonost megverik a románok, mert magyar – az esetből nemzetközi botrány lesz, sorsát a magyar diplomácia arra használja, hogy a románok ellen lázítsa Nyugatot. Aztán Horthy bevonul Váradra, Weiszlovits piros-fehér-zöldre festi az istállót, ahol a híres fehér ló megpihen.

Sorsát nem kerülhette el: 1944-ben vonatra teszik, gettóba deportálják és meggyilkolják. A deportálásoknak és kivégzéseknek köszönhetően Nagyvárad etnikai aránya megborul, a magyar ajkúak kárára, és soha nem is fordul vissza.

Marosvásárhelyen az akkori polgármester, Májai Ferenc eljátszotta a kőszívű embert: több ezer mentességi kérelemből – amely az életet jelentette akkoriban – jóformán egy tucatot sem hagyott jóvá. Így aztán elvitték a magyar ajkú zsidókat: akik az első világháborúban a magyar hadseregben szolgáltak, majd a román időkben a magyar kultúra hordózói voltak. Vitték azokat, akik Horthy bevonulásakor ott csápoltak a főtéren, éltették a kormányzót és a magyar hazához való visszatérést.

Elvitték a város modernizálásának, nagy finanszírozójának, Bernády polgármester támogatójának és kebelbarátjának fiait – a Bürger-gyerekekről ma sem tudunk semmit.

Hasonló a helyzet Máramaroson, Besztercén, Kolozsváron és az ezekhez kapcsolódó megyékben. Szinte nyom nélkül tűnt el a haszidok kultúrája, alig maradt hordozója a magyar nyelvnek ezeknek a területeken.

Az európai vallási kulturális térképen kifejezetten érdekes és egyedülálló színfoltnak számító székely szombatosok (zsidózó székelyek) óriási vérveszteségeket szenvednek – a kommunizmus összeomlását már meg sem érik, Erdély eme egyedi vallási közössége úgy tűnt el, hogy csak egy emléktábla maradt utánuk a Bözödi-tó partján.

Voltak, akiket nem vittek el: Nagysármás, és az ott legyilkolt mezőségi magyarok. Mezőségi zsidók. A második világháború kegyetlenkedései közül is kiemelkedően szörnyű gyilkosságok elkövetői a magyar csendőrök. Büntetésük nem érte utol őket, de – ha kutatásaim igaznak bizonyulnak – akkor egyik véreskezű csendőrt 1992-ben a Magyarok Világszövetsége kitüntette.

Nagyapádat vitték el. Nagyapád legjobb haverját, a szomszédod dédapját – ismerőseinket, rokonainkat.

Téged vittek el – minket vittek el!

Na, ezért emlékezünk…

Nethuszár

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]