hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Kis híján felrobbant a vásárhelyi Kombinát – a hatóságok hallgatnak

Orrfacsaró bűz, ammóniaszag, fülsiketítő zaj és hamiskás környezetvédelmi hatóság – hol is lennénk, ha nem Marosvásárhelyen, ahol az Azomaros vegyipari kombinát, közkeletű nevén csak Kombinát okozott ismét kisebb-nagyobb riadalmat a városlakók körében.

hirdetés
hirdetés

A szociális médiában többen is panaszkodtak, hogy fülsiketítő zaj van a városban, legalábbis annak egyik felében, ami a Kombinátból jön, miközben alig egy pár nappal korábban erős ammóniaszag lepte el a várost – igazán posztapokaliptikus kép bontakozott ki:

 

A vöröses-sárga felhő, a zaj semmi jót nem ígért, így sokan már attól tartottak, hogy a Kombinát készül a levegőbe repülni, ami magával vinné a város felét, a másikat pedig örökre megnyomorítaná. Azonban arról, hogy mi is történt, sokat sajnos nem lehet tudni. A Kombinát kiadott ugyan egy közleményt, miszerint csak túltelítődtek valami rendszerek, ezért kiengedték a fáradt gőzt, de ezt a helyi MSNews portál úgy értelmezte, hogy kis híján felrobbant az Azomaros. A  Garda de Mediu (Környezetvédelmi Őrség) pedig jóformán szinte szó szerint ugyanazt mondta tovább egy saját maga által jegyzett közleményben. A hivatal mintha ezzel is a Kombinátot akarná védeni, hogy a törvény szerint vészhelyzet esetén az Azomaros a megengedett érték többszörösét is kibocsájthatja a levegőbe. Igazán megnyugtató, de az érdekességek csak most kezdődnek.

Amint arról neve elhallgatását kérő szakértőnk felvilágosított, a rendszer úgy van kitalálva, hogy a Kombinát évente x alkalommal bejelent valami meghibásodást, majd erre hivatkozva, a határértékeket jelentősen túllépve, kibocsájtja az útjában levő mérgező gázokat a levegőbe – ez így törvényes, s ekkor mindenkinek jó, kivéve a marosvásárhelyi lakosságnak. Aztán kezdődik minden elölről.

A Garda de Mediu Facebook-oldalán megjelent, erősen Kombinát-párti közlemény kapcsán is akadtak meglepetések: Tatár Lehel, a POL marosvásárhelyi önkormányzati képviselője az említett oldalon jelezte a hatóságnak, hogy közleményük alapvető szakmai és erkölcsi okokból minimum aggályos. A posztot ezután némiképp átírták azok, akik a hatóság részéről kezelik az oldalt.

A Kombinát egészségkárosító hatását közvetve már az állam is elismerte, amikor mind a szenátus, mind a képviselőház megszavazta azt a törvényt, hogy a marosvásárhelyi lakosok két évvel korábban mehessenek nyugdíjba, mivel a várható élettartam esetükben rövidebb, mint más városokban, és ezt a tényt összefüggésbe hozták a Kombináttal, illetve annak tevékenységével. Mindenesetre Soós Zoltán polgármester-jelölt sem hagyta szó nélkül az eseményeket, ami annyiban mindenképp biztató jel, hogy ő esélyes a polgármesteri szék elnyerésére, így a Kombináttal kapcsolatos évtizedek óta vívott szélmalomharcban is új fordulatot hozhatna.

>

Hogy valójában mi történt június közepén, majd két héttel később, június végén a vegyipari üzemben, arról egyelőre maradnak a találgatások – a helyi politika érdemben nem lép, mi több, próbálkozás sem nagyon volt ebbe az irányba, a témát érintő civil kezdeményezések sorra dugába dőltek, ahogy az a Maros-parti városban lenni szokott.
A Nethuszár pedig még visszatér a témára, ennyit megígérhetünk!


hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés