hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Klaus Iohannis a kolozsvári Babes-Bolyai egyetem toleranciáját méltatta a magyarellenes Ioan Aurel Pop oldalán

Klaus Iohannis román államfővel ünnepelték a kolozsvári állami egyetemek tanárai és diákjai a városban 1919-ben elindult román nyelvű egyetemi oktatás centenáriumát.

hirdetés
hirdetés

Több mint tízezer diák és tanár vett részt a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) elől indult, a város főteréig tartó felvonuláson, ahol a hat kolozsvári állami egyetem rektorai, Kolozsvár polgármestere, Kolozs megye önkormányzati elnöke, végül pedig Klaus Iohannis köszöntötte a tanévkezdőket.

Az államfő beszédében társadalmi aktivitásra biztatta a diákokat. Elmondta: a diákélet nemcsak a szakmai felkészülés időszaka, hanem a nézetek ütköztetéséé, a társadalmi aktivizmus kialakulásáé is. “Azt várom tőletek, hogy tegyétek a román társadalmat jobbá, élénkebbé, vibrálóbbá és versenyékesebbé!” – szólította fel az elnök a centenáriumi zászlócskákat lobogtató diákokat. Emil Boc polgármester arra biztatta a Kolozsváron tanuló diákokat, hogy tanulmányaik elvégzése után is maradjanak a városban, és tegyék pezsgővé Kolozsvár életét

Klaus Iohannis reggel a Románia legnagyobb és legelismertebb egyetemének, a Babes-Bolyai Tudományegyetemnek a centenáriumi tanévkezdésén vett részt. Felidézte: egykor ő maga is itt szerezte a fizikatanári diplomáját. Felidézte: Erdély és Románia egyesülése után már az első évben megalapították a kolozsvári román tudományegyetemet, mert kiemelt fontosságúnak tartották az oktatást. Klaus Iohannis az egyetemen belül jelenleg megnyilvánuló toleranciát is méltatta. Megemlítette hogy a BBTE ma román, magyar és német tagozatokkal működik és ebben a három erdélyi kultúra több évszázados együttélése nyilvánul meg. Ioan Aurel Pop rektor, aki a Román Akadémia elnöki tisztségét is betölti a 439. kolozsvári, és a 100. kolozsvári román akadémiai évet nyitotta meg. Elmondta: a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) ma Románia legnagyobb és a nemzetközi rangsorokban legelőkelőbb helyen szereplő egyeteme. Diákjainak a száma eléri a 45 ezret, tanárai száma megközelíti a kétezret. A multikulturális egyetem centenáriumi tanévnyitóján zenében hangzott el magyar és német szó: az Örömóda egyik szakaszát magyarul, másikát németül énekelte az egyetemi kórus.

A Stiri de Cluj szerint a román államfő kicsit rocksztárkodott is, vett egy “tömegfürdőt” (a román média “baie de multime”, azaz tömegfürdőzésnek nevezi azt a jelenséget, amikor a politikus elvegyül az egyszerű emberek között, hogy szelfizennek, kezet fogjanak vele, gratuláljanak neki, mindez jól mutat a médiában), ragaszkodott hozzá, hogy elvonuljon az egyetemisták előtt, ez annyira jól azért nem sikerült, legalább 50 métert kellett megtegyen, amíg két leányka szelfit kért tőle. Az újság megjegyzi: a BBTE főépületében tartott ünnepség, és azt követő rövid tömegfürdő után Iohannis az orvosi egyetemre hajtott, mellőzve a gyakorlatilag orra előtt zajló, a főtérre épp megérkező egyetemisták felvonulását.

Amint Gaál György kolozsvári helytörténész az MTI-nek felidézte: a kolozsvári román tudományegyetem azt követően jött létre, hogy a városban berendezkedő román adminisztráció 1919. május 12-én a román királyság iránti hűségesküre szólította fel a városban 1872 óta működő magyar tudományegyetem tanári karát. A Kolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem tanárai megtagadták a hűségesküt, ezért az 1902-re felépült főépületét, klinikáit és számos más épületét a teljes berendezéssel együtt át kellett adniuk a román kormányzótanács képviselőinek. Gaál György szerint a román adminisztráció egy teljesen felszerelt, kulcsra kész egyetemet kapott, amelynek csak a tanári karát kellett megszerveznie. A magyar egyetem tanárai Budapestre menekültek, majd 1921-ben megalapították a szegedi tudományegyetemet.

A jelenlegi BBTE a második világháború idején visszatelepült, majd a román királyi dekrétummal is megalapított magyar tannyelvű (1945-től Bolyai János nevét felvevő) tudományegyetemnek és a háború után Kolozsvárra visszatért román tannyelvű, (1947-től Victor Babes nevét felvevő) tudományegyetemnek a román kommunista hatóságok által elrendelt 1959-es egyesítésével jött létre.

hirdetés
hirdetés

(MTI)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]