hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Kolozsvári Újság néven indít magyar lapot egy román újságíró és laptulajdonos

Új napilap indul Kolozsváron, Kolozsvári Újság címmel, amit – némi meglepetésre – egy román srác indít.

hirdetés
hirdetés

Liviu Alexa jó nevű újságíróként ismert Romániában, és övé a Presa Buna (Jó Sajtó) médiacég, amely 16 helyi napilapot, egy helyi tévét (Kolozsvár) és egy hírrádiót (NCN) tudhat magáénak. Az eseményről beszámoló Ziar de Cluj (magyarul kb. pont ez is Kolozsvári Újság) megszólaltatta Liviu Alexát is, ami mondjuk nem lehetett túl nehéz, lévén ő a lap tulajdonosa.

Az új magyar újságalapító elmondta, hogy az erdélyi magyar sajtó 99%-a magyar állam kezébe került, amelyik eurómilliókkal finanszírozza őket, így Orbán Viktor számára megvan a tökéletes eszköz, hogy manipulálhassa az erdélyi magyarokat. Én azért itt vitatkoznék vele egy sort, sok olyan manipulációs hírt nem olvastam az erdélyi magyar sajtóban, amelyben a kormány lázítaná az erdélyi magyarokat, vagy hasonló, sőt, az úzvölgyi események idején kifejezetten a konfliktus kiterjedésének elkerülésére játszott, ahogy a magyar kormány is egyébként, de na, az úr így látja, fogadjuk el részéről.

Mond azonban ennél sokkal érdekesebbet is, ugyanis a magyar kormány médiapiaci szerepvállalása csak egyik a sok ok közül, amiért magyar újságírásra adta a fejét, lévén azért ő sem hülye, felméri a piacot, a belső viszonyokat, mielőtt egy ilyesmibe belevág, és ennek kapcsán vonta le azt a következtetést, hogy: „a kolozsvári magyar újságírók unottak, nem íródott egy magyar nyelvű ankét (oknyomozó riport) legalább két évtizede. Naponta szolgáltatják a szerkesztői anyagokat kulturális eseményekről, a múlt jeles személyiségeiről, egy kevés aktualitás és nagyjából ennyi. Az összes magyar nyelvű újságíró Kolozsváron szidja egy sör mellett Orbán Viktort, de a fizetésüket a magyar kormány támogatásaiból veszik fel.(Kiemelések tőlünk – Nethuszár)

Azért ez érdekes nyilatkozat. Érdekes, mert, tetszik vagy sem, sok igazság van benne. Az tény, hogy az erdélyi magyar sajtó nagy része unalmassá vált az elmúlt két évtized alatt. Csakhogy ez nem tegnap kezdődött, és nem a múlt héten, és végképp nem akkor, amikor a magyar kormány elkezdte finanszírozni az erdélyi magyar médiát. Orbán Viktor ugyanis még kormányon sem volt, amikor az RMDSZ a Communitas Alapítványon keresztül kiosztott támogatásokkal, a budapesti baloldali/liberális kormányoktól kapott támogatásokkal teljesen a maga képére formálta az erdélyi magyar sajtót – ráadásul ez volt a nagy sajtóreneszánsz időszaka, az online portálok alapításának ideje, az Erdély TV megalapítása stb., tehát a játszma szabályainak, a tér kialakításának a korszaka. A független, vagy az RMDSZ belső ellenzékeként működő lapok ebben az időszakban a túlélésre gyúrtak, álmodni sem mertek olyan lehetőségekről, hogy pl. egy bukaresti tudósítót megfizessenek – szóval, azt hiszem én, Liviu Alexát kicsit egyoldalúan tájékoztatták ezekben az ügyekben.

Ugyanakkor azt kell mondanom, a gesztus szép és nemes: román üzletemberként és újságíróként magyar lapot indítani Erdélyben, valami olyasmi, ami azt a normalitást jelzi, amiben élnünk kellene a mindennapokban is. Az első latin betűs román nyelvű nyomtatvány pont itt, Kolozsváron jelent meg a magyar Heltai Gáspár nyomdájában. A Bukarestben kiadott román nyelvű Bibliát mintegy negyven (!!!) évvel előzte meg a Gyulafehérváron román nyelven és I. Rákóczi György erdélyi fejedelem költségein kinyomtatott Biblia. A hagyomány megvan tehát, a Nethuszár a maga részéről sok sikert (őszintén!) kíván Liviu Alexának és a Kolozsvári Újságnak, valamint várjuk a magyar nyelvű ankétokat!

hirdetés
hirdetés

Ghonzó
Nethuszár

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]