hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Körkép a koronavírusról: ez a helyzet most a világban

Merkel időt nyerne, a NATO katonai gyakorlatokat mond el, emelkedik a fertőzöttek száma Amerikában, Kína Olaszország segítségére siet, Spanyolországban erősen romlik a helyzet, lassan ugyanolyan lesz, mint az olaszoknál, Ukrajna, Lengyelország felfüggeszti a tanítást az egyetemeken, Szerbiában betiltják a tömegrendezvényeket. 

Merkel: időt kell nyerni, mert az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet

Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet, ezért időt kell nyerni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer – jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a koronavírus-járványról tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján.

hirdetés
hirdetés

Hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy az új típusú koronavírus “megérkezett” Európába, és ebben a helyzetben a tudomány megállapításai alapján kell cselekedni a politikában. A tudomány jelenlegi állása szerint pedig az új vírus nem kellően ismert, nincs ellene oltás, nincs gyógymód az általa okozott betegségre, és a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi. Ezért a legfőbb feladat a járvány lelassítása. “Időt kell nyernünk” – mondta Angela Merkel.

Ennek érdekében “mindent meg fogunk tenni, amit csak szükséges”, méghozzá nemzeti keretek között és az európai uniós együttműködés keretében is – húzta alá a német kancellár, hozzátéve, hogy Németország szolidáris a járványt leginkább megszenvedő Olaszországgal. Ismertette, hogy rövidesen tárgyal Guiseppe Conte olasz kormányfővel a lehetséges segítségről, és a német és az olasz egészségügyi miniszter is egyeztet egymással.

A járvány gazdasági hatásairól kiemelte, hogy a helyzetet nem lehet összehasonlítani a 2008-2009-es pénzügyi világválsággal, mert míg akkor eléggé pontosan körül lehetett határolni a gondokat, most nagyon sok az ismeretlen tényező. Nem tudni például, hogy miként reagál a vírus az időjárás változására. Az viszont biztos, hogy higgadtan és határozottan kell cselekedni. Fenn kell tartani az állami intézmények működését, és törekedni kell arra, hogy a lehető legkisebb kárt szenvedjék el a gazdasági szereplők – fejtette ki Angela Merkel, hozzátéve, hogy a kormány a gazdasági érdekképviseletekkel folytatandó egyeztetések után napokon belül további intézkedéseket hoz majd a vállalkozások likviditási, fizetőképességi gondjait áthidaló támogatásokról.

Jelezte, hogy egy időre felfüggeszthetik a 2015-ben elért és azóta fenntartott államháztartási egyensúly megőrzésére törekvő költségvetési politikát. Mint mondta, “különleges helyzetről van szó, ezért nem fogjuk minden nap azt vizsgálni, hogy mit jelentenek lépéseink a deficit szempontjából”. Aláhúzta, hogy a járvány lassításához mindenkinek hozzá kell járulnia, a többi között a higiéniai szabályok és a helyi hatóságok által elrendelt óvintézkedések következetes betartásával.

A járvány közös társadalmi kihívás, “szolidaritásunk, belátó képességünk és egymás iránti szeretetünk próbatétele” – mondta Angela Merkel, hozzátéve: “azt kívánom, hogy kiálljuk ezt a próbát”. Arról is szólt, hogy a járvány a mindennapi élet sok területén változásokkal jár. Kerülni kell például a kézfogás gesztusát egymás üdvözlésekor. Helyette “nézzünk inkább egy kicsit hosszabban a másik szemébe, és mosolyogjunk” – mondta a német kancellár.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője kiemelte, hogy Németország a járvány kezdeténél tart, a fertőzések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma is emelkedik majd. Mint mondta, minél inkább sikerül lassítani a járványt, annál valószínűbb, hogy sikerül kifejleszteni oltást és gyógymódokat még azelőtt, hogy mindenki megfertőződik. Kiemelte: nem valószínű, hogy még az idén lesz védőoltás az új koronavírus ellen. A kínai esetek számának csökkenéséről újságírói kérdésre azt mondta: teljesen biztos, hogy ismét emelkedik majd a fertőzöttek száma, azt viszont senki sem tudja, hogy hol, mikor és mennyire. Lothar Wieler a többi között arról is szólt: naiv elképzelés, hogy határok lezárásával meg lehet akadályozni a vírus terjedését a világban. Erről a tájékoztató harmadik résztvevője, Jens Spahn egészségügyi miniszter is beszélt, megjegyezve: a határ lezárása csak annak lehet értelmes megoldás, aki egyedül él egy szigeten. A miniszter arra a kérdésre, előfordulhat-e olyan helyzet, amikor dönteni kell, hogy két rászoruló beteg közül melyik kapjon életmentő intenzív ellátást, kifejtette: az ellátórendszer teherbíró képességének fenntartását szolgáló járványlassítás nemcsak állami, hatósági ügy, hanem feladat mindenkinek.

Ha a társadalom, és benne minden egyes ember megérti, hogy közösen kell elkerülni egy ilyen helyzet kialakulását, akkor sikerülhet is. Meglehet, hogy bizonyos esetekben a kínai típusú, erősen központosított rendszer is alkalmas az ilyen kihívások kezelésére, de egy “nyitott, plurális társadalomban” nagyobb esély mutatkozik a sikerre, ha bevonják a polgárokat. A kormány erre törekszik, és az egészségügyi minisztériumban januárban kezdett intenzív járványügyi munka során minden nap tapasztalható, hogy ez működő megoldás – mondta Jens Spahn. Azzal kapcsolatban, hogy Németországban február 25-én kezdett jelentősen emelkedni a fertőzöttek száma, kiemelte: az utóbbi néhány hét “igen dinamikus volt, de a nagyja még hátra van”.

A német hatóságok összesítése szerint szerda reggel országszerte 1542 fertőzést tartottak számon, ez 209 esettel meghaladja az előző esti 1333-at. A járványnak három halálos áldozata van Németországban. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 118 ezret, a halálos áldozatok száma 4000 felett van. A járvány 114 országot ért el.

Norvég hadsereg: elmarad a NATO norvégiai hadgyakorlata

Az új típusú koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében a norvég hadsereg lemondta a NATO Cold Response 2020 elnevezésű, Norvégiában tervezett hadgyakorlatát – közölte Rune Jakobsen, a norvég hadsereg műveleti központjának vezetője szerdán.

Tájékoztatása szerint a hadgyakorlat elmaradását a “koronavírus-járvány terjedésének ellenőrizhetetlensége” indokolta. “Meg akarjuk őrizni a katonaság harci képességét, hogy támogatni tudja társadalmat az elkövetkező viharos időkben” – fogalmazott. Információk szerint a Norvégia északi országrészében, az orosz határ közelében, március 12. és 18. között tervezett hadgyakorlatra 10 NATO tagország mintegy 15 ezer katonáját várták. A norvég hadsereg szervezte hadgyakorlat célja az lett volna, hogy kipróbálja és összehangolja a tagországok harciképeségét szélsőséges téli körülmények között. Jakobsen elmondta, a norvég hadsereg múlt csütörtökön ideiglenesen bezárta az ország dél-nyugati részén fekvő Skjold helység közelében található bázisát, miután az egyik katona vírustesztje pozitív lett. Noha ez az egyetlen ismert eset a norvég hadseregben, a bázis további 240 katonáját két hetes karantén alatt tartják – közölte. A járvány december közepén indult Kínából. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

Kína szakértőket és egészségügyi felszerelést küld Olaszországba

Kína szakértőket és egészségügyi felszerelést küldött Olaszországba szerdán, hogy segítséget nyújtson az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemben – adta hírül a CCTV kínai hírcsatorna. Miután a napi adatok alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy Kínában a járványt sikerült megfékezni, Luigi Di Maio olasz külügyminiszter kedd esti telefonos egyeztetés során Peking segítségét kérte az olaszországi járványhelyzet kezelésében Vang Ji kínai külügyminisztertől. A kínai külügyi tárca vezetőjének ígéretéhez híven a hétfős szakértői csoport, élén a kínai vöröskereszt elnökhelyettesével és a járványügyi központ egyik szakértőjével szerdán útnak indult Olaszországba, ahol a járvány eddig Kína után a legtöbb fertőzést okozta, és a legtöbb halálos áldozatot szedte.

Kína Olaszországon kívül már több más, a járvány által leginkább sújtott országba is küldött orvosi felszereléseket – a többi közt szájmaszkokat és a vírus teszteléséhez szükséges felszerelést. Az Iránnak, Pakisztánnak, Dél-Koreának és Japánnak adományozott eszközökön kívül szerdán kínai szakértők utaztak Irakba is, hogy ott nyújtsanak segítséget a helyzet kezelésében. A közép-kínai Hupej tartományban tavaly decemberben diagnosztizálták az új koronavírus első fertőzöttjeit, de a helyi hatóságok megpróbálták elhallgatni a vírus felbukkanását. Több embert, köztük helyi orvosokat, akik megpróbáltak másokat figyelmeztetni a járványveszélyre, elhallgattattak. Január végétől azonban a pekingi vezetés szigorú óvintézkedéseket vezetett be országszerte a járvány megfékezésére, és nemzetközi összefogásra szólított fel azt követően, hogy a járvány más országokban is kitört.

A hétvégén Kína 20 millió dollárt ajánlott fel a Egészségügyi Világszervezetnek az új koronavírus elleni küzdelemre. Peking város vezetése mindazonáltal szerdán arra szólította fel a külföldön élő kínai állampolgárokat, hogy fertőzés esetén a tartózkodási helyükön kezeltessék magukat, és ne utazzanak haza Kínába, hogy ezzel elkerülhető legyen a fertőzés határokon átnyúló terjesztése. Kínában kedd éjfélig már 79 olyan esetet jelentettek, melyek során külföldről beérkező utasoknál diagnosztizálták a vírusfertőzést. A kínai főváros kormányzata ezért szerdán általánossá tette az eddig csak a járvány által súlyosan érintett országokból érkezőkre vonatkozó, 14 napos karantént, ami azt jelenti, hogy a Pekingbe utazók – beleértve a Kína más részeiről beutazókat is – az érkezésüket követően 14 napon át kötelesek otthonaikban vagy a szállodájukban maradni. A rövidebb időtartamra érkezők esetében pedig vírustesztet végeznek el, és a negatív eredmény megérkezéséig ők sem hagyhatják el a szálláshelyüket.

Szerbiai választások: a köztársasági elnök lemondta pártja minden kampányrendezvényét

Aleksandar Vucic szerb elnök lemondta az általa vezetett Szerb Haladó Párt (SNS) minden kampányrendezvényét a következő három hétre, hogy ezzel is hozzájáruljon az új típusú koronavírus-járvány megfékezéséhez – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Szerbiában április 26-án tartanak általános választásokat, a kampány a múlt szerdán kezdődött, akkor írta ki az államfő a választást. Szerda reggelig 12 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában, a járvány kezelésével megbízott válságstáb pedig megelőző intézkedések bevezetését javasolta. Az ország lezárta a határait a járvány gócpontjaiból érkezők előtt, kedden például több, Olaszországból érkező utast sem engedtek leszállni a repülőgépről a dél-szerbiai Nis repülőterén, a szerb-horvát határról pedig eddig a jelentések szerint több mint 50 embert fordítottak vissza. Az iskolákat egyelőre nem zárták be, de az oktatási miniszter kijelentette, ha indokoltnak látják, és az egészségügyi szakemberek ezt javasolják, akkor a tanítást is beszüntetik. Mindezen felül Aleksandar Vucic pártelnökként az SNS márciusi kampányrendezvényeinek lemondása mellett döntött.

A választásokat egyébként bojkottáló ellenzéki pártok is szerdán jelentették be, hogy lemondják tömegrendezvényeiket a járvány megfékezése érdekében, a Dveri nevű szélsőjobboldali párt pedig egyenesen a választások elhalasztását követelte a köztársasági elnöktől.

Betiltják a tömegrendezvényeket Szerbiában

Betiltják a zárt térbe szervezendő, száz résztvevőt meghaladó rendezvényeket, valamint lezárják a kisebb határátkelőket – erről döntött Szerbiában a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb szerdán, és a vonatkozó határozatot a kormány még a nap folyamán meghozza. Aleksandar Vucic elnök a válságstáb ülését követő sajtótájékoztatóján közölte, hogy szerda reggelig 12 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában, a járvány továbbterjedésének megelőzése érdekében pedig az eddigi intézkedések mellett további lépésekre van szükség.

A szerb kormány keddi döntése értelmében Szerbia lezárta a határait a járvány gócpontjaiból érkezők előtt. Kedden például több, Olaszországból érkező utast nem engedtek leszállni a repülőgépről a dél-szerbiai Nis repülőterén, és helyszíni jelentések szerint a szerb-horvát határról eddig több mint 50, míg a szerb-magyar határról körülbelül 15 utazót fordítottak vissza. A válságstáb szerdai ülését követően a köztársasági elnök közölte: a következő időszakban a sportrendezvényeket nézők nélkül szervezik meg, betiltják a zárt térbe szervezendő tömeges rendezvényeket, valamint lezárnak néhány kisebb határátkelőt, hogy átláthatóbbá váljon, kik lépnek be az országba. Az államfő és a kormány azt kérte, hogy sem a katolikus, sem az ortodox húsvéti ünnepekre ne jöjjenek haza Szerbiába azok, akik ezt megtehetik, főleg, ha olyan országból érkeznének, ahol jelentős számú fertőzöttet vettek már nyilvántartásba.

Az iskolákat egyelőre nem zárták be, de az oktatási miniszter kijelentette, ha indokoltnak látják, és az egészségügyi szakemberek ezt javasolják, akkor a tanítást is beszüntetik. A válságstáb közölte: a legfontosabb a megelőzés, ezért felelősségteljes hozzáállásra és az alapvető higiéniai szabályok betartására van szükség.

Szerbiában április 26-án tartanak általános választásokat, a kampány a múlt szerdán kezdődött. Aleksandar Vucic, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke márciusi kampányrendezvényeinek lemondása mellett döntött, ehhez a döntéshez csatlakozott az Ivica Dacic külügyminiszter által vezetett Szerbiai Szocialista Párt (SPS) is. A választásokat egyébként bojkottáló ellenzéki pártok is bejelentették, hogy lemondják tömegrendezvényeiket a járvány megfékezése érdekében, a Dveri nevű szélsőjobboldali párt pedig egyenesen a választások elhalasztását követelte a köztársasági elnöktől.

Felfüggesztik az oktatást az ukrán fővárosban

Átmenetileg szüneteltetik az oktatást, és korlátozzák a tömegrendezvényeket csütörtöktől az ukrán fővárosban a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében – jelentette be szerdán Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester.

A korlátozó intézkedésekről Klicsko a Facebookon videoüzenetben tájékoztatott, szavai szerint az intézkedéseket egyelőre március végéig tartják érvényben. Kifejtette: a korlátozás kiterjed az óvodákra, az iskolákra, beleértve valamennyi oktatási intézményt, az alsó-, közép- és felsőfokúakat egyaránt, valamint a sport, kulturális és egyéb képzéseket is. Korlátozzák továbbá a tömegrendezvényeket, azaz a koncerteket, a konferenciákat, a filmvetítéseket és hasonlókat. Zárva tartanak majd a bevásárlóközpontokban lévő szórakoztató létesítmények is. Utóbbiakban megerősített egészségügyi felügyeletet vezetnek be, orvosok tartanak majd ügyeletet.

Hozzátette, hogy a tömegközlekedés egyelőre változatlanul fog működni, a járatok a szokott rendben közlekednek. Ukrajnában mindeddig egy személyről állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött meg. A 39 éves délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyei férfi február végén tért vissza Ukrajnába Olaszországból, kórházban ápolják a megyeszékhelyen, Csernyivciben, állapota stabil.

Lengyelországban is felfüggesztik az iskolai oktatást

A Covid-19-fertőzés terjedését megelőző intézkedésként Lengyelországban felfüggesztik az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben egyaránt – jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb szerdai tanácskozása után. Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter pedig közölte: a kormány úgy döntött, hogy csütörtöktől felfüggesztik a kulturális intézmények, köztük színházak, mozik, múzeumok, művészeti iskolák olyan rendezvényeit, amelyek közönség előtt zajlanak.

A kormány döntése értelmében március 16-tól, hétfőtől két hétig ideiglenesen bezárják az összes bölcsedét, óvodát, általános iskolát. A középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben már csütörtöktől nem lesz tanítás, egyelőre március 25-ig. A miniszterelnök azzal indokolta az intézkedést, hogy elemzések szerint a vírus terjedni fog, ezért óvintézkedésekre van szükség. Morawiecki azt kérte, hogy az óvodás és általános iskolás gyerekek lehetőleg már csütörtökön maradjanak otthon. Mindazonáltal csütörtökön és pénteken még nyitva lesznek ezek az intézmények azok számára, akiknek a szülei nem tudják azonnal megoldani kiskorú gyerekeik felügyeletét.

Javasolta továbbá, hogy a következő napokban a kiskorú gyerekek csak otthonuk legközelebbi környezetében, nagyobb közösségeken kívül tartózkodjanak, nem érintkezve nagyszüleikkel, mert tünetmentesen is terjeszthetik a koronavírust. Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter az idősebb diákoktól azt kérte, hogy a fertőzés terjedésének lassítása érdekében ne “iskolai többletszünetként”, összejövetelekre való alkalomként tekintsenek az óvintézkedésre, hanem lehetőleg otthon, “gyakorlatilag házi karanténban” töltsék a következő napokat.

“A saját, valamint mások egészsége érdekében viselt társadalmi felelősség nélkül semmilyen közigazgatási rendelet nem állítja meg a járványt” – hangsúlyozta a tárcavezető. Marlena Malag szociális, család- és munkaügyi miniszter rámutatott: a múlt héten elfogadott különleges törvény értelmében a nyolc év alatti gyerekek szülei orvosi igazolás nélkül, mindössze a munkáltatóhoz eljuttatott nyilatkozat alapján jogosultak a táppénz folyósítására, és lehetséges számukra a távmunka is.

Az egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy keddtől szerda reggelig három újabb esettel 25-re nőtt a lengyelországi fertőzöttek száma. Lengyelországban már kedden elrendelték a tömegrendezvények törlését, az összes közúti, vasúti határátkelőhelyen, valamint a balti-tengeri kikötőkben pedig egészségügyi ellenőrzést vezettek be.

Soron kívüli kamatcsökkentést jelentett be a Bank of England

Soron kívüli meredek kamatcsökkentést és új közvetett finanszírozási programot jelentett be szerdán a Bank of England az új típusú koronavírus okozta járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére.

A brit jegybank monetáris tanácsa egyhangú döntéssel 0,50 százalékponttal, az eddigi 0,75 százalékról 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát. A Bank of England alapkamata a szerda reggel bejelentett lépéssel visszatért arra a történelmi mélypontra, amelyre a monetáris tanács nem sokkal a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott – a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás után csökkentette az irányadó kamatot.

A monetáris testület annak idején 0,50 százalékról csökkentette a most ismét érvénybe léptetett 0,25 százalékra – az 1694-ben alapított Bank of England történetének mélységi kamatrekordjára – alapkamatát. Emellett 435 milliárd fontra (168 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot hirdetett vállalati kötvényekre.

Ezt a keretet a monetáris tanács a szerdán bejelentett soron kívüli kamatcsökkentés mellett változatlanul hagyta, meghirdetett viszont egy közvetett finanszírozási programot, elsősorban a brit kis- és középvállalati szektor hitelellátásának támogatására. A következő tizenkét hónapra szóló program – Term Funding Scheme – alapján a Bank of England négyévi futamidejű hitelfinanszírozást kínál kereskedelmi bankoknak a szerdán bejelentett 0,25 százalékos alapkamaton vagy ahhoz nagyon közeli kamattal. A résztvevő kereskedelmi bankok vállalják, hogy ezt a kedvezményes finanszírozást továbbhitelezik a reálgazdasági szereplőknek, mindenekelőtt a kis- és a közepes méretű üzleti vállalkozásoknak.

A brit jegybank indoklása szerint alacsony jegybanki kamatok időszakában a kereskedelmi bankok nehezen tudják jelentősebb mértékben csökkenteni betéti kamatukat, és így hitelkamataikat is. A Term Funding Scheme célja e nyomás enyhítése és a monetáris politika transzmissziós hatékonyságának javítása. A Bank of England a 2016-os EU-népszavazás után is meghirdetett egy ugyanilyen hitelfinanszírozási programot, és az annak idején rendkívül népszerűnek bizonyult: a kereskedelmi bankok akkor 127 milliárd font értékben vettek igénybe ilyen alacsony kamatú jegybanki likviditást.

Szerdai nyilatkozatában a monetáris tanács közölte, hogy az akkori tapasztalatok alapján most is meghaladhatja a 100 milliárd fontot a reálgazdaság számára pótlólagosan hozzáférhetővé váló finanszírozás. A kamatcsökkentési döntéshez fűzött indoklásban a Bank of England kiemelte, hogy az új típusú koronavírus okozta járvány terjedése nyomán a kockázatos befektetési eszközök és az árupiaci termékek árfolyamai meredeken zuhantak, az állampapír-hozamok ezzel egy időben soha nem mért mélységbe süllyedtek. A brit jegybank szerint mindez a piaci szereplők kockázatvállalási hajlandóságának, valamint a globális és a brit gazdaság növekedési kilátásainak markáns gyengülésére utal, és mindeközben a piaci bizonytalanság mérőszámai szélsőséges szinteket értek el.

A koronavírus-járványból eredő gazdasági sokk mértéke erősen bizonytalan, ám az valószínű, hogy a brit gazdaság aktivitása a következő hónapokban érdemben gyengül, és ez a gazdasági sokk a keresletre és a kínálatra is hatással lesz – áll a Bank of England monetáris tanácsának szerdai helyzetértékelésében. A brit gazdaság növekedési kilátásait a londoni elemzői közösség is egyre borúlátóbban ítéli meg. A Bank of America globális pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) Londonban ismertetett új prognózisában közölte: meredeken, 0,50 százalékponttal alig 0,3 százalékra csökkentette a brit hazai össztermék (GDP) idei egész éves növekedésére szóló előrejelzését.

A brit egészségügyi államtitkár is megbetegedett

Nadine Dorries brit egészségügyi államtitkár is megfertőződött az új típusú koronavírussal. A hírt a 62 éves politikusnő maga jelentette be kedden késő este, miután szervezetében kimutatták a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust. Dorries, aki a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi képviselője, közölte, hogy az érvényes hatósági útmutatásnak megfelelően elkülönítette magát környezetétől, és otthonában lábadozik.

Hozzátette: az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England) a koronavírus-fertőzések azonosítása után szokásos eljárás alapján megkezdte azoknak a felkutatását, akikkel ő az elmúlt napokban kapcsolatba került, és minisztériumi kollégái, valamint parlamenti irodájának stábja is szorosan követi az útmutatásokat a teendőkről. A The Times című konzervatív brit napilap online kiadásának szerda hajnali beszámolója szerint az egészségügyi államtitkár pénteken kezdte észlelni a tüneteket, éppen akkor, amikor aláírta a betegséget bejelentés-kötelessé nyilvánító kormányrendeletet. A lap szerint Nadine Dorries előző nap részt vett azon a fogadáson, amelyet Boris Johnson miniszterelnök tartott a Downing Streeten a nemzetközi nőnap alkalmából, szombaton pedig közép-angliai választókerületében képviselői fogadónapot tartott, amelyen ötvenen vettek részt.

Az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 382. Az új koronavírus okozta betegségben eddig hat idős brit állampolgár halt meg. Öten Nagy-Britanniában, egy további páciens – aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott – februárban egy japán kórházban hunyt el. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) tájékoztatása szerint a betegség brit halálos áldozatainak mindegyike krónikus egészségi problémákkal küszködött.

Csehországban 64-re emelkedett a betegek száma

Csehországban szerda reggelig 64 személynél diagnosztizálták az új koronavírusos fertőzést, ami huszonhattal több, mint kedd reggel – közölte az egészségügyi minisztérium. A járvány terjedésének megakadályozása céljából szerdától meghatározatlan ideig szünetel a tanítás az összes iskolában, és kedd estétől tilosak a százfősnél nagyobb nyilvános rendezvények.

A bevásárlóközpontok, a tömegközlekedés és a vendéglők forgalmát a kormány nem korlátozta. A fertőzések döntő többségét olyan személyeknél mutatták ki, akik korábban Észak-Olaszországban jártak. Jelenleg azonban már 11 olyan személy is beteg, akik Csehországban kapták meg a fertőzést. Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy a betegek közül eddig még senki sem gyógyult ki a Covid-19 fertőzésből. A miniszter arra reagált, hogy a prágai Na Bulovce kórházat időközben elhagyta az első nyolc beteg, de mindnyájan házi karanténban maradnak. “Még nem beszélhetünk teljes gyógyulásról, de állapotuk már nem tette szükségessé a kórházi kezelést” – jegyezte meg a miniszter.

A cseh hatóságok az ausztriai és németországi határátkelőkön hétfőtől szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utasokat. Az első nap mintegy 36 ezer autót állítottak meg, negyven kocsi utasait pedig alaposabb vizsgálatnak vetették alá. Fertőzés gyanújával hat személyt küldtek laboratóriumi vizsgálatra és előzetes karanténba. A cseh kórházakban és nyugdíjasotthonokban kedd reggeltől már látogatási tilalom van. Múlt hét óta szünetel a légi közlekedés Prága, valamint az olasz, a kínai és a dél-koreai repülőterek között.

Meghaladta az ezret az Egyesült Államokban a diagnosztizált betegek száma

Meghaladta az ezret az azonosított fertőzöttek száma az Egyesült Államokban – közölte a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem, amely az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) mellett rendszeresen közli az új típusú koronavírus-járványra (Covid-19) vonatkozó adatokat és fejleményeket.Az ezredik esetet szerdára virradó éjjel jelentették Kaliforniából. A betegek száma ezzel vasárnap óta csaknem megduplázódott. A halálesetek száma is emelkedett: eddig 31 ember halt bele a SARS-CoV-2 vírus okozta tüdőgyulladásba.

A Johns Hopkins adatai szerint – amelyek egybeesnek a CDC statisztikáival – a legtöbb fertőzést továbbra is az északnyugati Washington államban tartják nyilván, ahol csaknem 280 beteget kezelnek tüdőgyulladással. Kedden Washington állam egyetlen megyéjében 75 új beteget diagnosztizáltak.

Kedden az északkeleti Massachusetts állam kormányzója, Charlie Baker is egészségügyi rendkívüli állapotot hirdetett, miután a fertőzöttek száma 92-re ugrott. Kedden 70 új beteget regisztráltak, valamennyien egy bostoni biotech-cég február végi konferenciáján vettek részt. Közleményében Baker bejelentette, hogy a massachusettsi kormányzat elhalaszt minden rendezvényt, az elkerülhetetlenül szükséges konferenciákat interneten tartják majd, és felfüggesztik a köztisztviselők államon kívüli utazásait is.

Egyúttal felkérte a vállalatokat is, hogy ne tartsanak konferenciákat és rendezvényeket, munkatársaikat tanácsolják el a Massachusettsen kívüli utazásoktól, a veszélynek fokozott mértékben kitett – idős vagy krónikus betegséggel küszködő – munkatársak számára pedig biztosítsák az otthonról történő munkavégzés lehetőségét. Anthony Fauci, a fertőző betegségek országos intézetének igazgatója a Fehér Ház keddi sajtótájékoztatóján már figyelmeztetett arra, hogy a megbetegedések elkerülhetetlenül szaporodni fognak. Mint fogalmazott: ma már nem lehet úgy viszonyulni a koronavírus terjedéséhez, mint akár néhány héttel ezelőtt is, függetlenül attól, hogy valaki hol, az Egyesült Államok melyik részén él. A vírus által legjobban sújtott négy tagállam jelenleg Washington, Kalifornia, New York és Florida.

Amerikai tisztifőorvos: az Egyesült Államokban a járvány még nem érte el a csúcspontját

Az Egyesült Államokban még nem érte el a csúcspontját az új koronavírus okozta járvány – jelentette ki Jerome Adams altengernagy, tisztifőorvos kedden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón. Adams közölte: már minden tagállamban működik a forróvonal, az egészségügyi hatóságok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak információkkal és konkrét segítséggel is. Emlékeztetett arra, hogy a legveszélyeztetettebbek az időskorúak és a valamilyen komoly krónikus betegséggel – például szívbetegséggel vagy cukorbajjal – küszködők, míg a fiatal korosztályokat az eddigi tapasztalatok szerint nemigen sújtotta az új típusú koronavírusos fertőzés.

A sajtótájékoztatón részt vett Mike Pence amerikai alelnök, aki a kormányzati intézkedések összehangolásáért felelős, Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója, Alex Azar az egészségügyi tárca irányítója, valamint a vírus megfékezésén dolgozó munkacsoport egészségügyi szakemberei, köztük Anthony Fauci és Deborah Birx. Mike Pence kiemelte a szövetségi és az egyes tagállami kormányzatok közötti jó együttműködést, és példaként említette a kaliforniai kormányzóval, Gavin Newsommal folytatott közös munkát.

Az alelnök nagy vonalakban tájékoztatott arról is, hogy a járvány miatt visszaesett gazdaság élénkítésére a Trump-adminisztráció a személyi jövedelemadó átmeneti időre szóló csökkentését, a koronavírussal fertőzötteknek a betegállomány idejére járó fizetés teljes folyósítását és egyes iparágak megsegítését javasolta a kongresszus törvényhozóinak. “Senki ne járjon munkába csak azért, hogy ne essen ki a fizetése, s ha óvatosságból is, de inkább mindenki maradjon otthon, ha erre szükség van” – fogalmazott Pence.

Az alelnök közölte, hogy a kormány javaslatairól még nem született megállapodás a törvényhozókkal. Larry Kudlow hozzátette: Donald Trump amerikai elnök szívesen látná, ha a személyi jövedelemadó csökkentése az átmeneti időszak után is, egészen az év végéig érvényben maradna. A gazdasági főtanácsadó “merésznek” nevezte az elnök javaslatát, és úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság erős, tehát végrehajtható a személyi jövedelemadó tartós csökkentése.

Anthony Fauci, az Országos Egészségügyi Központ (NIH) Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus további terjedése várható, ezért azokban a tagállamokban is fel kell készülni a küzdelemre, ahol eddig a fertőzés nem, vagy alig jelentkezett. Kiemelte, hogy különösen négy tagállamban – az északnyugati Washingtonban és Kaliforniában, valamint New York államban és Floridában – magas a bizonyítottan fertőzött páciensek száma. Fauci hangsúlyozta, hogy a korábbi időszakkal ellentétben az intézkedésekkel nem szabad megvárni a fertőzés felbukkanását, hanem már a betegség megjelenése előtt lépni kell. “Szeretném, ha az egész országban rájönnének arra, hogy már nem viselkedhetünk úgy, mint néhány hónappal ezelőtt, és ez független attól, hogy valaki olyan államban él-e, ahol még nincs megbetegedés, vagy csak egyetlen eset fordult elő” – mondta.

Mike Pence a sajtókonferencián bejelentette, hogy a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) egy napon belül új ajánlásokat tesz a vírusfertőzés által legjobban sújtott négy tagállam számára a fertőzés terjedésének megfékezésére.

Franciaországban az eddigi legnagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában az eddigi legnagyobb mértékben, 372-vel nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, de egyelőre nem várhatók olyan drasztikus intézkedések, mint Olaszországban vagy Kínában.

“Rendkívüli válságot élünk” – mondta kedd este Emmanuel Macron francia államfő az európai uniós tagországok vezetőinek vészhelyzeti videokonferenciáját követően Párizsban. Hozzátette, hogy ugyanakkor az olaszországi vagy a kínaihoz hasonló drasztikus karantén-intézkedések egyelőre nem lesznek Franciaországban, de az államfő – aki szerint a még csak a járvány kezdetén tart az ország – nem zárta ki, hogy később szükség lesz a bevezetésükre. Az egészségügyi hatóságok hivatalos kedd esti összesítése szerint 372 új esettel 1784-re nőtt a fertőzöttek száma, akik közül 86 embert kezelnek intenzív osztályon, az esetek 80-85 százaléka jóindulatú. A halálos áldozatok száma elérte a 33-at, valamennyien felnőttek, 23-an közülük több mint 75 évesek voltak. Az egészségügyi tárca szerint néhány napon belül kihirdetik az országban a járványhelyzet harmadik, legsúlyosabb fokozatát. Az egészségügyi hatóságok a közegészségügyben dolgozók megerősítésére önkénteseket toboroznak, elsősorban az orvostanhallgatók és a nyugdíjas orvosok körében. Franciaországban naponta átlagosan ezer koronavírus-tesztet végeznek a kijelölt kórházak, de a szám növelése érdekében a kormány rendeletben engedélyezte minden rendelőintézetnek és kórháznak a teszt elvégzését.

A vírus terjedésének megfékezésére a kormányzat vasárnap betiltott április 15-ig minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt. Ez mintegy háromszáz koncerttermet és színházat érint az országban, elmarad egyebek mellett Madonna világturnéjának két utolsó párizsi koncertje, és bezárt a párizsi operaház is. Szerda este zárt ajtók mellett rendezik meg a Paris Saint-Germain – Borussia Dortmund mérkőzést a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, valamint a közeljövőben további 450 sporteseményt, amely a sportminisztérium számításai szerint mintegy kétmillió nézőt vonzott volna. A cannes-i filmfesztivál vezetői még bíznak abban, hogy május 12. és 26. között megrendezhetik a világ egyig legjelentősebb filmes találkozóját, de Pierre Lescura fesztiválelnök a Le Figaro című napilapnak nem zárta ki, hogy elmarad idén a rendezvény.

Azt viszont kizárta a kormány, hogy elhalassza az önkormányzati választások vasárnapi első fordulóját, s közéleti emberek arra buzdítják a franciákat, hogy vegyenek rajta részt, mert az egészségügyi miniszter szavai szerint “nem veszélyesebb, mint lemenni a boltba”. A leginkább érintett megyékben viszont semmilyen oktatási intézmény nem nyitott ki hétfő óta, de a tanítás nem szünetel, távoktatás formájában, interneten folytatódik. Az intézménybezárás mintegy 350 ezer diákot és óvodást érint a 12 millióból. Az egészségügyi tárca összesítése szerint kilenc kisebb gócpont van az országban. Az Elysée-palota egyébként megerősítette a köztársasági elnök körüli egészségügyi védelmet, miután a kabinetvezetője, Patrick Strzoda kapcsolatban állt egy fertőzöttel. A kabinetfőnöknek nincsenek tünetei, de az egészségügyi hatóságok előírásának megfelelően a következő két hétben az otthonából dolgozik.

Hétfő este Franck Riester kulturális miniszterről kiderült, hogy fertőzött, valamint a nemzetgyűlésben öt képviselőnek és két alkalmazottnak is pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje. Nicole Belloubet igazságügyi miniszteren kedden elvégezték a tesztet, miután a tárcavezető reggel lázasan ébredt, az ő tesztje negatív lett.

hirdetés
hirdetés

(MTI)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]