hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Korlátolt kijárás, bezárt plázák – íme a legújabb és legfontosabb romániai intézkedések

A román sajtó meglehetős szkepszissel fogadta az újabb bejelentéseket, egyes elemzők a tévében nem haboztak kimondani: szigorúbb intézkedések kellettek volna, mert a románok profik a szabályok kijátszásában – de mit is jelentettek be, és mit jelentenek ezek, most elmagyarázzuk!

hirdetés
hirdetés

Az intézkedések a következő időponttól lépnek életbe: 2020. március 22. – 22.00 óra (azaz, holnap, vasárnap este tíz órától)

A kötelezően életbe lépő intézkedések:

 • bezárnak a fogorvosi rendelők, csak sürgősségi esetet fogadnak

 • bezárnak a mall-ok, plázák, nevezd, ahogy akarod, az ezekben működő patikák, állatpatikák és élelmiszerboltok viszont nyitva maradnak.

Az utcán való közlekedésről: csak a COVID 19 (koronavírus-járvány) elleni védekezés előírásait betartva lehet közlekedni, max. 3 fős csoportokban, ha ez a három fő NEM egy lakásban lakik.

A lakhelyelhagyással kapcsolatos rendelet a napközbeni, azaz reggel 6 óra és este 10 óra közötti időintervallumban történő lakásból való kimozdulás kapcsán AJÁNLJA (tehát még nem kötelező, de ajánlott!), míg este 10 óra és reggel 6 óra között KÖTELEZŐKÉNT írja elő az otthonmaradást, ez alól kivételt képeznek az alábbi esetek:

 • munkavégzés céljából történő közlekedés, beleértve az otthon és a munkahely közötti közlekedést is akkor, amikor a munkavégzés lényeges, halaszthatatlan és nem lehet otthonról elvégezni.

 • A személyek és háztartásbeli állatok alapszükségleteinek beszerzése, valamint munkavégzéshez történő eszközök beszerzése céljából. (kenyér,liszt, csirkefarhát, kutyának ropi, tehénnek széna stb.)

 • orvosi látogatás miatt, amelyet nem lehet sem elhalasztani, sem otthonról elvégezni.

 • Indokolt esetben, mint pl.: gyerekkíséret/gyerekápolás; idős, beteg vagy mozgáskorlátozott személyekhez való utazás, vagy családtag halálesete.

 • Az otthonhoz közeli rövid kijárások, amelyek fizikai tevékenységhez kapcsolódnak (környéken való sportolás pl.), vagy a háztartásban levő állatok szükségei (kutyasétáltatás, tehénlegeltetés stb.) A három főben maximalizált csoportosulás tehát azt jeleni, hogy elmehetsz sakkozni a szomszédoddal a blokk elé, de annak vége, hogy a fél blokk adogatja körbe a flakonos Neumarktot a betonból készült pingpongasztalon…

További intézkedések:

 • A nemzetközi áruforgalmat lebonyolító járművek esetében az eddigi 3,5 tonnás korlátot levitték 2,4 tonnára – ez jelentős könnyítés az áruszállítás terén!

 • Istentisztelet lehet tartani a templomokban és imaházakban, de hívek nélkül – azokat online lehet közvetíteni.

 • A helyi önkormányzatok kötelesek összeírni azon 65 év felettieket, akiknek nincs semmi támaszuk, és segíteni kell őket.

 • Azok a személyek, akik megszegték az otthoni izoláció szabályait, magas kockázatú személyeknek lettek nyilvánítva, a hatóság pedig intézményes karanténba zárja őket. Akik megszegték a karantént (megszöktek az intézményes karanténból), azokat ismét karanténba zárják, de a 14 nap újra indul. Magyarán, nem érdemes megszökni… Plusz, ha le is jár a 14 napod, és egészséges maradsz, akkor mész a börtönbe!

Külföldi állampolgárok és hontalanok nem léphetnek be Romániába, csak, ha tranzit célból kell áthaladniuk az országon, ez pedig a kijelölt tranzitfolyosókon történik, akárcsak Magyarországon. (Nem én mondom, Marcel Vela belügyér fogalmazott így!).
Kivételt képeznek:

 • román állampolgárok családtagjai

 • egyéb EU-s országok állampolgárai, akiknek családtagja román állampolgárai

 • tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek

 • szakmai célból utazók (vízummal bizonyítandó)

 • diplomáciai vagy konzuli személyzet, nemzetközi szervezetek tagjai, katonai személyzet, humanitárius segélyszervezetek tagjai

 • átutazóban levő külföldiek

 • nemzetközi védelmet igénylő, vagy más humanitárius okokból

Némiképp bővítették azon szervezetek, intézmények körét, akik intézkedési joggal bírnak, így most a következők bírságolhatnak meg, vehetnek elő a fenti szabályok be nem tartása miatt:

 – országos rendőrség, román rendőrség, helyi rendőrség, pénzügyi ellenőrök, fogyasztóvédelem, helyi adminisztrációk vezető testületei, valamint a határőrség. Amennyiben nem tartod tiszteletben a fentebb felsorolt intézkedéseket, akkor az fegyelmi, civil, pénzbírság vagy bűnvádi eljárást vonhat maga után a 1999/1 Sürgősségi Rendelet 27 cikkének megfelelően, annak utólagos módosításainak és kiegészítéseinek megfelelően.

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés