hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Koronapló 2.: mától 15 év jár a járványügyi intézkedések megszegéséért

Koronapló, 2020. március 19.
Több mint 230.000 ember fertőződött meg koronavírussal szerte a nagyvilágban, az európai halálos áldozatok száma pedig megelőzte az ázsiai halálos áldozatok számát. Romániában ma 277 igazolt esetet tartanak nyilván, viszont a hatóságok által elvégzett tesztek száma nem haladja meg az ötezret. Halálos áldozat, – Istennek hála! – még nincs nálunk. A 17 új megbetegedésből 4 szucsávai, 3 bukaresti, 2 kolozsvári, 2 besztercei, 2 kovásznai és egy-egy Iasi-ban, Dolj és Konstanca megyékben. Az új koronások életkora 19 és 67 év között van.

Romániában mától a koronamérleget napi egyszer teszik közzé, délután egy órakor. Úgyhogy az ebédidőd hozd előre 12-re, nekünk a sajtóban viszont könnyebbé válik az áttekintés, ebből gondolom, hogy az egészségügyieknek is.

A világ egyre több országában vezetnek be radikális intézkedéseket abból a célból, hogy a társas érintkezést a lehető legkisebbre szorítsák vissza, ugyanakkor pénzügyi-gazdasági döntésekkel próbálják védeni a gazdaságot. Európa egyik legerősebb gazdaságvédelmi intézkedéscsomagját Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke jelentette be tegnap, amit a román média is majdhogynem ujjongva fogadott, abban a reményben, hogy ezzel a nyomásgyakorlással eléri, hogy nálunk is legyen valami hasonló. Hiába, egyelőre Orban nem Orbán, és nemcsak az ékezet teszi a különbséget. Mindenesetre a Facebook román ajkú népe már reagált is, alább a nap egyik legnépszerűbb mémje a román szcénáról.

Felirat:
Orbán: elhalasztja hat hónappal a banki részletek fizetését
Orban: meglátjuk, elemezzük, tárgyalunk

Kínából jó hírek érkeznek: az egyik orvos, akinek Wuhánban van laboratóriuma, bejelentette, hogy sikerült meggyógyítania 9 koronás beteget őssejt-injekciókkal. Mit mondjak, nekem azért vannak még kétségeim. Kínából egy másik jó hír is érkezett, ezt azonban már komolyan vehetjük, sőt, a döntéshozóknak ezt kéne komolyan venni: ma, 2020. március 19. az első olyan nap Kínában, amikor egy új fertőzöttet sem jelentettek a hatóságok. S miért kell ezt komolyan venni? Azért mert a Wuhánban szinte azon nyomban bevezetett karantén óta is legalább egy hónap kellett, hogy eljussanak ide. A karantén alatt nem azt értem, amit manapság látsz az európai városok utcáin, hanem a teljes és totális kijárási tilalmat, a bankjegyek teljes kivonását stb. (csak contactless kártyák) és mindennek betartását szigorúan ellenőrzi az állam, ráadásul a lakosság is eléggé fegyelmezett, mondjuk abban az országban, ahol pár millió ujgurt lazán betáboroznak, kétszer is meggondolod, ha meg akarod sérteni a járványügyi intézkedéseket.

Egy koronás pácienseket kezelő 49 éves olasz ápolónő öngyilkos lett

még azelőtt, hogy megtudja a koronateszt eredményét – számol be a sokkoló hírről a La Repubblica. A Velencében szolgálatot teljesítő ápoló két napja nem ment be a kórházba, mert lázas lett. A mintákat már begyűjtötték tőle, hogy teszteljék, az eredményre vártak, de a nő már nem várta ezt meg, a Piave folyóba vetette magát, és elhunyt! 🙁 🙁 🙁

Isten nyugtassa, őszinte részvétem családjának, nem tudom, ki és hogy van ezzel, de engem nagyon szíven ütött a hír.
Mindenesetre Európa hősei az orvosok és az ápolók, ez nem lehet kérdés, nagyon remélem, hogy úgy a társadalmi, mint az anyagi megbecsülésük hamarosan eléri a csillagos eget!

Florin Citu ma arról beszélt egy, a saját Facebook-oldalán megosztott videóüzenetben, hogy dolgoznak azon, hogy a járvány utána gazdaság majd mihamarabb talpra álljon. Hozzátette: valami olyasmivel néznek most szembe, amire a múltban sem volt példa, így nincs ahonnan leckéket tanuljanak. A tanácstalanság mindenesetre egyre érezhetőbb, ha valakinek megvan Orbán Viktor telószáma, akkor legyen szíves és juttassa el Citunak.

Egy Iasi-ban élő koronafertőzött orvos, négy nappal azelőtt, hogy kiderüljön, hogy koronapozitív, bent járt a kórházban, ahol két ápolónővel beszélgetett, tőlük tisztes távot tartva.

A monacói királyi ház bejelentette, hogy a 62 esztendős Albert hercegük koronapozitív, de ez most nem a trónra vonatkozik, hanem a betegségre. Egyébként jól van, és végzi munkáját a tulajdonában álló sok lakás egyikében elizolálva. Engem érdekelne, hogy milyen munkát végez egy herceg, de azért reménykedem, hogy nem jut eszébe megszegni az izoláció szabályait, és hamarosan meggyógyul!

Több fővárosi és vidéki színház úgy döntött, hogy élőben közvetít majd előadásokat, ezek lehetnek régebbi, archívumban fellelhető vagy élő előadások.

Bukarestben és Ilfov megyében három nyomozást is folytatnak a rendőrök orvosi eszközökkel való kereskedés miatt.

Egy bukaresti nő feljelentette a rendőrségen saját lányát és vejét, hogy megszegték az izolációra vonatkozó előírásokat. A pár néhány napja érkezett haza Franciaországból, és nem tartották be a kötelező otthonmaradásra vonatkozó törvényeket. A két személy ellen bűnvádi eljárás indult, amiért gátolták a járványellenes intézkedéseket. Mit mondjunk, anyós ide, anyós oda, a társadalom szempontjából most mindenképp helyesen cselekedett, bár lehet, hogy saját lányát és vejét jó sok évig nem láthatja, ugyanis tettüket a törvény immár nem kettő, hanem 15 évig terjedő börtönbüntetéssel díjazza, lévén

Ahogy az tegnap írtuk, egy PNL-s képviselő azt javasolta, hogy a járványügyi intézkedések megszegése miatt kiróható maximális börtönbüntetést a jelenlegi kettő évről emeljék fel 15 évre. Ma a kormány kiadott egy sürgősségi rendeletet, amelyben pont így cselekedett. Innen kezdve, ha nem tartod be a szabályokat, akkor 15 évet leszel karanténban, ami azért senkinek sem kellemes. A körülmények azonban indokolttá is tehetik, ha más nem a pszichés terror miatt, ugyanis sok hazatérő vendégmunkás eltitkolja, hogy honnan jött, eltitkolja a tüneteit stb. A korábbi két év ezeknek az embereknek nem tűnik túl ijesztőnek, de 15-nél már el lehet gondolkodni, hogy megéri-e.

Az EU azt kéri a Netflixtől, korlátozza a streaming szolgáltatását, hogy elkerüljék az internet összeomlását. Korábban YouTubetól is ezt kérte Európa vízfeje. Ami nem került szóba: esetleg technikailag segíteni az internetszolgáltatókat, hogy valamilyen formában a terhelést csökkenteni tudják.

A spanyol járvány központja Madrid, itt egy olyan alkalmazással próbálkoznak, amely a lakosság aktuális egészségi állapotát mérné, pontosabban a polgár mérné fel saját magának, ezzel a kórházak telefonvonalait szeretnék tehermentesíteni.

A két kínai turistát, akikről azt tartják, hogy ők hozták be Olaszországba a vírust, kiengedték a Spallanzani római kórházból, miután január 30. óta ott kezelték őket – jelentette be a kórház igazgatója, Francesco Vaia a Sky adónak.

Bűnvádi eljárást indított a román rendőrség egy kórházba utalt koronás fickó ellen, aki lehúzta maszkáját a szájáról, és az orvosok arcába köhögött.

Igen, van ilyen is, és olyan csodás világban élünk, hogy nem állították falhoz, ott és azonnal. Ha eddig csak kétkedve olvastuk a bűnvádi eljárásokról szóló híreket, akkor most jegyezzük meg ezt az esetet, azt hiszem a csávó, ha nem is 15, de jó pár év letöltendőt tuti megkapja.
Utána majd kiengedik idő előtt, és kártérítésért fordul a börtönben tapasztalható rossz körülmények miatt, amit meg is kap.

A teheráni hatóságok bejelentették: 10 ezer elítéltet szabadon bocsájtanak. Komolyan kérdem, az ajatollah fejében minden rendben? Emellé már csak igazán aprócska örömhírnek számíthat a helyiek szemében, hogy az Iránban 1300 halálos áldozatot követelő (ez csak a hivatalos adat, a világon mindenki meg van róla győződve, hogy ennek a többszöröse lehet a valóság) járványra hivatkozva nem tartják meg a nukleáris program ünnepét. És még vannak, akik szerint tragédia, hogy elmarad a Glastonbury… Az iráni Egészségügyi Minisztériumból valaki pedig azt az információt juttatta el a Reutersnek, hogy az országban minden 10. percben meghal valaki a koronavírus miatt.

Erzsébet brit hercegnő elhagyta a Buckingham palotát, és a Windsorban található kastélyába zárkózott be, mivel olyan híreket hallott, hogy Londont nemsokára karantén alá vonják. Igazán jó példával jár elől, hirtelen nem is tudom, hogy a Buckingham, vagy a Windsor a kényelmetlenebb.

Egy Bergamóban található olasz kórház, ahol a helyzet több mint drámai, azzal a felhívással fordult a nagyvilág felé, hogy orvosi személyzetre van szüksége. Korábban mi is beszámoltunk arról a tragikus képről, ami bejárta az internetet, és amelyen hadsereg járművei láthatóak, amint a koronajárvány áldozatait szállítják Bergamóban.

A román királyi ház bejelentette, hogy a Peles-en található királyi kastélyt felajánlják a vészhelyzeti bizottságnak, abban akár karantén is kialakítható. Szép és nemes!

Stefan Mandachi szucsávai vállalkozó a Facebookon tette közzé, hogy felajánlja a hatóságoknak a szállodáját a járvány kezelésének céljából. Mandachi kijelentette: az államtól ezért semmit sem kap, nem írnak neki jóvá adókat, nem számolják el neki sunyiban.

Szerbiában felfüggesztették az összes belgrádi repülőjáratot, és saját állampolgárai előtt is lezárták határaikat. Ismétlem: a hazatérő saját állampolgáraik előtt! Románia, hallod ezt

Az élelmiszeripar és gazdák képviselői figyelmeztetnek: az államok által behozott utazási szigorítások zavart okozhatnak az élelmiszerellátásban, az áruszállítás nehezebbé válása miatt.

Mindnyájunk megnyugvására közlöm, hogy dolgozik az Európai Parlament is

– a képviselőcsoportok vezetői megegyeztek abban, hogy rendkívüli ülést hívnak össze március 26-ra (jelzem, ma 19-e van, szóval a jelenlegi helyzetben a rendkívüli azt hiszem kissé eufemisztikus kifejezés), hogy jóváhagyják az Európai Bizottság által múlt héten megfogalmazott javaslatokat.
Ismétlem: múlt héten megfogalmazott javaslatokról döntenek jövő héten, és szerintük ez gyors és rendkívüli, és illik a helyzethez. Bravó, a legközelebbi választásokig azért jegyezzük meg mindezt.

Spanyolországban a helyzet kritikus, ma délután kettő, órakor 767 halott összesen, ebből több mint 200 csak az utóbbi 24 órában, a fertőzöttek száma 17.147

Mi van Szucsávában? Két orvos koronás lett, miután fertőzött betegekkel léptek kapcsolatba.

Klaus Iohannis államfő azzal a kéréssel fordult a külföldön élő románokhoz, hogy azok ne jöjjenek haza húsvétra – a mostanság feltűnően hallgatag Klaus a koronajárványra, és a különböző országok által életbe léptetett utazási szigorításokra hivatkozott. Beszéde közben még a járvány is lelassult egy időre, annyira nehéz követni, hogy Klaus mit is akar, és kinek beszélt egyáltalán…

Az AFP mérlege: a koronavírus áldozatainak száma ma délután egy órakor: 9.020 többségük európai (4.134) és ázsiai (3.416).

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy orvosi eszközökből álló stratégia tartalékot hoz létre, hogy segítse a tagállamokat – ventilátorokról, szájmaszkokról beszélnek. Gondolom előbb meg kell várni a jövő heti szavazást.

A Wizzair felfüggeszti szaúd-arábiai járatait – nem repülsz most Dubaiba vakációzni.

Ma délután egy órakor a bukaresti parlament megszavazta a vészhelyzet kihirdetését – ezek sem kapkodnak, na. Szombat este kihirdették, hogy hétfőtől életbe lép, csütörtökön meg is szavazták, van itt ritmus, kérem.

Németországban a fertőzöttek száma meghaladta a 10.000 főt, eddig összesen húsz halálos áldozatot követelt a járvány náluk.

Spanyolországban megnyitották az első, orvosi eszközökkel felszerelt hotelt a betegek előtt – ezzel kívánják tehermentesíteni a kórházakat

Ahogy azt fentebb írtuk, valamint tegnap már jeleztük: a járványügyi intézkedések meggátolása, amennyiben a cselekmény egy vagy több személy halálhoz vezet, 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható – szól az igazságügyi miniszter javaslatára a kormány által elfogadott sürgősségi rendlelet.

Adrian Sternu Cercel, a bukaresti Matei Bals fertőzőbetegségek Intézetének igazgatója úgy látszik olvassa a Nethuszárt, ugyanis teljesen egyetért velünk a totális karantén bevezetésében.

Na jó, ez nagyképű felvezetés volt, de a karantén szükségességéről tényleg írtunk, LÁSD ITT, az orvos-igazgató pedig a következőket mondta ma: „a járvány országos szinten is kontrollálható lenne, ha az emberek tíz hétig otthon ülnének. Legkevesebb hat hetet, nyolc már oké, tíz hét otthon maradás pedig ideális lenne”. Na, ezért mondom azt, hogy a hadsereget ki kell vezényelni az utcákra, aki kilép, azt térden lőni. Adrian Streinu Cercel azonban mondott még ennél is aggasztóbbat: szerinte az utóbbi időben az országba belépő románok „legkevesebb 20 százaléka kibújt az autóizoláció és a karantén alól” Az orvos úgy saccolja, hogy a járvány első hulláma (ortodox húsvét, április 17. – szerk megjegyz.) húsvét után éri el Romániát.

Új Zéland lezárja határait a külföldiek előtt.

Oroszországban megtört a varázs: ma bejelentették a koronavírus első áldozatát.

Ludovic Orban ma kiosztott pár milliót: 42 millió lej megy pluszban az egészségügyi minisztériumba a karanténközpontok fenntartására, és 100 millió a belügyminiszternek. Felhívnám a kedves olvasók figyelmét az arányokra: az egészségügyre szánt összeg még a felét sem éri el a belügyiekének. Lehet, hogy a csendőr köt majd rá a lélegeztetőgépre, ki tudja…

A Nagylaknál országba belépett 12.500 személy közül csütörtök reggelig 180-at helyeztek karanténba. Ez azért sem szám szerint, sem arányaiban nem tűnik túl soknak…

A járvány megölt legkevesebb 35 időskorút egy Washington állambeli öregotthonban – a hírek szerint a Life Care is érintett az ügyben.

A romániai gazdák azt kérik az agrárminisztériumtól, hogy hozzanak létre egy vészhelyzeti központot.

A Ford Motor, a General Motors és a Fiat Crylser Automobiles leállítja amerikai gyárait a szakszervezet nyomására,

amely mintegy 150.000 munkást képvisel – közli a Reuters. Ismételjük: a szakszervezetek nyomására! Különben dolgozhattak volna, míg beledöglenek. Mindenesetre számolhatunk azzal, hogy az említett autógyártók új telephely után néznek itt, a kelet-európai prérin, hogy a következő járvány idején majd nyugodtan dolgoztathassanak – vagy állami segítséget zsebeljenek be.

Ausztrália miniszterelnöke úgy döntött, hogy az összes külföldinek, akinek nincs lakcíme az országban, megtiltja a beutazást, mivel az összes ausztráliai koronabeteg külföldi

A Forma 1 hivatalos oldalán megjelent információ szerint a Ferrari 10 millió eurót és 150 ventilátort adományoz, hogy a koronajárványt végre legyőzhessék az olaszok.

A Carturesti könyvesbolthálózat úgy döntött, hogy bezárja bukaresti és ország többi pontján levő üzleteit, hogy ezzel is óvja vásárlóit. Online boltjai ugyanakkor nyitva maradnak, arra biztatják vásárlóikat, hogy támogassák a bolthálózatot azzal, hogy az internetről rendelnek könyveket.

A britek továbbra is lazák, ma végre eldöntötték, hogy bezárják az iskolákat, de nem az összeset. A téma ott is ugyanaz, mint korábban Magyarországon, hogy mindez 9 millió gyereket érint (Angliában, nem Magyarországon), és a szülő otthon kell maradjon, nem mehet dolgozni, tehát a gazdaság fogja megszenvedni. Érdekes módon, arról kevesebbet beszélnek, hogy mit fognak csinálni azok a gyerekek, akiknek a szüleit elviszi a pandémia, illetve mit fog csinálni a gazdaság, ha a pandémia miatt elhullik a munkaerő jelentős része, a maradék pedig különböző szövődményekkel küzd majd.

Rebelo de Susa portugál miniszterelnök bejelentette: elrendeli a szükségállapotot az országban.

Az amerikai kongresszus két képviselője bekoronáztak, de ez alatt nem azt kell érteni, hogy királlyá váltak – szerintem mára a korona jelentése teljesen átalakult, úgyhogy nem is tudom ezt minek magyaráztam el, ráadásul elég szar poén is. A két képviselő, valamint azok a kollégáik, akikkel találkoztak szombat este, a tünetek megjelenése óta autóizolációba vonultak.

Jó szó ez az autóizoláció, tetszik, csak ne kelljen túl sokáig használni.

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

Kapcsolódó anyagok:

Tragikus: katonai teherautók kellenek a koporsók elszállításához Olaszországban

Így állította meg Kína a járványt – VIDEÓ

Koronapló: fontos és érdekes hírek Romániából és a nagyvilágból

Jobb, mint soha: az EU lezárja a külső határait

Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett – VIDEÓ

Mea culpa? Ursula von der Leyen elismerte: “lebecsültük a koronavírust”

Vezessék már be a karantént, könyörgöm!

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]