hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Koronapló: fontos és érdekes hírek Romániából és a nagyvilágból

Koronapló, 2020. március 18.
A koronavírus elleni háború újabb napját zárjuk nemsokára, jó híreink továbbra sincsenek – Olaszországban ma volt a legfeketébb nap, amikor is 4.207 újabb esetet regisztráltak, és 475 személy elhunyt. Igen, ez csak a mai adat. 

hirdetés
hirdetés

Romániában pedig elértük a 260 igazolt esetszámot – Bukarest 7 fő, Brassó 3, Konstanca 2 és Máramarosban, illetve Dolj megyében egyet-egyet. A járvány megjelenése óta meggyógyultak 19-en, így Románia azon 14 ország közé tartozik, ahol a regisztrált fertőzések száma meghaladta a százat, de nem történt még haláleset, hála Istennek! Továbbra is sok értetlenséget szül a tesztek alacsony száma, mindeddig 4670 teszt született, ebbe beletartozik a Parlamentben elvégzett vizsgálatok száma is.

Gondot okoznak viszont azok a személyek, akik nem tartják be a védelmi előírásokat, ilyenformán másokat is veszélybe sodornak – több tíz bűnvádi eljárás indult már olyan személyek ellen, akik megszöktek a karanténból, az otthoni izolációból, vagy épp a kórházból.

A világ legtöbb egészségügyi intézménye szerint a járvány még legalább két hónapig eltart, és a lakosság kétharmada fertőződik meg – mindannyiunkon múlik, hogy korlátozni tudjuk a terjedését. Ráadásul úgy tűnik, hogy a vírus sokkal életképesebb annál, amit azt gondolták: 3 órát marad életben a levegőben, 4 órát a rézen, 24 óráig a kartonon, és 2-3 órát a műanyagon és rozsdamentes acélfelületeken.

A román hadsereg elkezdte berendezni a ROL II kórházat a bukaresti Ana Aslan intézet udvarán. Szükség esetén ide kerülnek majd a könnyű, vagy közepesen súlyos fertőzöttek

Az olasz hatóságok közzétették a mai mérleget: ez volt az eddigi legsötétebb nap, 4207 új esetet regisztráltak és közel ötszázan haltak meg. Olaszországban ezzel 37.513 fertőzött van, és eddig 2.978 személy hunyt el.

Álhír miatt kapcsolhatnak le egy portált

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) javasolja a Belügyminisztériumnak, hogy a https://stiridemoment.ro nevű portált kapcsolják le. A portál több kamucímet osztott meg a Facebookon, köztük szerepelt a „nagyon sikeres” a Kaufland, Auchan, Lidl és a többi bevásárlóközpont bezárásról szóló hír is, amit sokan osztottak tovább, ezzel a lakosság viselkedésének megváltoztatáshoz is hozzájárulhatott a szerző. Ugyanakkor arra is rámutatnak a GCS jelentéstevői, hogy az oldalnak semmiféle impresszuma nincs, nem tudták senkivel sem felvenni a kapcsolatot.

Megszökött egy bolgár páciens a galaci kórház fertőzőosztályáról. Itt üldögélt elszigetelve a Moldovai Köztársaságból érkezett, és útközben koronás tüneteket mutató bolgár pasas. A vele együtt utazó másik hat személy továbbra is karanténban van.

A Defender Europe 20 katonai gyakorlaton történő román részvételt lemondták – tudatta a Honvédelmi Minisztérium.

29 százalékkal nőtt a hollandiai fertőzöttek száma az utóbbi 24 órában, így már 2051-en vannak, tájékoztattak a holland hatóságok, akik azt is hozzátették: eddig 58 halálesetet regisztráltak.

A BMW bejelentette, két hétre leállítja gyárait egész Európában.

A Vitorla Műhely (Atelierul de Panza) varroda bejelentette: látva, hogy a kórházainkban és patikáinkban mekkora hiány mutatkozik arcvédő maszkokból, a műhelyben dolgozó csajok levarrnak, gépelnek ezer újrahasznosítható pamutmaszkot. Ezt adománynak szánják!

Kína egymillió maszkot küldött Franciaországnak – a járványindító keleti állam korábban Olaszországnak is több segélyküldeményt juttatott el.

2020. március 18. szerda: jegyezzük meg ezt a napot, ma ugyanis az Európában regisztrált halálesetek száma meghaladta az ázsiai halálesetek számát. Miközben Kínában már lecsengőben van a járvány, nálunk pedig még el sem kezdődött igazán. Ma, szerda délután 13.00 órakor Európában 3421-en haltak meg, míg Ázsiában 3384-en. Ugyancsak ma jutott a világ tudomására – legalábbis az EB elnöke, Ursula von der Leyen interjúja után –, hogy az európai vezetők lebecsülték a koronavírus hatásait.

Az USA és Kanada megegyeztek, hogy lezárják közös határszakaszukat – jelentette be Donald “ez csak nátha” Trump, hol máshol, mint a Twitteren.

A Rómából hazatért, majd eltűnt férfi végül előkerült – egy bukaresti autóbuszon bujkált a 104-es vonalon anélkül, hogy bár egy cseppet is törődött volna azzal, hogy másokat is megfertőzhet. Az illető lázra, köhögésre és szédülésre panaszkodott, azaz a koronavírus tipikus jeleit sorolta fel. A rendőrök azért indítottak ellene egy bűnvádi eljárást, biztos, ami biztos. Ha túléli, mehet a börtönbe, jelenleg két év vár rá, de akad olyan PNL-s képviselő, aki azt javasolta, hogy ezt fel kéne vinni 15 esztendőre.

Emil Boc Kolozsvár polgármestere azt tanácsolja a kolozsváriaknak, hogy takarják el maszkkal vagy kendővel arcukat, amikor igénybe veszik az autóbuszt. A tömegközlekedést a normális állapot 65 százalékára csökkentették, hogy ezzel is kedvüket szegjék az embereknek, az autóbuszok telítettsége pedig 15-40 százalék körül mozgott. Ezt a Nethuszár szerzője is megerősíti, nem láttam még zsúfolt autóbuszt a héten, és egyre több kolozsvári visel maszkot és/vagy kesztyűt. A boltokban különböző korlátozások vannak, bejáratnál kötelező kézfertőtlenítéstől kezdve a vásárlók szakaszos beengedéséig.

A Román Lotéria jelenti: bezárnak a lottózok, nincs se lottó, se totó, se semmi. A fogadóirodák is bezártak, az online felületek viszont nem, így ott lehet továbbra is fogadni, de erőst nem ajánlom, a nicaraguai másodosztály, vagy a haiti bajnokság aligha az európai fogadók erőssége – ezzel csak azt akartam mondani, hogy a sportesemények lefújása után erősen leszűkült a kínálat. Ja, tegnap szerepelt még egy palesztin meccs is, elég furán hangzó csapatnevekkel, szóval, ha rájuk fogadsz, ne mondd ki nevük a telefonba, mert rád törik az ajtót a terrorelhárítók…

Euróvízió káncs: “sajnálattal közöljük, hogy a Rotterdamban sorra kerülő Eurosvison 2020 elmarad” – közölték a szervezők, mi, magyarok csak mosolygunk, ugyanis már tavaly lemondtuk a részvételt. Na, kinek volt többe esze?

Az orvosok szakszervezete (Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania) azt kéri az Egészségügyi Minisztériumtól és a közegészségügyi szervektől, hogy biztosítsák az orvosok és ápolók védelmét – a felhívásuk alapja, hogy egyre több román tér haza az országba. Tulajdonképp épp csak azt nem mondták, hogy segítség, jönnek a cigányok. És védelem kapcsán sem biztos, hogy konkrétan több maszkot kértek (de!), esetleg a közelgő lopásokra akarták felhívni a hatóságok figyelmét, ami nem minden alap nélküli ugyanis

elloptak egy kisebb teherautónyi fertőtlenítőt

Igen, Románia azért ezekben a nehéz órákban sem hazudtolja meg önmagát. A lugosi és egy Hunyad megyei kórháznak (!!! – érted, tesó, kórháznak – !!!) szánt fertőtlenítőszerek sorsára akkor derült fény, amikor a cuccot megrendelő kórházak menedzserei elkezdtek telefonálni a feladónak, hogy hol van a hektoliternyi fertőtlenítőszer, mire a feladó eléggé elcsodálkozva közölte, hogy már napok óta elküldte. Aztán kiderült, hogy ellopták, de van még egy pikáns rész, csak, hogy érezd a balkáni ízt: a feladó pótolja a kórháznak szánt fertőtlenítőszereket, de az volt a kikötése, hogy a kórház küldjön érte valakit. A világjárvány kellős közepén ellopnak egy raklapnyi fertőtlenítőt, utána meg a kórház személyzetéből küldjenek valakit Lugosról Bukarestbe, hogy elhozzák – érdekes emberek egy érdekes korban.

A baj viszont ennél sokkal nagyobb

ugyanis az orvosi szakszervezet szerint a valóság sokkal rosszabb képet mutat annál, amit a hatóságok mondanak, nincs elég szájmaszk, egyes kórházakban pedig azt mondták az személyzetnek, hogy elég, ha van egy sebészeti szájmaszkod és egy kézfertőtlenítőd. Ismételjük meg, mindezt a szakszervet állítja.

A cseh kormány kötelezővé tette a maszk viselését közterületen, valamint 10 és 12 órára között csak az idősek mehetnek boltba és patikába.

A Kreml bejelentette, hogy mindent megtettek Putin elnök egészségének védelméért, 24 órából 24-et védik, figyelik, szeretik. Ide kapcsolódik az a hír is, hogy az orosz ellenzék vezetője koronavírus-fertőzésben elhunyt, a járvány nagyjából harminc késszúrást hagyott a tüdején, veséjén, máján és egyéb szervein. Az orvosok szerint ez megszokott dolog a koronavírussal megfertőzöttek esetében. Az első mondat valós, a többi nem, csak vicc… Ha nem esett volna le

Brassóban pozitív lett annak a patikusnőnek a tesztje, aki korábban kiszolgálta a Bostonból hazaérkezett, és szintén fertőzött férfit.

Az európai gyógyszer ügynökség (AEM) szerdán közleményt adott ki, amelyben kijelentette: nincs bizonyíték arra nézve, hogy az ibuprofen gyógyszerek súlyosbítanák a betegséget Korábban az a hír terjedt el, hogy csak a paracetamol a jó, köszönték is szépen ennek a gyógyszernek az előállítói.

Nagyjából 80. 000 különböző országokból származó európai uniós polgár várja valahol a világban, hogy hazamehessen. Én is várnám, ha a Bahamákon lennék, de így, hogy itthon vagyok…

A Romániára, és szinte csak Romániára jellemző hanyagság miatt mintegy 100 tömbházban nincs meleg víz az ország fővárosában, ott, ahol a járvány legnagyobb gócpontja készülődik éppen. (Eddig 81 koronás van Bukiban, számuk nő.

A Suceava-i tüdőosztályt be kellett zárni, cakompakk, úgy, ahogy van, mert egy koronás csávó érintkezett 10 pácienssel és orvosokkal, ápolónőkkel. A személyzetet hazaküldték, a pácienseket áthelyezték máshova, a tüdőosztály épületét fertőtlenítik Ha addig valaki nem lopja el a fertőtlenítőszert.

Ferenc pápa megosztotta velünk mire jött rá a járvány kitörése óta eltöltött magányéban: „ne pazaroljátok el ezeket a nehéz napokat. Otthon rájöttök, mennyire fontos, hogy megöleljétek gyerekeiteket és rokonaitokat” – csak szólók, a járvány leküzdésének lényege, hogy tarts távolságot!

Az RMDSZ azt javasolja, hogy helyhatósági választásokat hat hónappal későbbre halasszák, azaz októberre, mert a lakosság egészségnek megőrzése mindennél fontosabb. Pár napot késtek ezzel a javaslattal, már többen pedzegetik, de az érdekelne, hogy a hat hónapot vajon hogy számolták ki…

A Nagylaknál az országba belépett kb. 4000 főből szerda déli 11 óráig 60-an kerültek karanténba, 2500-an otthoni izolációba.

Amerikában elhalasztották John Hummel kivégzését – a texasi bíróság a koronavírus-járványra hivatkozva hozta meg a döntést. Végül is a koronavírus majd elviszi őt is, vagy ki tudja, mire gondoltak…

A koronavírus kapcsán hozott korlátozó intézkedések miatt valószínűleg megugrik majd a válások száma – mondja egy brit válásszakértő. (Ezek a brit tudósok, mit ki nem számolnak…) „Általában a nyári vakációk és karácsony után ugrik meg a válások száma, amikor a párok hosszabb ideig osztoznak ugyanazon a légtéren” – állítja Shackleton de Belgravia bárónő, akinek a kliensei között olyan hírességek találhatóak, mint Sir Paul McCartney, a welszi herceg, Madonna és Liam Gallagher. Hölgy olvasóimnak jelezném: szingli vagyok!

Málta minden repülőjáratot felfüggeszt, csak az áruszállítás marad meg.

Bukarestben, egy koronavírus gyanúja miatt kórházba beutalt férfi megszökött – azt sem tudjuk, hogy pozitív vagy sem, mert még a tesztelés előtt lelépett. A rendőrség keresi.

A Szucsávai prefektus érdekes estről számolt be: a megye egyik regisztrált fertőzötte, aki Brüsszelből jött haza korábban, 15-én a koronateszten pozitív lett. Ez nem zavarta őt, elment templomba, ahol legkevesebb 500 ember tartózkodott, akiket most keresnek a hatóságok, hogy tesztelhessék őket.

Kuba azt állítja, hogy kezelni tudja a vírust az Interferon Alpha 2B gyógyszerrel, amit hepatitisz A és B ellen használnak.

Nelu Tataru egészségügyi államtitkár elmondta, hogy a tegnapi és mai 22 eset mindegyike egészségügyi dolgozó.

A Pitest-i karaténközpontban megvertek három férfit, amiért azok elhagyták a szobát, amelyben tartózkodniuk kellett volna. A három karanténszegő ellen bűnvádi eljárás indult. Az agresszorok sorsáról nincs hír.

Mihai Gotiu szenátor bejelentette: parlamenti fizetésének 10 százalékét a kórházaknak ajánlja fel, felszólította a többi szenátort, hogy kövessék példáját.

Ingyen étkezés, pszichológiai konzultáció, idegen nyelvoktatás, online jóga ingyen – lengyelek ezrei segítik egymást, a jó példa terjed az országban, remélhetőleg gyorsabban, mint a vírus. Lengyelország egyébként lezárta határait, de ami ennél is fontosabb, hogy a polákok megértették: otthon kell maradniuk. Hiába na, a lengyel és a magyar lehet, hogy két jó barát, de nem vagyunk egyformák, az biztos.

Dolgozik a rendőrség és a csendőrség

A kolozsvári reptéren leállítottak egy Olaszországba irányuló küldeményt, amelyben 10.000 sebészeti maszk, 17.000 sima maszk, 400 egyszer használatos maszk, 45 orvosi védőköpeny és 400 munkavédelmi cipő volt. Az argesi csendőrség pedig három férfi ellen indított bűnvádi eljárást, amiért megszegték a karantént, plusz kaptak egy pénzbüntetést, amiért zavarták a közrendet. Mindeddig 41 bűnvádi eljárást indított a román rendőrség a járványügyi intézkedések megszegése miatt.

A Moldovai Köztársaságban meghalt az első koronafertőzött. Az áldozat 61 éves, nő, és egyéb egészségügyi problémái is voltak, úgy mint cukorbetegség, magas vérnyomás.

A Fülöp-szigeteki CNN legkevesebb 24 órára felfüggesztette adását, mivel az épületben találtak egy koronás beteget.

Kína az egymást követő második napon jelenti, hogy csak egy beteget regisztrált. Igaz, Wuhánban komoly karantén volt. Nálunk nem, úgyhogy sok relevanciája nincs ennek a hírnek.

Ciprus 28 országból érkező légi járatot függeszt fel, köztük a Romániából érkező gépekét is.

A Szeben megyei Disznódon található gyár megkezdte az egészségügyi maszkok gyártását, a Szebeni Megyei Sürgősségi Kórház már rendelt is magának, ahogy a Marsa-i gyárból is, ami a zászlókészítéséről híres, és most köpenygyártásra állt át.

Az OMW egy millió euróval támogatja a Román Vöröskeresztet.

Több mint 230 személy lépett az országba Szatmár megyei Pete határátkelőnél, közülük 103-an jelezték, hogy fertőzött terültről érkeznek, vagy csak ennyien vallották be, kiderül nagyjából 10 nap múlva, amikor a szatmáriak körében megugrik a fertőzöttek száma. Vagy nem, Isten óvja őket!

Belgium korlátozza az állampolgárai mozgását: csak alapos indokkal lehet kimenni az utcára. A rendelet úgy szól, hogy kötelező a házban maradni, kivéve szabadidős fizikai tevékenységek és az alapos indok miatti távozás, értsd: patikáéba mész, vagy kenyérért, postára, bankba, orvoshoz vagy benzinkútra. Csak nekem tűnik úgy, hogy tulajdonképp borotválják a fingot?

Tajvan megtiltotta a külföldieknek, hogy belépjenek az országba. Vagyis, beléphetnek, de előtte két hét karantén. Okos! Korábban Izrael is ezzel nyitott.

Nem tudom, hogy Hans Kluge (egy ilyen névtől túl sok jót nem várok), aki az európai egészségpolitika valamilyen fiszemfaszomja, szóval szerinte az iskolák bezárása, valamint a határok lezárása „lassíthatják a járványt, de nem állítják meg”. Ezt ma nyilatkozta valahol a csávó, ami annak a fényében elég érdekes, hogy gyakorlatilag SENKI sem beszél már a járvány MEGÁLLÍTÁSÁRÓL, hanem annak a lassításáról, hogy ne egyszerre menjen mindenki az intenzívre. Ezt tudjuk már hetek óta, szóval, vagy fölösleges volt elmondani, de akkor a csávó exhibicionista a vészhelyzet idején, vagy annyira lemaradt a szakmai szinttől, hogy ő még mindig a megállításon dolgozik. Sok sikert, ha vissza tud menni az időben, akkor az 1987-es nyarat ajánlom neki. Romániában. Ceaușescu alatt!

Victor Costache egészségügyi miniszter szerint Románia jóval a „vörös vonal alatt van”, ami az egészségügyi rendszer összeomlását jelenti. Elmagyarázta, hogy a vírus elleni harcban három fázis van, az utolsóban már mobilkórházakat kell felállítani, reméli, hogy nem jutunk el oda. A negyedik, fázis, amikor valaki a szomszédból átjön lekapcsolni a villanyt a kihalt országban – gondolom én.

Ausztrália kihirdette a vészhelyzetet, 100 személynél több nem gyűlhet egybe, viszont az iskolák nyitva maradnak. Üzenem, így is, úgy is be fogják zárni, de minél előbb, annál jobb. Persze szarnak arra, hogy engem meghallgassanak.

Kirgizisztán erősen nyitott: egyből három fertőzöttel száll be a mérkőzésbe, ők külföldről tértek haza. Ha igazi ázsiaiak, akkor most lezárják a határt, lelőnek egy két hapcizó személyt, és megússzák a járványt.

Törökország jelenti: megvan a koronavírus első áldozata – a fertőzöttek száma 98 – 20 ország irányába felfüggesztik a repülőjáratokat, bezárnak a kávéházak, a mozik és asporttermek. Érdekes lesz náluk a történet, amikor a fertőzés eléri a menekülttáborokat. Van egy olyan érzésem, hogy hullani fognak az emberek ott is, mint a perzsák Iránban, de erről se fogunk túl sokat megtudni.

Montenegró nem szarozik: az az ország, ahol eddig nem volt koronavírus, ma elvesztette szüzességét, miután két esetet is jelentettek A hatóság durva módon válaszolt a vírusnak, kezdésből bezártak mindent, csak a boltok és a patikák maradtak nyitva. Mit fognak csinálni, amikor száz fertőzöttnél járnak?

És mi meddig várunk még a drasztikus, ámde szükséges intézkedésekkel?

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]