hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Koronavírus: ez a helyzet a nagyvilágban, az uniós politika a tökét vakargatja

Hírösszefoglaló a koronavírus terjedéséről, milyen országok, milyen intézkedéseket hoznak, mit tesz az EU, és hogyan lehet megelőzni a betegséget?

hirdetés
hirdetés

Gulyás: nincs Magyarországon fertőzött beteg

Az eddigi adatok szerint nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött beteg, a védekezéshez szükséges minden eszköz rendelkezésre áll és a tisztifőorvos azonnal akciótervet készít – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely kérdésre közölte azt is, hogy szükség esetén, a vírus terjedésétől függően tudomása szerint a napokban leállíthatják a Kína és Magyarország közötti repülőjáratokat.

A miniszter elmondta, a kormány szerdai ülésén meghallgatta a koronavírusról az országos tisztifőorvost, akit felhatalmazott a védekezés irányítására, illetve azt várják tőle és a szaktárcától, hogy azonnal készítsen akciótervet. A magyar egészségügyi intézményrendszer felkészült arra, hogy felvegye a betegséggel szembeni küzdelmet – hangsúlyozta. Ismertetése szerint Magyarországon ha felmerül a koronavírus gyanúja, soron kívüli laboratóriumi vizsgálatot rendelnek el. A tisztifőorvos életbe léptette a vírus elleni védekezésben követendő protokollt, ezért történt az, hogy szerdán a határon megállítottak egy Prágából érkező, kínaiakat szállító buszt, és megmérték az utasok testhőmérsékletét – tette hozzá. Közölte azt is, hogy repülőtereken és az érzékeny belépési pontokon további technikai eszközök felszerelése várható, hogy kiszűrjék az országba lázasan érkezőket. Gulyás Gergely közölte, ha a betegség gyanúja felmerül, akkor az érintettnek karaténban kell megvárnia a vizsgálat eredményét, és az országba történő belépés meg is tagadható. A miniszter beszámolt arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet január 30-i adatai szerint világszerte 7 711-en fertőződtek meg a vírussal és 170-en haltak meg, a legnagyobb mértékben továbbra is Kínát érinti a vírus. Európában a helyzet lényegesen jobb: Franciaországból négy, Németországból szintén négy, míg Finnországból egy laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetet jelentettek – közölte.

Megerősítette azt is, hét magyar jelezte, hogy soron kívül haza szeretne jönni Kínából. A térségben tartózkodó állampolgárok egészségesek – közölte, hozzátéve: a külügyminisztérium egyeztet arról, mi tud tenni az ő érdekükben. Gulyás Gergely elmondta, a pekingi magyar nagykövetség folyamatos kapcsolatban van a kínai külügyminisztériummal és az érintett térség külügyi irodáival. Azt mondta, a konzuli szolgálat folyamatos ügyeletet tart. Kérdésre válaszolva közölte, hogy a franciáktól szóbeli ígéret van arra, hogy azt a hét magyart, aki haza szeretne jönni Kínából, elhozzák. Megjegyezte, a franciák jó eséllyel bejutnak Kínába, így mindenki az ő gépükön akar helyet foglalni. Vagyis ha ez a megoldás nem sikerül, akkor Magyarország saját erőből kihozza onnan a hét magyart, a honvédségnek van erre kapacitása, ha szükséges katonai géppel ki lehet hozni őket – magyarázta.

A miniszter óvott a rémhírterjesztéstől, mondván az közveszéllyel fenyegetésnek minősül és büntetendő. Az elmúlt napokban voltak olyan álhírek és rémhírek jelentek meg, amelyek nem feleltek meg a valóságnak – részletezte. Azt mondta, a külügyminiszter kapta meg azt a feladatot, hogy mérje fel, milyen hatással jár a járvány a gazdasági kapcsolatokra, a turizmusra.

Külügyi államtitkár: francia segítséggel hozhatják haza a Vuhanban rekedt magyarokat

Francia segítséggel hozhatják haza a Vuhanban rekedt magyarokat, az őket szállító repülőgép péntek hajnalban indulhat a kínai városba – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Menczer Tamás kiemelte: jelenleg nyolc magyar állampolgár tartózkodik a lezárt Hupej tartományban, hatan Vuhanban, ketten más városokban. Ők mind jól vannak, nem betegedtek meg, és közülük heten szeretnék elhagyni Kínát – közölte. Kifejtette: a több lehetőség közül most azt tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a magyar állampolgárokat az a francia repülőgép hozhatja el, amely péntek hajnalban indul Kínába. A magyarok szombaton érkezhetnek meg Marseille közelébe, ahonnan Magyarországra hozzák és a budapesti Szent László Kórházban két hétig megfigyelés alatt tartják őket – mondta.

Koronavírus: a gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása az egyetlen védekezési mód

A gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása pillanatnyilag az egyetlen védekezési mód a koronavírussal szemben – közölte a Semmelweis Egyetem (SE) csütörtökön a honlapján. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tájékoztatása szerint a koronavírus a lappangási ideje alatt is fertőz, vagyis a körülbelül kéthetes tünetmentes időszakban is továbbadható. Az SE közleménye szerint Magyarországon jelenleg nem kell tartania a megbetegedéstől azoknak, akik a közelmúltban nem jártak Kínában, vagy a velük egy háztartásban élők nem utaztak fertőzött országba.

Az egyetemen mintegy 400 távol-keleti hallgató tanul, köztük 52 kínai, akiknek a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell töltenie egy részletes kérdőívet. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy valamelyikük hordozhatja a vírust. Ha ez felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem, míg egy esetleges fertőzés tüneteinek jelentkezésekor az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállíttatják a beteget.

Rámutattak, a betegség kezdeti tünetei nem különböznek a felsőlégúti vírusfertőzések, például az influenza tüneteitől. Ha valakinél a hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot és a felsőlégúti panaszok mellett köhögés és nehézlégzés jelentkezik, valamint a közelmúltban ő vagy hozzátartozója járt a vírussal fertőzött országokban, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban jelentkezhet. Mint írták, a koronavírus nem új jelenség, egyes fajtáit már az 1960-as években kimutatták felsőlégúti tünetektől szenvedő betegeknél, nevüket pedig elektronmikroszkópos képükről kapták, mivel a naphoz hasonló koronával rendelkeznek. A kórokozó hat törzse fertőzheti meg az embert. A betegség általában gyakori, és az egyszerű megfázáshoz hasonló, felső- és alsólégúti, esetleg bélrendszeri tünetekkel jár, az egészséges immunrendszer pedig gyorsan legyőzi.

Az új humán koronavírustörzs 2019 decemberében jelent meg Vuhanban, január 8-án azonosították. Azóta mintegy 100 ember halálát okozta. A vírusok ellen nincs gyógyszer, nem alkalmazható ellene antibiotikum, a szakemberek jelenleg az oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak – áll a közleményben. Az ELTE szintén a honlapján közölte csütörtökön, hogy a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb. “Mossanak gyakran kezet, kerüljék beteg emberekkel történő kontaktust, betegen ne menjenek közösségbe” – írták. Hozzátették, a tömegközlekedési eszközök használatát követően, oktatási épületbe vagy szállásra betérve azonnal bő meleg szappanos vízben kezet és arcot kell mosni. Repülővel utazók használjanak a szájat és környékét fedő védőmaszkot.

Azokat a hallgatóikat és munkatársaikat, akik Kínába terveznek utazni arra kérték, figyeljék az egészségügyi világszervezet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait, valamint a külügyminisztérium és a konzuli osztályok tájékoztatásait. Akik az elmúlt napokban tértek vissza Kínából, különösen annak Hupej tartományából, vagy a közeli napokban térnek vissza onnan, két hétig maradjanak távol a közösségi alkalmaktól, figyeljék saját egészségi állapotukat és magas láz, légúti tünetek panasza esetén forduljanak a Dél-pesti Centrum Kórház kijelölt ellátó helyére, a Szent László Kórházba és jelezzék, hol jártak – áll a közleményben.

Az új koronavírus lehetséges globális terjedését vázolták fel brit kutatók

Az új koronavírus lehetséges globális terjedését vázolták fel brit kutatók, akik azonosították azokat az országokat és városokat, amelyek esetében a legnagyobb a kockázata a 2019-nCoV vírus terjedésének. A Southamptoni Egyetem szakembereinek modellezése szerint a thaiföldi főváros, Bangkok esetében a legnagyobb a vírus globális terjedésének a kockázata az új koronavírus-járvány által leginkább sújtott kínai városokból légi úton érkező utasok nagy száma miatt. A kockázati lista második helyén Hongkong, a harmadikon Tajvan fővárosa, Tajpej áll, amelyet Szöul, Tokió és Szingapúr követ. Sydney a 12., New York a 16., London a 19., Párizs pedig a 27. helyen van. A legnagyobb kockázatnak kitett országok: Thaiföld és Japán, az Egyesült Államok a listán a 6., Ausztrália a 10., Németország a 15., Nagy-Britannia a 17. helyen áll. Kínában a legkockázatosabb városok Peking, Kanton, Sanghaj és Csonking, a legkockázatosabb tartományok Kuangtung, Csöcsiang, Szecsuán és Henan. A globális térkép megtalálható a https://www.worldpop.org/events/china honlapon.

 

 

“Létfontosságú, hogy megértsük a lakosság mozgásának mintázatát mind Kínában, mind globálisan ahhoz, hogy felbecsüljük, hogyan terjed a vírus belföldön és szerte a világban. Ezeknek a trendeknek a feltérképezésével és a nagykockázatú térségek azonosításával segíthetjük a közegészségügyi hatóságok munkáját” – idézte Andrew Patemet, az egyetem földrajz- és környezettudományi tanszékének professzorát a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók (2013-15 közötti) anonim mobiltelefon és IP-cím adatokat, 2018-as nemzetközi utazási adatokat használtak az emberek mozgása mintázatának megértéséhez a kínai holdújév 40 napig tartó ünnepének idején. Ebből azonosították a 18 legkockázatosabb kínai várost, és a világ 30 legkockázatosabb országát és városát. A kutatók elismerték, hogy elemzésük egy “nem járvány” idejéről származó utazási mintázaton alapul, de rávilágít, hogy emberek nagy számban utazhattak a vírus tüneteivel a járvány korai szakaszában, még az előtt, hogy a korlátozásokat életbe léptették. A kockázati lista elkészítésében a brit szakemberek együtt dolgoztak kínai és kanadai kollégáikkal.

Hatszáz európai akar hazatérni Kínából

Közel 600 európai uniós állampolgár akar hazatérni Kínából az új koronavírus terjedése miatt – közölte szerdán Brüsszelben az Európai Bizottság. Mintegy hatszáz olyan uniós állampolgár tartózkodik Kínában, akik el szeretné hagyni az országot, de jelenleg ezt nem tudják megtenni – közölte Janez Lenarcic válságkezelési biztos. Az érintettek Ausztria, Belgium, Bulgária, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Románia és Spanyolország állampolgárai – tette hozzá a biztos. Egyes uniós tagállamok még nem közöltek valamennyi információt az állampolgáraikról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy hét magyar szeretne hazatérni Kínából. Franciaország szerdán beindította az európai polgári védelmi eljárást, hogy jobban lehessen koordinálni az uniós állampolgárok hazatelepítését Vuhanból, a járvány gócából. A francia hatóságok szoros kapcsolatban állnak a kínai hatóságokkal, hogy kidolgozzák a járatok műveleti részleteit – mondta Janez Lenarcic. Két járatot irányoztak elő a hazatelepítéshez, a légi szállítás költségeihez az Európai Bizottság is hozzájárul. A bizottság azt ajánlja az uniós alkalmazottaknak, hogy függesszék fel vagy napolják el a nem halaszthatatlan kínai utazásokat. Sztella Kiriakidesz egészségügyi biztos emlékeztett, hogy négy megbetegedést észleltek Németországban, négyet pedig Franciaországban. Az unió horvát elnöksége fontolóra vette, hogy a közeli napokban összehívja az uniós egészségügyi miniszterek rendkívüli tanácskozását. A finn Egészségügyi és Népjóléti Intézet (THL) szerdán Helsinkiben jelentette be, hogy egy Vuhanból érkező kínai turistánál lappföldi látogatása során bizonyosodott be a fertőzés. A 32 éves nőt Rovaniemiben elkülönítve ápolják. Aggodalomra nincsen ok – közölte Mika Salminen, a THL igazgatója.

Stájerországban három gyanús esetet találtak – közölték szerdán az osztrák tartomány egészségügyi hatóságai. A pacienseket egy grazi kórház fertőző osztályán ápolják – tudatta az intézmény orvos igazgatója, Michael Lehhofer az APA osztrák hírügynökséggel. Szerdán egy amerikai repülőgép mintegy 200 amerikai állampolgárt szállított haza Vuhanból. A gép a kaliforniai Riverside-ban lévő katonai támaszpontra szállt le. Az amerikai kormányzat által kimenekített utasokat az amerikai egészségügyi hatóságok megfigyelik. A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa szerdán bejelentette, hogy felfüggeszti kínai járatait, miután négyen megbetegedtek a koronavírustól Bajorországban. A járatok törlése február 9-ig érvényes, míg a Lufthansa leányvállalatai, a Swiss Air és az Austrian Airlines kínai járatai még egyszer felszállnak, de ennek időpontját a vállalat nem közölte. A Hongkongba tartó járatok továbbra is közlekednek. Leállította valamennyi kínai járatát a British Airways brit és az Americain Airlines amerikai légitársaság is. A brit légitársaság Sanghajba és Pekingbe közlekedtet járatokat. A repülést azután függesztették fel, hogy a brit külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki, hogy akinek nincs halaszthatatlan dolga, ne utazzon Kínába. A figyelmeztetés Hongkongra és Makaóra nem vonatkozik. A Finnair finn légitársaság március végéig felfüggesztette pekingi és nankingi járatait.

Prága leállította a vízumok kiadását kínaiaknak, a csehek hatékonyabb maszkok gyártásba fogtak

A cseh külügyminisztérium leállította a vízumok kiadását a kínai állampolgároknak – jelentette be Tomás Petrícek külügyminiszter csütörtökön Prágában. A vízumkiadás leállításáról szerdán született döntés Prágában.

“A vízumkiadó központok Kínában már zárva vannak” – mondta a külügyminiszter. A lehetséges további intézkedésekről folynak a tárgyalások. Andrej Babis kormányfő közölte: mérlegeli azt az elképzelést, hogy Prága ideiglenesen leállítja a Kínából érkező repülőgépek fogadását. Petrícek szerint nem kizárt, hogy az érintett légitársaságok ezt a döntést maguk hozzák meg. A cseh hatóságok a prágai nemzetközi repülőtéren már vasárnap elkezdték a Kínából érkező utasok szúrópróbaszerű ellenőrzését. Prága és a kínai nagyvárosok között négy rendszeres légi járat üzemel. Tavaly mintegy 620 ezer kínai turista kereste fel Csehországot, és átlagban két és fél napot töltöttek ott. A Kína járvány sújtotta régióiban rekedt öt cseh állampolgár kimenekítéséről Prága a franciákkal és a britekkel tárgyal, és nem zárja ki a németekkel való együttműködést sem. Párizs és London a prágai értesülések szerint szombaton tervez különgépet küldeni Kínába, ehhez azonban egyelőre hiányzik Peking engedélye – jegyezte meg Petrícek. Kifejtette: a kormányfővel abban állapodtak meg, hogy ha szombaton nem sikerülne a manővert lebonyolítani, akkor Prága mérlegelni fogja saját különgép küldését Kínába. Amennyiben erre sor kerül, Prága a gép szabad helyeit további EU-országok állampolgárainak ajánlja fel.

Újfajta, az eddigieknél hatékonyabb arcmaszkok gyártását kezdi meg két héten belül a brünni (Brno) Respilon vállalat egy izraeli cég közreműködésével. Ezek az arcmaszkok nem csak elfogják a koronavírust, de annak elpusztítására is képesek lesznek az anyagban lévő réz-oxid nanorészecskéinek köszönhetően – közölte Roman Zima, a dél-morvaországi cég igazgatója újságírókkal.

Roman Zima szerint az újfajta arcmaszkok néhány héten belül kaphatóak lesznek, az áruk pedig várhatóan néhány tíz korona (néhány száz forint) lesz. A hagyományos papírból vagy szövetből készült arcmaszkok hatékonyságát az utóbbi hetekben több szakértő is megkérdőjelezte. A brünni cég nanorészecskék fejlesztésére specializálódott, míg magának az arcmaszknak a legyártását külföldi cégeknél rendeli meg. A koronavírus a közelmúltban Kínában jelent meg, a fertőzöttek száma meghaladja a hatezret, s több mint százötven személy már meghalt. Csehországban a járvány kirobbanása előtt naponta mintegy száz darab arcmaszkot adtak el, mára ez a szám több ezerre emelkedett és számos helyen az armaszkok már nem is kaphatóak. A cégigazgató szerint nem csak az arcmaszkok anyaga és szűrője fontos, hanem az arcmaszk formája is, hogy minden részében jól tapadjon az archoz. A Respilon elemzése szerint az eddig használt különféle klasszikus arcmaszkok nem túl hatékonyak. Hatákonyságukat feljavítja a nanorészecskés szűrő használata, amely a nagyon apró vírusokat is képes elfogni és elpusztítani. Az újfajta arcmaszkok egyszeri használatra készülnek, mert az arcról való levételkor fertőződhetnek. “Arcmaszkjaink számításaink szerint mintegy másfél-két hónap múlva már kaphatóak lesznek a gyógyszertárakban és az üzletekben. A Respilon tavaly mintegy 700 ezer darab arcmaszkot adott el elsősorban Kínában. Az idén már 8,5 millió darabra kapott megrendelést. “Ilyen mennyiségű megrendelést azonban egyedül nem vagyunk képesek teljesíteni” – jegyezte meg Roman Zima.

Oroszország lezárta távol-keleti határait, kivizsgálják az összes Kínából hazatérő turistát is

Elrendelte Oroszország távol-keleti határainak lezárását a koronavírus terjedésének megakadályozása jegyében csütörtökön Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök. A kormányfő utasította Tatyjana Golikovát, a védekezésért felelős stábot irányító miniszterelnök-helyettest, hogy naponta tájékoztassa a lakosságot a járványhelyzetről és a foganatosított megelőző intézkedésekről. Oroszország korábban csak a Kínával közös határát zárta le az autós és gyalogosforgalom elől, március 1-jéig. Péntektől a Moszkva és Peking közötti vasúti forgalmat is korlátozza. Az orosz egészségügyi minisztérium csütörtökön közzétette a koronavírussal fertőzött személyek kezelésére ajánlott készítményeket, amelyek között van a HIV, a C típusú májgyulladás és a sclerosis multiplex ellen használt gyógyszerek. Ezek között szerepel a Rabavirin, a rekombináns interferon beta-1b és a Lopinavir/Ritonavir.

Korábban Gennagyij Onyiscsenko járványügyi orvos azt mondta, hogy mintegy 30 meglévő gyógyászati készítmény használható a koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, köztük tucatnyi olyan, amelyekkel HIV-fertőzötteket kezelnek. Ő az Indinavirt és a Szakvinavirt említette meg alkalmazható gyógyszerként. Az orosz egészségügyi minisztérium és a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) ajánlatai szerint megelőző gyógyszeres kezelést kell biztosítani 48 órán belül mindenki számára, aki koronavírustól megbetegedett emberrel lépett érintkezésbe.

Oroszországban, ahol korábban az összes határátkelőhelyen megerősítették a járványügyi ellenőrzést, és eddig 184, az akut légügyi fertőzés tüneteit mutató embert vizsgáltak ki, eddig még nem találtak senkit, aki az új koronavírustól fertőződött volna meg. Oroszország első, a moszkvai Puskin téren működő McDonald’s étterme csütörtökön visszavonta a péntekre meghirdetett akcióját, amelynek keretében a 30 évvel ezelőtti árakon, 3 rubelért adták volna a hamburgert. A rubel jelenleg mintegy 4,90 forintot ér. Az orosz oktatásügyi minisztérium pénteken március 2-ig meghosszabbította az Oroszországban tanuló kínai diákok számára a téli tanítási szünetet. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében megkezdte a Kínából hazatérő összes orosz turista repülőtéri kivizsgálását az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) – közölte szerdán az Interfax hírügynökség.

A kedden beindított szűrés keretében mindenkit kötelezően elkülönítenek, akinél a heveny légúti fertőzés tüneteit észlelik a repülőtéren vagy a visszatérést követő 14 nap alatt. A Roszpotrebnadzor regionális szerveit diagnosztikai tesztrendszerekkel látták el, és minden határátkelőhelyen kétszeri hődetektoros ellenőrzésnek vetik alá a veszélyeztetett területekről érkezőket. Heveny légúti fertőzés szimptómáival az elmúlt napok során 139 embert vizsgáltak ki Oroszországban, de koronavírust eddig senkinél sem mutattak ki.

Az utolsó orosz turistacsoportok a várakozások szerint február 4-én térnek majd vissza Kínából, ahol jelenleg az idegenforgalmi szervezetek becslései mintegy 3500-an tartózkodnak. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy, a koronavírus terjedésének megelőzéséről tartott kormányzati tanácskozáson fő feladatként a veszteségek minimalizálását nevezte meg. Kifejezte meggyőződését, hogy a kormány, az egészségügyi minisztérium és a Roszpotrebnadzor mindent elkövet annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki váratlan helyzetek. Tatjyana Golikova illetékes miniszterelnök-helyettes a tanácskozáson elmondta, hogy Oroszországban már december végén lépéseket tettek a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, mégis fennáll a veszélye, hogy a kór bejut az országba. Sajtóértesülések szerint Moszkvában azzal számolnak, hogy az első beteget februárban fogják beazonosítani az ország területén.

Az orosz egészségügyi minisztérium szerdán közölte, hogy a Kínától kapott klinikai információk alapján elkészítette és a régiókkal ismertette az új koronavírus gyógyítására vonatkozó ideiglenes módszertani ajánlásait. Korábbi tájékoztatás szerint az illetékes kínai hatóságok ismertették orosz partnereikkel a vuhani koronavírus genomját.

 

 

Belgium a nélkülözhetetlen kínai utazások elhalasztását javasolja

A belga külügyminisztérium a koronavírus miatt módosította Kínára vonatkozó utazási tanácsait, és immár minden nélkülözhetetlen utazás elhalasztását javasolja. Csütörtökön bejelentették: hazaszállítják a fertőzés gócpontjának számító Hupej tartományban rekedt belga állampolgárokat. Információk szerint legalább 600 uniós állampolgár tartózkodik a térségben. A belga tárca közlése szerint 15 embert szállítanak haza, egyelőre ennyien kérték, hogy elhagyhassák Kínát. A minisztérium javaslata alapján a belga utazási irodák várhatóan minden kínai turistautat törölnek kínálatukból. A már befizetett utazások helyett más úti célokat ajánlhatnak fel ügyfeleiknek, akik választhatják pénzük visszatérítését is. A helyi sajtó beszámolója szerint több belga egyetem – köztük legutóbb a genti is – úgy döntött, hogy lemondja munkatársainak, valamint hallgatóinak tanulmányi utazásait Kínában. A már ott tartózkodók az egyetem költségére visszatérhetnek Belgiumba. A Kínából visszatérőket, illetve a közeljövőben érkező kínai hallgatókat és tanárokat arra kérik, hogy vegyék figyelembe a járvány nyomán hozott egészségügyi előírásokat a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A Lufthansa-csoport leállítja kínai járatait

Leállítja kínai járatait Európa legnagyobb légitársasága, a német Lufthansa-csoport, az új típusú koronavírus okozta járvány terjedése miatt hozott döntést szerdán jelentették be. Ugyancsak szerdán német hírportálok azt írták, hogy szombaton menekítik ki a járvány gócpontjában, a kínai Vuhanban rekedt német állampolgárokat, a műveletet a légierő (Luftwaffe) közreműködésével hajtják végre. A Lufthansa-csoport közleménye szerint azonnali hatállyal felfüggesztik a kínai járatok üzemeltetését. Ez a csoport névadó légitársasága mellett az Austrian Airlines, a SWISS és a Brussels Airlines menetrendjét érinti. A jegyeket visszaváltják vagy kicserélik. Az intézkedést elővigyázatosságból teszik meg, a járatok egyelőre február 9-ig nem közlekednek.

A Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a szövetségi kormány szombatra tervezi a Vuhanban rekedt nagyjából 90 német állampolgár hazaszállítását. A műveletet a Luftwaffe hajtja végre, de azt még nem tisztázták, hogy milyen géppel. Ha a kínai hatóságok továbbra is elutasítják a katonai repülőgép használatát, akkor a Luftwaffe egy bérelt polgári géppel evakuálja a németeket a járvány gócpontjából. A hazatérőket várhatóan karanténba helyezik két hétre, a vírus lehetséges leghosszabb lappangási idejére. Németországban eddig négy megbetegedést erősítettek meg. A fertőzöttek egy bajorországi autóipari beszállító cég, a Webasto munkatársai. A vírust egy kínai kolleganőjük terjesztette el, aki január 19-től 22-éig részt vett egy vállalati szemináriumon a cég székhelyén, a München melletti Stockdorfban.

Franciaországban egy újabb, ötödik megbetegedést mutattak ki

Egy újabb, ötödik esetben mutatták ki az új típusú koronavírus okozta megbetegedést Franciaországban – jelentette be szerdán Agnes Buzyn egészségügyi miniszter. Jelezte, hogy annak az idős kínai turistának a lányáról van szó, akinél előző nap diagnosztizálták a vírust Párizsban.

A nő jól van, de nyolcvan éves apját intenzív osztályon kezelik. Rajta kívül még egy fertőzött van intenzív osztályon a többi három beteg közül, akiknél múlt pénteken mutatták ki a megbetegedést. A tárcavezető elmondta, hogy egy katonai repülőgép húsz fős egészségügyi személyzettel szerda este indul el a kínai Vuhanba. Mintegy kétszáz olyan francia állampolgárt fog a repülőgép hazaszállítani Párizsba, akiknél az új koronavírus tünetei nem jelentkeztek. A hazatérőknek ugyanakkor 14 napig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig karanténként egy számukra kijelölt “barátságos, családok számára is kellemes befogadóhelyen” kell maradniuk – mondta a tárcavezető. Agnes Buzyn jelezte, hogy egy második járattal, amely csütörtökön vagy pénteken indul el, további franciákat, és külföldi állampolgárokat, elsősorban európaiakat hoznak el Kínából. Azokat, akiknél gyanús tüneteket észleltek, orvoscsoport fogja kísérni és egy egészségügyi különgéppel fogják őket elkülönítetten hazaszállítani, majd azonnal kórházba vinni Franciaországban. Franciaországban mind az öt koronavírusos beteg kínai vagy kínai származású, és valamennyien Kínában fertőződtek meg.

Elővigyázatosságból karanténba kerülnek a Vuhanból hazatelepített spanyol állampolgárok

Elővigyázatosságból két hetes karanténba kerül az a mintegy húsz spanyol állampolgár, akiket az új koronavírus gócpontjának számító kínai Vuhanból telepítenek haza hamarosan – közölte Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter Madridban csütörtökön. Tájékoztatása szerint minden készen áll az érkezők fogadására, akiket egy madridi kórházban tartanak majd megfigyelés alatt, mielőtt hazatérhetnek családjukhoz. A spanyol külügyminisztérium Twitter-oldalán erősítette meg, hogy állampolgáraik egy brit repülőgépen kapnak helyet, amelynek indulása órák kérdése.

Több spanyol televíziós csatorna is kapcsolatba lépett a kínai városban rekedt spanyol állampolgárokkal, akik elmondták, hogy reggel kaptak értesítést hazaszállításukról a nagykövetségtől. Legfeljebb 15 kilós csomagot vihetnek magukkal, a repülőtérre hat órával a gép indulása előtt kell kiérniük, ahova speciális, a nagykövetség által intézett engedéllyel juthatnak el a lezárt városban. Felszállás előtt egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, mert csak egészséges, tünetmenetes személyek utazhatnak. A járvány miatt a spanyol Iberia légitársaság bejelentette: csütörtöktől átmenetileg felfüggeszti a légiösszeköttetést a spanyol főváros és Sanghaj között. A társaságnak ez az egyetlen közvetlen járata Kínába. Spanyolországban az elmúlt napokban több gyanús esetet is vizsgáltak az egészségügyi hatóságok, de eddig mindegyikről bebizonyosodott, hogy nem a koronavírus a felelős az influenzaszerű tünetekért.

Több Kínában működő nagyvállalat léptetett életbe óvintézkedéseket

Számos Kínában működő nemzetközi nagyvállalat vezetett be óvintézkedéseket az új koronavírus járvány terjedésének visszaszorítása érdekében – derül ki a vállalatok által kiadott közleményekből. A Facebook felfüggesztett minden, nem létfontosságúnak ítélt utazást Kína szárazföldi területére, és azokat az alkalmazottait, akik a közelmúltban ott jártak, arra kérte, hogy dolgozzanak otthonról. Az Apple amerikai információs technológiai óriásvállalat rövidítette a kínai üzleteinek nyitva tartását és korlátozta az alkalmazottak utazását. A Goldman Sachs amerikai, az HSBC és a Standard Chartered brit nemzetközi pénzintézetek eltiltották munkatársaikat a Kínába és Hongkongba utazástól, és szintén otthonmaradásra kérték azokat, akik az elmúlt időszakban Kína szárazföldi részén jártak. A Volkswagen német autógyártó vállalat kiadta a Kínában dolgozó munkatársainak, hogy a hivatalosan meghosszabbított holdújévi munkaszünet lejárta után még további két hétig otthonról lássák el feladataikat. A H&M svéd divatcég 45 Kínában működő üzletét zárta be és felfüggesztett minden Kínába, illetve az országon belül tervezett üzleti utat, a Kínából visszatérő alkalmazottainak pedig azt tanácsolta, hogy két hétig maradjanak otthon. A British Airways brit légitársaság legalább január 31-éig törölte az összes Kínába és Kínából közlekedő közvetlen járatát, míg a Finnair finn légitársaság március végégi felfüggesztette a Pekingbe, illetve Nankingba közlekedő járatait, és hasonló intézkedéseket jelentett be több más légitársaság is. Az IKEA svéd bútorforgalmazó óriásvállalat csütörtökön közölte, hogy az összes Kínában működő áruházát egyelőre bizonytalan ideig zárva tartja majd a munkaszünet után is. A Starbucks amerikai kávézólánc pedig a Kínában működő üzleteinek több mint felét zárta be ideiglenesen.

A kínai Alibaba e-kereskedelmi óriás kiadta a dolgozóinak, hogy a február 2-áig meghosszabbított holdújévi munkaszünet után még egy hétig otthonról dolgozzanak. A Tencent kínai technológiai vállalat február 9-éig hosszabbította meg a munkaszünetet az alkalmazottai számára, míg a Tiktok videómegosztó alkalmazást tulajdonló kínai Bytedance, a Pinduoduo kínai e-kereskedelmi vállalathoz hasonlóan arra kérte a holdújév idején utazó dolgozóit, hogy hazatértük után helyezzék magukat 14 napra karanténba otthonaikban. Az új koronavírus járvány miatt emellett számos, Kínában működő bevásárlóközpont, étteremlánc és egyéb szolgáltató jelezte, hogy bizonytalan időre felfüggeszti tevékenységét. A döntést egyrészről dolgozóik, másrészről pedig az ügyfeleik biztonsága érdekében hozták meg, az üzleti tevékenység szüneteltetése azonban várhatóan komoly gazdasági károkat okoz majd a világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező országban.

Az Európai Parlament a vírus terjedéséről vitázott: fontolgatás, szolidaritás, közhely-mondogatás

A koronavírus terjedéséről tartott vitát az Európai Parlament szerdán Brüsszelben. Nikolina Brnac, az Európai Tanácsot képviselő horvát politikus elmondta, hogy az EU nagyon komoly veszi a SARS-hoz genetikailag hasonló új vírust. A vírus nagyon veszélyes, a halálozási ráta három százalék, lappangási ideje pedig hosszabb, mint a SARS-é. Európai állampolgárok egyelőre nem betegedtek meg – közölte. Brnac leszögezte, hogy Európai Unió figyelemmel követi az eseményeket, és kollektív választ fog találni a veszély kezelésre, amelyhez azonban döntő fontosságú a különböző ágazatok közötti információcsere.

Az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági főigazgatóság már tárgyal az európai betegségmegelőzési és járványvédelmi központtal. Urai vagyunk a helyzetnek – hangsúlyozta a horvát politikus. Stella Kyriakides, az unió egészségügyért felelős biztosa elmondta, hogy a helyzet nagyon gyorsan változik, és ennek súlyos közegészségügyi következményei lesznek. “Az EU polgári védelmi mechanizmusa aktiválódott. Készek vagyunk támogatni a tagállamokat, és arra, hogy erőteljes és összehangolt választ adjunk a problémára az unión kívül és belül is. Az EU betegségmegelőzési központjával szoros kapcsolatban vagyunk, a tagállami erőfeszítéseket központilag is támogatjuk” – mondta.

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője kiemelten fontosnak nevezte, hogy a tagállamok naprakész és pontos információkkal rendelkezzenek, és folyamatosan figyeljék az Egészségügyi Világszervezet és az uniós szakügynökségek ajánlásait, saját döntéseket pedig azoknak megfelelően hozzák meg. “Légikikötőink Európa kapuját jelentik, ezért kiemelten fontos, hogy egy esetleges hatósági intézkedés elrendelése esetén rendelkezzenek a fertőtlenítéshez szükséges eszközökkel és felszereléssel” – mondta. Tóth Edina arra kérte az Európai Bizottságot, hogy nyújtson megfelelő pénzügyi és technikai támogatást az EU tagállamainak. Cseh Katalin, a Momentum politikusa elmondta: nagyon fontos, hogy az EU nyugodt, egységes és felkészült legyen a veszéllyel szemben. Nem örülök annak, hogy az aggodalmakat manipulálják. A Kínából idelátogatók és az európaiak ellenőrzése sehová nem vezet. A válság így alakul ki, a pánik nem ismer határokat -fogalmazott a politikus. Rámutatott arra is, hogy a tagállamok egészségügyi rendszereinek felkészültsége nagyon különböző, ezért segíteni kell a kevésbe fejlett régiókat. “A szolidaritás mindnyájunk érdeke” – mondta Cseh Katalin.

Meghalt egy gondozásra szoruló fiatal Közép-Kínában, miután apját karanténba helyezték

Meghalt egy gondozásra szoruló 17 éves fiú a közép-kínai Hupej tartomány egyik falujában, miután az őt gondozó édesapját karanténba helyezték – számolt be a Pekingi Ifjúsági Lap csütörtökön. A 17 éves Jen Cseng agyi paralízise miatt folyamatos ellátásra szorult, ám az őt gondozó édesapját lázas tünetek miatt múlt pénteken karantén alá helyezték, majd hétfőn az új koronavírus okozta fertőzéssel diagnosztizálták. Az apa és két fia január 17-én utazott a járvány kiindulási pontjának számító Vuhanból a várostól mintegy 150 kilométerre fekvő Jencsia faluban élő rokonokhoz a holdújévi ünnepnapokra.

Miután az apa aggódott, hogy idősebb fia nem kap megfelelő ellátást, kedden – vagyis a Hupej tartomány nagy részét érintő vesztegzár életbe lépését követően – a kínai Twitternek is nevezett Weibo mikroblogon közzétett bejegyzésben ismertette a helyzetét, és arra kérte az embereket, hogy küldjenek védőfelszereléseket a faluba. Egy későbbi bejegyzésében arról adott hírt, hogy a Kínai Kommunista Párt Jencsia faluban lévő párttisztviselői tájékoztatták: a fiát a péntektől hétfőig eltelt időszakban csupán kétszer etették meg. Az apa Weibo-fiókját nem sokkal később törölték – írja internetes oldalán a South China Morning Post című hongkongi lap.

A párttisztviselők azt tervezték, hogy apát és fiát szerdán egy szállodába szállítják, hogy egy helyen tudjanak róluk gondoskodni, a fiú azonban aznap délután meghalt. Jelentésük szerint az apa karanténba helyezése után a fiúról nagynénje gondoskodott, aki saját egészségügyi problémái miatt csak két alkalommal tudta meglátogatni a folyamatos ellátásra szoruló fiatalt. A Pekingi Ifjúsági Lap szerint a fiú halálának ügyében vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy történt-e mulasztás a hatóságok részéről.

hirdetés
hirdetés

(MTI, Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]