hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Koronavírus-híradó: egész Olaszország karanténban, Romániában bezárnak az iskolák

Egész Olaszországban életbe léptették a vasárnap elsőként az északi Lombardia tartományban és további 15 városban elrendelt intézkedéseket, amelyek minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet elhagyni Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfő esti bejelentése szerint. Romániában a vasárnap hozott, és ezer főnél nagyobb tömeget megmozgató rendezvények betiltása utána, ma este úgy döntött az Országos Vészhelyzeti Tanács, hogy március 22-ig bezárják az óvodákat és az iskolákat – az intézkedés később meghosszabbítható! A Nethuszár látlelete az öreg kontinensünkről…

hirdetés
hirdetés

Románia

Az Országos Vészhelyzeti Tanács ülése után Ludovic Orban átmeneti kormányfő elmondta: bezárják az óvodákat és iskolákat március 22-ig, de a határidő meghosszabbítható, ha a járvány terjedése ezt indokolja. Marcel Vela belügyminiszter hozzátette március 12-től felfüggesztik az olaszországi vonatjáratokat. A repülőjáratokat már mától törölték. Az óvodák és iskolák bezárásán kívül, tegnap elrendelték az ezer főnél nagyobb tömeget megmozgató rendezvények betiltását, az ennél kisebb rendezvények pedig a helyi hatóságoktól kérhetnek engedélyt, ha nagyon tobzódni akarnak.

A hírre a leggyorsabban a Székely Nemzeti Tanács reagált, aki példamutató felelősségtudatról téve tanúbizonyságot, szinte azonnal lemondta a Székely Szabadság Napja rendezvényét. A Marosvásárhelyre tervezett felvonulás lemondása után vált bizonyossá, hogy Marosvásárhely mellett, Maroskeresztúron megjelent az első székelyföldi koronavírussal fertőzött beteg, egy Olaszországból hazatért hetvenéves nő személyében. A mai nap folyamán az RMDSZ is arról tájékoztatta híveit, hogy lemondja az összes március 15. rendezvényét, ennek ellenére Sepsiszentgyörgyön akad olyan, a közösségi érzéstől és felelősségtudattól épp válófélben levő csoportosulás, amely erősen rendezvénykedni akar. Isten áldja őket, reméljük a karanténban is van piros-fehér-zöld zászló.

Olaszország – az egész országot lezárják!

A kormányfő elmondta, a rendelkezést még az éjszaka aláírja, így az kedd reggel életbe lép. Az intézkedés – a jelenlegi tervek szerint – április 3-áig tart, addig országszerte szünetel az oktatás is. Az intézkedések, amelyeket az északi Lombardia tartományban és további 15 városban már két napja bevezettek, minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet majd elhagyni. Nincs többé “vörös zóna”, egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak. “Maradjatok otthon!” – szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte.

Közölte, hogy az utcára ki lehet menni, de kerülni kell a csoportos találkozókat. A tömegközlekedés továbbra is működik, de városát csak az hagyhatja el munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap. Felfüggesztették az olasz labdarúgó-bajnokságot is. “Tudom, hogy nehéz megváltoztatni mindennapi életünket, de azonnal cselekedni kell, nincs több idő a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt” – mondta a miniszterelnök. Olaszországban napról napra több mint ezerrel emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma: számuk meghaladta a kilencezret, a halálos áldozatok száma 463. Utóbbiak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti. Olaszországban a lakosság majdnem egyharmada 65 évnél idősebb.

Giuseppe Conte magyarázata szerint az egészségügyi óvintézkedések legmagasabb fokozatra emelését országos szinten az indokolta, hogy hiába az Észak-Olaszországban vasárnap bevezetett szigorítások, gyorsan kiderült, hogy ezeket nem mindenki tartja be. Olaszország más részén is sokan felelőtlenül viselkedtek – hangoztatta a miniszterelnök, példaként hozva fel, hogy vasárnap tele voltak az olaszországi éttermek és szórakozóhelyek az előírásokat semmibe vevő fiatalokkal és családokkal. Az első intézkedések bejelentése után az északi régiókból több ezren indultak el a déli tartományok irányába.

“Mindenkinek azonnal le kell mondani valamiről a legfontosabb közös jó, a közegészség védelmében. Áldozatot kell hozni, a nagyszülők, az idősek védelmében” – hangsúlyozta Giuseppe Conte. Emlékeztetett arra, hogy a kormányrendeletek megsértése bűncselekménynek számít. Legalább 200 eurós bírságot, valamint több hónapos börtönbüntetést vonhat maga után. A most már egész Olaszországra érvényes rendelkezések között szerepel a múzeumok, mozik, színházak, templomok, edzőtermek, uszodák bezárása. A presszók, éttermek, sörözők este hatig tarthatnak nyitva, és a pincéreknek legalább egy méteres távolságot kell tartaniuk a vendégektől.

Felfüggesztettek minden közösségi, csoportos vagy tömegeseményt, legyen szó sportról, kulturális vagy tudományos találkozóról. A római minisztériumokban bevezették a távmunkát. A parlament is szünetelteti munkáját. A 65 év felettieknek egyáltalán nem tanácsolják, hogy kimenjenek az utcára. Az olasz gyerekorvosok felhívták a tanulók figyelmét arra, hogy az iskolai kényszerszünet nem számít vakációnak, és felszólították őket, hogy ne csődüljenek az utcákra, terekre, parkokba. Nem tilos az utcára lépés, de aki nem jár munkába, vagy nincs más sürgős tennivalója, a legjobb, ha otthon marad, minimálisra csökkentve a másokkal való találkozást. Bejelentették, hogy azonnali hatállyal lezárják az összes olaszországi sípályát, mivel sokan vakációként értelmezték a fertőzés miatt elrendelt munka- és oktatási szünetet.

A 16 milliós észak-olaszországi területek bevezető országútjain hétfő délután megjelentek a katonák, a rendőrség és a csendőrség ellenőrzési pontjai. A térségből ki- és belépni – a külföldieknek is – kizárólag engedéllyel szabad: az ehhez szükséges formanyomtatvány már fent van a belügyminisztérium honlapján. Hasonlóképpen ezzel az engedéllyel hagyható el a térség a vasútállomásokról és a repülőterekről is. Aki megsérti az előírásokat, tehát elhagyja a kijelölt területet, vagy engedély nélkül lép be, bírságot kockáztat és több hónap börtönt. Az országos intézkedések ezt a modellt követik: a belügyminisztérium még nem közölte, hogy az Olaszországban tartózkodó külföldiek maradhatnak-e, és miként ellenőrzik majd a városok, tartományok közti közlekedést. Az áruszállításra nem vonatkoznak a korlátozások. Giuseppe Conte kedden egyeztet az ellenzéki pártok vezetőivel. Elemzők a két hete tartó egészségügyi óvintézkedések okozta gazdasági veszteséget már több mint 10 milliárd euróra becsülik.

A járvány terjedése eddig Olaszországban a legijesztőbb: egy nap alatt több mint ezer új fertőzött és száznál is több haláleset – ha valami, hát ez indokolja az európai szabad mozgásba beleszokott citoyenek kényelmének megzavarását.

Kilencvenhéttel emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak és több mint ezerötszázzal a diagnosztizált fertőzötteknek a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság hétfő esti tájékoztatója szerint.

A halottak száma elérte a 463-at, a diagnosztizált fertőzötteké a 9172-t; jelenleg több mint négyezer beteget kezelnek kórházban. Az elhunytak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti. A hatóság figyelmeztetést adott ki Róma városára, és közölte, hogy a készültségi fokozatot a legmagasabbra tervezik emelni országosan, ahogyan Észak-Olaszországban történt. A lezárt térségekbe vezető utakon megkezdődött a ki- és belépések ellenőrzése, a milánói központi vasútállomáson hétfőn ezrek várakoztak indulásra. Bejelentették emellett, hogy lezárták Olaszország összes sípályáját, miután sokan a munka- és oktatási szünet elrendelését vakációként értelmezték. Péntekről szombatra több mint ezren, szombatról vasárnapra több mint ezer háromszázan, az utóbbi egy nap alatt több mint ezerötszázan betegedtek meg.

A legtöbb beteget számláló és vasárnaptól lezárt térségnek számító, 10 milliós Lombardiában a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte az 5469-et. A kórházban kezeltek között 440-en vannak intenzív osztályon: nyolc százalékuk 25 és 44 év közötti, harminchárom százalékuk 50 és 65 év közötti. Az utóbbi huszonnégy órában 233 ember halt meg, hetvenhattal többen mint egy nappal korábban – közölte Giulio Gallera egészségügyi és jóléti tanácsos. Hangsúlyozta, hogy feloldották a két héttel ezelőtt bevezetett vesztegzárat a Lodi város közeli 10 önkormányzatban, miután a karantén megtette hatását, és jelentősen csökkent a fertőzés üteme.

Milánóban hétfőn az utcák nem voltak teljesen kihaltak, de aki csak tehette, otthon maradt, a metrókon nem utazott a szokásos tömeg. Az élelmiszerüzletek kinyitottak, a vevők egyméteres távolságra állnak egymástól, de sokan lemondtak a presszókban szokásos reggeli kávéról. Zárva tartanak a múzeumok, mozik, templomok, ismét lezárták az egy hete újra megnyílt milánói dómot. A város központi pályaudvarán viszont ezrek várakoztak indulásra, hogy elhagyják a lezárásra ítélt térséget. Mások autóval “költöztek” át Toszkána tartományba, és megtelt “északról menekülőkkel” az üdülőhelyként ismert Elba szigete is.

A 16 millió lakost érintő vesztegzár területeire bevezető országutakon hétfő délutántól megjelentek a fegyveres erők katonái, a rendőrség és csendőrség ellenőrzési pontjai. A térségből ki- és belépni kizárólag engedéllyel lehet: az ehhez szükséges formanyomtatvány már fent van a belügyminisztérium honlapján. Hasonlóképpen ezzel az engedéllyel hagyható el a térség a vasútállomásokról és a repülőterekről is. A még a területen tartózkodó külföldiek szabadon távozhatnak, de érkezésüket nekik is indokolniuk kell. Aki megsérti az előírásokat, tehát elhagyja a kijelölt területet, vagy engedély nélkül lép be, bírságot kockáztat és több hónap börtönt is.

Bejelentették, hogy azonnali hatállyal lezárják az összes olaszországi sípályát, mivel sokan vakációként értelmezték a fertőzés miatt elrendelt munka- és oktatási szünetet. Két huszonéves fiatalembert a bolognai repülőtéren tartóztattak fel, miután kiderült, hogy a lezárt Parma városából érkeztek, és Madridba akartak utazni. Feljelentést tettek ellenük. Giuseppe Conte miniszterelnök a La Repubblicának adott interjúban “sötét” időszakról beszélt, hangsúlyozva, hogy minden olasz részéről felelősségteljes hozzáállásra van szükség, mivel “ezt a harcot csakis közös elkötelezettséggel tudjuk megnyerni”.

Matteo Salvini a jobboldali ellenzék és a Liga párt vezetője, Antonio Tajani a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa, valamint Matteo Renzi a kormánypárt Élő Olaszország (IV) vezetője a “vörös zóna” bővítését szorgalmazta Olaszország egész területére az északon bevezetett rendkívüli óvintézkedésekkel. Giuseppe Conte miniszterelnök kedden egyeztetett az ellenzékkel. Matteo Salvini ezen kívül az EU és az Európai Központi Bank (EKB) azonnali pénzügyi segítségét sürgette Olaszországnak “bármilyen áron és bármilyen összegről is legyen szó”. Massimo Galli a fertőző betegségekre szakosodott milánói Sacco kórház főorvosa a SkyTg24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, Olaszország “még csak a kezdetén van a járványnak, a helyzet olyan, amilyen a kínai Vuhanban január elején volt”.

Gianni Rezza az olasz közegészségügyi hivatal (Iss) fertőző betegségekkel foglalkozó osztályvezetője kijelentette, a járvány felütötte fejét Rómában is. A főváros is leginkább szellemvárosra emlékeztett. A feszült helyzetben Olaszország már mintegy 30 börtönében tört ki lázadás vasárnaptól: a rabok a látogatások felfüggesztése ellen tiltakoznak, az óvintézkedések hiányára panaszkodnak, valamint amnesztiát követelnek. A déli Foggia börtönéből 50 rab megszökött, a Modena börtönében kitört lázadásban hat rab életét veszítette. Lázadás tört ki a milánói, a palermói és a római börtönökben is. A polgári védelem közölte, hogy keddtől 100 ezer szájmaszkot osztanak szét az olaszországi börtönökben.

Spanyolország: összesen 322 fertőzött, oktatás felfüggesztve!

Felfüggesztik az oktatási intézmények működését szerdától két hétre a madridi autonóm közösség területén, valamint két baszkföldi városban a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében – jelentette be a spanyol egészségügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

Salvador Illa hangsúlyozta: a rendkívüli intézkedésre kifejezetten azokon a területeken van szükség, ahol fokozott a betegség közösségi terjedése. Spanyolországban egy nap alatt megduplázódott a Covid-19 fertőzöttek száma és meghaladta az 1200-at. Összesen 29-en veszítették életüket, mind a veszélyeztetett csoportba tartozó idős, más betegségekben is szenvedő páciens. Az egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy a madridi tartományban, valamint a baszk fővárosban, Vitoriában, illetve Labastida településen javasolják a munkáltatóknak, hogy ahol csak lehet, tegyék elérhetővé a távmunkát, a rugalmasabb munkaidőt és munkabeosztásokat.

Országos szinten a tárca ösztönzi az idős emberek házi gondozását, és arra figyelmezteti a krónikus betegségben szenvedőket, hogy csökkentsék közösségi programjaikat és az otthonuktól távol töltött időt is, továbbá szorgalmazza a nem sürgős utazások elhalasztását is. Salvador Illa hozzátette: kedden további kiegészítő intézkedések bejelentése várható. “Nem volt könnyű meghozni ezeket a döntéseket, de a közösség egészsége mindenek felett áll” – fogalmazott Isabel Díaz Ayuso, a madridi kormány elnöke esti sajtótájékoztatóján.

A fővárost is magába foglaló, 6,5 millió lakosú tartományból eddig 578 fertőzést jelentettek és 17 halálos áldozatot, ráadásul ezek az adatok egy nap alatt duplázódtak meg. A több mint háromezer intézményt, mintegy 1,5 millió diákot és 120 ezer tanár érintő oktatási korlátozás mellett a régió egészségügyi intézményeiben elhalasztják az előre beütemezett, nem sürgős műtéteket és vizsgálatokat. Az intézkedéseket két hét múlva felülvizsgálják, és ha szükséges, meghosszabbítják.

A baszk kormány tájékoztatása szerint területükön összesen 63 ezer óvodás és iskolás gyereket, valamint egyetemi tanulókat érint az intézkedés, amelyet az indokolt, hogy a 325 ezer lakosú Álava megyében meghaladta a 120-at a fertőzöttek száma. Kiegészítő intézkedésként elrendelték a térségben minden ötezer főnél nagyobb tömegrendezvény megtartásának eseti elemzését. A regionális kormány emellett azt kérte a tartomány minden lakójától, hogy iskolába indulás előtt mérjék meg a gyerekek testhőmérsékletét és 37 fok feletti értéknél tartsák őket otthon. Ugyanezt javasolta mindenkinek, akinek egészségügyi intézményben van dolga.

Franciaország: 25 halálos áldozat, de Macronékat egyelőre a gazdaság visszaesése jobban izgatja

A francia jegybank hétfői előrejelzése szerint az új koronavírus miatti intézkedések következményeként a gazdasági növekedés 2020 első negyedévében nem fogja meghaladni a 0,1 százalékot Franciaországban, ahol hat újabb elhalálozással a megbetegedés halálos áldozatainak száma 25-re emelkedett, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig meghaladta az 1200-at. Egy hónappal ezelőtt az elemzők még 0,3 százalékos gazdasági növekedésre számítottak. Az egészségügyi minisztérium hétfő esti tájékoztatása szerint a Covid-19-fertőzés országszerte 1412 embert érintett hétfőn, 286-tal többet mint az előző nap. A 25 halálos áldozat között 15 férfi és 10 nő van, 21-en közülük idősebbek 70 évnél. Franck Riester kulturális miniszter kabinetje hétfő este közölte, hogy a tárcavezető is megfertőződött az új koronavírussal. A tesztet azért végezték el nála, mert jelentkeztek a tüntetek, de jól van.

A 46 éves miniszter a kabinet feltételezése szerint a nemzetgyűlésben kaphatta el a fertőzést, ahol a múlt héten több napot is eltöltött a kulturális bizottsági ülésen, és ahol eddig öt képviselőnek és két alkalmazottnak bizonyult pozitívnak a koronavírus-tesztje. Franck Riester nem került kórházba, az otthonában helyezték karanténba.

A vírus terjedésének megfékezésére a hatóságok betiltottak határozatlan időre minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt. Ez mintegy háromszáz koncerttermet és színházat érint az országban, elmarad egyebek mellett Madonna világturnéjának két utolsó párizsi koncertje is. A leginkább érintett megyékben semmilyen oktatási intézmény nem nyit ki a következő két hétben, de a tanítás nem szünetel, távoktatás formájában, interneten folytatódik. Az intézménybezárás mintegy 350 ezer diákot és óvodást érint. Az egészségügyi tárca összesítése szerint hét kisebb gócpont van az országban.

A hatóságok a 15 évesnél fiatalabb gyerekeknek megtiltották a látogatást az idősotthonokban, miután a gyerekek számítanak a legfőbb vírushordozóknak, és az idős emberekre jelenti a legnagyobb veszélyt a betegség. Az egészségügyi intézményekben kezelt betegekhez pedig egy nap csak egy látogatót engednek be. A kormány az önkormányzati választások vasárnapi első fordulóját nem tervezi eltörölni, a választókörzetekben kézfertőtlenítő géllel és egészségügyi maszkokkal várják a szavazókat, de az Ifop közvélemény-kutatóintézet március 5-én készült reprezentatív felmérése szerint a franciák 16 százaléka a vírus terjedése miatt biztosan nem fog elmenni voksolni, és további 12 százalék valószínűnek tartja, hogy távol marad a választástól.

Hollandia: több ezer gyermek nem mehet iskolába, eddig 322 fertőzött

Ötvenhat új esettel 322-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Hollandiában – olvasható a holland közegészségügyi hivatal hétfői közleményében.

Az új fertőzések száma ugyan kevesebb, mint a hétvégén volt, de több mint 4000 gyermek nem mehetett iskolába, miután az észak-brabanti régió oktatási intézményeiben több oktató megbetegedett. Mark Rutte holland miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a holland gazdaság képes ellenállni a káros hatásoknak. n”Kormányunk prioritása most a közegészségügy. Ha a gazdaság helyzetét vizsgáljuk, elmondhatjuk, hogy nincs ok az aggodalomra. Alacsony munkanélküliséggel és államadóssággal, költségvetési többletünkkel ki fogjuk védeni a csapásokat” – mondta. Hollandiában eddig két ember halt koronavírus okozta fertőzés miatt.

Belgiumban a közegészségügyi hivatal szerint – a hétfőn bejelentett 39 új esettel – 239-re emelkedett a fertőzöttek száma, miközben egy előzőleg fertőzéssel kezelt páciens meggyógyult. A közlemény szerint a vírus terjedésnek mértéke “még mindig csak korlátozott”, azonban a belga sajtó hírei szerint megerősített kockázatkezelési intézkedéseket rendeltek el az országban. Ugyancsak hétfőn a NATO és az Európai Bizottság két munkatársát is fertőzéssel diagnosztizálták. A nemzetközi szervezetek bejelentették, hogy “megtették a szükséges óvintézkedéseket az ott dolgozók érdekében”. Luxemburgban eddig öt fertőzöttet tartanak számon. A valamivel több mint félmillió lakost számláló ország kormánya a több mint 1000 főre tervezett rendezvények elhalasztását javasolja – írja a helyi sajtó.

Amerika: leállt a tőzsde, Trump nyegléskedik – így kell elveszteni egy elnökválasztást

Az amerikai tőzsdéken hétfőn rövid időre felfüggesztették a kereskedést, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pedig hétfői sajtókonferenciáján élelmiszer-és gyógyszervásárlásra bíztatta az időskorúakat. Hétfő délelőtt a részvények meredek zuhanása miatt mintegy 15 percre leállt a kereskedés az amerikai tőzsdéken, majd amikor újraindult, a legnagyobb tőzsdei indexek – Dow Jones, Nasdaq – több mint 6 százalékos zuhanást mutattak. Elemzők szerint a 2008-as pénzügyi válság óta ez volt a legnehezebb nap a pénzvilágban.

A tőzsdei válság és az olajárak zuhanása megrázta a pénzpiacokat – értékelte a helyzetet a The Wall Street Journal című amerikai lap. Donald Trump amerikai elnök a Twitteren reagált, elsősorban az olajár esésére. “Szaúd-Arábia és Oroszország az olajáron és az olajkitermelésen vitatkozik. Ez és a fake news (hamis hírek) az oka a piaci zuhanásnak” – írta. Egy másik mikroblog-bejegyzésben hozzátette: “jó hír a fogyasztóknak, a benzinárak csökkenőben vannak!”.

Egy későbbi Twitter-bejegyzésben pedig az influenzajárványt hasonlította az új típusú koronavírus okozta fertőzésekhez. Mint írta, tavaly 37 ezer amerikai halt meg, és évente átlagosan 27-70 ezren vesztik életüket influenzában. Most viszont megfogalmazása szerint “semmi nincs lezárva, az élet és a gazdaság megy a maga útján. Jelenleg 546 bizonyított koronavírusos fertőzés van, 22 halálos áldozattal”. Az elnök szavait elemzők úgy értékelték, hogy megpróbálja kisebbíteni a koronavírusos fertőzések terjedésének jelentőségét. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor a kormányzat többféle intézkedést fontolgat. Trump és Steve Mnuchin pénzügyminiszter arról készül egyeztetni, hogy fizetett betegállományt vezetnek be a koronavírusos fertőzés nyomán megbetegedettek számára. Egyes sajtóhírek szerint a szenátus pénzügyi bizottsága célzott adókönnyítéseket tervez, bár ennek részleteiről nem nyilatkoztak. Új koronavírus okozta fertőzéseket eddig az Egyesült Államok 34 tagállamában és a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben diagnosztizáltak. Hétfői sajtóértekezletén Nancy Messonnier, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) légúti betegségekkel foglalkozó részlegének igazgatója azt javasolta az időskorúaknak és azoknak, akik krónikus betegségekkel küszködnek, hogy hosszú időre vásároljanak be, és töltsék fel élelmiszer-, illetve gyógyszerkészleteiket.     Messonnier közölte: a vírus könnyen és gyorsan terjed, és “lényegében nincs védettség ellene”.

Több amerikai tagállamban hoztak intézkedéseket: vasárnap a nyugati parti Oregon követte Washington, Florida, vagy Kalifornia példáját, és egészségügyi szükségállapotot hirdetett. New York és a szövetségi főváros, Washington DC között felfüggesztették a gyorsvonatok közlekedését, az északnyugati Washington államban, Kaliforniában és New Yorkban több egyetemen felfüggesztették az oktatást, illetve csakis online foglakozásokat tartanak. New York államban Andrew Cuomo kormányzó hétfőn sajtóértekezleten jelentette be: mivel kevés folyékony fertőtlenítőszer van, ezért még a héten nagy mennyiségben szállítanak kormányzati hivatalokba, állami intézményekbe, iskolákba, börtönökbe.

Íme az angol hidegvér: semmi extra intézkedés, igaz “csak” öt halott van az Uniót nemrég elhagyó szigeten

A brit kormány úgy döntött hétfői ülésén, hogy jelenleg nincs szükség az új típusú koronavírus terjedése elleni eddigi intézkedések jelentős kiterjesztésére. Chris Whitty angliai tisztifőorvos azonban hétfő esti sajtótájékoztatóján közölte: a hivatalos ajánlás a következő 10-14 napban változhat, és ebben az esetben még enyhe légúti panaszok esetén is arra kérhetik a betegeket, hogy különítsék el magukat környezetüktől. Boris Johnson miniszterelnök vezetésével hétfő délután ülést tartott a kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA), amely meghallgatta a vezető járványügyi szakértők beszámolóját az országos helyzetről.

Ennek alapján a Downing Street szóvivőjének beszámolója szerint az a döntés született, hogy Nagy-Britanniában a hatósági intézkedések továbbra is a vírus terjedésének féken tartását célzó szakaszban maradnak. Ez azt jelenti, hogy a brit kormány változatlanul a fertőzések korai felderítésére összpontosítja a figyelmet, és annak felkutatásra, hogy az azonosított fertőzöttek kikkel álltak kapcsolatban. A kidolgozott intézkedési tervek következő szakaszának hivatalosan megfogalmazott célja a járvány terjedésének késleltetése lenne egyebek mellet nagyszabású tömegrendezvények – például sportesemények – betiltásával.

Boris Johnson szóvivőjének megfogalmazása szerint a kormányfő minden esetben a rendelkezésére álló legjobb tudományos tanács alapján hozza meg döntését, és az érvényes útmutatás az, hogy a tömegrendezvények betiltása vagy halasztása jelenleg nem szükséges, így nincs is napirenden. Ahhoz, hogy a brit kormány kiterjessze a járványellenes intézkedéseket, Chris Whitty tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsosa és a kormány tudományos főtanácsadója, Sir Patrick Vallance egybehangzó ajánlása szükséges.

A Downing Streeten tartott hétfő esti sajtótájékoztatón – amelyen Johnsonnal együtt mindketten részt vettek – Whitty professzor kijelentette: jelenleg nagyon alacsony a koronavírus-fertőzések aránya a légúti fertőzésekkel küszködő nagy-britanniai betegek teljes számához viszonyítva, ez azonban a következő időszakban változni fog. Ennek egyik oka a tisztifőorvos szerint az, hogy a koronavírus-fertőzések abszolút száma a modellszámítások alapján a továbbiakban gyorsuló ütemű emelkedésnek indulhat, a másik ok pedig az, hogy a visszatérő, szezonális légúti fertőzések időszaka az év jelenlegi szakaszában lassan véget ér, vagyis a koronavírus-fertőzések aránya a megbetegedések teljes számán belül emiatt is jelentősen emelkedni fog. Chris Whitty szerint e modell alapján nagyon közeli, valószínűleg csak 10-14 napra van az az időpont, amikor életbe kell majd léptetni a következő szakaszt. A tisztifőorvos szerint ennek érvénybe lépésével a kormány azt fogja kérni, hogy azok is, akiknek csak kisebb, enyhe tünetekkel járó légúti panaszuk vagy hőemelkedésük van, hét napra szigeteljék el magukat környezetüktől. A brit egészségügyi minisztérium hétfő délutáni összegzése szerint az előző 24 órában 46 páciens szervezetében mutatták ki újonnan a Covid-19 elnevezésű betegséget okozó SARS-CoV-2 koronavírust, így az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 319. A tárca adatai szerint Nagy-Britanniában hétfőig 24 960 szűrést végeztek, és ezek eredményei között azonosították az eddig talált pozitív leleteket.

Az új koronavírus okozta betegségben eddig öt idős brit állampolgár halt meg. Három beteg a múlt héten Nagy-Britanniában, egy további páciens – aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott – februárban egy japán kórházban hunyt el. Az ötödik áldozat – egy nő, aki a hetvenes éveiben járt – a közép-angliai Wolverhampton kórházában halt meg; az ő haláláról hétfő este adott tájékoztatást a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS). Mindegyikük krónikus egészségi problémákkal küszködött a koronavírus-fertőzés előtt.

Izrael nem nyújtja a taknyot: aki belép az országba, annak két hét karantén, akár tetszik, akár nem

Két hétre házi karanténba kell vonulnia hétfő estétől mindenkinek, aki belép Izraelbe – jelentette az izraeli 13-as kereskedelmi televízió esti híradója. A rendelkezés értelmében csak azokat a külföldieket engedik belépni az ország területére, akiknek van olyan izraeli tartózkodási helyük, ahol meg tudják oldani a kéthetes házi karantént. A tévé szakértői szerint az új döntés nyomán hamarosan mintegy háromszázezer izraeli nem hagyhatja el otthonát, ami súlyos hatással lehet az izraeli gazdaságra.

Jelenleg 42 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Izraelben. Emellett Arije Deri belügyminiszter a 12-es kereskedelmi tévében bejelentette, hogy a jelenleginél jóval több vizsgálatot végeznek majd a betegek azonosítására. Az izraeli tőzsde indexe hétfőn 6,5 százalékol esett, és 23 milliárd sékellel rekordot ért el a napi forgalom – elsősorban a pánikhangulat miatti eladások következtében.

A Balkánt már elérte a koronavírus: Szlovénia, Horvátország – emelkedik a fertőzöttek száma

Szlovéniában huszonháromra, Horvátországban tizenháromra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma – közölte a helyi sajtó hétfőn. Mindkét ország kormánya kiterjeszti a fertőzés megfékezésének terjedését célzó intézkedéseit. A szlovén nemzetbiztonsági tanács ülését követően Ales Sabre egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: új intézkedéseket vezetnek be, így egyebek mellett a ljubljanai repülőtéren mérni fogják az utasok hőmérsékletét, valamit az olasz–szlovén határátkelőhelyeken is fokozottabb ellenőrzést végeznek. A kormány egymilliárd euró értékben ösztönző csomagot készít elő a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásainak enyhítésére, valamint az Európai Unió közreműködésével félmillió szájmaszk beszerzését is kezdeményezte.

A tárcavezető hozzátette: a járványügyi szakemberek úgy ítélték meg, egyelőre nincs szükség az iskolák és az óvodák bezárására, de továbbra is hatályba marad a kormány vásárnaptól életbe léptett rendelete, amely szerint betiltják a nagyobb nyilvános, zárt térben tartandó rendezvényeket. Ezt most ötszáz főről száz főre korlátozták, és pénzbírsággal sújtják azokat, akik ezt nem tartják be. Néhány egyetem – köztük a koperi és a ljubljanai – még délelőtt jelezte, hogy intézményeiben két hétre felfüggeszti az oktatást. Külön intézkedéseket vezetnek be a dél-szlovéniai Bela Krajina és Dolenjske körzetére, ahova Metlika város egészségháza is tartozik, amelyet szombaton le kellett zárni. Az ott rendelő orvos miután Olaszországban síelt és megfertőződött a koronavírussal, három napig még rendelt. Legalább 300 személlyel került kapcsolatba, köztük a rendelőintézet dolgozóival és pácienseivel, valamint a városban működő idősotthon lakóival és dolgozóival. A Szlovéniában regisztrált 23 betegből hét egészségügyi alkalmazott. Horvátországban hétfőn Pula városában regisztráltak egy új esetet. Jelenleg Zágrábban három, Fiumében (Rijeka) öt, Varasdon négy és Pulán egy fertőzöttet tartanak karanténban. Hármuknál súlyosabb lefolyású a betegség.

A válságstáb hétfői ülését követően Davor Bozinovic horvát belügyminiszter bejelentette: azok a külföldi állampolgárok, akik fertőzött olaszt területekről, Kínából és Koreából érkeznek Horvátországba, 14 napra karanténba kerülnek, a horvát állampolgároknak pedig két hétig otthon kell tartózkodniuk megfigyelés alatt. Javasolták továbbá az ezer fő feletti rendezvények elhalasztását és a sportesemények nézők nélküli megtartását. Horvátországban eddig 344, Szlovéniában 1227 koronavírustesztnek lett negatív eredménye.

hirdetés
hirdetés

(MTI, G4Media, Marosvásárhelyi Rádió nyomán Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]