hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Koronavírus-járvány – a Nethuszár 11 pontja arról, mit tegyünk s miért

Hogyan viselkedjünk, mikre figyeljünk, mi várható, mikor lesz vége…. A Nethuszár koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összefoglalója, valamint pár ingyenes és kéretlen, de mindenképp hasznos, akár életet is menthető jótanács.

Az üzenet fontossága miatt a cikk szövegét megtörő reklámokat kivettük! 

Szögezzünk le valamit: nem célunk pánikot kelteni! Ugyanakkor a jelenlegi helyzet semmiféle optimizmusra nem ad okot, a MEGELŐZÉS az egyetlen, ami jelen esetben megóvhatja kedves olvasóink egészséget. Azonban a vírus terjedési jellemzői olyan lépések megtételére késztetnek, amelyek azt hozzák magukkal, hogy MINDANNYIUNKNAK ki kell lépnie a komfortzónájából. MÁS MEGOLDÁS EGYELŐRE NEM KÖRVONALAZÓDIK, ha elkapod a vírust (Isten őrizz!), akkor csak és kizárólag két dolog marad, amiben bízhatsz: az immunrendszered állapota, és a romániai egészségügyi rendszer. És ezek egyike sem jelent száz százalékos megoldást arra, hogy fel is épülsz.

A Nethuszár több ápolóval, orvossal és különböző területeken dolgozó egészségügyi szakemberrel beszélt az elmúlt napokban, köztük olyan erdélyi származású orvosokkal, ápolókkal, akik Olaszországban, pont a legfertőzöttebb területeken dolgoznak. Az általuk felvázolt kép apokaliptikus, de erről majd egy másik cikkben.

Az általuk elmondottak alapján a kép a következő: Romániában a csúcs még hátravan. Várható a fertőzések számának gyors és drasztikus emelkedése – ez azt jelenti, hogy hirtelen, egyik napról a másikra, több százan, akár több ezren rohamozzák meg a kórházakat a koronavírus tüneteivel. Az általunk folyatott beszélgetések alapján március 20–25. közötti időben várják a „robbanást” az egészségügyi dolgozók. Mivel a vírus nagyjából 14 napig (azaz két hétig) arra is képes, hogy tünetmentesen létezzen az emberi szervezetben – azaz, a polgár nem tudja, hogy beteg, így vígan jön-megy – és ez idő alatt ugyanúgy fertőz másokat, mint abban az esetben, ha már látható, érezhető tüneteket produkál, így nem ördögtől való kijelentés az, hogyha kimondjuk: már a mai naptól kezdődően, mindenkinek át kell szerveznie az életét! Még pontosabban: ha lehet, akkor tegnaptól!

Mit jelent ez?

 1. A VÍRUS TERJEDÉSÉNEK LEGJELLEMZŐBB MÓDJA AZ EMBERI KONTAKTUS. Így aztán logikus, hogy a MEGELŐZÉS érdekében csökkenteni kell a találkozások számát. Drasztikusan! Kerüld a tömeget, és lehetőleg ne menj társaságba a következő két hétben! A tömeget amúgy sem lesz nehéz elkerülni, mert a nagyobb rendezvényeket betiltották, de az egyén, azaz a TE hozzáállásodra is szükség van! Így kerüld a kocsmázást a haverokkal, főleg azokkal a rég nem látott cimbikkel, rokonokkal, akik most jöttek haza Olaszországból, vagy bármilyen külföldi országból, az utcán való fölösleges és céltalan sétifikálást, a tömegközlekedési eszközöket, és igen, a vallási eseményeken való részvétel sem kivétel! Kövesd a misét, istentiszteletet otthonról, neten! – összegezve: MARADJ OTTHON!
  Ha mégis ki kell menned a házból, akkor figyelj a következőkre: kerüld a tömeget! (nem győzzük elégszer leírni!), viselj kesztyűt, ezzel fogd meg a kapaszkodókat, korlátokat stb. Tarts távolságot (1,5 méter minimum) embertársaidtól! Ne érintkezz, azaz ne fogj kezet, ne puszilózz senkivel – még rokonokkal, ismerősökkel sem! Hívd fel figyelmüket ezen óvintézkedések betartásának fontosságára! Kerüld a zsúfolt tereket, tömegközlekedési eszközöket: menj mellékutcákon, közlekedj gyalog vagy biciklivel (persze, amennyiben van erre lehetőséged!)

 2. A MEGELŐZÉS ÉRDEKÉBEN ERŐSÍTSD AZ IMMUNRENDSZERED! Fogyassz C-vitamint (ésszel, ne nyakra-főre!) és D3 vitamint, igyál sok teát, csökkentsd, vagy teljesen hagyd el a dohányzást! (NEM, a cigi nem öli meg a vírust, és nem, a pálinka fogyasztása sem – ezzel csak immunrendszered védelmi képességeid csökkented!) Fontos: a C-vitamin (és a D3), meg úgy általában a vitaminok NEM gyógyítják a koronavírust! Ugyanakkor a vitaminokkal felturbózott immunrendszer egyrészt könnyebben ellenáll a fertőzésnek, másrészt, esetleges fertőzés esetén a betegség lefolyásának tüneteit is enyhítheti. Ismételjük meg: EZ NEM GYÓGYMÓD, de mind a megelőzésben, mind a betegség súlyosságának csökkentésében jelentős szereppel bír!

 3. A BEVÁSÁRLÁSRÓL! Lehet röhögni a szupermarketek üres polcairól terjedő fotókon, és lehet nyegléskedni, hogy ugyan, meg dehogy ésatöbbi. A helyzet az, hogy a vásárlás=tömeg, többszöri bevásárlás=többszöri tömeg. Hogy megértsék a közepesen súlyos idióták is: tömeg=fokozott fertőzésveszély, többszöri tömeg=még inkább fokozott fertőzésveszély. Így aztán röhögés helyett, igenis vásároljunk be! Nem ész nélkül, kapkodva, minden fölösleges dolgot megvéve!– kérdezzük meg nagyszüleinket, milyen észjárás módon töltötték fel a kamrát. A fagyasztók, hűtők korszakában az egy hónapnyi élelmiszer felhalmozás nem lehetetlen feladat, sok romániai háztartásban ez amúgy is divat. Nyugodtan tegyük mi is ezt: pakoljunk fel élelemmel (figyeljünk a tartós élelmiszerekre, liszt, cukor, puliszka, gríz, rizs, laska-félék, konzervek) ásványvízzel, teákkal, vitaminokkal, fájdalom- és lázcsillapítókkal és fertőtlenítő-, valamint tisztítószerekkel! Ebből kifolyólag a minimálisra csökkentjük a bevásárlóközpontok, boltok látogatásának szükségességét, így az emberekkel való kontaktusunk száma is csökken. Ez a lényege a bevásárlásnak, és nem pánikból fakadó ész nélküli raktározás! MIÉRT MOST? Azért, mert egyelőre lappangási időszak van, viszonylag kevés (ismétlem: viszonylag!) fertőzöttel. Amikor beindul a banzáj, és mindenki akkor rohamozza meg a szupermarketeket, na, akkor lesz igazán veszélyes a bevásárlás!

 4. HIGIÉNIA! Ahogy azt mindenhol mondják, írják, és igazuk van: mossunk kezet gyakran! Sokkal gyakrabban, mint azt általában tesszük. Ezen kívül nem árt a gyakori kéz- és arcfertőtlenítés: egészségügyi szesz (boltban kapható) megfelel erre a célra, használhatunk melléje (de nem helyette!) teafaolajat (kapható olyan boltokban, ahol illóolajakat árulnak) – használjunk nedves kéztörlőket, papírzsebkendőt. A szájmaszk, a közkeletű vélekedésekkel ellentétben, nem nyújt teljes védelmet, viszont szintén olyan eszköz amely SEGÍT a megelőzésben! (Ismételjük: ez nem azt jelenti, hogy teljesen megvéd!) Fertőtlenítsünk minden olyan eszközt, amellyel gyakran kerülünk kapcsolatba. Nemcsak otthon, a munkahelyen is (WC, kilincsek, billentyűzet stb.) – mert egyelőre nincsenek biztos információk arról, hogy a vírus meddig marad életképes a különböző felületeken! (Fémfelületeken két-három órát, eddig ezt lehet tudni!)

 5. MUNKAHELY: amennyiben tehetjük, dolgozzunk otthonról! Ezt egyébként a kormány is ajánlja, cégek tucatjai állnak át a home office-ra, ha véletlenül a mi főnökünk akadékoskodna, akkor mutassuk meg neki a munkaügyi minisztérium ajánlását, ELÉRHETŐ ITT.  Amennyiben több műszakban dolgozunk, próbáljuk átszervezni a programot, azaz, ne menjenek többen reggel nyolcra dolgozni egyszerre, tervezzünk három időpontot a váltásra (pl. 8, 9,10) – így mi is hozzájárulunk a reggeli tömegközlekedési nyomor csökkentéséhez – az iskolák bezárásának is ez az egyik oka: a tömeg csökkentése!

 6. SZOLIDARITÁS! A koronavírus elleni harcot csak együtt nyerhetjük meg! Közhely, ugye? Persze, de attól még igaz! Fordítsunk fokozott figyelmet a körülöttünk élő idősekre, ők a leginkább veszélyeztetett csoport, körükben a legmagasabb a halálozási arány. Ha leugrunk vásárolni, akkor kérdezzük meg idős szomszédunk, hogy mire van szüksége – nem kell fizikai kontaktusba lépnünk vele, a csomagot az ajtaja előtt is letehetjük, de azzal, hogy nem az idős rokonunk, szomszédunk kellett boltba menjünk, máris sokat tettünk a közösségünkért! Összességében is elmondható: a 65 év felettiek számára nyújtsunk minél több segítséget, hogy ne kelljen kimenniük, ha pedig ki is mennek, ne kelljen több emberrel érintkezniük! Ugyanígy: a tehetősebb polgártársaink, a helyi vállalakozók megtehetik, hogy a környezetükben található szegényebb körülmények között élő társaikat segítik: tartós élelem, fertőtlenítő- és tisztítószerek ajándékozásával.

 7. A KORONAVÍRUS TÜNETEI nagyon hasonlók az influenzáéhoz, mégis, van néhány különbség: a több napon át tartó láz, gyengeség, mellkasi fájdalom, SZÁRAZ köhögés – ha ilyent észlelünk magunkon, akkor HÍVJUK AZ 112-ŐT, és NE MENJÜNK KÓRHÁZBA SAJÁT MAGUNKTÓL, fennáll a veszélye, hogy magukat az egészségügyi dolgozókat fertőzzük meg!

 8. A HATÓSÁGOK ÉRTESÍTÉSÉRŐL: kényes kérdés, senki sem szeret spicliskedni, árulkodni. Ugyanakkor az is tény, hogy általános jelenséggé vált, hogy az Olaszországból hazatérők eltitkolják, hogy honnan jöttek, nehogy karanténba helyezzék őket. Tehát: ha tudomásunk van arról, hogy környezetünkben valaki nemrég érkezett meg külföldről, főként az erősen fertőzött országokból, zónákból, akkor értesítsük a hatóságokat. Megkockáztatom, az illető otthoni izolációt sem vállalt, különben nem tudnánk, hogy hazajött 🙂 NE használjuk ki az alkalmat arra, hogy haragosunkkal, rossz szomszédunkkal most számoljunk le azzal, hogy rájuk hívjuk a járványügyiseket! Ezt különben is bünteti a törvény, két év sitt nem éri meg, de ez idő alatt lefoglalsz egy komplett egészségügyi és rendfenntartó csapatot, akikre máshol is szükség lenne. Ugyanígy: amennyiben tudomásunk van arról, hogy valaki számára elrendelik az otthoni izolációt, de meglátjuk sétálni az utcán, vagy bárhol, akkor hívjuk a hatóságokat! NE VERJÜK MEG! (Nem másért, de elkaphatod a vírust! 😀 )

 9. Amennyiben FERTŐZÖTTEK lettünk, tartsunk be MINDEN előírást, ne menjünk ki a házból (otthoni karantén esetén), és ne lázadozzunk, hogy nekünk ott a helyünk a Bon Jovi koncerten, ha egyszer karanténba helyeztek minket (különben is, a koncerteket lefújták). Az előírások betartásával egyszerre gyógyítjuk magunkat, védjük környezetünket, és önfegyelmet gyakorolva nagymértékben segítjük az ápolók, orvosok munkáját!

 10. SZOLIDARITÁS +1: amennyiben szomszédunk ápoló, orvos, és már napok óta a kórházban tevékenykedik, próbáljunk meg segíteni neki! Családtagjaira figyeljünk oda, vállaljunk át az otthoni tennivalójukból azt és amennyit tudunk! Ők is hatékonyabban tudnak dolgozni, ha tudják, hogy családjukat otthon egy szolidáris közösség veszi körül!

 11. TÁJÉKOZÓDÁS: Csak HIVATALOS, illetve MEGBÍZHATÓ forrásból tájékozódjunk! A hivatalos meghatározása viszonylag könnyű, a hiteles már nehezebb fogalom – azt ajánljuk, hogy a főbb portálok híreit kövessük, a munkatársak napi kapcsolatban állnak a hatóságokkal, értesüléseik pontosak, tájékoztatásuk hiteles! Természetesen a mainstream sajtóban is előfordulhatnak hibák – mi, újságírók, bloggerek is küzdünk azzal a hatalmas információáramlattal, ami zajlik – ugyanakkor ezeken a felületeken korrigálják a leghamarabb, ha téves hír jelenne meg! (Egy példa: itt, a Nethuszáron is belefutottunk egy ellentmondásos hírbe, amit a mainstream sajtóból vettünk át – szerencsésre olvasóink rögtön figyelmeztettek, így rövid idő alatt korrigáltuk magunkat! A hír egyébként arról szólt, hogy mégsem viszik karanténba az embereket a határról – ez nem bizonyult igaznak, de a román nyelvű mainstream sajtóban jelent meg. Olvasóinknak ezúton is köszönjük segítségüket!)
  KERÜLJÜK EL nyilvánvaló összeesküvés-elméletek terjesztőit, szóljunk vissza a cinikus, nyegle és felelőtlen magatartást kommentekben vagy posztokban népszerűsítő okostojásoknak! Ezek nagy károkat tudnak okozni, emlékezzünk csak vissza, nem volt olyan rég, hogy kanyarójárvány indult el Romániában az oltásellenes attitűd Facebook-on történő népszerűsítése miatt!

Minden kedves olvasónknak kívánjuk, hogy bajok nélkül vészelje át e terhes időket!
Ha megosztod, megköszönjük, ha kommentben kiegészítenéd, akkor azt még jobban köszönjük!És akár lájkolhatod a Facebook-oldalunk is!

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]