hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Lábon lövi magát az RMDSZ azzal, hogy a kétfordulós rendszert ellenezve a PSD mellé táncol vissza?

Egyre inkább valószínűsíthető, hogy Ludovic Orban kormányfő és Klaus Iohannis államfő úgy keveri a lapokat, hogy abból kétfordulós választás jöjjön ki. Az RMDSZ korábban már jelezte, hogy, amennyiben ez megtörténik, akkor támogatni fog egy kormánybuktató bizalmatlansági indítványt, a PSD ideiglenes elnöke, Ciolacu pedig a minap egyértelművé tette: amennyiben a kormány felelősségvállalással fogadja el a polgármesterek kétfordulós választását, akkor bizony a szocik benyújtják a bizalmatlansági indítványt. Mi jöhet, mi látszik, és mindez hogyan hat ránk, magyarokra, és a mi egy szem parlamenti képviseletünkre, az RMDSZ-re? A Nethuszár vetett egy gyors pillantást az aktuális állapotokra, és arra, hogy mi következhet mindebből.

hirdetés
hirdetés

Klaus Iohannis államfő hétfőn, a Romániai Megyeszékhelyek Egyesületével való találkozó előtt nyilatkozott az újságíróknak, és egyáltalán nem rejtette véka alá, hogy mit is szeretne: „A municípiumok polgármestereinek szóló üzeneteim általánosak, arról szólnak, hogy mit szeretnék (…) például én azt szeretném, hogy a polgármestereket két fordulóban válasszák meg”. Újságírói kérdésre válaszolva Iohannis, szokásától eltérően, némileg mélyebben is belement a kérdés boncolgatásába. „több törvényi lehetőség is fennáll a bevezetésére, ha ezek nem hoznak sikert, akkor a kormány felelősségvállalással is elfogadhatja, ez szerintem elfogadható felvetés (a kétfordulós választást – szerk. megjegyz.) ”

Az USR-PLUS szövetség ennél is tovább ment, amikor nyílt levélben szólították fel Ludovic Orbant és kormányát, hogy ne engedjen a PSD és az RMDSZ zsarolásának, minél hamarabb vezessék be ismét a kétfordulós választást!

Közben Victor Ponta és az ő Pro Romaniája bejelentette, hogy támogatják a kétfordulós választást, a Basescu-féle PMP pedig nemcsak támogatja, hanem a Képviselőhát Állandó Bizottsága elé is beterjesztette javaslatát, hogy kerüljön napirendre a parlamentben, amit a PSD és az RMDSZ közös frontot alkotva gyorsan leszavazott – ezért nem tartunk már ott, hogy a parlament ilyen irányú törvényt szavazott volna meg. A PMP azonban még egy gyomrost is bevitt a PSD-nek, és közvetve az RMDSZ-nek: a parlament elé benyújtani kívánt, ám leszavazott javaslatnak csak egyik eleme volt a kétfordulós választás, a másik a parlament létszámának 300 képviselőben történő maximalizálása, aminek bevezetése, egy korábbi népszavazás eredményeképp egyenesen kötelező lenne. Az RMDSZ ilyenformán szembement a demokráciákban kinyilvánított népakarat egyik legstabilabb formájával, a népszavazással – hogy ennek később még milyen hátulütői lehetnek, arra most nem térnék ki, nem is ez a jelen írás célja, de azt hiszem nem kell túl sok fantázia hozzá.

Mindezek után ma, alig egy órával azelőtt, hogy nekifogjak e cikk megírásának, Ludovic Orban ismét megszólalt: szerinte megvan a parlamenti többség is a kétfordulós választás mellett! Újságírói kérdésre válaszolva, hogy amennyiben mégsem menne át a parlamenten, akkor a kormány felelősségvállalással fogja majd elfogadni, Orban annyit válaszolt: „szólok, ha ezt fogom tenni…” Mindezekből azt hiszem elég egyértelműen látható, hogy – több okból is – de elég erős politikai akarat van arra nézve, hogy a polgármesterek két fordulóban történő megválasztása valósággá váljon, és ebben a helyzetben az RMDSZ számára alig van pozitív kicsengés, illetve egy igen, de vélhetően nem azt fogják választani, de erről majd később.

A kétfordulós választás kérdése nem választható el az előrehozott választások problematikájától sem, amit mind a PNL, mind a PMP, mind Iohannis államfő is nagyon szeretne, de a kérdés az

hogy lehet ebből előrehozott választás?

Amennyiben a kormány tényleg felelősségvállalással fogadja el a kétfordulós választás bevezetését, akkor a PSD – ígéretéhez híven – benyújtja a bizalmatlansági indítványt, amit az RMDSZ – szintén ígéretéhez híven – támogatni fog. A kisebbségek képviselőivel együtt a PSD és az RMDSZ többséget alkot, így megbukik a kormány, Iohannis kétszer nevezhet miniszterelnököt, akit, ha a parlament mindkét esetben elutasít, akkor jönnek az előrehozott választások. A kétfordulós választás kérdése tehát szorosan összekapcsolódik a másik politikai problémával, miszerint a PNL kisebbségben kormányoz, nekik minél hamarabb szükségük lenne egy választásra, hogy stabil többséget tudjanak maguk mögött, az USR-PLUS is az előrehozott választások híve, és mindezek mellé még felsorakozik a PSD feltámadásától való félelem is, amiben azért van ráció, korántsem gyengültek meg annyira az EP-választásokon, vagy az elnökválasztáson, hogy hátra lehessen dőlni! (És ők már jöttek vissza vert helyzetből!) Ilyenformán két eset lehetséges:

  1. Nem sikerül átverni a kétfordulós választást, viszont megbukik a kormány, előrehozott választások jönnek, még az önkormányzati választás előtt, de az új kormánynak már csak egy, talán két hónapja maradna kétfordulós választás bevezetésére, ami súlyosan ellentétes a demokratikus gyakorlattal, így jövőre még megúszzuk, de az szinte biztos, hogy 2024-ben már két fordulóban fogunk polgármestert választani. Az előrehozott választáson az RMDSZ nem biztos, hogy megugorja majd az 5 százalékos küszöböt, ami minden idők legmélyebb válságába taszítaná a szövetséget, ráadásul saját maguknak köszönhetnék mindezt.

  2. Sikerül átvinni a kétfordulós választás bevezetését: akár a parlament által elfogadott törvénnyel, akár a kormány felelősségvállalásával (és az ezt követő bizalmatlansági indítvánnyal nem sikerül megbuktatni a kormányt) olyan súlyos imázsveszteség az RMDSZ-nek és a PSD-nek, hogy komoly politikai válság elé nézhet a két szervezet. Ráadásul idejük is alig marad összekapni magukat, mert jövő júniusban már önkormányzati választásokat tartanak

Az RMDSZ-nek viszont a jelenlegi egyfordulós rendszer kedvez, olyan helyeken tud polgármesteri széket nyerni, ahol a magyarok kisebbségben vannak, de a román szavazatok megoszlása miatt magyar kerül a város legfontosabb székébe (ilyen például Szatmárnémeti, vagy ilyen lehetne Marosvásárhely), vagy, ha a polgármesteri székbe nem is, de a helyi tanácsokban többséget, vagy jelentős alkupozíciókat kínáló létszámú frakciókat alakíthat.

A kétfordulós választással mindez veszélybe kerül, az RMDSZ szerint a jelenleginél 10-20 százalékkal kevesebb polgármesteri széket nyerhetnek. Ami igaz is, csakhogy hozzá kell tennünk azt is, hogy aligha volt olyan politikai szereplő, aki elhitte volna, hogy az egyfordulós rendszer örökre megmarad Romániában.

Az RMDSZ-nek lett volna lehetősége, hogy az egyfordulós rendszerben vegyes településeken megszerzett polgármesterei olyan városvezetői képességet tudjanak felmutatni, amellyel sikeresen szállhatnak versenybe a román jelölttel szemben. Nincs ilyen sikeres polgármesterünk ma, de azt kell mondanunk, hogy a tömbmagyar székelyföldi elöljárók sem remekelnek, ami siralmas képet fest arról, mi várhat ránk, amikor a kétfordulós rendszerben komoly versenyhelyzettel kell szembesülnünk nekünk, magyaroknak.

Ugyanis, akár RMDSZ-es lenne egy induló magyar jelölt, akár nem, a románság szemében a magyarok mind a Szövetség szavazói, hűséges alattvalói, nevezd, ahogy akarod, de a lényeg, amit mondani akarok ezzel, hogy a gyengén teljesítő RMDSZ-es polgármesterek nemcsak a Szövetség, hanem a magyarok politikai képességének renoméját is rendesen megtépázták az utóbbi időben. Elég csak a marosvásárhelyi helyi tanácsban ülő RMDSZ-es képviselőkre gondolni, vagy a Bihar megyei tanácselnökre, de tény: nem tudunk egyetlenegy sikeres városvezetőt sem felmutatni, miközben rosszat annál többet.

Jobban tenné az RMDSZ, ha a kétfordulós rendszerrel szembeni kötelező ellenkezésen túl inkább arra törekedne, hogy ledobja magáról a PSD-barát ruhát, abba kéne hagynia az alkudozásokkal kiharcolt és csak ideig-óráig érvényes „eredmények” hajszolását (lásd a marosvásárhelyi katolikus iskola!) és törvényalapú, jogállamiság elvére berendezkedett politikai szervezetként lépjen fel – ezzel nem kevés számú román szavazót is nyerhet magának, főleg a mindig is komcsiellenes Erdélyben!

A szervezet belső szelekciójára is most kéne gondoljon – ideje sincs már sok, közeleg az önkormányzati választás, de most még lehet erős tanácsosi listákkal összeállítani, most még lehet programot írni és projekt-alapú helyi politizálásra áttérni, viszont négy év múlva ez már késő lesz! Mindez persze számtalan belső konfliktussal, helyi érdekkel való szembemenetelt jelenthet, de a kétfordulóstól való félelem, az arra való felkészülés elég nyomós indok lehetne Kelemen Hunor részéről, hogy ezeket a kis helyi csatákat sikerrel vívja meg!

Ez lenne az az út, amikor az RMDSZ, a számára jelenleg minden szempontból veszélyes helyzetet a maga javára tudná fordítani.

A másik viszont az, hogy a PSD-t támogatva megbuktatja a PNL-kormányt. Oké, és akkor jönnek az előrehozott választások. Oké! És akkor az összes román párt mozgósítani fogja szavazóit: a PSD azért, hogy, ha nem is nyer, de meg tudja akadályozni esetleg, hogy a PNL egyedül alakítson kormányt. Az USR és a PLUS ugyanezért, a PMP a bejutásért, miközben a románok nagy számban fognak elmenni szavazni, mert ez az előrehozott választás lesz az, amelyiken valóban beverhető az utolsó szög is a PSD koporsójába – az RMDSZ pedig könnyen a parlamenten kívül találhatja magát!

Akkor meg szinte mindegy lesz neki, hogy egy- vagy kétfordulós választásnak néz elejibe az önkormányzatin….

Nethuszár

Ha szeretnéd kommentálni a cikket, akár két külön fordulóban is, akkor KLIKK IDE!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]