hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Levél Kárpátaljáról: bőröndömön ülök itthon

Korábban hírt adtunk az ukrajnai eseményekről, most egy kicsit más szempontból írnám le a helyzetet. Ukrajnáról ugyan semmivel sem tudok többet, mint bárki más, aki nem járt még Ukrajnában, mivel magam sem voltam még ott, de Kárpátalján élek, amit 27 éve Ukrajnához csatoltak. Nem olyan sok ez, szovjetek tovább voltunk, aztán az is elmúlt.

hirdetés
hirdetés

Szóval arról nem tudok, hogy Ukrajnában mi zajlik, de Beregszászon az emberek eléggé feszültek voltak egész nap. A boltokban, az utcákon, a határátkelőn, a hivatalokban mindenki arról beszélt, hogy mi lesz, és hogyan tovább. Nem is az volt a legidegesítőbb, hogy ez a helyzet, mert ezt már megszoktuk, hanem az, hogy nem tudtunk semmit.

A parlament délután három óta ülésezett (kijevi idő szerint 16.00-tól), és nem történt semmi. Legalábbis semmi olyan, amivel valamit kezdhetne az egyszerű ember. Hajnal óta tudjuk, hogy hadiállapot készül. Mást nem, azt írták a sajtóban, hogy lesz, néhol azt, hogy már van, és olyan helyek is voltak, ahonnét azt az infót kaptuk, hogy nem is lesz. Az ukrán RADA online közvetítésére tapadtam egy időre, de azon kívül, hogy Ljasko képviselő úr zizegett, mást nem lehetett látni, csak a Facebookon csüngő politikusokat, akik annyira unták már, hogy inkább nem írom le, ami eszembe jutott, mert igencsak sértő volna…Szóval netezgettek, néha kiabáltak, szidták az agresszor oroszokat, még lökdösődés is akadt, én meg itt ültem a bőröndömön és velem együtt még jó néhányan.

Egész nap nem tudtuk, hogy milyen hadiállapot lesz, ha lesz, nem tudtuk, hogy akkor kimehetünk-e az országból, nem tudtuk, hogy mit hoz majd a még ki nem mondott döntés. Tény, hogy médiaháborús nap volt ma is. Jó volna nem pánikot kelteni, de az embereket megijeszti ez a helyzet, maga a hadiállapot gondolata is, nem véletlenül. Hirtelen ez lett a fő cél, mellékes, hogy semmilyen problémát nem oldottak meg az elmúlt négy évben, tönkre tették a családokat, szétverték azt a keveset is, ami volt, és sorolhatnánk, de fölösleges. Hosszú várakozás után Porosenko elnök végre megtartotta a várva-várt beszédét, semmi különöset nem mondott csak, hogy az oroszok nagyon rosszak, az ukránok nagyon jók, de megtörtént a szavazás, eldőlt. Lesz hadiállapot, de Kárpátalját nem érinti. Mély levegő, múló gyomorgörcs, fejfájás, nehéz nap volt.

hirdetés
hirdetés

Hirtelen elöntötte a jó hír az internetet, egyre ugráltak fel a Messenger ablakok. Nem lettem boldog, valahogy a biztonságérzetem sem alakult ki ettől a beszédtől. A béka segge alá tették az egész országukat, az online közvetítés alatt olyan válogatott átkokat írnak a sajátjaik, hogy becsületére váljon mindnek, ha csak a negyede hatna, már nem volna gondunk, de most legalább van egy kis időnk. Nem hiszek Ukrajnában, a jövőjében sem. Az elmúlt 27 év alatt csak az alkalmatlanságukat bizonyították, az utóbbi négy évben azt is, hogy eszük sincs. Hatalmas szikla esett le most a szívemről, sokan fellélegeztünk, de csak finoman, semmi beleéléssel. Hajszálon múlt már megint, de Isten meghallgatta imánkat, a törékeny béke megmaradt. A nap folyamán sok riogatás került ki a Facebook oldalakra, misem jelzi jobban, hogy az emberek zaklatottak.

Várok hát türelemmel, itthon, összecsomagolva.

Lőrincz P. Gabriella – Beregszász
(Nethuszár)

Kapcsolódó anyagok:

Amikor otthonról haza küldenek (Hangulatjelentés Kárpátaljáról)

Mikor Irén néni mérges lett (Levél Kárpátaljáról)

Nomen est omen

Gyertyák (Világosság a nyelvekért Kárpátalján)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]