hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Magyarul is lehet koronatesztet kérni Csíkban

Jó hírünk van, a kórház módosította informatikai rendszerét, mától magyarul és angolul is lehet kérni a kiutazáshoz szükséges COVID–19 teszteket.

A polgárok felháborodása által keltett nyomásgyakorlásnak apró, de fontos eredményének örülhetnek ma Hargita megye lakói – a csíkszeredai megyei kórház honlapján közölte, hogy a megnövekedett kérésszámra való tekintettel átalakították informatikai rendszerüket, így a COVID–19 tesztek már angol és magyar nyelven is kézhez vehetőek – ezzel a hivatalos fordítás költségeit máris megspórolhatja a székely, ráadásul sikerként könyvelhetjük el azt is, hogy a polgári hozzáállásnak köszönhetően sikerült átverni a rendszeren azt, hogy betartsák saját törvényeiket.

A COVID–19 teszt magyar vagy angol nyelven történő kiállításával kapcsolatos igényt a programálás során előre kell jelezni – hívja fel a figyelmet a kórház honlapja!

Korábban írtuk:

Van ami működik Fehér megyében, de nem működik a Hargitán – ilyen a kétnyelvű koronateszt. Amint arról a G4Media beszámol, a Fehér megyei közegészségügyisek (DSP) a mai naptól fogva angol nyelven is kiállítják a kérésre végzett koronatesztet azok számára, akik külföldre akarnak utazni.

hirdetés
hirdetés

„A Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) Fehér megyei kirendeltsége segíti azokat, akik saját költségükön végzik el a koronatesztet abból a célból, hogy külföldre utazhassanak, ezért július 21., azaz keddtől kezdődően angol nyelvű formanyomtatványokon is kiadja a COVID-19 tesztek eredményeit. Ezeket e-mailen küldik majd el a kérelmezőnek, úgy román, mint angol nyelven” – áll a Fehér megyei DSP által kiadott közleményben. Az eredményeket egyébként papírformában is átvehetik az érdeklődök a teszt eredményének megismerése utáni napon, 9 és 11 óra között.

Ami még érdekesebb, hogy egy teszt 250 lejbe kerül. Amint arról a Nethuszár beszámolt, bár a törvény előírja, hogy azokban a megyékben, ahol a magyarok létszáma meghaladja a húsz százalékot a megyei, illetve egyéb helyi közigazgatási szervek alá tartozó intézmények kötelesek magyarul is kommunikálni az adófizetőkkel, ennek ellenére a Hargita megyei sürgősségi kórház nem ad ki magyar nyelvű teszteredményt, így a Magyarországra igyekvő székelynek még a hivatalos fordítás költségeit is állnia kell, ráadásul a jelek szerint a teszt is többe kerül nekik: Hargita megyében ugyanis 300 lej egy teszt ára, a kiutazáshoz pedig kettőre van szükség.

A Nethuszár korábbi érdeklődésére azt válaszolták a csíkszeredai megyei kórházban, hogy az informatikusok igyekeznek felvinni a rendszerbe a magyar nyelvű szöveget is – ezek szerint Fehér megyében az angolt már meg is oldották, hogy Hargita megyében hol tartanak, arról reméljük holnap bővebben beszámolhatunk Önöknek.

Nethuszár

Kapcsolódó anyagok:

Koronateszt: miért fordítjuk magyarra, amikor anyanyelvünkön is kézhez kaphatnánk?


hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés