hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Makkai Gergely többé nem alpolgármester Marosvásárhelyen!

Ma tartja soros ülését a Marosvásárhelyi Helyi Tanács, és, ahogy az Vásárhelyen már megszokott, ismét botrányos, vagy legalábbis minimum érdekes döntések várhatóak, az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy Makkai Gergely RMDSZ-es képviselőt sikerül-e visszahívni alpolgármesteri funkciójából.

hirdetés
hirdetés

Frissítés: A 20 leadott voks alapján a következő eredmény született: 3 érvénytelen voks mellett 17 képviselő szavazott Makkai Gergely alpolgármesteri funkciójából történő felmentése mellett, ellene senki. A 17 egyirányú szavazat bőven kiteszi a törvény által előírt kétharmados arányt, így kijelenthetjük: Makkai Gergely többé nem alpolgármester Marosvásárhelyen!

Korábban írtuk:

A napirend egyik pontja ugyanis Makkai Gergely RMDSZ-es alpolgármester leváltása – a dél-koreaiak békeharcosa, a két Korea egyesülésének marosvásárhelyi hírnöke ellen a Szabad Emberek Pártja (POL) nyújtotta be a leváltására vonatkozó határozatot, miután Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a sajtó nyilvánossága előtt Dorin Florea emberének nevezte őt. Ahhoz, hogy az alpolgármester leváltását célzó határozat a helyi tanács elé kerüljön a képviselők egyharmadának az aláírására van szükség – a POL három képviselője ezt aláírta, az RMDSZ-ből viszont senki.

A POL ezen lépése azonban kényszerhelyzetet is teremtett: a Szövetség vásárhelyi képviselői már nem tudták tovább rejtegetni Makkait, így végül az RMDSZ is benyújtott egy határozatot, amely Makkai Gergely leváltását célozza, amit ugyan a 10 szövetségi képviselőből nem mindenki írt alá, de a szükséges egyharmad így is összejött, ezért végül ma a helyi tanács elé kerül, ahol a képviselők kétharmadának szavazata szükséges ahhoz, hogy az RMDSZ megszabaduljon a Florea emberének kikiáltott Makkai Gergelytől.

Ahogy azt a Nethuszár korábban már bemutatta (lásd a kapcsolódó anyagokat a cikk alján!), a matek nem túl egyszerű: a törvény szerint a helyi képviselők kétharmadának az egyirányú szavazata szükséges Makkai leváltásához. A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal honlapja szerint 22 hivatalban levő képviselő van jelenleg a helyi tanácsban, ennek a kétharmada 15 képviselőt jelent – ennyien kell tehát igent mondjanak Makkai menesztésére.

Mi várható?

Az RMDSZ tíz képviselővel rendelkezik, közülük Makkai Gergely biztos nem fog saját maga ellen szavazni, így jó esetben kilenc képviselővel lehet számolni. Ehhez jön még a POL három képviselője, ez eddig 12, és kell még találni három képviselőt a különböző pártokból (PSD, PNL), akik hajlandóak igent nyomni. Azonban az is erősen kétséges, hogy az RMDSZ részéről meglesz-e a minimum kilenc voks – a Nethuszár információi szerint Magyary Előd képviselő például nem támogatja Makkai visszahívásának ötletét – amennyiben az ő szavazata is hiányozna, akkor már négy képviselő támogatása kell az említett két román párt irányából. (A Nethuszár úgy tudja, az RMDSZ határozati javaslatát Magyary Előd és Makkay Gergely korábban nem írták alá!)

Miről szól a dal?

Makkai leváltása több egy sima alpolgármester visszahívásánál: Marosvásárhelyen jelenleg két RMDSZ létezik, az egyik a helyi tanácsosok, és a Vass Levente körül csoportosuló, korábban a megyei RMDSZ-elnök, Péter Ferenc által leváltott konglomerátum, ahol még egymás között sincs mindenben egyetértés, illetve a Péter Ferenc körül csoportosuló helyi potentátok, akik az előbbiek helyét vennék át Marosvásárhelyen. A kenyértörésre idén nyár elején került sor, ekkor szakadt el a cérna a megyei szervezetnél, amely nem bírta már, hogy a marosvásárhelyi RMDSZ helyi tanácsosai botrányt botrányra halmoznak. Makkai leváltása a két csoport közötti erőviszonyok felmérése is egyben. A szavazás ugyan titkos, de a végeredményhez kapcsolható matek már nem túl bonyolult: a POL három képviselője BIZTOS megszavazza Makkai menesztését, innen kezdve pedig könnyen ki lehet számolni, hogy a tíz RMDSZ-es képviselőből hányan támogatták, illetve hányan nem – ami azt is kirajzolja majd a vásárhelyiek által amúgy is ismert politikai térképre, hogy ki van Florea zsebében, és ki nem.

Makkai visszahívása körüli szavazással tehát a helyi tanácsban meglévő Florea-ellenes tábor kontúrjai is kirajzolódnak. A PNL vásárhelyi vezetője, Ervin Molnar már átirányította pártját az ellenzéki térfélre, Benedek Theodora PNL-s képviselő asszonyról nagy valószínűség szerint kijelenthetjük, hogy szintén megszavazza Makkai leváltását, kérdés mi tesz a többi PNL-s képviselő, akiket a PNL korábban azért hívott vissza tisztségükből, mert megszavazták a főtéri mélygarázs építésének tervét, ám az illetők végül pert indítottak a párt döntése ellen, amit meg is nyertek, így most képviselők ők még mindig, viszont ez egy jó lehetőség számukra, hogy saját pártjuk előtt tisztázzák magukat, rendezzék soraikat stb.

Az RMDSZ-es Makkai mellett a PSD adja a másik alpolgármestert, Sergiu Papucot – akit korábban az RMDSZ is megszavazott, szemben a POL akkori jelöltjével, Györfi Júliával. Papuc az RMDSZ nélkül nem lett volna alpolgármester, kérdés viszont, hogy ezért a szívességért kinek tartozik? A városi RMDSZ politikusainak, vagy a megyeieknek? És kérdés, hogy mi járhat a fejében? Makkai menesztésével ugyanis ő marad egyedül alpolgármester, így szerepe felértékelődik, a közelgő kampányban ez a PSD-nek akár plusz szavazatokat is jelenthet abban a városban, ahol a szocik soha nem voltak túl erősek.

Mi lesz itt még ma?

A költségvetés kiegészítéséről is szavaznak a tisztelt városatyák, és itt szükséges pontosítanunk valamit: az erdélyi sajtóban a marosi RMDSZ úgy nyilatkozott, hogy nem fogják megszavazni Florea előterjesztését, mert az eladósítja a várost. A helyzet viszont az, hogy a városnak nem a mostani költségvetés kiegészítéséből adódó többletköltség jelenti az eladósodást, hanem az a banki kölcsön, amit a főtéri a mélygarázs megépítésére vettek fel. A mélygarázs megépítéséről szóló határozatot végül visszavonták ugyan, mert a vásárhelyi lakosok, magyarok és románok egyaránt annyira felháborodtak, hogy félő volt: a harag mindenkit elsöpör.

A mélygarázshoz felvett kölcsönt viszont nem mondták fel! Arról volt szó, hogy megpróbálják más fejlesztésekre átcsoportosítani, de ugye a kölcsön felvételéről szóló szerződésről sokat nem tudunk, ahogy arról sem tudni, hogy a hitelező egyáltalán belemegy abba, hogy a Városháza költse el a pénzt saját belátása szerint, csak adja vissza időre. Avagy, belemegy az átcsoportosításba, szerződést módosít ennek érdekében, viszont jelentősen megemeli a kamatokat (ami a hitelező részéről elég logikus lépnek tűnik…).

Soós Zoltán polgármesterjelölt szintén felszólította az RMDSZ képviselőit, hogy NE szavazzák meg a költségvetés módosítását, mert a város eladósítását kockáztatják – kérdés, hogy a szövetség képviselői hallgatnak-e rá, illetve a józan hangokra, lévén, hogy a szóban forgó banki hitel korábbi visszamondása pont miattuk hiúsult meg! A POL, szokásához híven, ellenáll Florea őrültségeinek. Nézzük, mire mennek ők együtt!

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

És igen, a POL megoldja az RMDSZ helyett: hivatalosan kérvényezik Makkai Gergely leváltását!

Nethuszár-exkluzív: lépett a POL, Tatár Lehel benyújtotta Makkai Gergely visszahívására vonatkozó javaslatát, városi RMDSZ-frakció vonakodik

A POL után a marosvásárhelyi RMDSZ-frakció is kezdeményezi Makkai leváltását (Frissítve!)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]