hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Marosvásárhely: amit Hunor nem tud megoldani, azt meglépi a POL

Ahogy arról a magyar nyelvű sajtó széle spalettája beszámolt, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szépen kiosztotta a marosvásárhelyi RMDSZ-frakció által alpolgármesterré választott Makkai Gergelyt.

hirdetés
hirdetés

A Szövetség elnöke úgy fogalmazott: Makkai Gergely immár nem az RMDSZ, hanem Dorin Florea embere. Az RMDSZ amúgy már tavaly októberben megvonta a bizalmat az említett alpolgármestertől és lemondásra szólította fel, ám Makkai szart az egészre, és esze ágában sem volt lemondani, ne adj’ Isten, esetleg még mandátumát is visszaadni.

Kelemen Hunor ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a román törvények értelmében Makkai Gergely csak akkor veszítené el mandátumát, ha lemondana, vagy a Szövetség esetleg kizárná soraiból. Mivel lemondására nem sok esély van, így marad ugye a kizárás, erről az elnök úgy vélekedett, hogy akár bíróságra is kerülhetne az ügy, amit a Szövetség próbál elkerülni, mert „nem akarjuk kiröhögtetni magunkat” – hogy az MTI idézetet a maga valójában vessem papírra.

Nos, bár úgy tűnhet, hogy az RMDSZ akar, de nem tud, a helyzet az, hogy ez a nyilatkozat több sebből vérzik (már amennyiben így hangzott el a maga valójában, és nem felejtettek ki a tudósítók valamit). A kiröhögtetés esete nem, vagy csak alig áll fent: Makkai Gergely, amennyiben a Szövetségből való kizárását román bíróságon fellebbezné meg, úgy lehet, hogy a román bíró röhögne rajtunk, de a magyarság szemében egészen biztosan árulóvá válna, aki eddig még bízott benne, az is elfordulna tőle, ugyanis az erdélyi magyar politikában nem járható az az út, hogy két magyar politikus a román bíróságon döntse el a köztük fennálló problémákat. Volt már korábban ilyen jellegű kísérlet, az összes magyar politikus, aki ezzel próbálkozott rosszul jött ki belőle.

A kiröhögés ugyanakkor így is fennáll: az, amit Makkai Gergely, és úgy általában a marosvásárhelyi RMDSZ-es képviselők művelnek, az maga a kész röhej. Igaz, hogy a vásárhelyi magyarok arcára fagyott már ez a vigyor, de ettől függetlenül, vagy épp ezért: ezek a személyek vállalhatatlanok, és ezek a helyzetek tarthatatlanok. A legkisebb politikai károk közé tartozik az, ha a bíróságon kiröhögik az RMDSZ-t, ugyanis a legnagyobb lélekszámú magyarsággal, és nem mellesleg szimbolikus jelentőséggel bíró Marosvásárhely, ilyen magyar képviselők mellett és irányításuk alatt, olyannyira apátiába süllyed, hogy bármiféle fajsúlyosabb politikai cselekvésre alkalmatlanná válik. Pontosabban: ez nem a jövő lehetősége, hanem a jelen valósága!

Viszont még nem késő lépni!

Kelemen Hunor abban is téved, hogy csak a lemondás, vagy a Szövetségből való kizárás lenne a járható út. A román törvények értelmében az alpolgármestert a helyi tanács (önkormányzati képviselő-testület) lemondathatja, vagy visszahívhatja, illetve a polgármester is kérheti az alpolgármester visszahívását, azonban ezt is meg kell szavaznia a testületnek. Abban azért biztosak lehetünk, hogy Dorin Florea polgármester nem teszi meg azt a szívességet, hogy ő kérje hű táskahordózójának visszahívását – így marad az a lehetőség, hogy a helyi képviselők egyharmadának (Marosvásárhely megyeszékhely esetében ez nyolc fő) aláírásával ellátott határozati javaslatot benyújtják a soron következő (az időhiány miatt ez már talán csak az októberi ülésen sikerülhet, havi egy alkalommal ülésezik a városi képviselet) testületi ülésen, és azt szavazásra bocsájtják – erre készül most a magyarok érdekképviseletét is mindvégig büszkén felvállaló Szabad Emberek Pártja, a POL, tudta meg biztos forrásból a Nethuszár.

Informátorunk szerint ugyanis a marosvásárhelyi Szabad Emberek Pártja (POL) azt mérlegeli, miként nyújthatná be azt a határozati javaslatot a városi közgyűlés elé, amelynek tárgya Makkai Gergely visszahívása lenne, sajnos azonban ők sincsenek könnyű helyzetben, egyrészt a bürokratikus akadályok miatt, másrészt pedig amiatt, hogy csak három POL-képviselő van a 22 fős helyi tanácsban. (Hát, tetszettek volna okosabban szavazni, táttájjé!)

Hogy is néz ki ez a gyakorlatban?

Kell minimum nyolc helyi képviselő, aki aláírja a határozati javaslatot, hogy azt a közgyűlés elé lehessen terjeszteni szavazás céljából. Az RMDSZ-nek van 10 képviselője, ebből ugye mínusz maga Makkai Gergely, tehát számoljunk kilenccel, és van még a POL három képviselője, ez összesen 12 fő, ami a 22 fős helyi tanácsban már többséget is jelent – nem kérdés tehát: amennyiben a helyi RMDSZ részéről megvan a politikai akarat, akkor el lehet indítani a folyamatot.

Az említett 215/2001-es törvény 2018-as frissített változata szerint  a hivatalban levő helyi képviselők kétharmadának a szavazata szükséges az alpolgármester visszahívásához. Ez, számításaim szerint és felfele kerekítve: 15 fő. Az RMDSZ és a POL Makkai Gergely nélkül 12 szavazat felett rendelkezik, kell tehát még három szavazat, ami azért úgy a PSD-től, mint a PNL-től összejöhet.

A helyzetnek azonban van egy furcsasága: a PNL nemrég három, vagy négy tanácsosát visszahívta, viszont ők perre mentek, így elvileg még hivatalban vannak, viszont közülük Pavel Dumitru megunta ezt a hercehurcát, méltatlannak érezte, ami érthető is, és elment inkább igazgatónak az Állatkertbe. A törvény úgy fogalmaz, hogy a hivatalban levő képviselők szavazata számít, tehát mindenképp tisztázni kell azt is: pontosan hány képviselő is van HIVATALBAN jelenleg? Amennyiben csak 21, akkor ugye annak a kétharmada csak 14 fő – valamivel könnyebb a helyzet, de nem sokkal. Az tény, a bürokratikus akadályok miatt ez nem egyszerű procedúra, de nem is lehetetlen, és ismét, sokadjára, a Szabad Emberek Pártja (POL) az egyedüli, amelyik megpróbál tenni valamit, bár a fentiek ismertetése után aligha kérdéses, hogy ők is nehéz fába vágják a fejszéjüket, a siker viszont nem rajtuk múlik.

Kedves olvasók, szerintetek a vásárhelyi RMDSZ tesz majd valami érdemlegeset, hogy szabaduljon Makkai Gergelytől?

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]