hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Marosvásárhely jelene, jövője: Dan Masca, POL, SRI, etnikai hidegháború

Dan Masca, a POL és a SRI: közkedvelt vádaskodás, általában suttogó propagandával terjesztik, és nem az első, nem is az utolsó, hogy felüti fejét a választási kampányban. Most jelesül arról pletykálnak „jólértesült” szavazógépek, hogy Dan Mascat és a POL-t a SRI találta ki, hogy megossza a magyar szavazatokat.

Eredetileg megjelent az Örshvezér blogon 2016 április 12-én!

hirdetés
hirdetés

Négy évvel ezelőtt a

Néppártról terjesztettek hasonlókat, nyolc éve pedig az MPP-ről. Nincs új a nap alatt, ahogy az sem újdonság, hogy mindig akadnak, akik ennek bedőlnek. Hogy megértsük a miértjét: a politikai verseny arra kényszeríti a szereplőket, hogy önmagukból a lehető legjobbat nyújtsák. Minél erősebb a versenytárs, annál inkább javulnia kell a többi szereplőnek is. Márpedig Masca és csapata egy pár dologban erősségében messze veri a politikai spektrum többi szereplőjét: hiteles, mert már nyolc – ismétlem, nyolc! – éve megadta magyar alkalmazottainak március 15-ét fizetett szabadnapnak! Ezt a magyar versenytársak közül egyik sem mondhatja el magáról.

Erős, mert programja van,

és a programja mögött intelligencia áll. Megvalósítható víziót mutatott fel, nem egy üres lózugokból álló brosúrát, amihez a politikai osztály szereplői szokva vannak. S mivel a verseny ennélfogva élesebbé vált, kellett valami reakció. Lehetett volna úgy reagálni, hogy egy jobb programot teszünk le az asztalra, hogy hiteles emberekből állítunk össze listát, de ez nehéz feladatnak bizonyult. Cserébe ott van a másik lehetőség, a már jól bejáratott félelem, ami mindig működik. A vesztéstől való félelem megalapozásához pedig ilyen jellegű pletykák elhintése kitűnő módszer. A gond csak annyi, hogy ettől még nem lesz jobb nekünk, marosvásárhelyieknek június 5. után. S ha már összeesküvés-szagú elméleteket akarunk, tessék egy, amelyik még valós alappal is bírhat:

Dorin Florea erős ember,

Marosvásárhelyen mindenképp annak számít, így leváltása nem könnyű feladat. Ugyanakkor, mint erős ember, szerzett magának pár ellenséget, ellenfelet az évek során. Erős embernek pedig erős ellenfél dukál: Ciprian Dobre, Maros megye tanácsának elnöke például ilyen. Beszélik azt egyes helyeken, hogy Dobre megegyezne az RMDSZ-el, segítene az RMDSZ kezére játszani a várost, cserébe ő megmaradna megyei tanácselnöknek.

Esetleg pont fordítva, ami, a lényeget tekintve, szinte mindegy is. Azt is beszélik ezek a hangok, hogy egy ilyen, vagy ehhez hasonló alku jó alap lenne a majdani PNL-RMDSZ közös kormányzáshoz. Hogy ezek a lehetséges háttéralkuk mennyire kötnék gúzsba a következő négy évre Marosvásárhelyt, nos, ez az, ami senkit sem érdekel.

Tény: Dorin Florea után közvetlenül következő magyar polgármester bukása

már abban a pillanatban biztossá válik, amikor megnyeri a választást. Ne feledjük, 16 éve van a fickó egy olyan város élén, AHOL AZ ETNIKAI KÉRDÉS PUSKAPOROS HORDÓ. Egy olyan város élén, ahol a 16 éves uralkodása alatt nem érvényesült az etnikai alapú paritásos rendszer, a magyarok folyamatosan teret veszítettek, dacára annak, hogy JÓ IDEIG AZ RMDSZ-TÖBBSÉG JELLEMEZTE A VÁROSI TANÁCSOT! Ma az adóhatóságtól elkezdve a mindenféle állami intézményekig rengeteg román ajkú dolgozik, aki Floreának köszönheti állását. Florea bukása esetén mindent elkövetnének, hogy védjék pozícióikat.

Akik ezt a szempontot mellőzik, azok semmit sem tudnak, semmit sem tanultak a fekete márciusból, hisz a fő mozgatórugót ott is az adta, hogy a kommunista rendszer alatt jól fizető állásokba betolt románok féltették előjogaikat. A város etnikai aránya pedig tálcán kínálta a lehetőséget, hogy egy nemzetiségi konfliktus kirobbantásával önmagukat szükségesnek és megkerülhetetlennek tüntessék fel. Soós Zoltánnak, esetleges győzelme esetén ezzel is szembe kell néznie. A MAROSVÁSÁRHELYI TÁRSADALOM MÉLYSZERKEZETÉNEK NEM ISMERETE, VALAMINT A FENT EMLÍTETT PROBLÉMA KONFLIKTUSSÁ ESZKALÁLÓDÁSÁNAK LEHETŐSÉGE ELEVE KORLÁTOKAT SZAB EGY MAGYAR POLGÁRMESTER SZÁMÁRA.

A 3. pontot továbbgondolva,

valamint elfogadva azt a tényt, hogy DORIN FLOREA LEVÁLTÁSA SZÜKSÉGES, DE NEM ELÉGSÉGES FELTÉTELE ANNAK, hogy Marosvásárhely polgárai – magyarok és románok egyaránt – elinduljanak a gyarapodás útján, egy olyan világban ahol az etnikai színezetű problémák megoldódnak, megoldottak, akkor látnunk kell azt is, hogy Dan Mascanál jobb esély nincs. Megkockáztatom, talán nem is lehetséges.

Az ő polgármestersége esetén bármilyen etnikai jellegű konfliktus lehetősége a minimálisra szűkül, ugyanakkor magyarok iránt nyitott, valamint szakmailag helytálló programja révén egy négy éves mandátum alatt kimozdíthatja a város közemberének mentalitását a megszokott etnikai félelemből. Az ő sikere megnyitná az utat egy magyar polgármester lehetősége előtt is, aki nemcsak választást nyer, hanem mandátumát sikeresen végig is tudja vinni, mindannyiunk örömére. (Más kontextusban ugyan, de Frunda György például alkalmas lett volna lemenedzselni a 3. és 4. pontokban említetteket – szerintem!)

Ha elfogadjuk azt a tételt,

hogy Marosvásárhely frontváros, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy ez egyúttal lehetőséget jelent arra nézve is, hogy egyik leggazdagabb város legyünk a térségben. Azonban az etnikai hidegháború, ami az elmúlt 26 évet jellemezte, oda vezetett, hogy ma negyedakkora városok, mint Marosvásárhely jóval élhetőbbek, szerethetőbbek, mint a mi városunk. Ennek a feloldása pedig csak az lehet, hogy a pártok ósdi, dohos kampányszlogenei helyett AZ ALKALMASSÁGOT HELYEZZÜK ELŐTÉRBE. Márpedig szakmailag elfogadható, sőt, nemcsak elfogadható, hanem kitűnő, akár nyugati városokban is helyét megálló programja csak a POL-nak van, és ezen érdemes elgondolkozni: vajon mennyire akar nekünk jót bármelyik olyan politikai alakulat, amelyik hamarabb kéri aláírásunkat az ívére, hamarabb kéri szavazatunk, lelkünk és nemzetiségünk, minthogy bemutassa, ő mit akar nekünk nyújtani. Ez a szituáció amúgy az elmúlt 26 év minden pártjára és választására jellemző, de ez nem jelenti azt, hogy bele kell nyugodnunk!

Felcser V. Örs

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]