hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Még egy hét, és Dancila balra el?

Na, úgy néz ki sikerül eljutni odáig, hogy szavazni fognak a bizalmatlansági indítványról – könnyebbüljünk meg mindannyian, s dobjuk le a köveket a szívünkről.

Miután tegnap az ellenzék sikeresen megakadályozta, hogy a PSD szombatra tegye a szavazást, végül ma csak sikerült felolvasni az indítvány szövegét a parlament két házának együttes ülésén – igaz, majdnem üres volt a terem. Viorica Dancila meg is ragadta az alkalmat, hogy ismét megfogalmazza dörgedelmeit, miszerint az ellenzék nem is gondolja komolyan, de ők persze állnak elejibe, mint a Csíki Sörgyár az őszi tombolának. Ami minket, titeket érdekelhet: szavazni jövő csütörtökön fognak, 233 szavazat kell a kormány megbuktatásához, az ellenzék szerint 237 van nekik, de a kisebbségekkel és a függetlenekkel együtt  – egyes vélemények szerint – ez felmehet akár 248-ra is, ami végül is nekünk mindegy, csak szavazzák már meg végre valahogy, bukjon már meg ez a kormány, kapjunk egy kis levegőt.

Korábban írtuk:

 A “Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dancila-kormányt” című dokumentumot 237 törvényhozó látta el kézjegyével a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Romania párt, a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről, de – az Agerpres hírügynökség szerint – a nemzeti kisebbségek, a függetlenek, sőt a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiból is vannak, akik aláírták az indítványt. Miután a benyújtásra tett tegnapi kísérlet elbukott, mert túl későn került volna rá sor, ma a PSD azt a trükköt dobta be, hogy szombatra tette a szavazást. 

Frissítés 2.: Kisebb-nagyobb (inkább nagyobb) szájkaraték után az ellenzék sikeresen elérte, hogy a bizalmatlansági indítványról szóló szavazást végül hétfő délután tartsák meg.

Frissítés 1.: A képviselőház alelnöke, Florin Iordache bejelentette: a bizalmatlansági indítványt ma délután olvassák fel a parlamentben és szombaton 11 órakor szavaznak róla, így az ellenzéki képviselők, akik komolyan gondolják a kormány megbuktatását, le kell mondjanak a péntek esti sörözésről – ezt nem Iordache, hanem mi mondjuk. Victor Ponta korábban önbizalomtól telve azt nyilatkozta, hogy a bizalmatlansági indítvány szavazása hétfőn lesz, és “mindegy mit szavaznak ők szombaton, mert illegális”. Mindezekre reagálva Iordache tisztázta: ha szombaton nem lesz meg a  kvórum, akkor majd újra összeül a parlament két háza, újabb napot tűznek ki ésígytovább – így azért lehet húzni az időt, de nem a végtelenségig. Újságírói kérdésre, hogy miért volt szükség arra, hogy szombatra tűzzék ki a szavazást Iordache elmondta: a törvény szerint három napra rá kell megtartani a szavazás, ez szombatra esik. “Akik aláírták, azok elolvasták, hogy mit írnak alá. Nekik nem mindegy, hogy szombaton szavaznak róla, vagy vasárnap?” – tette hozzá a PSD képviselője, és ebben azért van némi igazság, elvégre olyan rég várjuk, hogy bukjon ez a kormány, hogy az ellenzéki képviselők, azok, akik aláírták az indítványt igazán megtehetik, hogy szombaton délelőtt beugranak munkahelyükre kormányt buktatni, gyorsan lezavarják, hisz 237 aláíróval ez már nem lehet gond, ebédre otthon is lehetnek. Iordache egyébként úgy fogalmazott: pártja számára szintén sürgős az indítványról szóló szavazás, ugyanis biztosak benne, hogy az nem fog átmenni. Az ellenzék azzal bírálta tegnap a kormányt, hogy az indítvány felolvasását éjjel akarja megejteni (“éjjel, mint a tolvajok” – fogalmazott Raluca Turcan az ellenzéki PNL frakcióvezetője), így érve el, hogy a szavazás munkaszüneti napra essen. Turcan hozzátette: a PSD erős nyomást gyakorol pártjának azon képviselőire, akik szintén aláírásukkal látták el a bizalmatlansági indítványt.

Korábban írtuk:

A bizalmatlansági indítványt az iktatásától számított öt napon belül fel kell olvasni a kétkamarás román parlament együttes ülésén, majd három nappal később szintén az együttes ülésen rendeznek vitát és szavazást a kormány sorsáról. A kormány leváltásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra van szükség.

hirdetés
hirdetés

Romániában a mindenkori ellenzék már csak a médiaérdeklődés miatt is minden parlamenti ülésszakban kísérletet tesz a kormánybuktatásra, de most először fordult elő, hogy egy ilyen kezdeményezést több törvényhozó támogatott kézjegyével, mint amennyi a kormány megbuktatásához szükséges. Ennek ellenére nem vehető biztosra a Dancila kormány bukása, hiszen ez azon múlik, hogy annak megvitatásakor jelen lesz-e, illetve megszavazza-e az indítványt a törvényhozók több mint 50 százaléka. A bizalmatlansági indítvány beterjesztését követő sajtónyilatkozatában Raluca Turcan, a PNL első alelnöke és képviselőházi frakcióvezetője azt kérte a kormányon lévő Szociáldemokrata Párttól (PSD), hogy ne próbálja hétvégére időzíteni a voksolást, abban a reményben, hogy a “lehetetlen” időpontban nehezebb lesz elegendő törvényhozót mozgósítani a szavazáshoz.

A bizalmatlansági indítvány felolvasásának, megvitatásának és megszavazásának menetrendjéről az egyesített házbizottság hivatott dönteni, amely azonban kedden – az ellenzék távolléte közepette – döntésképtelennek bizonyult. Viorica Dancila kormányfő kedden ismételten kifejezte meggyőződését, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványa most sem több komolytalan színjátéknál, nem nyújt valós alternatívát, és a kormánybuktatás nem fog sikerülni. Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a bizalmatlansági indítvány iktatását követően azt mondta: a kormányválságot meg kell oldani, van elég szavazat ahhoz, hogy új többség alakuljon a bukaresti parlamentben: ennek próbája lesz a bizalmatlansági indítvány szavazása.

Az RMDSZ törvényhozói aláírták és meg is fogják szavazni az indítványt – szögezte le az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. Romániában azt követően alakult ki politikai válság, hogy a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztus végén kilépett a kormányból. A parlamenti mandátumok 45 százalékával rendelkező PSD kisebbségi kormányzásra készült, és az ALDE pártütőivel próbálta feltölteni a kormányt, politikai ellenfelük, a jobboldali Klaus Iohannis államfő azonban Dancila valamennyi miniszterjelöltjének kinevezését megtagadta.

hirdetés
hirdetés

(MTI)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]