hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Tíz Kárpátokon túli megye hozta fel Dancilát a második helyre

Ez is megvolt, és nem is volt annyira izgalmas. Pont úgy telt el a szavazás napja, mint a kampány: csendben, unalmasan, mintha nem is Romániában szavaztunk volna. Ahogy halad előre a Romániában leadott szavazatok feldolgozottsága, úgy esik egyre lefele az állunk: Dan Barna csúnyán kikapott, innen legalábbis úgy tűnik! kelemen Hunor viszont, magas részvétel mellett, kitűnő eredményt könyvelhet el. Mi történt itt?

hirdetés
hirdetés

TÍZ KÁRPÁTOKON TÚLI MEGYE A NYAKUNKRA TETTE VIORICA DANCILAT

Összesen tíz megyében győzött Dancila a választások első fordulójában, mindez elég volt ahhoz, hogy a második helyre kerüljön. A HotNews térképét vizsgálva csakis a Főtérnél is hüledező kollégáknak tudok igazat adni: a kék az új piros!

FELDOLGOZOTTSÁG: 87%:

KLAUS WERNER IOHANNIS: 36.71%
VIORICA DANCILA: 24,09%
DAN BARNA: 13,6%
MIRCEA DIACONU: 9,27%%
THEODOR PALEOLOGU : 5,57%
KELEMEN HUNOR: 4,22%

Halvány remény a diaszpóra, nem tudom, hogy ez mennyit változtathat a végeredményen:

Klaus Iohannis – 51,7%

Dan Barna – 25,82%

Theodor Paleologu – 7,68%

Viorica Dăncilă – 4,14%

A REALITATEA ISMERTETI A KÜLÖNBÖZŐ INTÉZETEK ÁLTAL VÉGZETT EXIT-POLL EREDMÉNYEIT – DANCILA MINDENHOL MÁSODIK!

Exit-poll CURS Avangarde:

Klaus Iohannis – 39%
Dan Barna – 16,40%
Viorica Dancila – 22,5%
Mircea Diaconu – 7,90%
Theodor Paleologu – 6,10%
Kelemen Hunor – 3,90%
Catalin Ivan – 0,20%
Ninel Peia – 0,20%
Sebastian Popescu – 0,10%
John-Ion Banu 0,10%
Bogdan Stanoevici – 0,20%
Ramona Bruynseels – 1,90%
Viorel Catarama – 0,30%
Alexandru Cumpanasu – 1,20%

Exit-poll IRES:

Klaus Iohannis – 38,7%
Dan Barna – 16,1%
Viorica Dancila – 22%
Mircea Diaconu – 8,2%
Theodor Paleologu – 5,6%
Kelemen Hunor – 4,6%
Catalin Ivan – 0,2%
Ninel Peia – 0,3%
Sebastian Popescu – 0,2%
John-Ion Banu 0,1%
Bogdan Stanoevici – 0,3%
Ramona Bruynseels – 2%
Viorel Catarama – 0,4%
Alex Cumpanasu – 1,2%

21.00: VÉGE! Lejárt! Finitó! Közben a PSNews máris kidobott egy exit-őollt, ez este hétkor készült, s eszerint a helyzet szomorú: Klaus Iohannis 40%, Viorica Dăncilă 21%, Dan Barna 17%. A portál szerkesztői úgy tudják, hogy Paleologu jól szerepelt a diaszpórában is, ezzel Dan Barnától vett el szavazatokat. Szintén a PS News szerkesztői állítják, hogy a PNL-ben úgy számolnak: Dancila jön a második helyre.

20.14: RÉSZVÉTELI ADATOK: Több mint nyolc és félmillió román állampolgár járult az urnák elé, hogy szavazatával tudassa a nagyvilággal: kire bízná az ország elnöki székét. Ez 47,12%-os részvételt jelent, és ebben nincs benne a diaszpóra, ahol valamivel több mint 646 ezer szavazó voksolt a jelzett időpontig. A városi lakosság sokkal nagyobb számban járul az urnák elé,. mint a vidéki szavazótábor, ez biztató előjel, ahogy azt lentebb már kifejtettük. A 45-64 év közötti korosztály  viszi a prímet a részvételnél, de készítettem nektek egy szép kis nemzetiszínű grafikont, íme, nemsokkal urnazárás előtt így állt a helyzet:

MAGYARORSZÁGI ADATOK:

Budapesten négy, Szegeden és Gyulán egy-egy szavazókörben voksolhatnak a román állampolgárok, a részvételről nem tudom azt mondani, hogy a tömeg veri le a lakatot az ajtókról – összesen 1923-an szavaztak ezidáig.

19.00: RÉSZVÉTELI ADATOK: Több mint 8,2 millió román állampolgár élt eddig a szavazati jogával, ez 45%-os részvételt jelent.

PANASZ ÉRKEZETT EGY KOLOZSVÁRI SZAVAZÓBIZTOS ELLEN – TÚL MÉLY A DEKOLTÁZSA

Igen, így – ezzel a panasszal fordultak a megyei választási irodához (BEJ), akik némi ellenőrzés után válaszoltak is: a panasz nem megalapozott! Valaki nem tudja, melyik szavazókörről van szó? 😀

MIORITIKUS TÁJKÉP SZAVAZÓURNÁVAL, VALCEA-MEGYÉBEN: 

Kép forrása: Nicolas Valentin Vartan Fb-oldala

DAN BARNA SZERINT PÁR EZER SZAVAZATON MÚLHAT, HOGY BEJUT-E DANCILA A MÁSODIK FORDULÓBA:

Dan Barna úgy tudja, különböző forrásokból úgy értesült (az USR is működteti a párhuzamos szavazatszámláló rendszerét, van honnan logikázzanak!), hogy alig pár ezer szavazaton múlhat az, hogy ő vagy Dancila jut a második fordulóba. Az USR államfőjelöltje ezért felhívást intézett a fiatalokhoz, azokhoz, akik még otthon vannak, azokhoz is, akik már szavaztak, hogy menjenek el szavazni, és buzdítsák erre ismerőseiket, rokonaikat. Amúgy a Nethuszár gyorselemzései szerint sem járhat messze a valóságtól Dan Barna, a megyei részvételi adatok alapján az már egyértelműen látható, hogy Dancila a vártnál jobban fog szerepleni, kérdés, ez mire lesz elég. Dan Barna szerint ezek azok a pillanatok, amikor azt mondhatod: másképp is történhetett volna, ha elmegyek szavazni – vagy azt, hogy voltál szavazni, és megváltoztattad a történelem irányát. Tegyük hozzá: a helyzet ismeretében ez egyáltalán nem túlzás. Az 1989-es forradalom óta még soha nem fordult elő az, hogy a PSD ne második erőként végezze egy választáson. Vagyis de, előfordult, amikor ők nyertek – hogy miért lenne fontos az, hogy NE Dancila kerüljön a második fordulóban arról tegnap írtam ITT – olvasd el!

HOGY ÁLLUNK EDDIG, MELYEK A NAGYOBB KÉRDÉSEK – GYORSELEMEZÉS

A diaszpóra részvétele rekordokat dönt, bár ehhez mi, magyarok, aligha járultunk hozzá nagy számban, a budapesti nagykövetségen olyannyira csekély a részvétel, hogy ezért talán kár is volt kinyitni. Korábban az elemzők úgy vélték, ha a diaszpóra részvétele meghaladja a 300.000 főt, illetve a városi és a vidéki részvétel között jelentős lesz a különbség, akkor Dan Barna kerülhet a második körbe Iohannis ellenfélként. Nos, a városi-vidéki szavazatarány eléggé jelentősen tolódott az urbános javára, egymilliónál is több a városon szavazók száma, mint a vidékieké. Az elemzésekkel azonban óvatos vagyok, olyan megyékben is magas a részvétel, ahol a vörösök hagyományosan erősek, míg a magyarlakta megyék gyengén szerepelnek, de úgy összességében az erdélyi megyék sem alkotnak valami kimagaslót. Délután hat órakor már 42% feletti a részvétel, ami magasabb, mint az EP-választásokon volt ebben az órában. Méghozzá tisztességesen magasabb: akkor 39,14% volt a hat órai részvétel. A kérdés tehát az: sikerül-e Dan Barnának bejutnia a második körbe? ha nem, akkor egy ilyen részvételi arány mellett Viorica második helye komoly energiabombát jelenthet a jelenleg haldoklónak látszó PSD-nek – és ekkor a második kör nem tekinthető lefutottnak, ezt határozottan állítom. A másik nagy kérdés a magyarok szereplése ezen a választáson: és nem is az, hogy sikerül-e Hunornak megugrania a 3%-ot, hanem az, hogy területi eloszlásban hogyan működtek az alapszervezetek. Izgalmas kérdés, hogy mekkora pofont kap a vásárhelyi RMDSZ, ha kap egyáltalán. Hogyan szerepel az erdélyi nagyvárosokban, ahol az urbánus középosztály és a fiatalság kemény kritikával illette a szövetséget, és köreikben amúgy nagy népszerűségnek örvend az USR. Nem fogunk teljes képet kapni ezekről ma este, de valamivel közelebb juthatunk ahhoz is, hogy megértsük, milyen folyamatok játszódnak le mostanság az erdélyi magyar társadalomban.

LUDOVIC ORBAN KORÁN KELT

Ludovic Orban korán szavazott, és a sajtó képviselőinek meg is jegyezte, hogy “ki korán kel, messze jut!” (román közmondás), a Nethuszáron pedig azóta is azon gondolkodunk, hogy vajon emigrálni akar?

A MAGYAR MEGYÉK GYENGÉN MUZSIKÁLNAK

A magyar megyék nem igazán pörgetik túl a dolgot: Kovászna például tök utolsó a részvételi rangsorban a maga 28,33%-val. Hargita kicsit összekapta magát, felkúszott 30% (pontosabban: 32,65%) felé, ami a középmezőny közepe, itt tanyázik Maros is a maga 35%-val. Ahogy elnézem, kemény a részvétel az olyan megyékben mint Ilfov, Vrancea, Constanta, de Teleormanban is többen szavaznak, mint a magyar megyék bármelyikében, 40% feletti a részvétel. Mindezekből azt olvasom ki, így ebéd után, hogy ez mégsem lesz olyan egyértelmű győzelem, főleg ha Viorica kerül a második körbe – amire most elég nagy esély mutatkozik, legalábbis a részvételi adatok alapján. A képbe a diaszpóra kavarhat be, bízzunk bennük!

16.30: RÉSZVÉTELI ADATOK: Ma délután fél ötig hat és félmillió román állampolgár adta le voksát az országon belül felállított szavazókörök valamelyikében, ez 36%-os részvételi aránynak felel meg. A nap kérdése: eléri a diaszpóra az egymilliós részvételt? A külföldön élő román állampolghárok közül eddig mintergy  Ma délután 15.30-ig mintegy félmillió külföldön élő honfitársunk gondolta úgy, hogy szöget üt a PSD koporsójába – ez eléggé biztos, ugyanis a diaszpórában a PSD nem túl népszerű, ha rajtuk múlna a vörös pestis be sem jutna a parlamentbe.

12.00: Dél van, híreket mondunk: úgy az országban, mint a diaszpórában rendben zajlik a szavazás, egyelőre hatalmas nagy balhékról nem érkezett jelentés, ami unalmassá is teszi ezt az egész hercehurcát. A részvételi arány elég magas, elérte a 20%-ot, ami közel hárommillió urnák elé járuló román állampolgárt jelent. Ez az arány egyébként magasabb, mint tavaszi EP-választásokon. Aggasztó jel, hogy a déli megyékben elég magas a részvétel, Ilfov, Constanta, Teleorman az élen áll, miközben az erdélyi és a székely megyék hátul kullognak. Menjetek szavazni, dobjatok ti is egy marék földet a PSD sírjára!

11.00: Szokás szerint a déli megyében aktívabbak a szavazók, vagy csak több olaj és liszt jutott ide – Teleormán az élen áll, ami eléggé aggasztó, még a végén kijön Dancila győztesnek! Kelemen Hunorék is érzékelik a problémát, a székely megyék részvétele elmarad a többitől, így mozgósításba kezdtek.

9.00: Köszi a kávét, Anyu! Egyéb érdekesség nem történt, hacsak az nem számít annak, hogy a részvétel elég magasnak tűnik. Megugorják a tavaszi EP-választás részvételi arányát? Kicsiket és nagyokat, nőket és férfiakat most ez a kérdés foglalkoztatja!

8.20: Anyám is felébredt. Megkérem főzzön nekem egy kávét. Egész éjjel sorozatokat néztem, nem aludtam, és én fogom nektek kommentálni a mai RENDKÍVÜLI FONTOS NAP eseményeit. Készüljetek fel a legrosszabbra. Felcser V. Örs (Ghonzó) vagyok. Vagyis leszek, a kávé után.

8.00: Zajlik a szavazás. A diaszpóra már 300.000-es részvételt produkált, ami majdnem háromszor annyi, mint öt évvel ezelőtt, igaz, akkor a PSD és Ponta minden eszközzel próbálta blokkolni, hogy a hagyományosan antikommunista közeg kifejezhesse véleményét. Idén a ló túlsó oldalára estek (van még ló?), a diaszpóra három napon át szavazhat, péntek, szombat és ma, azaz vasárnap este kilencig rátehetik a pecsétet a sok jelölt közül valakire, akit nem Dancilának hívnak. Itt, nálunk, ebben a kertvégi fabudiban az országban reggel nyolckor már szintén közel 300.000-en adták le voksukat, ami 1,59%-os részvételnek felel meg. Mit szóltok, lesz második forduló, vagy Werner behúzza elsőre?

7.00: Elkezdődött a szavazás. Ezt megírtam nektek, most visszafekszem. Olvassátok el, aztán feküdjetek ti is vissza.

Kedves olvasóink! Élőben jelentkezünk a Romániában rendezett politikusbajnokok ligájáról, ahol a csoport selejtezőmérkőzéseit tartják ma. Nagy meglepetések nem várhatóak, a Telekom-E-on csapatai biztos továbbjutónak számítanak, a németeknek ez az első komolyabb és huzamosabb sikerük az 1944-es balkáni kaland óta, bár arról túl sok jó emléket nem őrzünk! Az izgalom így a második helyért vívott küzdelemben csúcsosodik ki, ahol a Gazprom és a Peugeot csapatai közötti erősorrend még nem dőlt el, szórványosan viszont szurkolói összetűzések is kialakulhatnak. A magyarokat képviselő csapat kapitánya, Kelemen Hunor nem számít továbbjutásra, cél a pontszerzés, esetleg érjük meg a tavaszt az országos kupában.

hirdetés
hirdetés

(Ghonzó, Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]