hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Mi várható május 15-e után?

Nagyon rövid választ adunk erre a kérdésre. Rövidet, de igazat: nem tudjuk. És ez a hírnek a jobbik fele. A rosszabb az, hogy a jelek szerint az elöljáróink sem tudják!

hirdetés
hirdetés

Romániában teljes a káosz, a belügyminiszter és a kormányfő egymásnak is ellentmondó nyilatkozatokat tesz, amikor szóba kerül, hogy mi várható május 15. után, milyen lazítások lépnek érvénybe, mely szigorítások maradnak. Klaus Iohannis elnök pedig egyenesen hajmeresztő állításokkal bombázza a közvéleményt: május 15-e után sem tűnik el a vírus, nem szűnik meg a járvány, viszont jönnek a lazítások. Mindezt egy és ugyanazon mondatban.

Ki érti ezt?

A helyzet az, hogy a román kormány, és a román államfő a jelek szerint teljesen a gazdasági körök érdekhálójába került, ha nem épp ott volt mindig is, és a járványellenes intézkedések során kiemelt szempontot kapnak a gazdasági kérdések, problémák. Márpedig, ha újraindítják a gazdaságot, akkor egy problémát kipipálnak: az állami segélyezést. Ezzel pedig lehet javítani a GDP-n, az államháztartási hiányon stb.

Kérdés csak az: vajon mi lesz velünk? Berobban-e a járvány? Ha igen, akkor mit fog tenni az állam, ugyanis egy újabb berobbanás az nem úgy fog kinézni, mint most. Ha pedig nem robban be, akkor meddig maradnak meg a szigorítások? Mikor fogunk tudni két város között nyugodtan utazni?

És a legfontosabb: hogyan tudnak ezek vigyázni ránk, amikor szemmel láthatóan nem is akarnak? Iohannisnak és az ő PNL-jének jelenleg az a legfontosabb, hogy valamilyen formában választásokat tudjanak tartani, nyerjen a PNL, legyen többségük a parlamentben – ilyen és ehhez hasonló fontos dolgok kötik le őket. Mindeközben Klausnak azzal is szembe kell néznie, hogy a Németországba kiengedett mezőgazdasági szakmunkások miatti botrány akár az államfői székébe is kerülhet.

A közelgő helyhatósági választásokon pedig az RMDSZ-t éri majd utol a fejfájás: a helyi vezetői nem jártak élen a járvány leküzdésében, és akkor még csak nagyon finoman fogalmaztunk. Nagyon, nagyon finoman! A járvány első két hetében úgy tűntek el az RMDSZ helyi képviselői, hogy a helyükön keletkező űr a Holdról is jól kivehető volt, töprengtek is a NASA-nál, hogy mi ez a lyuk ott, Románia közepén… Természetesen nem mindenkire értem, de jelen pillanatban így néz ki a big pikcsör – és ez komoly gondokat okozhat az RMDSZ-nek olyan helyeken, mint Marosvásárhely, vagy Szatmárnémeti, ahol már rég nem elég azzal kampányolni, hogy „szavazz a magyarra”!

Ezzel párhuzamosan erősödik vissza PSD. A tavalyi EP-választáson történelmi vereségüket elszenvedő vörösök már a küszöbön vannak, és nem sok hiányzik, hogy belépjenek a nappaliba. Kevésbé képletesen szólva: Ciolacu annyira ráncba szedte a Dragnea-Dancila által rommá vert pártot, hogy akár egy kormányzásra is esélyesek. A szintén feljövőben levő Victor Ponta Pro Romániájával együtt, a jelen állás szerint meg is nyerhetik a választást, kormányt is alakíthatnak. Zajlik mindez abban a Romániában, ahol a helyi bárók hatalma nélkül nem tudsz labdába rúgni, így azok etetése kiemelt jelentőséggel bír a pártok szemében, ennélfogva aztán várható a korrupció növekedése, a saját emberek helyzetbe hozása – ez a folyamat a járvány alatt sem állt le, még az amerikai médiánál is kiverte a biztosítékot, mi lesz akkor, ha lejár a járvány és beindul az igazi kampány?

Románia nem a káosz szélén áll, hanem nyakig benne a zűrzavarban, és nem igazán látszanak az alternatívák. Ilyenkor pedig jön a magyarellenes kártya, csak most C.V. Tudornál sokkal balfaszabb Werner próbálja meg kijátszani, de szemmel láthatóan nem ért hozzá, amivel nemcsak nekünk, saját magának is kárt okoz. Itt tartunk most, május 12-én.

Arról pedig, hogy mi lesz május 15-e után majd 15-én este, éjfél előtt néhány perccel fogunk beszámolni, addig ugyanis semmi értelme – amit leírunk ma, az délutánra változhat, de holnapra már biztos, amiről azt mondják, hogy lehet, arról könnyen kiderülhet, hogy valójában úgy értették: tilos. Semmi értelme híreket közölni erről, mondom, majd 15-én este nézzetek vissza, akkor lesznek biztos infóink. Vagy nem. De ez legalább biztos.

Vagy nem.

Ghonzó

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]