hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Miért mondott le Kozma Mónika? A Nethuszár megkérdezte (frissített anyag)

Ahogy arról a Nethuszár az erdélyi magyar sajtóban elsőként beszámolt, lemondott a marosvásárhelyi RMDSZ választmányának élőről, valamint a választási listán betöltött helyéről Kozma Mónika, a Pro Economica alapítvány vezetője. A hírt később több forrásunk is megerősítette, ezt követően felhívtuk Kozma Mónikát, hogy mégis, mi folyik a Maroson, utána pedig a szerkesztőségünk levelesládájában landolt az a levél is, amiben Mónika elbúcsúzott a vásárhelyi politikusoktól. Összefoglaló egy fura lemondásról, ami a frontvárosi amúgy sem túl egyszerű helyzetet csak tovább bonyolítja.

hirdetés
hirdetés

Mit mond Kozma Mónika?

A Nethuszár telefonon érte el Kozma Mónikát és megkérdeztük tőle: miért is lépett vissza, mit jelent mindez? Habár úton volt, készségesen válaszolt kérdéseinkre (nem ő vezetett!) – amit most emlékezetből írunk meg, mert Örsike balfasz a telefonhoz, és nem kapcsolta be a rögzítőt, pedig azt hitte, hogy igen.

Kozma Mónika mind a marosvásárhelyi választmány éléről, mind a listán való szereplésről lemondott. Ennek az oka az, hogy ő nem tud azonosulni azzal a módszerrel, ahogy az elmúlt egy-másfél évben születtek a döntések. Elmondása szerint megpróbált egyfajta mérleg-szerepet betölteni a különböző klikkek között, ami nem igazán sikerült, viszont ő, mint vezetői szerepet vállaló politikus konkrét munkát szeretett volna látni, helyette viszont a különböző földalatti egyezkedések, klikkharcok jellemezték az elmúlt időszakot, amit megspékelt egy vezetői döntésképtelenség – ezt viszont már az ő gyomra nem vette be, amivel vélhetően a vásárhelyi RMDSZ-ben egyedül van. Megkérdeztük azt is: nem lehet, hogy a háttérben az áll, hogy a Pro Economica vezetőjeként nem lett volna túl jó ómen a vásárhelyi tanácsban is szerepelni, de ezt Kozma Mónika határozottan cáfolta – mint elmondta, sem szerződésében nem szerepel olyan kitétel, hogy nem politizálhat, ahogy a román törvények is megengedik, hogy egyesület, szervezet elnökeként politizáljon. Igaz, ilyenformán a Pro Economica nem fogadhatott volna el finanszírozást a marosvásárhelyi polgármesteri hivataltól, ez viszont a Pro Economica esetében amúgy sem áll fent. Magyarán: a lemondáshoz vezető okok között nem szerepel a Pro Economica. Sokkal súlyosabb ok az, ahogy Kozma Mónika fogalmazott: nyolcvan nap van a választásokig, és még mindig nem arról beszélnek egyes illetékesek, hogy mit kell csinálni, nem ismertetik a terveket, ő pedig komolyan gondolta a munkát, amire a jel szerint nincs szükség, ő pedig úgy döntött, hogy ebben nem vesz részt.

Mi áll az választmánynak, illetve a megyei elnöknek (Péter Ferenc) címzett levélben?

Nagyjából ugyanaz, amit Kozma Mónika a Nethuszárnak elmondott: az egyeztetések és viták nélkül meghozott döntések, az RMDSZ múltjához és szervezeti szokásjogához méltatlan belső csatározások szerepelnek az indokok között. Ez utóbbi mutatja a legjobban egyébként, hogy Mónika nem túl régi szereplője a vásárhelyi táttájizmusnak, ugyanis a belső csatározások a vásárhelyi RMDSZ életében nemcsak, hogy nem szokatlanok, hanem egyenesen a szokásjog részei. Ezek nélkül tulajdonképp nem is létezik RMDSZ a Maros-parton.

A levélben Kozma Mónika ugyancsak megemlíti a vezetői döntésképtelenséget, és az ebből kialakuló problémák szőnyeg alá söprését. Ami viszont elgondolkoztató, az a levél zárógondolata, ezt most szó szerint idézzük:

„Nem kívánok viszont része lenni az előttünk álló nehéz kampányidőszakban, egy olyan belső csatározásnak, amelynek nem a közös cél elérése, hanem a politikai taktikai lépések végrehajtása a fő mozgatórugója.”

Korábban írtuk:

Ahogy arról a Nethuszár korábban beszámolt (lásd a kapcsolódó anyagainkat) a marosvásárhelyi magyar érdekképviseletnek idén sem sikerült zökkenőmentesen összeállítani a helyi tanácsosok listáját, azonban a botrányok után úgy nézett ki, röpke másfél hétig, hogy tényleg van egy stabil lista, na, lehet készülni a város visszavételére. A lista elején Kozma Mónika szerepelt, akivel kapcsolatban már akkor is megjegyeztük, hogy számára ez inkább visszalépés, mármint karrierje szempontjából, azt azonban mi sem gondoltuk volna, hogy ilyen hamar fordulatot vesznek a kelet-berlini marosvásárhelyi események. Kozma Mónika ugyanis ma délelőtt benyújtotta lemondását.

Kész, káncs, nem vezeti a listát, szevasz tavasz. A hírt a Partizan Muresean nevű román nyelvű Facebook-oldal közölte először. A Nethuszár futott egy pár kört, hogy leellenőrizze az infó valódiságát, és, feleim: igen, eisze a hír igaz.

A Partizan Muresean szerint Kozma Mónikának agyára ment Péter Ferenc, de Hermann Mark Christian is, eme infó értékéből azért sokat levon az, hogy a szóban forgó Facebook-oldalt a jelenlegi polgármesterhez közel álló emberkék szerkesztik. Ez viszont felveti azt a kérdést, hogy miképpen értesül egy Dorin Floreához köthető Face-oldal hamarább arról a hírről, amit az erdélyi magyar sajtó kellett volna szétkürtöljön? Még pontosabban: hogyan kerül egy olyan levél, amit Kozma Mónika CSAK a helyi választmánynak küldött el Dorin Florea asztalára?

Marosvásárhelyen Soós Zoltán arra készül, hogy húsz év után (nem, nem a Dumas-regényre célzok, sajnos) személyében ismét magyar polgármestere legyen a városnak, amire, a román jelöltek nagy számából és a szavazatok megoszlásából következően soha nem látott esélye nyílt az Erdély legnagyobb lélekszámú magyar közösségét adó vásárhelyieknek. A táttájék azonban nem izgatják magukat a konjunktúra kihasználása miatt, és olyan vígan harapják át egymás torkát, mintha nem lenne holnap.

Soós Zoltánnak immár nem először kell azzal szembesülnie, hogy legádázabb ellenfelei nem a románok, hanem saját párttársai között vannak.

Ghonzó

Kapcsolódó anyagok:

A táttájjjék fokozzák az őrületet – új lista Vásárhelyen!

Tombol a táttájizmus Vássárhelyen

Ki gründolja az RMDSZ marosi listáit: Dan Tanasa vagy Jan Slota?

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]