hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Miért unom ezt a „ne keltsünk pánikot” dumát? Mert cinikus és hamis!

Röviden: azért unom ezt a “no pánik!” dumát, mert hamis! Nem maga az üzenet hamis, tényleg nincs sem ok, sem szükség pánikra, de attól hamis marad, mert a szociális médiában “nepánikoljunk” üzenetet megosztók döntő többsége nyegleségből, cinizmusból, önmaga szerepléséért teszi mindezt. És akkor ezekre még rájön a „zsidók szabadították rá a vírust a világra” című összeesküvés-elmélet terjesztője, mert lájkokat vadászni könnyebb egy fake news-al, mint összedobni valami komoly, netalán eredeti cikket.

hirdetés
hirdetés

És megjelennek a politikus-tanoncok, a senki által nem olvasott, de jól megfizetett zsurnalisztapöcsfejek, az influenzától nem félő influencerek, és megmondják mindenkinek, hogy no para, ez is csak egy nátha, majd elmúlik, és ne pánikoljunk, mert az nem jó – és pont ez az üzenet, ami veszélyes!

Feleim: a helyzet az, hogy a pánik pont olyan, mint egy jó pohár vörösbor – kis mértékben, ebéd után egészséges, ha hektoliterszámra vedeljük, akkor káros. Tekintve a romániai átlagember intelligenciáját, az állami szektorban dolgozók alulképzettségét, és azt, hogy miként irtóznak politikusaink a CSELEKVÉSTŐL (ideértve természetesen a magyar politikai osztály túlnyomó többségét is!) elmondhatjuk, hogy a kis mértékben adagolt pánik nemhogy káros, hanem kifejezetten kívánatos.

Igen, kívánatos, mert jobb félni, mint megijedni!

Hogy jobban elmagyarázzam, vegyük a két szélső értéket:

  1. mindenki nyegle, cinikus, és laza, nem ül fel a pánikkeltő híreknek, és baszik a vírus terjedési szokásaira, és minden egyébre. Tömegével járunk tüntetni, focimeccsre, bulikba és koncertekre, mert nekünk így a jó, és, ha így a jó, akkor senki ne mondja meg, hogy nem lehet székely zászlót lengetni Sepsiszentörgyön március tizedikén, de különösen a románok ne mondják meg, mert mi vagyunk a fasza csávók. Nem ülünk fel a pániknak, ezért nem jelentkezünk a hatóságoknál, ha Olaszországból jöttünk haza, nem szólunk senkinek, ha tudomásunk van ilyesmiről és így tovább. Fasza csávók vagyunk, mondom – aztán berobban a járvány, és egyszerre megyünk mindannyian a kórházakba, hogy posztolni tudjuk: összeomlott az egészségügyi rendszer, jaj, Istenem!

  2. Kicsit túlpörögjük a szitut, akár pániknak is nevezhetjük: bevásárlunk egy hónapra, abban az országban, és abban az Erdélyben, ahol a kamrakultúra amúgy sem halt ki, feltankolunk ásványvízzel, teákkal, láz- és fájdalomcsillapítókkal, tisztítószerekkel, WC-papírral. Minimalizáljuk a külvilággal való kontaktust, különösen távolságtartóakká válunk azokkal az eseményekkel és helyszínekkel szemben, ahol sok a számunkra ismeretlen ember, ahol egyszerűen csak SOK ember van. A szokásosnál is gyakrabban mosunk kezet abban az országban, ahol a lakosság tekintélyes részének még vezetékes víz sem áll rendelkezésre, az ezzel kapcsolatos felhívásokat, tájékoztató videókat, szövegeket, cikkeket ezerszámra osztjuk a neten (és nem a nyegle, cinikus, vagy az összeesküvés-elméleteket terjesztő posztokat lájkoljuk), mivel amúgy is többet tartózkodunk otthon, és többet is netezünk, így kommentelni is több időnk van, tehát szépen beszólunk a nyegle és cinikus viselkedésformát propagáló kollégáknak a Facebookon. Ilyen, és ehhez hasonlók, nem folytatom, mindenki érti miről akarok beszélni!

Rakjuk csak össze logikusan: a vírus terjedése szempontjából, melyik a hasznosabb hozzáállás? Ha járvány lesz, márpedig az lesz nálunk is, csak idő kérdése, mert a világjárvány elkerülhetetlen, erről beszélt ma Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is,  akkor melyik hozzáállás az, ami többet nyom a latban, ami kevésbé káros úgy önmagunkra, mint környezetünk, embertársaink számára? A vírus terjedése – erről is már sokat, ha nem is eleget lehet tudni – aritmetikai szempontból így néz ki: egy ember két-három másik embert is megfertőzhet, akár két hétig is tünetmentes lehet valaki, azaz, semmi jele annak, hogy beteg, focimeccsre jár, sörözik a haverjaival, elviszi gyerekeit az iskolába, találkozik többi szülővel, ez idő alatt pedig igen, baszki, igen: FERTŐZ! A vírus eléldegél a levegőben, a porszemhez csapódva, a szöveteken és a fémfelületeken – persze nem örökké, hanem ideig-óráig.

Játsszunk el a gondolattal: kitör a járvány, kiemelkedő fontosságú kérdéssé válik, hogy az elmúlt két hétben ki hol járt, kivel találkozott, hogy a potenciálisan fertőző személyeket minél előbb be lehessen azonosítani, elkülöníteni őket, és meggátolni a vírus terjedését. Mi a könnyebb? Ha az eleve szokásos napi ritmusunk alapján kell visszanyomozni az elmúlt 14 napunk tevékenységét, vagy, ha ki kéne nyomozni, hogy a múlt heti zászlólengetésen ki mellett álltunk?

Hülye kérdés, de ilyen az össznépi reakció is: hülyék irányítanak tömegeket!

Mindebből egyértelműen következik, hogy a legnagyobb veszélyt a tömeg jelenti, de persze Ferencz Csaba főszékely SZNT-s sajtóattasét nem érdekli, büszkén mosolyog, hogy ők mégiscsak megemlékeztek Sepsin …, a miről is? Arról, hogy még mindig messze járunk a szükséges aláírások összegyűjtésétől? Magyarországon a kormány lemondja a március 15. központi rendezvényeket, példát mutatva ezzel a felelősségteljes hozzáállásból. Hasonlóképp jár el itthon az RMDSZ is, a budapesti Operatív Törzs pedig azt javasolja mindenkinek, NE tartsanak tömegrendezvényeket –  a pesti székelyeket ez viszont nem érdekli, a Hősök terén lesz kék-arany-kék zászlólengetés, mert ilyenek vagyunk mi: a büszkeségünket megnyugtató pótcselekvés fontosabb, mint a közösségi felelősségtudat és ezt sem a románok, sem a magyar rendőrök, budapesti kormányok nem akadályozhatják meg. Azzal sem törődnek ezek a lelkes idióták, hogy ezzel egyrészt precedenst teremtenek, most már az Iráni Forradalmi Gárda is szervezhet tömegrendezvényt a Jobbik-irodák előtt a régi szép időkre emlékezve, másrészt pedig pont azokat járatják le felelőtlen hozzáállásukkal, akiket képviselni akarnak: a teljes székelységet! 

Olyan érvrendszerrel hozakodnak elő egyes, a politikai kultúrában jártas és befolyásos embernek számító alakok, hogy a legvadabb liberálisok is jegyzetelni kezdenek. Az egyéni jogok, főleg a szórakozás, önmagunk mutogatása iránti jog minden közösségi érdeket felülír – utána pedig lehet szidni a liberálisokat, a románokat és Izsák Balázst, amiért elsőként, határozottan és igazi felelősségteljes hozzáállást mutatva lefújta a Székely Szabadság napját!

Csak gratulálni tudok! Pont olyanok, mint a magyarországi ellenzék azon része, akik ebben a súlyos időszakban sem tudnak egyebet, mint a kormányt támadni. Holott, úgy Magyarországon, mint Romániában, ebben a helyzetben az állami intézmények által kiadott rendelkezések, szabályok követése a legfontosabb! Legyenek ugyanis akármilyenek ezek az intézmények, de attól intézmények, hogy, amennyiben tévednek is valamiben, ők tudják a lehető leggyorsabban visszakövetni a hiba forrását, ami minden korrekció első és nélkülözhetetlen lépése!

Összegezve, feleim: kezeljük távolságtartással a valós cselekvésben amúgy sem jártas székely-magyar fél– vagy egyáltalánnemazpolitikusaink üzeneteit, és kövessük a HIVATALOS forrásokat, úgy román, mint magyar oldalon!

Magyarországon ITT lehet tájékozódni, a magyar kormány Facebook-oldalt is indított: ITT LEHET KÖVETNI –  Romániában ITT– illetve a főbb és hitelesnek számító sajtóorgánumokból lehet tájékozódni, úgy mint: PRO TV, G4Media, Ziare.com, Europa FM (rádió), Adevarul, Evenimentul Zilei, Romania Libera, Digi24

Nem baj az, ha a kelleténél óvatosabbak vagyunk, nem baj az, ha kicsit kilépünk komfortzónánkból, ezzel úgy önmagunkat, mint embertársainkat is védjük!

Legyetek szeretve!

Örsike

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]