hirdetés
hirdetés

Mindenki nyugodjon le a p***ba, lejárt a népszavazás!

Lejárt a népszavazás, meg lehet nyugodni. A médiában, a közösségi oldalakon mindenki ereszti ki a gőzt, hiszen az elmúlt 2-3 hétben nagyon éles, heves, gyakran a valóságtól teljesen elszakadt érveket lehetett hallani.

Sokan azért elégedetlenek, hogy miért kellett több tíz millió eurót kidobni az ablakon, mások szerint nem is lett volna szabad emberi jogokat megkérdőjelező témában végigvinni egy ilyen kezdeményezést, megint mások a gyerekek, a család és a kereszténység egészségét féltik.

Van egy dolog a referendum kapcsán, amivel jó lenne, ha mindenki egyetértene: meg kell tanulnunk meghallgatni a másikat. Egyértelmű pozitívumként lehet elkönyvelni a népszavazási kampányt követően, hogy jól, rosszul, de lefolyt egy közvita, egy olyan kérdésben, amely megosztja a társadalmat. Elhangzottak pro és kontra érvek, lehetőség volt ütköztetni véleményeket. És ez még akkor is pozitívum, hogy többször egészen szélsőséges véleményeket is lehetett olvasni, hallani.

Persze tudom én, hogy közvitát olcsóbban is meg lehet szervezni. De ha ez az ára annak, hogy társadalmi szinten a saját véleményünktől eltérő álláspontot is meghallgassunk, akkor azt mondom, hogy megéri. Nem lehet minden állami kiadás mellé odatenni, hogy igen, igen, de mennyivel hasznosabb lett volna iskolára, egészségre, akár infrastruktúrára költeni. Persze, egy költség indokoltsága könnyen megkérdőjelezhető, az azonban nem, hogy valamilyen szempontból mindannyian mások vagyunk. Nem kell egyetérteni a másikkal, de arra sem kell törekedni, hogy a saját véleményünket ráerőltessük mindenkire, és az egyedüli igazság birtokosaként tündököljünk.

Vitázzunk, érveljünk minél többet, hallgassuk meg egymást, majd esetenként fogadjuk el, hogy nem értünk egyet. De ne gyűlöljük a másikat, ne bélyegezzünk meg valakit csupán azért, mert mást képvisel, mást képzel a világról, másként érvel, mint mi. Jó lenne, ha gyakrabban kibeszélnénk a dolgainkat.

Kovács Péter

Forrás: Kovács Péter Fb-oldala, a címet a Nethuszár adta)