hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

MOGYE-tárgyalások: megegyeztek a semmiben

Miután pár nappal ezelőtt már tiltakoztak a MOGYE diákjai az újonnan bevezetett vizsgarendszer ellen – amelynek során nem ismerték el a magyar hallgatók vizsgáit – a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség Facebook-oldalán ismét tüntetésre hívta ma délután a diákokat, mondván: ma tárgyalnak a magyar oktatók és az egyetem vezetősége a magyar kar létrehozásáról, és a vizsgáztatás miatt kialakult helyzetről. A felhívás nyomán több száz diák jelent meg a orvosi köpenyben, orvosi maszkban a MOGYE épületében, elfoglalva a folyósokat.
hirdetés
hirdetés
VÉGE: A magyar oktatók tájékoztatása szerint megegyezés született arról, hogy lesznek további egyeztetések és tárgyalások – vigaszdíjként bekerült “a diákok érdekeit tartják szem előtt, nem hagyják majd, hogy a diákok szenvedjék el a közös vizsgáztatás miatt kialakult helyzetet” ígéret is. A Nethuszár információi szerint a tárgyalások rendkívül feszült hangulatban folytak, mindkét félben sok sértődés halmozódott fel, bár román részről meglévő sértődéseket aligha tudjuk értelmezni – de ők sértve érzik magukat, na. A tárgyalások döntő részben a vizsgáztatás körül kialakult helyzetről szóltak, nem sikerült megnyugtató szakmai megoldást találni, a magyar oktatók úgy döntöttek, hogy továbbra is az év elején meghirdetett, eddigi módszer szerint vizsgáztatnak. A magyar kar létrehozásától a román fél egyelőre elzárkózott, ők azzal érveltek, hogy a legfelsőbb bíróság sem talált semmi kivetnivalót abban, hogy nincs még magyar kara az orvosinak, ami megmosolyogtató kijelentés, de ők valamiért komolyan gondolják. És miért nem született eredmény a tárgyalásokon? Nos, Leonard Azamfirei szerint a magyarok a hibásak, mert “nem engedtek a követeléseikből” – ami egyrészt szívet melengető érzés, másrészt viccesen idegesítő, mert miből is kellett volna engedjünk? Tényleg, miből?
Ugyanakkor mindkét fél megegyezett abban, hogy folytatják a tárgyalásokat, ami az elmúlt évek patthelyzetéhez képest jelentős előrelépésnek mondható – ehhez viszont az kellett, hogy a magyar fél a lehető legmagasabb szinten képviseltette magát: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Péter Ferenc Maros Megye Tanácsának elnöke, Vass Levente RMDSZ-es marosvásárhelyi parlamenti képviselő és Novák Csaba Zoltán Maros megyei RMDSZ-es szenátor a magyar oktatók részéről pedig Szabó Béla, Nagy Előd és Szilágyi Tibor voltak jelen.
Sokkal előbbre nem vagyunk, mára jó éjszakát, a harcot innen folytatjuk. Vagy folytatják. Vagy nem. A mai tüntetés mindenesetre véget ért, gratulálunk a diákoknak, és köszönjük bátor, csendes, példamutató kiállásukat! Ugyanakkor illesse köszönet a tárgyaláson részt vevő magyar delegációt is – több ilyen kiállást a jövőben, és persze sikeresebbeket is egyúttal!
20.50: Végül a Székelyhon beszámolói alapján tisztázódott, hogy kik is vesznek részt a tárgyalásokon. Magyar részről jelen van Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Vass Levente parlamenti képviselő és Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora, míg román részről Leonard Azamfirei rektor és Mircea Dusa prefektus. Mindenesre, ismerve Dusa prefektus magyarok iránt nem egyszer tanúsított megvetését, azt kell mondanunk, hogy nincs könnyű dolga a magyar tárgyalófélnek. Azért reméljük a magyar diákok vizsgáit sikerül elismertetni!

A tárgyaláson egyrészt a korábban már sérelmezett vizsgarendszerről van szó, másrészt a magyar főtanszékek megalapításának lehetőségéről.

20.00: a tárgyalások az ispánság (prefektúra) épületében zajlanak, a magyar oktatók arra kérik a diákokat, maradjanak a MOGYE épületében, ők is oda fognak majd menni tájékoztatni őket és a nagyvilágot! A Nethuszár információi szerint Azamfirei rektor nem mer a magyar diáksereg szeme elé állni, ezért is tárgyalnak a prefektúra épületében…
19.50: Továbbra is legalább ezer magyar orvosi diák tüntet békésen a MOGYE épületében, miközben Leonard Azamfirei rektor és a magyarok képviselői tárgyalnak – információink szerint fél órán belül a magyar oktatók tájékoztatni fogják a diákokat a tárgyalások eddigi állásáról. A Nethuszár helyszínen levő tudósítója szóba elegyedett a diákokkal is, akik közül sokan azon a véleményen voltak, ha most sem sikerül kiharcolni a magyar kart, akkor már nem is lesz soha.
19.01: A MOGYE diákjai maradásra biztatnak mindenkit – messze még a vége, ugyanakkor ezek történelmi pillanatok – vélik, s ebben alighanem igazuk is van. Mindenesre elmondhatjuk, ha most sem lesz magyar kar, akkor nem tudni mikor… Marosvásárhely magyar polgári lakossága egyelőre passzívan reagál az eseményekre, tudósítónk nem tapasztalt nagyobb horderejű tömeget, amely az orvosi diákokkal szimpatizálva a helyszínen lenne…

türelmesen, de határozottan – orvosis diákok a MOGYE folyosóin

Meghall minket Európa?
19.10: Információink szerint a román TVR1 is jelen van, az esti román híradókba biztosan bekerül a mai marosvásárhelyi tüntetés! Az Erdély TV felvételei:
-1:17
HD

19.00: Információink szerint magyar részről a tárgyalást Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Péter Ferenc a Maros Megyei Tanács elnöke és Szabó Béla orvosprofesszor vezeti.
18.45: A Nethuszárnak megerősítették: Kelemen Hunor ott van a tárgyalásokon, ugyanakkor egyelőre semmiféle előrelépés nem tapasztalható.
https://www.facebook.com/erdelytv/videos/1201281603360484/
https://www.facebook.com/vancsasz/videos/2040988705968629/

 

18.35: Az RMDSZ Sajtóosztálya nem tudta megerősíteni, hogy Kelemen Hunor is jelen lenne a tárgyalásokon.
18,30: A Marosvásárhelyi Rádió értesülései szerint a Maros Megyei Tanács küldöttsége, a magyar oktatók tárgyalnak Leonard Azamfirei rektorral – meg nem erősített hírek szerint a tárgyalásokon jelen van Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is.
A Marosvásárhelyi Rádió ugyanakkor úgy értesült, a tárgyalásokat áthelyezték a megyei tanács épületébe, a Nethuszár viszont marosvásárhelyi forrásaira támaszkodva úgy tudja, hogy a megyei tanács épületében jelenleg nem zajlanak tárgyalások.
A Nethuszár folyamatosan frissíti a marosvásárhelyi eseményekkel kapcsolatos híreit – maradjatok közel, osszátok meg, és ne akarjatok uralkodni!
(Nethuszár, képek: Hermann Mark Christian)
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]