hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Nekiment a POL a PNL-nek Vásárhelyen

A marosvásárhelyi politikai viszonyokban rendre önmaga számára rendre negatív, Florea szekerét toló RMDSZ-frakcióról már írtunk eleget, viszont az ők – most viszont a Nemzeti Liberális Párt helyi erői másztak be a hazugságspirálba egyet szédülni, erre szerették volna meghívni a köz ügyeit figyelő polgárokat, valamint a Szabad Emberek Pártját, a POL-t. Kaptak is tőlük egy olyan közleményt a nyakukba, hogy a fal adja a másikat!

hirdetés
hirdetés

A PNL az egyik legerősebb, talán A legerősebb helyi román párt – nem mellesleg az a politikai erő, amelynek a várost húsz éve irányító Dorin Florea is tagja volt, nem is olyan rég vándorolt át az ALDE-ba, amelynek helyi támogatottsága 2,5% körüli, és Florea sem tudott ehhez hozzátenni, amint az az EP-választásokon kiderült.

A polgármester pártvándorlása nem tetszett annak a PNL-nek, amelyik 2016-ban őt támogatta, akiknek köszönhetően megnyerte a választást a remekül szereplő, őt kis híján legyőző Soós Zoltánnal szemben. A PNL megvonta azon képviselőitől a bizalmát, akik Floreát akarták volna követni, és visszahívta őket a helyi tanácsból. Volt egy kis cirkusz, per, miegymás, de egy a lényeg: Benedek Theodorán kívül ma nincs liberális párti képviselő a helyi tanácsban, és nem is törik magukat, hogy ezt az ellentmondásos állapotot felszámolják.

Ennek ellenére úgy a közösségi médiában, mint a helyi román sajtóban a PNL azt üzente a POL-nak, hogy „mint az a két párt, amely egyedüli ellenzék a városban” üljenek le konzultálni, szövetségesedni, akár Makkai Gergely alpolgármester visszahívásában is vállt vállhoz vetve harcoljanak együtt.

A POL-nál ez érthető módon kiverte a biztosítékot, a hazugság ilyen arcpirító formáival azért ők is ritkán találkozhatnak, így aztán olyan közleményben tették helyre a PNL-t, hogy attól szerintem erősen felszisszentek a korábban a PSD-t is kormányba segítő liberálisok. Alább a közlemény teljes szövege, a kiemeléseket mi eszközöltük.

NYÍLT LEVÉL A NEMZETI LIBERÁLIS PÁRT (PNL) VEZETŐSÉGÉNEK

Kedves PNL Marosvásárhely vezetősége!

Megkaptuk az Önök levelét, amelyet csatolunk jelen válaszunkhoz, és, mivel levelük tartalma nyilvánossá vált, lévén Önök szétküldték a sajtónak és fizetett Facebok-hirdetésekben reklámozták, így mi is a szélesebb nyilvánosság előtt válaszolunk Önöknek.

Elsősorban meglepetéssel vettük tudomásul, hogy Önök a PNL imázsát a POL imázsához hasonlítják, amint az az Önök által népszerűsített fényképen is látható. A POL mindig is a jelenlegi város vezetésének az ELLENZÉKE volt, míg az Önök által képviselt párt jelvénye alatt indult a város polgármesteri székéért a jelenlegi városvezető, az Önök pártja segítette hozzá a jelenlegi polgármestert, hogy megszerezze ötödik mandátumát, és az Önök pártja három éven keresztül vakon támogatta őt a helyi tanácsban!

Az, hogy a PNL-n belül felszínes változások történtek, nem a mi problémánk. A POL soha nem társul valakivel csak a „szövetség kedvéért”, hanem kizárólag pontos, elveinknek és filozófiánknak ellent nem mondó projektek mentén. A POL mindig is következetesen tartotta magát ahhoz, amit a kampányban állított, ezt viszont a PNL esetében nem tapasztaltuk.

Emlékeztetnénk Önöket a POL tanácsosai által benyújtott néhány javaslatra, amelyeket a PNL helyi tanácsosai visszautasítottak: ingyenes after-school a diákoknak, az iskolaudvarok megnyitása (egy PNL-s tanácsos módosító javaslata eltérítette a teljes határozati javaslat lényegét!), kétnyelvű feliratok, utcai művészet számára kialakítandó helyszínek, részvételi költségvetés, defibrillátorok az iskoláknak, a Színház mögötti terület parkoló céljából történő megvásárlásáért folyatott tárgyalások megkezdése, a parkolók adminisztrálásának Polgármesteri Hivatalhoz hatáskörébe történő visszavétele…

Az RMDSZ-hez és a PSD-hez hasonlóan a PNL tanácsosai mindannyiszor megszavazták az ingyen koncertekre szánt pénzeket, a Municípiumi Szovjet Klubok számára nyújtott pénzbeli támogatásokat, a felesleges külföldi utakat, ahova a PNL tanácsosai azért utaztak el, hogy ott közpénzen szórakozzanak. Ugyanakkor a PNL tanácsosai, ideértve Benedek Theodora asszony felszólalását, támogatták a Man Hee Lee, ellentmondásos megítélésű szektavezérrel való társulást. A PNL tanácsosai mindvégig a kettős mércét alkalmazták, amit mi sosem tettünk!

Sajnáljuk, de mindezektől nem tudunk eltekinteni, ugyanis nem vagyunk amnéziások.

Az, hogy az utóbbi három hónapban a PNL a jelenlegi polgármester ellenfelévé vált, ismét csak nem a mi problémánk. Érdeklődve követjük a PNL helyi tanácsban jelen levő frakciójának szemléletbeli változásait, és örülünk annak, ha ez a változás valóban megtörténik. Abban a reményben, hogy mától kezdve megszavazzák a POL által benyújtott határozati javaslatokat:
üdvözöljük Önöket az ellenzéki táborban!

Dan Mașca, a POL elnöke

Radu Bălaș, helyi tanácsos

Pápai László, helyi tanácsos

Tatár Lehel, helyi tanácsos

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés