hirdetés
hirdetés

Nem fasiszta szimbólum az úzvölgyi kelta kereszt: mégis, milyen választ vártunk?

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban azzal a kéréssel fordult Viorica Dancila miniszterelnökhöz, hogy a Kulturális Minisztérium által az úzvölgyi temetőre kibocsájtott engedélyt vonják vissza, lévén az ott felállított kelta kereszt egy legionárius szimbólum, amely a sovinizmust és a xenofóbiát népszerűsíti. Az RMDSZ elnöke akkor hozzátette: panaszt tett Elie Wiesel Intézetnél is, amiért ilyen jellegű építményeket támogat a román állam.

hirdetés
hirdetés

A Transparentnews.ro portál aztán írásban fordult az Elie Wiesel Intézethez, érdeklődve, hogy megkapták-e a panaszt, és mi a véleményük annak tartalmáról, az Intézet pedig válaszolt is, ennek olvashattátok részleteit a magyar sajtóban is. Az Elie Wiesel Intézet teljes válaszát sajnos mi sem ismerjük, a Transparentnews.ro nem tette azt közzé, csak részleteket emel ki belőle: „Egész Európában elterjedt szimbólumról van szó, amely leginkább az írországi és skóciai temetőkben lelhető fel. Romániában leggyakrabban a máramarosi temetőkben, és a faragott kapukon van jelen” – idézik a Wiesel Intézetet.

Ezt eddig mi is tudtuk. Továbbá: „a két világháború közötti időszakban ezt a szimbólumot használta több európai és amerikai szélsőséges szervezet, napjainkban pedig egyike azon vizuális elemeknek, amelyet a „fehér felsőbbrendűséget” hirdető mozgalmak leggyakrabban használnak. A kelet-európai neofasiszta szervezetek, a Nemzeti Újjászületés Lengyelországban, az Európai Nemzeti Front és a romániai Új Jobboldal (Noua Dreapta) használta ennek a szimbólumnak a stilizált változatát.”

Azonban, az úzvölgyi temetőben felállított kereszt „lévén egy keresztény temetkezési helyszínen található nem esik a 31/2002 sürgősségi kormányrendelet hatálya alá, amely a szélsőséges, fasiszta szimbólumok használatát megtiltja”.

A román patriarcha is válaszolt, ők kijelentették: „nem lehet valamely mozgalom szimbólumáról beszélni (ebben az esetben – szerk. megjegyz.), hanem egy szent keresztről, amely kelta típusú, és országunkban a legősibb idők óta sok helyen fellelhető”.

A Transparentnews.ro a kulturális minisztériumtól is megpróbált választ kapni arra, hogy miként gondolják kezelni a helyzetet a továbbiakban, de nem kaptak választ.

Vélemény:

Nem tudom megérteni, hogy miért foglalkozunk mi, magyarok, felesleges, és az ügy valóságát nem érintő problémákkal: a betonkeresztek felállítása törvénytelen, ezt a Védelmi Minisztérium is megmondta, közzétette stb. (Lásd a kapcsolódó anyagok között!)

Szóval igazán mindegy a mi szempontunkból, hogy fasiszta jelkép-e vagy sem, ráadásul a jogi szabályozás annyira egyértelmű, hogy nyilvánvaló volt, az Elie Wiesel Intézet nem is mondhat mást! Anélkül, hogy a válaszlevelüket a maga teljességében ismernénk, az kijelenthető, hogy a sorok között így is kimondták, amit gondolnak az úzvölgyi temető körüli román szereplőkről, de ennél többet ők aligha tehetnek.

Ami kérdés marad számunkra, hogy mikor esünk neki annak a részének, amivel előbbre is léphetünk: nem értek annyira a joghoz, de azt hiszem, amennyiben az állam is elismeri, hogy valami törvénytelen, és x időn belül nem lép az eredeti állapot visszaállításának irányába, akkor talán nemzetközi bíróságra is vihető az ügy stb. Minden bizonnyal van annak jogi lehetősége, hogy kivívjuk az igazunk, főleg úgy, hogy mondom, a Védelmi Minisztérium elismerte, hogy legkevesebb három helyen sértették meg a vonatkozó törvényeket a dormánfalviak.

Magyarán: nem olyan intézetekhez kéne fordulni, amelyeknek az égadta világon semmiféle kompetenciája nincs ebben az ügyben, és kár azzal áltatni magunkat és a szélesebb közvéleményt, hogy, amennyiben Elie Wieselék azt mondják, hogy „de igen, az fasiszta jelkép”, akkor hirtelen megváltozik minden, kisüt a nap, soha nem lesznek felhők az égen. Az a PSD kormányoz, amelyiknek elődje nem is olyan rég (Iliescu and Co.) letagadta a romániai holokausztot, minden eszközzel megpróbálta megakadályozni, hogy a jászvásári pogrom háttere és kegyetlen valósága ismertté váljon stb. – szóval semmi okunk arra, hogy illúziókat tápláljunk ebbe az irányba.

hirdetés
hirdetés

Ebben az egész ügyben a magyar részről eddig Magyarország Külügyminisztériuma és az ügy miatt érdekelt Honvédelmi Minisztérium tett és tesz olyasmit, ami érdemleges cselekedetnek nevezhető: tárgyalnak, megoldási javaslatokat tesznek, kutatási eredményeket publikálnak – és ezért őket minden dicséret megilleti, de azért halkan megkérdem én is: biztos, hogy mi, erdélyi magyarok, a minitüntetésekkel, a rossz irányba megfogalmazott panaszokkal, az érzelmi zsarolásokkal és az álhírekkel kimaxoltuk az összes lehetőségünk?

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]