hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Nem mélyültek el egymásban: akadozik az orosz-fehérorosz integráció

Nem sikerült megállapodnia Oroszország és Fehéroroszország integrációjának elmélyítésében a két ország kormányfőjének a kérdések mintegy egyharmadában, a nyitott kérdések lezárása az elnökökre vár – közölték szerdán orosz lapok.

hirdetés
hirdetés

A Dmitrij Medvegyev orosz és Szergej Rumasz fehérorosz miniszterelnök vezetésével a Moszkva melletti Gorkiban folytatott keddi, hét és fél órás kormányközi egyeztetésen a 31 megvitatott szakterületi útitervből 20-ban sikerült megállapodni. Medvegyev beszámolója szerint a feleknek egyebek között a földgáz, a kőolaj és a villamosenergia, valamint a makrogazdasági kapcsolatok kérdésben nem sikerült dűlőre jutni.

Az RBK gazdasági napilap címben emelte ki, hogy Medvegyev az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam minisztertanácsának ülése után kijelentette: „csökkenteni kellene a retorika hőfokát” a két ország integrációja körül, és a nézetkülönbségek közelítéséhez nyugodt, pragmatikus hozzáállásra van szükség.

Rumasz azt hangoztatta, hogy a felek további egy héten át folytatják az egyeztetést azokról a dokumentumokról, amelyeket elő kell készíteni Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök december 8-ára tervezett, a Szövetségi Állam megalapításának 20. évfordulóján tartandó találkozójára. Medvegyev úgy vélekedett, hogy erre a határidőre a kérdések „abszolút többségében” sikerül majd konszenzusra jutni. Mint mondta, a Moszkva és Minszk közötti vitás kérdésekben „nem a számtanról van szó”, és politikai döntésekre van szükség.

Putyin korábban elrendelte, hogy 2020. január 1-jéig hozzák szinkronba az orosz és a fehérorosz jogrendszert. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a hétvégén kijelentette, hogy nem fogja aláírni az integrációs dokumentumokat, ha azok ellentétben állnak országa alkotmányával.

hirdetés
hirdetés

(MTI)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés