hirdetés
hirdetés
ÍRD ALÁ!PARLAMENT '20RIPOSZT

Nem vicc: majdnem autonómmá nyilvánította Székelyföldet az Orban-kormány – egy reformjavaslat tündöklése, és ideiglenes bukása

Amint arról a Nethuszár már korábban is beszámolt, a román politikai csetepaték közepette, pontosabban, azok mögött, a leendő Orban-kormány szándékai közül jól kivehető, hogy Románia alapos átalakítására készülnek, így a régiósítás ismét napirendre kerül a nem is olyan távoli jövőben. A legújabb hírek szerint pedig Székelyföld akár egy arasznyi közelségbe kerülhet az oly’ régen áhított autonómiájához. Mondom: kerülHET!

hirdetés
hirdetés

A G4Media számol be arról, hogy a PSD egykori fejlesztési minisztere, Daniel Suciu a liberálisok által újonnan jelölt fejlesztési miniszter, Ion Stefan meghallgatásán bemutatott egy olyan dokumentumot, amelyet pont Stefan írt alá, és amelyben egy másik liberális miniszter, Marcel Bolos európai alapok kezelésének reformájára vonatkozó javaslatainak elutasítását sürgette. Stefan szerint ugyanis az RMDSZ arra használja ki majd a területi átszervezést, hogy elérje Székelyföld autonómiáját.

Ez most bonyolult, miről is van szó?

Románia az utolsó helyeken kullog, amikor az uniós források lehívásáról van szó: eurómilliárdok állnak elköltetlenül, és ennek csak egyik oka a PSD hitvány kormányzása, a másik a román rendszer hibáiban keresendő. Pontosabban: a rendszer úgy rossz, ahogy van, erősen központosított, így a falvak, községek, városok hónapokig, ha épp nem évekig várnak Bukarestre, hogy elindíthassák pályázatukat.

Röviden, és sarkítva: jelenleg a Regionális Operatív Program (Programul Operațional Regional , továbbiakban: POR) kerete az, amelyből a polgármesterek lehívják az uniós pénzeket. A POR pályázatait pedig a Fejlesztési Minisztérium kezeli.

Marcel Bolos, az Orban-kormány korábbi európai alapokért felelős minisztere pedig arra tett javaslatot, mi több, a kormány ezt első körben sürgősségi rendelettel el is fogadta, hogy a POR kerüljön ki a bukaresti minisztérium hatásköre alól, és a regionális fejlesztési ügynökségek (Agenții de Dezvoltare Regională, továbbiakban: ADR) vegyék át az uniós alapok kezelését. Nyolc ilyen fejlesztési régió van, ezek a következők: Észak-kelet, Dél-kelet, Dél-Munténia, Dél-nyugat Olténia, Nyugat, Észak-nyugat, Központi és Bukarest-Ilfov. A székelyföldi megyék a központi régióhoz tartoznak, azaz Maros, Hargita és Kovászna megyék Brassó, Szeben és Fehér megyékkel együtt alkotják a Központi Fejlesztési Régiót. A Marcel Bolos által benyújtott javaslat lényege, hogy ezek a régiók kikerülnének a bukaresti minisztérium hatásköre alól, és az ADR-k vennék át a pályázatok kezelését, lebonyolítását.

Nélküled nem sikerülhet! Aláírás az önálló székely régióért!

Marcel Bolos liberális kollégája, az említett Ion Stefan viszont nem örült ennek, és egy több oldalas memorandumban figyelmeztette Ludovic Orbant az átszervezés akadályaira: felmerül az átalakításhoz szükséges idő rövidsége, az uniós pénzek elvesztésének lehetősége stb. Ion Stefant azonban Székelyföld autonómiája is aggasztja, szerinte ugyanis a területi átszervezés során az RMDSZ azért fog majd fellépni, hogy Székelyföld külön régiót alkosson, de a többi párt is megpróbálja majd megváltoztatni a fejlesztési régiók jelenlegi határait – érthetetlen, hogy mitől lenne baj az, ha az új határok hatékonyabbá tennék a fejlesztési pénzekhez való hozzáférést.

Amint arra a Nethuszár korábban is kitért már, a jelenlegi megyerendszer amúgy sem túl hatékony, így könnyen elképzelhető, hogy a stabil többséget szerző PNL ismét megpróbálkozik az ország területi-adminisztratív átszervezésével (a jelenlegi megyék összevonásával, megszüntetésével stb.), aminek kapcsán a román politika a 2010-es évek elején már futott egy kört, akkor sikertelenül.

Mi olvasható ki ebből?

Immár világossá vált, hogy a PNL-n belül két irány feszül egymásnak: egy maradibb, nacionalistább tábor, és az elmúlt évek polgármesteri sikerei kapcsán egyre inkább felvilágosodó, egyelőre a párton belül inkább középvezetői réteget jelentő irány. Az európai fejlesztési pénzek romániai rendszerének reformja, sőt, radikális átalakítása ez utóbbi irányhoz kapcsolható. A PNL sikeres városvezetői ugyanis a saját bőrükön tapasztalták meg az utóbbi években, hogy mit jelent a bukaresti gyámkodás: elmaradt fejlesztések, meg nem épülő terelőutak, sietve elvégezett városi munkálatok, mert olyan későn jött meg Bukarestből a pénz, hogy félő volt, kifutnak az uniós határidőből. (Emlékezetes eset, amikor Kolozsváron egyszerre álltak neki felújítani a főbb sugárutakat, levinni az elektromos vezetékeket a föld alá stb., mert annyira késve lépett Bukarest, hogy alig három hónapja maradt a városnak elvégezni a munkálatokat…)

A helyzet odáig fajult, hogy négy erdélyi város Nyugati Szövetség néven összefogott, hogy ezentúl Bukarestet megkerülve érjék el a fejlesztési pénzeket, itt már régiókon átívelő tervekről is beszélünk, amelyet különböző román elemzők már akkor is Erdély leválásának első lépéseként emlegettek.

Akkor lesz autonómia?

Nem ilyen egyszerű. Egyrészt a román politika hidegrázást kap ettől az elnevezéstől, másrészt a régiók átszervezés gazdasági-pénzügyi szempontok szerint történik, illetve az ilyen jellegű érvek nagy hangsúly kapnak a jövőbeli vitákban. Most látszik mekkora hátrányban vagyunk, ugyanis az autonómiát politikai célokra használó erdélyi magyar pártok és szervezetek elmulasztották egy adekvát, a modern kornak megfelelő, az uniós források lehívásához szorosan illeszkedő és releváns gazdasági-pénzügyi érvrendszer kidolgozását. Ezt viszont a sikeres (és jobbára román ajkú) polgármesterek nem mulasztották el, mi több, az elmúlt évek tapasztalatait egyre inkább politikai kérdéssé, területi-adminisztratív átalakítást igénylő érvekké alakították át. A jövőbeni régiósítás kapcsán nemcsak a székelyföldi magyarok, hanem a román többségű, sikeres régiók is megpróbálják majd újrarajzolni eddigi határaikat – megszabadulni a széleken fekvő szegényebb községektől, zónáktól, egyéb sikeres régiókhoz közelíteni a határokat stb. Az Erdélyben amúgy is de facto létező, és hagyományokkal bíró városállamosodás pedig újabb löketet kaphat.

Értem, de sikerülhet?

Számoljunk azzal, hogy az RMDSZ az idei választásokon bejut a Parlamentbe. Ilyenformán lesz beleszólási lehetősége, lesz alkupozíciója, hogy ebben a vitában részt vegyen, és eredményeket érjen el – akár a nagy célt is megvalósíthatja: egy fejlesztési régiónak átkeresztelt autonóm Székelyföldet.

Ha!

HA!

És ez egy nagyon nagy HA!

HA: a bukaresti politizálási stílusból kilép, abbahagyja a mitikázást, és az erdélyi magyarok felé fordul

HA: a szakmai szempontok szerinti felkészülést nem mellőzi. Pontosabban: ultra-meg-über pöpecül fel kell készülni, ugyanis a területi-adminisztratív vita nemzetközi szereplők bevonását is lehetővé teszi. Ott viszont az eddigi süketségekkel kár kopogtatni.

HA: a székelyföldi városok, községek fel tudnak mutatni megkezdett fejlesztési programokat, sikeres projekteket, magyarán: az RMDSZ-nek, illetve a többi magyar pártnak jelenleg sikeres, a szó városgazdai értelmében vett sikeres polgármesterekre van szüksége, jobban, mint teszem azt borvízkötő miniszterekre. A helyi politikai osztály nívójának emelése nélkül óriási pofonba fogunk beleszaladni! (Lásd a 2016-2020 közötti marosvásárhelyi RMDSZ-frakciót – már csak a létezésük is elég ahhoz, hogy az autonómiaellenesek jogos érveket találjanak maguknak!)

Mindez azonban nem fest rossz kilátásokat számunkra, azonban aggasztó az erdélyi magyar politika, és annak értelmiségi holdudvarainak lemaradása – a kérdés alig-alig ér el hozzánk, mintha nem is velünk történne majd mindez.

Végül mi lett az átszervezésről szóló kormányrendelettel?

Marcel Bolos javaslatából végül törvényerejű kormányrendelet született, ami viszont nem kapta meg az Igazságügyi Minisztérium támogatását, ezért nem jelent meg végül a Hivatalos Közlönyben (Monitorul Oficial), így nem lépett érvénybe. Oka: az ADR-k ugyanis NGO-nak minősülnek, így nem léphetnek elő a régiók fejlesztési pénzeit kezelő kormányzati szervvé.

Marcel Bolos uniós forrásokat kezelő rendszert reformáló javaslatait ITT TALÁLJÁTOK, a Ion Stefan által Memorandumban megfogalmazott aggályokat, beenne Székelyföld lehetséges autonómiájának emlegetésével pedig ITT OLVASHATJÁTOK el!

Amennyiben hozzászólnál, akkor KLIKK IDE, de annak is örülünk, ha lájkolod Facebook-oldalunkat, ha nem teszed, akkor kikiáltjuk a Nethuszár-köztársaságot – a nappalidban! 🙂

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó anyagok:

SZNT: a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés össznemzeti ügy

Hunor Kelemen: maghiarii trebuie să gândească în colaborări regionale

Egyedem, begyedem…: mi is ez az egyfordulós, kétfordulós választás?

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]