hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Netanjahun kívül senkinek sem tetszik Trump béketerve

Kétállami megoldást javasolt a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére Donald Trump amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján felvázolta béketervét a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére.

hirdetés
hirdetés

A Trump által javasolt kétállami megoldás értelmében – mint az elnök elmondta – Washington elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei, továbbá Washington Jeruzsálemet Izrael Állam egy és oszthatatlan fővárosaként ismerte el. Trump nem pontosította, hogy hol lennének Izrael határai a ciszjordániai területeken, vagyis hogy valamennyi zsidó telep feletti izraeli fennhatóságot elismeri-e. Az amerikai elnök egyben bejelentette, hogy kormányzata elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett is. Donald Trump realistának nevezte a tervet, és úgy vélekedett, ez „hatékony lépés” a béketeremtéshez és alap a közvetlen tárgyalásokhoz. Ezek lefolytatására és egy részletesebb menetrend kidolgozására közös bizottságot hívnak majd életre – mondta, de arra nem tért ki, hogy az érintett felek mindegyike részese lenne-e ennek a bizottságnak. Mint fogalmazott: a tervezet „történelmi lehetőség” a palesztinok számára is az önálló államuk megteremtésére. „Elképzelésem mindkét fél számára előnyös” – szögezte le. Nyilvánvalóvá tette ugyanakkor, hogy a leendő palesztin állam megszületésének feltételei vannak. Mint mondta: a palesztinoknak egyértelműen vissza kell utasítaniuk a terrorizmus eszközét.

Közvetlenül azután, hogy közölte: Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad, bejelentette azt is, hogy az amerikai kormányzat nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemban, amelyet a palesztinok leendő fővárosának nevezett. Az elnök ígéretet tett arra, hogy egyetlen palesztint sem fosztanak meg otthonától, nem költöztetnek el. Közölte azt is: amennyiben Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a békét választja, az Egyesült Államok és más országok is minden erejükkel segíteni fognak. Közölte, hogy levelet küldött Abbásznak a béketervről.

Trump kifejtette: sokat kell tennie a palesztinokért is, mert egyébként a béketerv “tisztességtelen lenne”. Azt állította: a béketerv a palesztin gazdaság gyarapodását és a munkanélküliség csökkentését is lehetővé teszi. Trump szerint tíz év alatt egymillió munkahely jöhetne létre, és a bruttó hazai termék többszörösére növekedne. Az amerikai elnök arra biztatta a muszlim országokat, hogy támogassák a béketervét. „Itt az ideje, hogy a muszlim világ korrigálja az 1948-ban elkövetett hibát” – mondta, utalva arra, hogy az 1948-ban hozott ENSZ-határozat után a muszlim világ elutasította Izrael Állam elismerését. Trump megköszönte Ománnak, Bahreinnak és az Egyesült Arab Emírségeknek a béketerve kidolgozása során tanúsított együttműködésüket és közvetítésüket. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő “történelmi napnak” nevezte a béketerv bejelentésének napját. Köszönetet mondott Trumpnak és kormányzata munkatársainak az előterjesztésért.

Trump béketerve a térképen – zölddel a palesztin állam területei (Kép forrása: Trump Twitter-oldala)

Az izraeli kormányfő közölte, hogy Izrael kész a tárgyalásokra egy leendő palesztin államról. Leszögezte: a palesztinoknak el kell ismerniük Izraelt “zsidó államként”, és hangsúlyozta, hogy a palesztin menekültek nem kapnak jogot arra, hogy visszatérjenek a mai Izrael területére. Netanjahu hangsúlyozta: a béketervvel Washington elismeri, hogy a palesztin területeken épült zsidó telepek Izrael részei, mert az amerikai elnök is elismeri annak fontosságát, hogy Izraelnek képesnek kell lennie önmaga védelmére a Jordán-völgyében és más vidékeken is. Az izraeli kormányfő stratégiai fontosságúnak minősítette az izraeli szuverenitást Ciszjordániában, amelyet bibliai nevén, Júdea és Szamária néven említett. Bejelentette, hogy valamennyi zsidó településre és a Jordán-völgy egészére kiterjesztik Izrael joghatóságát, vagyis izraeli törvényeket léptetnek életbe. Úgy vélekedett: az új béketerv reális és esélyt nyújt a tartós béke megteremtésére. Leszögezte azt is, hogy beleegyezett a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokba, mert a Trump-tervet kiegyensúlyozottnak találja. A tájékoztató után a Fehér Ház közleményben tudatta, hogy a Donald Trump által előterjesztett béketerv “demilitarizált” palesztin állam létrehozását irányozza elő. Az amerikai elnök kedden délután a Twitteren héberül és arabul írt bejegyzést tett közzé, továbbá mellékelt térképeket is. Ezek egyikén a ciszjordániai telepeket Izrael állam részeként tüntette fel.

Abu Dis jeruzsálemi peremváros lesz a leendő palesztin állam fővárosa – jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a Donald Trump amerikai elnök nevével fémjelzett béketerv Fehér Ház-i előterjesztése után újságíróknak. Az izraeli kormányfő megismételte, hogy a tervezet “jó Izraelnek és jó a békének”. Úgy vélekedett, hogy a korábbi béketervek azért vallottak kudarcot, mert megpróbáltak nyomást gyakorolni Izraelre a ciszjordániai kivonulás érdekében. Netanjahu kifejtette: ő javasolta Donald Trumpnak, hogy a leendő palesztin állam fővárosa a Jeruzsálem peremvárosa, Abu Dis legyen, s az amerikai elnök beleegyezett ebbe. Hangsúlyozta azt is, hogy a békefolyamat végén Izrael csak „feltételekhez kötött, korlátozott szuverenitást” ajánl a palesztinoknak. A kormányfő azt is közölte, hogy várhatóan már a hét végén, vasárnap az izraeli kormány ülése elé terjeszti a javaslatot az izraeli joghatóság kiterjesztéséről a Jordán-folyó völgyében, a Holt-tenger északi részén és a ciszjordániai zsidó telepeken.

A Gázai-övezet fellázadt Trump béketerve ellen

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet vezetésével rendezett gázai tüntetéseken Gáza városban, Rafiahban, egy menekülttáborban, valamint az Izraellel szomszédos határ három pontján a palesztin tüntetők Donald Trump és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arcképét égették, és “Palesztina nem eladó!” feliratot emeltek magasba a béketerv palesztinoknak pénzeket ígérő, de politikai megoldást nem kínáló előzetes kiszivárogtatásaira utalva. A héber nyelvű Walla hírportál szerint legalább száz tüntető volt a gázai határ közelében, akikkel szemben az izraeli hadsereg tömegoszlató eszközöket vetett be.

A palesztinok elutasítják a szerdára ígért amerikai béketervet, mert azzal vádolják Trumpot, hogy elfogult Izrael javára. Számos további tiltakozást tartottak, és további tüntetéseket terveznek mind Ciszjordániában, mind a Gázai övezetben. A Hamász vezetősége tőle szokatlan módon támogatást nyújtott a Ciszjordániát vezető rivális Fatah mozgalom vezetőjének, Mahmúd Abbász palesztin elnöknek. Telefonon egyeztettek a béketerv elleni lépésekről, és üdvözölték a palesztin frakciók széles körű találkozójára szóló felhívását – jelentette a 13-as kereskedelmi televízió híradása.

“Ha egyesülünk, sem Netanjahu, sem Trump nem meri elvenni jogainkat” – nyilatkozta Kalil al-Haja, a Hamász egyik vezetője. Az Iszlám Dzsihád nevű terrorcsoport szintén bejelentette, hogy részt fog venni az együttes ellenállásban Abbásszal. Abbász kijelentette, hogy jóváhagyja a csütörtökre meghirdetett „harag napját” a palesztin területeken, és arra utasítja biztonsági erőit, hogy ne avatkozzanak be a tüntetésekbe – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet. Az izraeli hadsereg már a terv kiszivárgásakor, hétfőn megkezdte a felkészülést az erőszakos tüntetésekre, és csapat-összevonásokat hajtottak végre elsősorban a Jordán-völgyben, miután Benjámin Netanjahu többször bejelentette, hogy e terület annektálását tervezi.

A zsidó telepesek sem támogatják Trump béketervét

A telepesek elutasították a tervet, mert semmiképpen, semmilyen feltételek mellett sem hajlandók elfogadni a palesztin állam felállítását. “Ha ez az ára az izraeli fennhatóság kiterjesztésének a ciszjordániai településekre, akkor inkább lemondunk annektálásukról” – nyilatkozta egyik képviselőjük a televízióban. “Nagyon zavarban vagyunk” – mondta David Elhajani, a ciszjordániai telepesek tanácsának vezetője a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek.

“Nem tudunk egyetérteni egy olyan tervvel, amely magában foglalja egy palesztin állam létrehozását, hogy veszélyeztesse Izrael államát, és a jövőben jelentős veszélyt jelentsen”

– nyilatkozta

“Kijelentjük, hogy soha nem engedjük meg egy palesztin állam létrehozását, még az izraeli uralom ciszjordániai kiterjesztésének árán sem”

– tette hozzá. A telepesek vezetői kedden találkoztak Washingtonban Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, aki megpróbálta megszerezni támogatásukat a Trump-tervhez.

Török külügyminisztérium: „megöli” a kétállami megoldást a Trump-béketerv

„Megöli” a palesztinok és az izraeliek közötti kétállami megoldást a béketerv, amelyet Donald Trump amerikai elnök jelentett be kedden a washingtoni Fehér Házban – vélekedett reagálásában a török külügyminisztérium. A tárca közleményben kijelentette: Trump terve “halva született”. Egyúttal leszögezték: ez a terv annexiós terv, amelynek az a célja, hogy “elbitorolja Palesztina földjeit”.

“Palesztina népe és földje pénzzel nem megvásárolható”

– nyomatékosították. A minisztérium aláhúzta, hogy Jeruzsálem “vörös vonal” Ankara számára. Jelezték: nem engedélyezik azokat a lépéseket, amelyek az Izrael által elkövetett megszállás és üldöztetés legitimációjára irányulnak. „Törökország mindig a testvéri palesztin nép oldalán fog állni” – fogalmaztak. Hozzátették: továbbra is azon dolgoznak majd, hogy Palesztina földje egy független Palesztina legyen.

A török külügyminisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy nem támogatnak semmilyen tervet, amelyet a palesztinok nem fogadnak el. “Anélkül, hogy a megszálló politika véget érne, nem lesz béke a Közel-Keleten” – zárta közleményét a tárca. Teljesen elfogadhatatlan, hogy Jeruzsálemet Izraelnek adná az a közel-keleti béketerv, amelyet Donald Trump amerikai elnök jelentett be az izraeli-palesztin konfliktus vonatkozásában – nyilatkozott Recep Tayyip Erdogan török elnök az NTV török hírtelevízió szerdai beszámolója szerint északnyugat-afrikai körútjáról hazatérőben a repülőgépen tartózkodó újságíróknak.

Jeruzsálem a muszlimok szent városa is

– mutatott rá Erdogan, hozzátéve, hogy a kedden ismertetett amerikai terv nem szolgálja a békét és a megoldást a palesztin és az izraeli fél között, csak újabb „kész helyzeteket” igyekszik teremteni Palesztina és Jeruzsálem számára. A török elnök úgy látta, hogy „a terv semmibe veszi a palesztinok jogait, és legitimálja az Izrael által elkövetett megszállást”. Leszögezte: ha némely arab ország „hátat is fordít”, Ankara továbbra is mozgósítani törekszik a nemzetközi intézményeket a palesztinok és Jeruzsálem jogai megvédése érdekében.

Trump kedden először azt közölte, hogy Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad, majd közvetlenül ezután bejelentette azt is, hogy az amerikai kormányzat nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok leendő fővárosának nevezett. Az amerikai elnök által javasolt kétállami megoldás értelmében Washington egyúttal elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei. Erdogan jelezte: jövő héten lesz az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) külügyminiszteri találkozója Szaúd-Arábiában, ahol Törökország is képviseltetni fogja magát.

Franciaországnak is van véleménye, csak azt nehéz megfejteni

Franciaország szerdán jelezte, hogy a nemzetközi jog tiszteletben tartásával kétállami megoldására van szükség az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében. A Donald Trump amerikai elnök által kedden bejelentett izraeli-palesztin béketervet illetően a francia külügyminisztérium közleményben jelezte, hogy

“meggyőződése, hogy a nemzetközi jognak és az nemzetközileg elfogadott paramétereknek megfelelő kétállami megoldás a szükséges az igazságos és tartós béke megteremtéséhez a Közel-Keleten”. Franciaország „továbbra is ennek érdekében dolgozik az Egyesült Államokkal, európai partnereivel és mindazokkal, akik ezen cél eléréséhez hozzá tudnak járulni”

– olvasható a közleményben. A francia külügyi szóvivő jelezte, hogy Párizs továbbra is figyelemmel kíséri és tekintetbe veszi ugyanúgy az izraeliek legitim elképzeléseit, ahogy a palesztinokét is.

Az iraki síiták vezetője szerint sértő a béketerv

Sértésnek nevezte, és elutasította a kedden Washingtonban bemutatott közel-keleti béketervet Irak legfőbb síita vallási vezetője, Ali asz-Szísztáni nagyajatollah, akinek a közleményét szerdán a Rudaw című iraki kurd hírportál idézte.

“Ez a terv nem változtat azon a tényen, hogy Jeruzsálem megszállt terület, amelynek előbb-utóbb vissza kell térnie palesztin ellenőrzés alá, a muszlim országoknak pedig közösen kell ezért a célért dolgozniuk”

– áll a közleményben, amely hozzáteszi, hogy a béketerv “arabok és muszlimok százmillióinak az érzéseibe gázolt bele”. Haszan al-Kaabi, az iraki parlament elnökhelyettese legmélyebb sajnálatát fejezte ki, amiért a terv keddi washingtoni bemutatásánál arab küldöttségek is jelen voltak. Egyúttal felszólította az arab országok vezetőit, a muszlimokat, az Arab Ligát és az Iszlám Együttműködés Szervezetét (OIC), hogy határozottan lépjenek fel a terv ellen. Hozzátette: ragaszkodnak a független palesztin államhoz, Jeruzsálem fővárossal. Ammár al-Hákim, az iraki Hikma síita mozgalom tagja szintén hangsúlyozta Jeruzsálem különleges helyzetét: “Nem vehetik el tőlünk, nem sajátíthatják ki. Semmilyen ürüggyel nem lehet áruba bocsátani a megalkuvások, megállapodások, választási árverések zsibvásárán” – szögezte le az ország egyik legismertebb síita családjából származó politikus keddi közleménye. Hákim hozzátette azt is, hogy Donald Trump amerikai elnök kormányzatának terve a világ stabilitását és biztonságát fenyegető összeesküvés.

A béketervet, amelynek egyik kidolgozója Trump veje és közel-keleti tanácsadója, Jared Kushner volt, kedden mutatták be Washingtonban, és az eseményen részt vett Bahrein, Omán és az Egyesült Arab Emírségek küldöttsége is. A palesztin fél már a nyilvánosságra hozatala előtt elutasította a tervet, és korábban többször jelezte, hogy a Trump-adminisztrációt részrehajlónak tartja Izrael felé. Mahmúd Abbász palesztin elnök keddi közleménye leszögezi: a tervet nem fogadják el, „Jeruzsálem pedig nem eladó”.

hirdetés
hirdetés

(MTI, Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]