hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Nethuszár-felhívás: csak semmi lazítás, maradjatok fegyelmezettek!

Románia lazulni készül, igaz, ezt nálunk úgy nevezik, hogy elrendelik a vészhelyzetet (starea de alerta, inkább riadóhelyzetként fordítható, értelmezhető) az eddigi sürgősségi helyett. Hogy szemantikailag mindez mit takar arról fogalmam sincs, és ez csak a kisebbik baj. A nagyobb baj az, hogy az országot vezető „államférfiak” sem tudják, mit is kéne tegyenek.

hirdetés
hirdetés

A valóság ugyanis egyáltalán nem rózsaszín: a keményen hangzó sürgősségi helyzet, a katonai rendeletek, és a szabad mozgás látványos, de nem eredményes korlátozása oda vezetett, hogy ma, május 14-én, egy nappal a lazítások bevezetése előtt több igazolt fertőzöttet regisztráltak (245), mint tegnap (224) magyarán semmivel sem vagyunk beljebb, de legalább lazíthatunk.

Azon töprengek, hogy Arafat hova tűnt el?

Ludovic O. ugyanis bejelentette, hogy még ma kihirdetik a riadóvészhelyzetet, amiről a faxom sem tudja, hogy miben és mennyiben különbözik az eddigiektől, elvileg nyilatkozat nélkül kimehetünk a városba, de azt már nem hagyhatjuk el, de ez sem biztos, és, amire megírom a cikket mindez meg is változhat. Nos, a Vészhelyzetek Nemzeti Bizottsága ma kihirdeti az új vészhelyzetet, ami nem a régi, mondta Ludovic O. és ennek a biztosságnak az irányítását át is vette.
Kérdem ismét: hova tűnt Arafat?

Iohannis szerint május 15-én csak a vészhelyzet szűnik meg, de nem a járvány. És így lazítanak ők, ez a fickó pedig államfő…
Kérdem ismét: hova tűnt Arafat?

Mindenesre ma estére megtudhatjuk, hogy mi vár ránk holnaptól, de minden hírtől, minden lazítástól függetlenül szeretnénk felszólítani olvasóinkat a következőkre:

  1. A lazítás, tartalmazzon a rendelet bármit is, nem jelenti azt, hogy a vírus megszűnt, nincs, szevasz tavasz. A fertőzésveszély továbbra is magas, és nem tudjuk, hogy berobban-e ismét vagy sem a járvány. Amennyiben igen, félő, hogy a terjedés nem lesz olyan könnyen megfékezhető…

  2. A helyzetet súlyosbítja egy mai, friss hír: az olasz orvosok kapcsolatot véltek felfedezni a COVID–19 és a gyerekeket érintő súlyos, intenzív kezelést igénylő úgynevezett Kawasaki-betegség megjelenése között. (További infók ITT, ITT és ITT) Ebből kifolyólag, jöjjön bármilyen lazítás, és olvassatok bármiféle hanyag, nemtörődöm eszmefuttatást az interneteken, a következőket tartsátok be:

  3. Maszk, kesztyű – ezek állítólag amúgy is kötelezőek lesznek -a Nethuszáron a járvány megjelenése óta, az első perctől ajánlottuk ezeket! –, de ezek viselése nem opcionális számodra sem, azaz ne azért hord, mert félsz a rendőrtől, hanem azért hogy óvd magad, és most már a gyerekeidet is. A Kawasaki-betegség megjelenése tény, a COVID–19-cel való kapcsolata gyanított, de nem bizonyított ezer százalékosan, ettől függetlenül te maradj óvatos. A felületesség most sokba kerülhet!

  4. Amíg maszkban és kesztyűben közlekedsz, addig TILOS AZ ARCOD, ORROD, SZEMED megvakarása, dörzsölése, megérintése. A kesztyű és maszk levétele után AZONNAL moss ALAPOSAN kezet – nem, nem úgy, ahogy eddig szoktál. Számold úgy, hogy egy alapos kézmosás annyit kell tartson, mint egy jó szexparti. (Na jó, ez azért felülírható 😀 )

  5. TARTSD A TÁVOLSÁGOT! A két méter egy átlagszám, nem az abszolút biztos táv, amikor már nem fertőződsz meg. Zárt térben célszerű nagyobb távot tartani, utcán, szabad levegőn a két méter elég lehet. A kocsmázást kerüld, legalábbis az első két hétben biztosan – nem kell neked is megfognod azokat a tárgyakat, amelyeket előtted kismillió ember már megérintett. Tudom, fertőtlenítenek, meg egyszer használatosak meg satöbbi. Te bízz inkább a saját önmegtartóztatásodban, semmint mások elvégzett munkájában.

  6. Munkahelyen szellőztess gyakran, ha nincs erre lehetőség tartózkodj a levegőn minél többet. A kézmosás, zárt térben a maszkviselés itt is előnyös, vagy épp megkövetelt dolog. Fogalmam sincs, hogy mindezt hogy lehet megoldani a te munkahelyeden, de találd ki te. Közhely, de jelen esetben igaz: az egészséged legfőbb védelmezője te magad vagy!

  7. Ne igyál mások után a munkahelyeden, meg úgy általában sehol sem. Célszerű, ha beviszel magaddal a melóhelyre egy saját csuprot, amit csak te használsz. Ezeket használat ELŐTT és használat UTÁN egyaránt mosd el!

Összességélben figyelj magadra, a környezetedre és az eddigi óvintézkedéseket ugyanúgy tartsd be, lazítás ide vagy oda! Sajnos abban a helyzetben vagyunk, amikor az országot irányító politikai osztály a tőkés-gazdasági érdekcsoportoknak kedvez, és nem az állampolgárok egészségét akarja megóvni.

Nem, nem kéne még 30 nap karantén! Az akkor kellett volna, amikor március közepén megírtam, de akkor nagyon, és akkor ténylegesen az, nem ilyen félig-meddig karantén. Akkor elég lett volna 30 nap, április közepén (egy hónapja) szabadultunk volna. Így most már el lett baszva minden, és csak reménykedhetünk, illetve saját magunkban bízhatunk. Épp ezért figyeljetek magatokra, és környezetetekre, maradjatok összetartóak, szolidárisak egymással!

Isten óvjon mindannyiunkat!

Örsike
Nethuszár

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]