hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Neversea-fesztivál: dübörgött a “mi románok vagyunk” és Adrian Minune

A Neversea jelenleg Románia egyik legnagyobb EDM-fesztiválja. A tengerparti Konstancán szervezett buli kicsit olyan, mint a Balaton Sound, ha már nagyon össze akarnám hasonlítani valamivel. Kismilliónyi külföldi sztár-DJ lép fel, több ezer fiatal tombol ezeken a bulikon, java részük külföldről érkezik, hogy a tengerparton csapathassa a tucc-tuccra. Valószínűleg ezek a külföldiek egész álló nap azt kérdezték a gyanútlan helyi lakosoktól, hogy kik vagytok ti, milyen nemzetiségűek, így aztán este egy szintén külföldi DJ adta meg a választ, a KSHMR a híres-hírhedt „Mi románok vagyunk!” sovén-nackó dalt mixelte be az érdeklődő közönségnek, amelyiknek aztán a román része bulizott (vagy nem, azért akkora sikere nem volt, amint azt a videó alapján gondolnánk), a külföldi része pedig megpróbálta kitalálni, hogy ez most mi a fasz?

hirdetés
hirdetés

 

Frissítés: amint kedves olvasóink felhívták rá  figyelmem, ez egy EDM-fesztivál, azaz, electronic dance  music – ami nem technó. Nem akarok kérkedni butaságommal, de tényleg halvány fogalmam sem volt ezekről a különbségekről, nálam van a technó, és a goa, ami ugyancsak technó, de kellemesen be lehet rá tépni. Szóval, EDM feszitvál, így egy kicsit talán érthetőbb az egész, ami ott zajlott.

A „Noi suntem romani” című dal magyarul annyit tesz:  mi románok vagyunk, majd így folytatódik: „mi vagyunk itt örökre az urak” – a gáz az, hogy senki sem kérdezte, hogy kik ők, senki sem vonta kétségbe, hogy ne lennének románok, és, ha már eljön pár ezer külföldi pénzt költeni Radu Mazare egykori fellegvárába, akkor lehet nem ártana, ha nem azt tolnák a pofájukba, hogy a románok itt az urak.

A technófesztiválok (de ez egy EDM-fesztivál!) amúgy alapjaikban békések és toleránsak, a nacionalizmus különböző formái, az agresszió itt általában ismeretlen fogalmak, legalábbis a más jellegű fesztiválokhoz képest itt a szórakozást részesítik előnyben a látogatók, és nem igazán szoktak törődni azzal, hogy ki honnan érkezik. Na, a kortárs román EDM-szcénának sikerült ezt is elbasznia. Ahogy ennek a KSHMR nevű faszinak is elfeledték elmondani, hogy hiába vagyol angolul kommunikáló csávó, a “román” kifejezést ne nyomd meg, főleg ne az rrrrrr betűt, mert a RRoma – az már bizony cigányt jelent.

Összehasonlításképpen: ez olyan, mintha a Balaton Soundon fellépő – mondjuk Prodigy – az Édes Erdély, itt vagyunk!” technó-metál feldolgozását nyomná el, esetleg egy német fesztiválon egy francia DJ pörgetné fel a tömeget a „Horst Wesseel lied” technósított változatával, és reggelig tudnám ezt folytatni, de félek, hogy komoly ötleteket adok, aminek a végén beindul a nemzeti technóiparban a csapd le csacsi, avagy, ki tud jobban beszólni a másik nemzetnek, szóval, hallgatok, de ti a kommentekben ötletelhettek tovább.

S ez még nem minden: Salvatore Ganacci DJ úgy gondolta, hogy, mindent, amit Romániáról tud, azt belemixeli a Neversea-i előadásába, így aztán Adrian Copilul Minune (Adrián csodagyerek – így hívják a román mánélé királyát – mánélé=turbófolk romániai version) „Asa sunt zilele mele” (Ilyenek az én napjaim – nehogy ráklikkelj! Ugye, mondtam?) című csodás számát mixelte be a közönségnek, amikor a románok is röhögésben törték ki, és azt kérdezgették egymástól: ez most komoly? Hát, sajnos az, pedig lássuk be, viccnek is durva. Mondjuk a közönség vette a poént, és nagyobb buli keletkezett erre a számra, mint a Noi suntem romani-re, de kérdés, hogy ez most remény jelent számunkra, vagy annak a megerősítését, hogy ez már a vég?

 

Amúgy a Prodigy magyarul csodagyereket jelent, ahogy a copilul minune is. Adrián és Liam közötti különbségek élethűen mutatják a Románia és Anglia között tátongó kulturális szakadékot. Ráadásul a vásárhelyi VIBE fesztiválra az igénytelen szövegeiről ismert Krúblit hívták meg, így komolyan fel kell tennünk a kérdést: mit szívtak egyes fesztiválszervezők az idén?

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]