hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Nyitva a határ: magyar állampolgárok akár turistaként is beléphetnek Románia területére, éjféltől nincs karantén

Romániában június 15-től lépnek érvénybe az újabb lazítások, ezek a határforgalomra is vonatkoznak. A Nethuszár a Román Hastárőrség ügyfélszolgálatán érdeklődött, ezt követően pedig, látva a magyar nyelvű sajtóban kialakult káoszt, felhívtuk Alexandra Găvan sajtószóvivő hölgyet a Román határőrségtől, hogy tisztázzuk azokat a híreket, amelyek a magyar nyelvű sajtóban rá hivatkozva jelentek meg. Az eredmény: jó hírünk van, minden olyan, mint régen volt, lehet jönni!

hirdetés
hirdetés

Mit mondott a Román Határőrség ügyfélszolgálata?

A Román határőrség ügyfélszolgálatán feltettük a kérdést: európai uniós országból lehet-e beutazni Romániába, illetve Magyarországról lehet-e beutazni Romániába? A válasz: igen, de ma éjfélig még érvényes a 14 napos kötelező izoláció, míg ma éjféltől ez nem érvényes. Azaz ma, június 14-én vasárnap, 0 óra 0 perctől, vagy másképp mondva holnap, június 15-től, 0 óra 01 perctől a Romániába belépő magyar állampolgárok NEM kell otthoni elkülönítésbe, karanténba vonuljanak!

Megkérdeztük a következőt is: milyen korlátozások maradtak érvénybe a beutazókat tekintve, azaz a korábbi kitétel, miszerint csak indokolt esetben lehet beutazni érvényes-e még? Vissza is kérdezett a hölgy: úgy érti mint turista? Igen, úgy értjük! A válasz: lehet jönni, érvényes utazási igazolvánnyal be lehet lépni Románia területére (útlevél, személyi igazolvány), de – hívta fel a figyelmünket ismét – ma még érvényes a 14 napos izoláció, míg ma éjféltől már nem.

A NEM UNIÓS országok esetében továbbra is fennáll, hogy csak indokolt esetben (munkaügy, tartózkodási engedéllyel rendelkezik, családi ügyek, diplomaták stb.) esetben léphetnek be Romániába.

Mit mondott Alexandra Găvan a határőrség szóvivője?

Mivel a magyar nyelvű sajtóban olyan hírek kaptak szárnyra, miszerint Magyarországról, és úgy általában külföldi országokból nem lehet Romániába beutazni, és ezek hírek mindegyike a sajtószóvivőre hivatkozott, és ez eléggé ellentétben állt azzal, amit nekünk az ügyfélszolgálaton mondtak, ezért felhívtuk Alexandra Găvan-t, akinek a lehető legprecízebbül feltettük a kérdést: magyar állampolgár turistaként bejöhet-e az országba, mert, mondtuk, az ügyfélszolgálaton kapott információk szerint igen, míg a sajtóban megjelenő hírek szerint nem.

A rendkívül kedves és szolgálatkész szóvivő válasza a következő:

Vannak azok az uniós országok, amelyek a román határőrség szempontjából nem számítanak sem sárga, sem vörös zónának, ami a járványveszélyt illeti, és ezekből az országokból ma éjféltől kezdődően úgy lehet beutazni Romániába, hogy a 14 napos otthoni elkülönülés vagy karantén nem kötelező!

Ugyanakkor fontos tudni, és megérteni: ez csak akkor érvényes, ha az illető külföldi állampolgár a határátlépés előtti 14 napban folyamatosan olyan országban tartózkodott, amely szerepel ezen a listán. Alexandra Găvan egy példát is mondott nekünk: amennyiben egy magyar állampolgár elutazik Törökországba mondjuk, majd hazamegy Magyarországra és onnan 13 nap múlva át akar jönni Romániába, akkor itt a kötelező 14 napos karantén vár rá. Magyarán: a beutazási könnyítés csak azokra a külföldi állampolgárokra érvényes, akik 14 napot folyamatosan tartózkodtak olyan országban, amely az említett listán szerepel.

Mivel Magyarország szerepel ezen a listán, így a magyar állampolgárok, AKÁR SIMA TURISTAKÉNT is beutazhatnak Romániába, június 15-től, azaz ma éjféltől kezdődően már nem kell kötelező otthoni izolációba vagy karanténba vonulniuk, amennyiben:

  • az elmúlt 14 napban nem jártak Unión kívüli országban

  • nem jártak olyan, akár uniós országban, amely a román közegészségügyi hatóság által összeállított listán nem szerepel a járvány szempontjából biztonságos országként

  • vagy, ha jártak ilyen országokban, de hazatérésük óta FOLYAMATOSAN 14 napot tartózkodtak Magyarországon (vagy olyan országban, amely ebből a szempontból biztonságnak számít)

A járványhelyzet szempontjából biztonságosnak ítélt országok listája a következő:

Ausztria, Bulgária, Csehország, Ciprus, Horvátország, Svájc, Németország, Görögország, Izland, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Málta, Norvégia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország – a járványhelyzet alakulásától függően ezen országok listája változhat a jövőben.

A Nethuszár ezúton is szeretné megköszönni Alexandra Găvan sajtószóvivőnek, illetve a Román Határőrség ügyfélszolgálatának a rendkívül kedves, szolgálatkész tájékoztatást! Va multumim! 🙂


hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]