hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Olvasóink kérésére: Magyarországi helyzetkép és néhány lehetséges magyarázat

Mivel a Nethuszár az utóbbi napokban rengeteg kérdést kapott magyarországi olvasóinktól a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetről, így megpróbáltuk összeszedni azokat az információkat, amelyek valamelyest segíthetnek a tisztánlátásban, ezáltal a probléma megértésében, és az előírt cselekvések elfogadásában, azok mögött meghúzódó lényegi szempontok megismerésében.

hirdetés
hirdetés

Azt azért kiegészítésként tegyük hozzá: erdélyi portál vagyunk, így elsősorban a romániai helyzetet ismerjük és követjük, ugyanakkor a védekezésben rendszerint az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján járnak el, ezek azonban hagynak némi mozgásteret az államok egészségügyi szerveinek, döntéshozóinak – így a módszer, ahogyan a két ország kezeli a kérdést, különbözhet egymástól, bár az eltérések nem túl nagyok, vagy csak időbeliek (valamit itt már bevezettek, Magyarországon még nem, vagy fordítva stb.), vagy csak módszertaniak.

Miért nem tesztelnek, ha azt érzem, hogy náthás vagyok?

Az utóbbi napok legtöbbet tárgyalt kérdése Magyarországon. A helyzet Romániában a következő: a tesztek száma VÉGES, a Nethuszár információi szerint Romániában kb. 10Ezer teszt volt a járvány kirobbanása idején, ezt az egészségügyben mozgó ismerőseim, informátoraimra alapozom, de nem számít kőbe vésett információnak, azonban nem is a meglévő mennyiség az érdekes most, hanem az a tény, hogy – legyen bármennyi is – ez VÉGES, ismétlem, hogy megértsük.

Ami logikus, és mindenki számára érthető: ha valakin, aki nem mutat különösebb tüneteket, és/vagy nem került kapcsolatba fertőzött személlyel, nem járt olyan helyen, ahol a fertőzés már elterjedt, akkor nagy valószínűséggel negatív lesz a tesztje, ami örömteli hír, épp csak a véges mennyiségből egyet máris elhasználtunk feleslegesen.

Amennyiben pozitív a teszt, akkor jön a két hét karantén, ennek a VÉGÉN pedig még egy teszt (eddig kettőt használtunk el a személyre, ugye az első, amiből kiderült, hogy fertőzött), majd 24 óra múlva ismét egy teszt – ha az utóbbi kettő negatív, akkor tekinthető gyógyultnak, és ezzel elment három teszt.

Tehát, a hivatalosan karanténba kerülők számát fel kell szorozni hárommal, és akkor máris tudjuk, hogy MINIMUM hány teszt fogyott eddig (ideszámolva a karantén végén elvégezendő két tesztet), és mennyire lesz még szükség – ismétlem: MINIMUM! – mert a betegek száma napról-napra nő, ebből kifolyólag a soron következő KÖTELEZŐ tesztek száma is emelkedik. Mivel a tesztek száma véges, és a betegek számának szaporodása miatt azzal kell számolni, hogy egyre több KÖTELEZŐEN elvégezendő teszt kerül be a rendszerbe, így nemcsak célszerű, hanem KÖTELEZŐ a tesztekkel spórolni.

Miért nem vásárol az állam több tesztet?

Roppant egyszerű a válasz: mert nincs ahonnan – ahogy Románia, úgy Magyarország is leadta már a rendelését, de a világon most mindenki teszteket vásárol, és a gyártók nem győzik kapacitással. Biztos, hogy lesz majd elég teszt, ahogy lesz majd elég speciális szájmaszk, kesztyű stb., de egyelőre ez van, ebből kell főznünk – úgy Magyarországon, mint Romániában. Az első mennyiségek pedig a legsúlyosabb zónákba mennek majd, Kína például, ahol megállították a járványt, több tonnányi felszerelést, köztük teszteket, küldött az olaszoknak abból a készletből, ami nekik megmaradt, igaz, ők gyártottak teszteket maguknak, de mi az, ami van a világban, és Kínában nem gyártják?

Szóval most hisztizni azon, hogy Magyarország miért nem gyártott le tízmillió tesztet, amit csak egy világjárvány esetén kell használni, abban a helyzetben, amikor a spanyolnátha óta, azaz 100 éve nem volt ilyenben részünk, finoman szólva sem elegáns – ez tényleg hiszti, ráadásul eltereli a figyelmet a lényegről, hogy első-, másod- és harmadsorban NEKED kell VÉDEKEZNED, nem a parlament, a kormány, vagy Mari néni a sarokról fogja ezt helytetted megoldani. (Ez olyan, mint a nem kívánt terhesség: ha megtörtént, akkor már késő,. ráadásul itt még abortuszra sincs lehetőséged!) Azaz: nincs olyan, hogy rosszul érzed magad, elvégezteted a tesztet, aztán megnyugszol, húh, semmi baj, és mész bulizni – ez nem az a műfaj!

De miért nem végeznek tesztet mindenkin, aki gyanús?

Jó kérdés, Magyarországon főleg, hisz a sajtóban terjednek az olyan esetekről szóló különböző beszámolók, amikor a fertőzött betegről kiderül, hogy már korábban hazaküldték stb. Mi, innen nem tudhatjuk, hogy mi zajlik PONTOSAN Magyarországon, azt viszont igen, hogy a teszt elvégzését a WHO ajánlásai alapján kialakított protokoll-eljárások szerint végzik.

Romániában a helyzet a következő: amennyiben koronagyanús vagy, akkor a lakóhelyed szerinti illetőségű járványügyiek megvizsgálnak, a helyi illetőségű Vészhelyzeti Igazgatóság elemzi az eseted, és, ha úgy döntenek, akkor mintát vesznek a váladékaidból és elküldik Kolozsvárra, Bukarestbe, Iasi-ba, Temesvárra a laborba – nagyjából ezekben a városokban találhatóak olyan kórházak, amelyek KÉPESEK is elvégezni a tesztet. Gyengébbek kedvéért: ez NEM úgy néz ki, mint egy terhességi teszt, amikor pisilás után tíz perccel már tudod az eredményt.

Magyarországon, ahogy én értettem, egyszerre két feltételnek kell megfelelj ahhoz, hogy elvégezzék a tesztet rajtad: tüneteid vannak, ÉS korábban kapcsolatba kerültél fertőzött személlyel, vagy olyan helyen jártál, ahol járvány van, pl. a múlt héten Milánóban csókolóztál egy olasz lánnyal/pasival. Ugyanakkor azt fontos tudni, hogy Magyarországon egyelőre még a 2. készültség van érvényben, ami azt jelenti, hogy úgy a tesztek száma, mint az eljárási protokoll még változhat.

Milyen kettes számú készültség, most akkor mi vaaan?

A WHO négy különböző szintet határozott meg a járvány terjedésére:

  1. az országban nincs, vagy nem tudnak fertőzöttről

  2. egy, vagy csak néhány fertőzött, a vírus import útján érkezett be, vagy helyi megjelenés áll fent

  3. amikor az országban már tapasztalható a járvány terjedése, azaz, időben, földrajzi helyhez kötve megugrik a megbetegedettek száma, és

  4. amikor már nagyon nagy számú fertőzött jelenik meg, elindul közösségi terjedés (ekkor már a vírust nem behozzák külföldről, hanem terjed az országban megállíthatatlanul)

Romániában a minap hagytuk el a 2. számú riasztást, és léptünk be a 3-ba – ekkor a hivatalos fertőzöttek száma átlépte a 100-at, kihirdették a vészhelyzetet. Ami a teszteket illeti: ezidáig napi 70 tesztet végeztek nagyjából, a 3. fokú riasztás után azzal számolnak, hogy ez felmegy napi 300-ra!!!

Mindezt úgy, hogy – nem győzöm ismételni – a tesztek száma VÉ-GES! Nagyjából ez várható Magyarországon is – ekkor már több tesztet fognak elvégezni, vagy másképp fogalmazva, erre az időszakra tartalékolják a teszteket!

Hol végzik a teszteket?

Mivel, ahogy írtuk, ez nem egy terhességi teszt, így speciális laborok kellenek, amelyek nem is minden kórházban állnak rendelkezésre. Romániában hét ilyen kórház van: Bukarestben kettő (Victor Babes, Matei Blas), Kolozsvár, Iasi, Konstanca,Temesvár, Krajova.

Ráadásul a megnövekedett esetszám miatt az ezekben a laborokban dolgozó személyzet is túlterhelt – már most! – így minden jel arra utal, hogy tesztet csak indokolt esetben végeznek. Romániában ezidáig több mint háromezer tesztet végeztek, ez ugyan több, mint Magyarországon, de ne feledjük el, hogy ide bejött két nap alatt 50 ezer szotyiköpködő mánélista Olaszországból, akik közül sokan még le is tagadták, vagy le akarták tagadni, hogy honnan jönnek.

Akkor mi lesz velünk, mind meghalunk?

Mindannyian nem, de lesznek halottak! Ez kétségtelen, ne is áltassuk magunkat, ahogy az egészségügyi rendszer is megroppan majd, ráadásul a járvány a gazdaságot is sújtja, ami kihat az egészségügyre és így tovább – az ördög a farkába harap! Viszont NEM MINDEGY, hogy hányan halunk meg, hányan betegszünk meg – és ahhoz, hogy ezt a számot a lehető legkisebbre szorítsuk vissza (ami így is több lesz, mint bármi más, amivel eddig szembesültünk), nekünk egyszerű polgároknak IS cselekednünk kell!

A társadalom MINDEN tagjának, függetlenül attól, hogy a ranglétra mely fokán áll, fel kell fognia, hogy mindaz a politikai racionalitás, amely alapján eddig az államot, azaz saját magunk közösségét szerveztük, ma már nem működik – így a politikai kommunikáció alapjai tankönyvet is lehet dobni –, és fel kell fognunk, Magyarország lakosainak fel kell tudni fognia:

a hagyományos politikai megosztottságot MOST félre kell tenni

ha atomfideszes is vagy, de Cseh Katika nagyija a szomszédot, akkor elmész, és kiváltod Cseh Katika nagyijának a receptjét a patikából, hogy az idős néni ne kelljen kimenjen. Ha agyontetovált szkinhed vagy, de a szomszédodban lakik egy Holokauszt-túlélő zsidó néni, akkor bevásárolsz neki, és a csomagot leteszed az ajtaja előtt, hogy ne érintkezz vele. Amikor majd lejár a járvány, mert mindennek vége lesz egyszer, akkor lehet elölről kezdeni egymás gyilkolászását, de most, nem győzöm hangsúlyozni, EGYSÉGRE van szükség – ami persze nem azt jelenti, hogy el kell hallgattatni a kritikus hangokat, de, ahogy a Románia-szerte méltán gyűlölt, és jelenleg ellenzékben levő PSD egyik képviselője mondta nemrég:

„ettől a pillanattól kezdve nincs kormány, és nincs ellenzék, egyek vagyunk a bajban!”

Ismétlem: mindez nem azt jelenti, hogy a kormánypártok, vagy az ellenzéki pártok nem jöhetnek elő javaslatokkal, nem mutathatnak rá a problémás, kritikus pontokra – de nem önös politikai célból.

Remélem mindenki érti, mit akarok mondani, mert ennél jobban nem tudom elmagyarázni, ha pedig mégis el kéne, akkor nálatok a fejekben is súlyos bajok vannak, és az nem a pandémiával kapcsolatos…

MÉG TOVÁBBÁ:

A Nethuszár korábban már közzétette azt a 11 pontot, amit a járvány alatt MINDENKINEK be kell tartani, ehhez még hozzájönnek az országonként eltérő rendeletek betartása, mindenesetre OLVASSÁTOK EL ITT, és cselekedjetek eszerint.

Azt viszont elismerem, hogy ez Magyarországon nem egyszerű feladat: amikor behozták nálatok a 100 fős korlátozást, akkor a mozik, színházak hirtelen észrevették, hogy el tudnak adni „csak” 99 jegyet is, és akkor hú, de döfi – ráadásul ezt a 99 embert kisebb termekbe tették, így aztán a járványügyi szempontból pont fix ugyanolyan, mintha Vuhánban meztelenül nyaltad volna fel a denevérpiacot fertőtlenítés előtt.

Meg kell értenetek, hogy NEM mobilitás teljes vagy részleges korlátozása állítja meg a vírustez csak egy eszköz ahhoz, hogy az emberek közötti FIZIKAI KONTAKTUS lehetőségét a minimálisra csökkentsük.

Igen, az iskolák is ezért zárnak be, ahogy – amint azt cikkem írás aközben kapom a hírt –, ezért kerülnek bezárásra a mozik, kávézók, szórakozóhelyek stb. A kormány, és úgy általában az állam ennyit tud tenni, de ha a tízmillió trükkös John országában divattá válik az intézkedések kijátszása, mert „okosban” megoldják egyesek, mert túl sokan vannak/lesznek azok, akik szerint körülöttük mindenki ventilátor, és ők egyedül a helikopterek, akkor teljesen felesleges bármit is tennie az államnak, függetlenül attól, hogy kit szeretnél te kormányon látni.

Ha TE, mint polgár felelősen viselkedsz, gumikesztyűvel közlekedsz az úton, eltakarod maszkkal az arcod (ha nincs maszkod, akkor sokat segít, számít a sál, palesztin-kendő – nekem is az van –, egyszerű kendő stb. is), betartod, és betartatod a környezeteddel a két-három, méter távolságot, akkor azzal hozzájárulsz ahhoz, hogy magatartásod divattá váljon, és remélhetőleg gyorsabban is terjedjen, mint a vírus.

Így tudjuk a lehető legkevesebbre csökkenteni a veszteségeket, viszont

NÉLKÜLÜNK EZ NEM FOG MENNI!

Tisztáéban vagyok vele, hogy Magyarországon, valami általam rejtélyes és furcsa oknál fogva, az egzisztenciális félelem elég magas, talán magasabb is, mint a románok körében (lehet mi már hozzászoktunk 😀 ), ugyanakkor fel kell fognotok, hogy a pénzt hibába nyeled le otthon, mert nem pusztítja a vírusokat. A gazdaság van az emberért, és nem fordítva, így le kell nyelni azt a békát is, hogy sokaknak komoly anyagi vesztesége lesz a következő időszakban – az állam, úgy Magyarországon, mint Romániában, miden megtesz, hogy ezeket mérsékelje, és a járvány után is megtesznek majd mindent, hogy visszaálljanak a dolgok a normális kerékvágásba, de MOST NEM AZ A KÉRDÉS, hogy ki kap fizetést, ha karantén lesz, hanem az, hogy túléljük-e annyian, hogy legyen majd, aki dolgozzon….! (Magyarország messze, de messze jobb gazdasági helyzetből várja a járványt, mint Románia, ahol még egy kormányválság is becsúszott, nekem viszont úgy tűnik, hogy itt mégsem paráznak annyian!)

NEM LEHET ELÉGSZER HANGSÚLYOZNI: SZOLIDARITÁS!

Igen, ha egymáson nem segítünk, akkor mindannyian megszívjuk – nálunk egészen torokszorító és megható esetekkel is találkozni, ami a szolidaritás megnyilvánulásait illeti, nem tudom Magyarországon mi a helyzet, de attól függetlenül, vagy épp ezért hangsúlyozni kell: legyünk szolidárisak egymással, Magyarország most akár a legszebb arcát is megmutathatja. A gazdagabb, tehetősebb vásároljon be tartós élelmiszerrel, fertőtlenítőszerekkel a szegényebb szomszédjának, a vállalkozók szervezzék át költségeiket és munkarendjüket úgy, hogy minél kevesebb munkával (ezáltal minél többet tudjon otthon ülni az alkalmazottjuk), minél több fizetést tudjanak adni, vásároljatok be a környéketeken élő időseknek, szervezzétek meg magatok az internet adta lehetőségeket kihasználva, hogy tudjatok segíteni embertársaitokon, amikor beüt a krach – mert még nem vagyunk ott, de az időpont közeleg!

(A Nethuszáron korábban március 20. és 25 közé tettük azt az időpontot, amikor várható, hogy sok ezer koronavírus-fertőzött jelenik meg az egészségügyi rendszerekben, ezt az időpontot továbbra is tartjuk, de EZ NEM TUDOMÁNYOSAN megállapított valami, hanem mi sakkoztunk így!)

Nagyjából ennyit szerettem volna mondani, köszöntem a figyelmet, hogy ne arctalanul kommunikáljak veletek, én Felcser V. Örs voltam, ITT TALÁLTOK meg Facebookon, hogy tudjatok könnyebben anyázni 🙂

Örsike

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]