hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Orban és Iohannis megegyeztek: előrehozott választások kellenek

Iohannis államfő ma délelőtt fogadta a Cotroceni palotában Ludovic Orban kormányfőt, hogy az előrehozott választásokról egyeztessenek – számol be a hírről a Ziare.com.

hirdetés
hirdetés

A találkozó után Ludovic, az újságírók kérdéseire válaszolva, kijelentette: mind az államfő, mind ő egyetértenek az előrehozott választások szükségességében.

„Az elnök és én úgy döntöttünk, hogy a legjobb az lenne, ha előrehozott választásokat tartanánk. A választásokon a románok egyértelművé tették, hogy nem akarják kormányon látni a PSD-t. Jelen pillanatban a parlamentet a PSD uralja és fékként működik, tehát szükséges, hogy a hatalom visszatérjen a nép kezébe, a polgárok megválasszák képviselőiket, és a parlament a polgárok akaratának tükre legyen, amelyik maximálisan learatja az Európai Unióhoz való tartozásunk gyümölcseit” – magyarázta Orban.

Az újságírók erősen érdeklődtek, hogy mikor kezdene neki a kormány az előrehozott választásokhoz szükséges folyamatnak, de hiába erősködtek, Orban nem tudott érdemi információkkal szolgálni, bár, úgy néz ki, konkrét terveket is felvázoltak egymásnak Iohanissal a Cotroceniben, legalábbis Ludovic így fogalmazott: „nem fogom felfedni a stratégiánkat. Ami biztos, hogy egyetértettünk abban (az államfővel – szerk. megjegyz.), hogy ez a legjobb megoldás.” – majd hozzáétette: “a legjobb lenne a helyhatósági választásokkal párhuzamosan megtartani, vagy az ahhoz legközelebbi időpontban”.

Bizalmatlansági indítvány vagy lemondás

Két módon lehet elindítani az előrehozott választásokkal záruló jogi-politikai folyamatot: az egyik, ha a kormány ellen bizalmatlansági indítványt nyújtanak be, és ezt a Parlament megszavazza – ekkor Iohannis államfő kétszer jelölhet miniszterelnököt, amennyiben mindkét esetben elutasítja a Parlament a jelöltet, akkor előrehozott választásokat írnak ki.

A másik lehetőség az lenne, hogy lemond a kormányfő – ekkor ismét az államfői jelöléses mutatvány következik, majd előrehozott választások.

A helyzetet pikánssá teszi, hogy a parlamentben a PSD-nek van többsége, és ők – érthető okokból – nem szeretnének előrehozott választásokat. Így aztán az a fölöttébb vicces szituáció is előállhat, hogy a PSD – az előrehozott választásokat megakadályozandó – a jelenlegi kormány lemondása után megszavazza Iohannis jelöltjét, azaz, egy velük szemben alapvetően ellenséges PNL-kormányt.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke pár napja viszont kijelentette: a parlamenti szünet utáni első napokban megkezdik a bizalmatlansági indítványhoz szükséges aláírások összegyűjtését. Ugyancsak ő lebegtette meg, hogy az indítványt akár júniusban, a helyhatósági választások előtt is benyújthatják, ami érdekes helyzetet eredményezne, ugyanis úgy kéne megszervezni a helyhatósági választásokat, hogy közben nincs kormány. Igazi PSD-s trükk, ha már ge**k vagyunk, legalább túrosodjunk is a meleg vízben.

A szocikkal baráti hangnemet megütő Antena3 hírtelevízió csütörtök esti adásában Ciolacu úgy fogalmazott, hogy nem hiszi, hogy sikerülne előrehozott választásokat tartani, tagadta, hogy politikai válság lenne Romániában: „ahogy ez a kormány működik, és ahogy az illegális támadásait folytatja – kíváncsi vagyok az alkotmánybíróság kinek ad majd igazat” – ami a PSD-s elnök szájából meglehetősen vérlázító kijelentés. A műsorban Ciolacu megismételte, hogy a PSD – szándékai szerint – már februárban, a parlament első ülésén megkezdi a bizalmatlansági indítványhoz szükséges aláírások összegyűjtését, és abban bízik, hogy az így kialakuló új parlamenti többséget Iohannis is figyelembe kell vegye. Azt viszont leszögezte: amennyiben a kormány felelősségvállalással módosítaná a helyhatósági választások formáját, azaz, megpróbálna visszatérni a kétfordulós választásokhoz, akkor a PSD, az RMDSZ képviselőivel együtt, benyújtja a bizalmatlansági indítványt.

Mi várható?

A sok lehetséges forgatókönyv közül továbbra is az látszik valószínűnek, amiről a Nethuszár is írt már korábban: a kormány végül csak megpróbálkozik a helyhatósági választások kétfordulóssá tételével, ezzel indítva el az előrehozott választásokba torkolló folyamatokat. A másik sikerrel kecsegtető irány lehet az, ha a kormányfő lemond, de ennek egyrészt politikai akadályai is vannak: alig pár hónapja kerültek kormányra, és máris feladják – gondolhatja majd a jó nép, és a PNL így szavazókat veszíthet, illetve Ludovic Orban pozíciója is megrendülhet, akár az is megtörténhet, hogy nem ő lesz a következő kormányfő – bár ennek a variációnak némileg ellentmond az, hogy Iohannis államfőmegismételte azt, amit már egy  egy tegnapi sajtótájékoztatón kijelentett, újságírói kérdésre válaszolva, miszerint jelölné-e ismét Ludovic Orbant miniszterelnöknek, ha úgy hozza a sors, az államfő úgy fogalmazott, hogy „a miniszterelnök munkájával nagyon elégedett”, valamint “azt kívánom, hogy Ludovic folytassa a munkát”.

A másik akadály pedig a parlamenti matematikából következik: a PSD-nek többsége van, így képes egy új kormányt beiktatni, jelöljön bárkit is Iohannis, különösen úgy, hogy Victor Ponta Pro Romaniája sem kardoskodik az előrehozott választásokért. Egy új kormány beiktatása után pedig az előrehozott választások lehetősége be is zárul.

Romániában, a hivatalos menetrend szerint idén decemberben tartanának parlamenti választásokat. Amennyiben nem sikerül ezeket előbbre hozni, akkor a PSD – parlamenti súlyánál fogva – egyrészt visszaerősödhet, másrészt nemcsak az idei gazdasági és politikai válság feloldására törekvő kormányintézkedéseket blokkolhatja, hanem a jövő évi költségvetés kialakítására is negatív hatással lehet.

Itt tartunk most!

Felcser V. Örs

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

Kapcsolódó anyagok:

 – Korodi a román médiának: bármikor is legyenek a választások, a magyarok megszavazzák a Szövetséget

 – 2020 – ez a harc éve lesz!

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]