hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Osztrák múltrejtegetés: rendőrőrs lesz Hitler szülőházából

Hosszas kálvária után végül eldőlni látszik, hogy mi lesz Adolf Hitler szülőházának sorsa. Wolfgang Peschorn osztrák belügyminiszter annak érdekében, hogy a ház ne a szélsőjobboldal emlékhelye legyen, az ingatlant rendőrőrssé alakíttatja át – számol be a hírről a magyarországi Origó hírportál a BBC cikkére hivatkozva.

hirdetés
hirdetés

Hitler szülőháza Bruanau am Innben van, szüleivel pár hétig laktak ott, aztán máshova költöztek. A házat 2014-ben menekültközpontnak akarták átalakítani, de ez a terv meghiúsult, nem is értem, miért. Mondjuk azt is tegyük hozzá: nem kevés humorérzéke lehet annak, aki kitalálta, hogy a Führer bölcsőringatásának egykori helyszínén Európán kívüli menekülteket helyezzenek el. Az állam aztán 2016-ban kisajátította az ingatlant, mintegy 810 ezer eurót, azaz nagyjából 270 millió forintot fizetett érte, de a hajcihő tovább folytatódott, nem tudták mit kezdjenek vele. Pontosabban: azt tudták, hogy mit NEM akarnak kezdeni vele: nem akarták, hogy a neonácik kultikus helyéve, egyfajta árják Mekkájává váljon az épület, így aztán hosszas huzavona után végül zseniális megoldást találtak ki: rendőrség alakítják az épületet.

Hitler szülőháza (Kép forrása: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/LINO MIRGELER)

Az eset mögött meghúzódó politikai álviták és képmutató félelemek jól jelzik a nyugat-európai közéleti diskurzus őszinteségét, mélységét és képmutatását. Miközben a kommunista diktatúrák által megnyomorított Közép-és Kelet Európa mai napig nyögi a „vörös Nürnberg” hiányából fakadó problémákat, miközben az egykori állampártok utódszervezetei mai napig komoly befolyással bírnak a közpolitikákra, addig Nyugat-Európa a ma már semmiféle komolyan vehető veszélyt nem jelentő nácizmussal harcol, az Európai Unió csúcsszervei pedig Marxot ünneplik, a vörös csillag elfogadott jelkép a kontinensen, de a sarló-kalapácsos motívum sem ritkán szökik a szemünkbe.

Félreértés ne essék: a nácizmus bűneiről továbbra is beszélni kell, azaz: KELL beszélni, és mindent meg kell tenni, hogy ezek ne ismétlődhessenek meg. Azonban Nyugat-Európa inkább egyfajta ellenfél nélküli partizánharccá alakította ezt az egész koncepciót, annak érdekében, hogy komolyabb szellemi csaták és értelmiségi vérveszteségek nélkül tudjon győzelmeket aratni a mainstream médiában.

Amúgy az osztrákokról szólva igencsak elgondolkodtató a nemzeti identitás kérdéshez való pragmatikus, hogy másképp ne mondjam üzleti viszonyulásuk: sikeresen elhitették a nagyvilággal, hogy Mozart osztrák volt, dacára annak, hogy a zeneszerző világéletében németnek vallotta magát, (és Ausztria, mint állam még nem is létezett akkor), valamint Hitlert úgy varázsolták németté, hogy a bajszos tájképfestő valójában osztrák volt. Tényleg osztrák, nem mint Mozart!

Az egészben az a szomorú, hogy annyira komikussá válik az egész nácizmus elleni harc, hogy a végén senki sem fogja komolyan venni. Amit pedig nem vesznek komolyan, az nyugodtan növekedhet, ugye?

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés