hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Phenjan jönni Marosvásárhely: kedves POL, nem ellenkezni nagy vezető és világbéke!

Van az a román mondás, hogy „viata bate filmul”, azaz az élet erősebb, mint a film – vagy valami ilyesmi, nyers fordításban, de a lényege az, hogy a mindennapi valóság könnyen felülírhatja a legvadabb elképzeléseket is. Valami ilyesmire gondolhattak a marosvásárhelyi Szabad Emberek Pártjának (POL) tagjai is, amikor bekopogott hozzájuk a Man Hee Lee által vezetett dél-koreai szekta két tagja, hogy számon kérje a POL vezetőitől: miért is ellenzik Marosvásárhely és a Shincheonji egyház közötti szerződéskötést…

hirdetés
hirdetés

A beszélgetés meglehetősen egyoldalú lehetett, ugyanakkor fölöttébb izgalmas információkkal gazdagodhat most Marosvásárhely sokat látott (de világbékét még nem) és a két Korea egyesüléséért folyton aggódó polgársága. A POL Facebook-oldalán közzétett tájékoztató szerint nagyjából ezek hangzottak el:

 • a dél-koreai látogatók kijelentették, hogy Man Hee Lee egy lelkipásztor és vallási vezető. Saját szavaik szerint „lelkipásztor Dél-Koreában, és a világbéke vezére”.

 • a dél-koreai látogatók elismerték, hogy van kapcsolat a HWPL és Man Hee Lee egyháza, a Shincheonji között.

 • A dél-koreai látogatók rámutattak: a HWPL nem egy prozelita vallási, hanem csak egy, a világbékéért harcoló szervezet.

 • A dél-koreai látogatók elismerték, hogy a HWPL számára kialakuló előnyök, úgy mint a népszerűség emelkedése, ismertség a Shincheonji számára is előnyös lehet.

 • A dél-koreai látogatók nem fogalmaztak túl világosan arról, hogy milyen terveik vannak Marosvásárhely jövőjére nézve, dacára annak, hogy többször is feltettük nekik ezt a kérdést.

 • A dél-koreai látogatóktól megtudtuk, hogy már tárgyaltak is néhány iskolaigazgatóval, köztük marosvásárhelyiekkel is, arról, hogy a szóban forgó iskolákban bevezessék a világbéke oktatását.

 • A dél-koreai látogatóink teljes érdektelenséget mutattak a technológiai, befektetési, egyetemi csereprogramok iránt, ami éles ellentétben áll az PNL, RMDSZ és PSD által megfogalmazott reményekkel, miszerint a HWPL-el való együttműködés jótékony hatással lesz a marosvásárhelyi befektetésekre.

 • A POL elmagyarázta, hogy mi nem vagyunk a Shincheonji ellen, akkor sem, ha ők szentül hiszik, hogy Man Hee Lee eljövetelét megjósolta a Biblia, mindaddig, amíg nem kapnak bárminemű állami segítséget: helyiségeket, fesztivál-fellépési, bemutatkozási lehetőségeket. Az állam által el nem ismert egyház állam általi támogatása illegális!

 • A POL elmagyarázta, hogy nem normális az, hogy egy baptista, adventista, vagy például katolikus hívő adólejeiből támogasson a város egy koreai egyházat, amelyet az állam sem ismer el.

 • A POL kijelentette: nem hisszük azt, hogy a világbékét Marosvásárhelyről fogják megoldani.

 • A POL ismertette álláspontját: dél-koreai utazások helyett inkább támogassuk anyagilag egy helyi iskola laboratóriumának felszereltségét.

 • A POL elmagyarázta, hogy nincs szó arról, hogy előítélettel viseltetnénk a HWPL-el vagy a Shincheonji-val szemben. Például: ha a marosvásárhelyi Városháza úgy döntene, hogy közpénzekből megvásárolja Lionel Messit, hogy a CSM Marosvásárhelyben focizzon, akkor is elleneznénk az üzletet, pedig szeretjük Messit.

 • A POL azt kérte a dél-koreai látogatóktól, hogy álljanak el a marosvásárhelyi városvezetéssel kötött együttműködési szerződéstől, ha azt szeretnék, hogy a továbbiakban ne kísérjük figyelemmel munkásságukat.

 • A POL elmagyarázta a HWPL-nek, hogy nyugodtan folytathatja tevékenységét Marosvásárhelyen, amíg azt a magánvállalkozóktól bérelt helyiségekben teszi.

 • A POL megismételte: a HWPL, mint a Shincheonji egyház meghosszabbított karja, ne társuljon semmiféle közintézménnyel Romániában!

Igen, így! 2019-ben, Marosvásárhelyen, egy dél-koreai szektavezér két embere számon kérheti a választott képviselőket, hogy miért is ellenzik azt, ami amúgy a normális észnek is ellentmond. Túl ezen: anno a HWPL-el, és a Man Hee Lee által vezetett szektával úgy kötött együttműködési szerződést a város, hogy az RMDSZ, a PNL és a PSD tanácsosai azt kivétel nélkül megszavazták. Egyedül a POL szavazott ellene, meg is kapták akkor a magukét, szokás szerint. Makkai Gergelyt végül maga az RMDSZ határozati javaslatának a megszavazásával hívták vissza alpolgármesteri funkciójából – bár annak idején, látva a dél-koreai utazás közpénzből történő finanszírozása miatti felháborodást, Makkai visszafizette a költségeket saját zsebéből. A két Korea egyesítéséért akkoriban szintén erősen aggódó Bakos Levente RMDSZ-es tanácsos ugyanakkor ezt nem tette meg, dacára annak, hogy az RMDSZ helyi szervezete erre felszólította. Bakos ellen semmiféle fegyelmi eljárás nem indult az állítólag újjászervezett marosvásárhelyi RMDSZ-ben, sőt, ő vezette azt a tanácsülést, ahol leszavazták Makkai Gergelyt, nem egyszer próbálta meg belefojtani a szót egykori útitársába.

Ahogy egy angol mondás tartja: ha van egy magyar barátod, ellenséget már ne keress magadnak!
Így folyik az élet a Poklos-parti Phenjanban!

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]