hirdetés
hirdetés
RIPOSZTVIDEÓ

PSD+PNL= három év a román zászló, himnusz gúnyolásért

Románia szenátusa elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint 6 hónaptól három évig terjedő büntetéssel sújthatóak azok, akik meggyalázzák, kigúnyolják stb. a román nemzeti zászlót, vagy a román himnuszt. Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy a törvényjavaslat előterjesztője az a Marius Pascan, aki Marosvásárhelyen indul a polgármesteri székért, nem is esélytelenül, akkor csak annyit tudunk mondani: Soós Zoli jobban teszi, ha megnyeri.

hirdetés
hirdetés

A tegnap még kormányt buktattak volna a PSD-sek, de ma már vidáman együtt szavaztak a PNL-vel, amikor a román nemzeti szimbólumok “megvédése” került szóba – a törvényjavaslatot ugyanis mind a PSD, mind a PNL megszavazta, az USR és az RMDSZ ellene voksolt, de ez kevés volt a vacsorához. A javaslat szövege szerint:

Románia zászlajának meggyalázása, Románia himnuszának a törvényben szabályozott szövegétől, vagy dallamától eltérő előadása, azzal a szándékkal, hogy Románia himnuszát, vagy lobogóját gyalázza, ahogy minden más köztéri cselekmény, amely ilyen szándékból valósul meg 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtandó.

Román eredeti:

”Profanarea drapelului României, intonarea imnului național al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, cu intenția de a defăima drapelul României sau imnul național al României, precum și orice altă manifestare publică săvârșită cu aceeași intenție, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

Marius Pascan meg is magyarázta: azért kellett ez a  törvényjavaslat, mert a globalizmus korában az EU tagállamai azon vannak, hogy kivívják maguknak a tiszteletet, akár a törvényhozás útján is, példaként pedig Németországot említette, ahol szerinte büntetőjogi eljárás indul mindenki ellen, aki a nemzeti szimbólumokat gyalázza. Ezzel a példával rögtön két baj is van, egyrészt nem igaz, és nem úgy igaz, ahogy azt Pascan állítja (különben a német humoristák és baloldali, liberális, anarchista stb. politikusok és aktivistákkal telnének meg a német börtönök), másrészt pedig a  tiszteletet nem törvénnyel szokták kivívni, hanem tettekkel, eredményekkel.

Úgy aránylik tehát a példaként említett Németország esete a mostani lex-Pascanhoz, mint a Mercedes a Daciához – végül is autó mindkettő, de azért Pascan is szívesebben ül be egy merdzsóba, mint a Super Novába.

A javaslat így átkerül a képviselőházhoz, amely döntő fórum az ügyben.  Ti pedig nézzétek meg az alábbi remek paródiát,  amelyért  a szereplők nemsokára megkezdhetik három éves börtönbüntetésüket:

És hát Haurentiu barátunk sem szerepelhet majd sokáig, legalábbis nem szabadlábon:


hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés