hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Románia: ha hétfő, akkor kormányváltás, vagy nem, de legalább ez biztos

A PSD által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt végül hétfőn olvassák fel a Parlamentben, s egyúttal szavaznak is róla – tájékoztat a G4Media. Amennyiben átmegy, akkor bukik az Ludovic-kabinet, de ez nem biztos, ha nem megy át, akkor marad a Ludovic-kabinet, de ez sem biztos.

hirdetés
hirdetés

A Parlament vezetősége úgy határozott, hogy hétfőn, augusztus 31-én fogják felolvasni a legújabb, sorban a franc se tudja hányadik bizalmatlansági indítványt, és, ha már így, akkor ugye szavazni is kell róla.

A PSD által benyújtott bizalmatlansági lényege, hogy megbuktassák a Ludovic-kormányt, na nem azért, mert ők jól csinálnák, nem is azért, mert annyira akarnak kormányozni egy anarchiába süllyedő, válságról-válságra bukdácsoló országot, hanem azért, hogy erőből tudják lebonyolítani azokat a helyhatósági választásokat, amelyeken várhatóan rosszul fognak szerepleni, az EU-tól érkező pénzek hiányában pedig megcsappan a pártkasszába befolyó spágaösszegek mértéke, szóval Ciolacuéknak van miért aggódniuk, de ezek között nem szerepel az ország helyzete.

Másrészről: a PNL megóvta az alkotmánybíróságon a bizalmatlansági indítvány benyújtását, mondván, hogy ebben a parlamenti ülésszakban nem lehet, pontosabban, ebben nyújtják be és egy másikban szavaznak róla, vagy valami ilyesmi, lényeg, hogy a CCR azt mondta, hogy ő most nem ér rá, nyaralnak, vagy mi a fene, majd szeptember hetedike körül válaszolnak, döntenek. Tehát, ha hétfőn bukik is a Ludovic-kormány, arról már nyolcadikán könnyen kiderülhet, hogy alkotmányellenes volt, ezért püpü nem játszom, mindent vissza (kivéve Erdélyt) alapon abban a helyzetben leszünk, hogy van is kormányunk, meg nincs is, és ez igazából a jelenlegi helyzethez képest olyan nagyon mély változásokat nem jelent.

Azt nem tudom: amennyiben nem megy át a bizalmatlansági, viszont az Alkotmánybíróság azt mondja, hogy nem is lehetett volna róla MOST szavazni, csak MAJD, akkor mi lesz? Megismétlik? Elég vicces lenne…

A parlamenti pártok közül az ALDE és a Pro Romania jelezte, hogy megszavazzák, az RMDSZ kivár, Hunor az Adevarulnak úgy nyilatkozott, hogy majd a szavazás napján eldöntik, hogy mi legyen, ami okos döntés na, ezt ismerjük el, a pixért kell rögtön odaállni bárki mellé is ebben a román politikai játszmában, csakhogy könnyen lehet, hogy az RMDSZ szava lesz a döntő: ha nem szavazzák meg, akkor marad a PNL-kormány, a magyarellenes Iohannis kedvenceivel az élen, ha megszavazzák, akkor még nem biztos, hogy visszajön a PSD, de legalább megutáltatták magukat a románok azon részével is, akik eddig nem foglalkoztak velünk, viszont megerősítheti úgy helyi, mint országos szinten a PSD-RMDSZ viszonyt, ami egy későbbi kormány alapja is lehet. Vagy nem, ugyanis a járványhelyzet alakulása miatt fingunk sincs, hogy mi várható a decemberi parlamenti választásokon, a PNL van annyira ostoba, hogy belebukjon, a PSD pedig van annyira gátlástalan, hogy segítse a járvány súlyosbodását csak azért, hogy ráfoghassa a kormányra.

A helyzet immár annyira bonyolult, hogy érdemes a végletekig leegyszerűsítve szemlélni: ezekben annyi az érdeklődés az ország sorsa iránt, mint mackósajtban a hargitai brummogás.


hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés